Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Spaghete cu chifteluțe - rețeta de spaghetti con le polpettine

Spaghete cu chifteluțe – rețeta de spaghetti con le polpettine

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Spaghete cu chifteluțe rețeta de spaghetti con le polpettine sau ”spaghetti with meatballs” exact ca-n Lady and the Tramp. Cum să faci acasă celebrele spaghete cu chiftele, fel de mâncare italo-american. 

Cred că fiecare dintre noi își amintește celebra scenă din filmul de desene animate Doamna și Vagabondul (Lady and the Tramp, Disney, 1955) în care cele două personaje principale, aparținând regnului canin, dar însuflețite de talentata echipă Disney cu cele mai omenești însușiri, împart într-un mod romantic o farfurie plină cu spaghete cu chiftele, sub un cer înstelat. Bucătarul italian Luigi le-a servit celor doi îndrăgostiți farfuria plină cu spaghete și tot el le-a cântat încântătoarea melodie ”Bella notte”. Și-atunci, sunt sau nu aceste spaghetti con le polpettine un preparat italian? Hai să ne amintim scena :).

Ei bine, să știți că eu, înainte de a posta o rețetă aparținând unei culturi culinare străine, obișnuiesc să fac un pic de muncă de documentare. Spre deosebire de acei autori care s-au născut gata învățați și cu toate rețetele de pe suprafața mapamondului transmise nu se știe cum, pe cale genetică, eu am nevoie de asta. Și-am aflat de la italianca Sonia Peronaci că ea însăși a descoperit pentru prima dată aceste spaghete cu chiftele într-o călătorie la New York, unde sunt o mâncare atât de populară, încât o găsești ambalată pe rafturile tuturor supermarketurilor, gata de încălzit și de mâncat.

Cei de la Smithsonian au explicat pe larg originea acestui fel de mâncare, în articolul Is Spaghetti and Meatballs Italian?, din care aflăm că faimoasele paste sunt creația imigranților italieni provenind din zonele sărace din sudul peninsulei, care au ajuns în Statele Unite la finalul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX și care dintr-o dată au constatat că-și permit mult mai multe lucruri. De exemplu, mai multă carne. Așa că le polpette s-au întâlnit sub o zodie fericită cu spaghetti alla marinara și-a rezultat acest preparat care, iată, 100 de ani mai târziu este o importantă parte a culturii italo-americane.

spaghete cu chiftele reteta italiana spaghetti con le polpettine

Dacă am explicat deja cum au apărut aceste spaghete în America, la noi cred că le-a adus filmul, încântătorul și întotdeauna proaspătul film Lady and the Tramp, pe care l-aș revedea oricând cu bucurie, chiar dacă l-am mai văzut de vreo douăzeci de ori. Și-aș suspina din nou la scena sărutului din fața farfuriei cu spaghetti, aș zâmbi gândindu-mă câtă magie au pus cei de la Disney într-un desen animat care chiar îți face pielea de găină și… mi s-ar face poftă de o farfurie bună de spaghetti con le polpettine. Așa că vă invit să le facem împreună, fredonând prin bucătărie ”Bella Notte”.

Ingrediente Spaghete cu chifteluțe – rețeta de spaghetti con le polpettine

  • 400 de grame de spaghete
  • 150 de grame de carne tocată de vită sau de porc (în rețeta Soniei este indicat porcul, eu am folosit vită)
  • 150 de grame de carne din cârnat proaspăt
  • 60 de grame de parmezan răzuit (sau grana, sau pecorrino)
  • 60 de grame de miez de pâine
  • 1 legătură de pătrunjel, tocat fin
  • 1 ou
  • 25 ml. ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi, zdobiți
  • 1 ceapă mică (50-60 de grame), tocată fin
  • 700 de grame de passata de roșii, eu am folosit passata cu legume de la Mutti
  • câteva frunze de busuioc
  • 1 vârf de cuțit de nucșoară rasă
  • sare și piper după gust
  • opțional, parmezan pentru răzuit la servire

Spaghete cu chifteluțe – rețeta de spaghetti con le polpettine – preparare sos

1. Ingredientele sunt simple, nu cred să aibă cineva vreo dificultate să le găsească pe toate. În imaginea de mai jos se pot observa cele două tipuri de carne pe care le-am folosit. Carnea de vită, pe care am tocat-o acasă, și carnea de cârnați, condimentată, pe care am mai trecut-o o dată prin mașina de tocat.

spaghete cu chiftelute reteta pas cu pas ingrediente

2. Vom începe cu sosul, care, deși e foarte simplu, are o perioadă mai lungă de preparare. Într-o tigaie largă și adâncă se încinge pe foc mediu uleiul de măsline. Se adaugă ceapa și 2 căței zdrobiți de usturoi, se presară un praf de sare și se călesc, amestecând frecvent, până ceapa se înmoaie. Se adaugă imediat passata de roșii.

spaghete cu chiftelute reteta pas cu pas preparare sos de rosii

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

3. Se adaugă și câteva frunze de busuioc, se acoperă tigaia cu capacul și se reduce focul la minimum. Se lasă sosul să fiarbă la foc mic, sub capac, timp de 30 de minute.

spaghete cu sos de rosii si chiftelute reteta pas cu pas preparare sos

Spaghete cu chifteluțe – rețeta de spaghetti con le polpettine – preparare chifteluțe

4. În timp ce sosul clocotește molcom, amestecăm într-un castron cele două tipuri de carne, parmezanul răzuit pe răzătoarea mică, 1 cățel de usturoi zdrobit, pâinea dată prin mașina de tocat, 1 întreg și pătrunjelul.

spaghete cu chiftelute si sos de rosii reteta pas cu pas pregatirea compozitiei pentru chiftele

5. Asezonăm amestecul cu sare și piper după gust, ținând cont că și carnea de cârnați cât și parmezanul sunt deja sărate. Adăugăm și un vârf de cuțit de nucșoară și omogenizăm bine compoziția.

preparare compozitie chiftelute pentru reteta spaghete cu chiftelute condimentare

6. Cu mâinile umede, formăm mici bile din această compoziție și le modelăm rotunde. Biluțele trebuie să cântărească în jur de zece grame, dacă le cântăriți pe primele două-trei, pe următoarele le puteți face aproximând încât să fie ca acestea. Se așează chifteluțele formate pe o suprafață plană, se înfoliază și se dau la frigider pentru 15-20 de minute, adică exact până când e gata sosul.

spaghete cu chiftelute reteta chiftelute modelate

Spaghete cu chifteluțe – gătirea chifteluțelor și a spaghetelor

8. După ce au trecut cele 30 de minute de când sosul clocotește molcom sub capac, se adaugă chifteluțele în acesta, toate deodată. Se întețește puțin focul, doar până când începe sosul să clocotească din nou, apoi se reduce din nou la minimum și se acoperă tigaia cu capacul. Se gătesc chifteluțele în sos timp de 20 de minute.

spaghete cu chiftelute reteta originala chiftelute fierte in sos de rosii gata de asamblat

9. Între timp, se fierb spaghetele în multă apă sărată, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Încercați să sincronizați operațiile așa încât spaghetele să fie fierte al dente exact în momentul în care vor trece cele 20 de minute necesare gătirii chifteluțelor. Dar nu-i niciun bai dacă acestea se vor găti puțin mai mult, important e ca spaghetele să fie al dente.

spaghete cu chiftelute reteta originala fierbere spaghete

10. Între timp, iată, și chifteluțele sunt gata, iar sosul arată și miroase nemaipomenit. Se asezonează sosul cu sare și piper după gust.

spaghete cu chiftelute reteta originala chiftelute fierte in sos de rosii gata de asamblat

Eu am scos cu o lingură câteva chifteluțe pe care le-am păstrat deoparte, iar spaghetele le-am scos cu un clește din apa în care au fiert și le-am plonjat direct în tigaia cu sos și chiftele. Le-am amestecat cu două linguri, cât să se îmbrace bine cu sosul, apoi le-am răsturnat imediat într-un castron mare, pentru că aceste spaghete cu chifteluțe sunt o mâncare de împărțit cu cei dragi. Chifteluțele păstrate deoparte le-am pus pe deasupra, am mai adăugat și-un pic de busuioc și… poftiți la masă!

spaghete cu chiftele reteta Laura Laurentiu

Ultima rețetă publicată

Sper că v-am inspirat să gătiți și voi ceva bun :). Poftă mare!

 

 

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE