Cautare in site
x inchide

Spaghetti alla Matriciana

Reteta de
Adaugata la

Bineinteles, italienii sunt geniali cand e vorba despre paste. Zic geniali, pentru ca in Italia de obicei sosurile pentru paste sunt foarte simple, cu ingrediente ieftine si ai zice ca de-a dreptul saracacioase, dar combinandu-le cu subtilitate rezultatele sunt splendide. Asa si cu aceasta reteta de spaghetti alla matriciana, o reteta care pare-se ca a fost in timpuri foarte vechi mancarea pastorilor, care purtau in traista lor pastele deshidratate (obligatoriu spaghetti, zice reteta), slanina de porc neafumata care conform celor mai conservatori trebuie musai sa provina din zona barbiei, asa numita „guanciale” (gusa de porc), un pic de untura de porc topita si branza de oaie pecorino. Bineinteles, rosiile si-au facut loc in aceasta reteta mult mai tarziu. Locuitorii din Amatrice (provincia Rieti) sunt foarte mandri de reteta lor si o numesc „spaghetti alla matriciana” si nu „all’ amatriciana”, pentru ca ei insisi isi spun „matriciani”. Trecand, insa, peste patriotismul local si disputele privind ortografia numelui retetei, peste disputele privind pancetta vs. guanciale, uleiul de masline vs. untura de porc, reteta este una de spaghete cu jumari de slanina, si cu toate ca descrierea parca nu spune mare lucru,  gustul este suprinzator de bun.

spaghetti all amatriciana, reteta spaghetti

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Spaghetti alla Matriciana:

  • 400 de grame de spaghete de grau dur
  • 150 de grame de slanina de porc neafumata (gusa de porc – asa numita guanciale – ar fi ideala, dar daca nu aveti merge la fel de bine pancetta)
  • 1 pahar de 150 de ml. de vin alb sec
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 350-400 de ml. de rosii in bulion maruntite (atat rosiile fara piele cat si sucul)
  • 1 ardei iute nu prea „nervos”
  • 150 de grame de branza pecorino fin razuita
  • piper proaspat macinat
  • sare

Preparare Spaghetti alla Matriciana:

Spre norocul meu, in frigider am mai gasit o bucata de gusa de porc sarata si maturata, fara sa fi fost afumata. Drept au si matricienii, este poate cea mai gustoasa slanina cu putinta de gasit. Asadar, in aceasta privinta am respectat „la vera ricetta degli spaghetti alla matriciana”, cu toate ca am redus cantitatea cu ceva, lucru pe care mai apoi l-am regretat, pentru ca jumarile alea au fost innebunitor de gustoase, atunci cand le-am gasit printre spaghete. Untura, insa, am eliminat-o cu totul, mi s-a parut prea din cale-afara sa prajesc slanina in untura de porc :P, chiar daca se vor supara matricienii pe mine. Una peste alta, in afara de „la vera ricetta” al carei link l-am dat ceva mai sus, pentru varianta mea am compilat si cate ceva din reteta de spaghetti all ‘amatriciana de pe giallozafferano.

barbia de porc

1. Se pune pe foc o oala cu 4- 5 litri de apa in care se adauaga 1 lingura buna de sare.

2. Se taie slanina in felii lungi carora li se decupeaza soricul, apoi perpedincular in bucatele mici.

3. Se incinge o tigaie in care se adauga uleiul, apoi slanina (poza 1). Se prajesc jumarile pana cand incep sa se rumeneasca, apoi se scurge din tigaie grasimea topita.

4. Se adauga vinul (cu grija, s-ar putea sa stropeasca – poza 2).

5. Se adauga ardeiul iute si se fierbe totul impreuna 3-4 minute (poza 3).

6. Se adauga rosiile zdrobite impreuna cu sucul lor, se da in clocot, se adauga piper macinat si se reduce focul (poza 4). Sosul se fierbe pe foc mic in jur de 10 minute.

7. Cand apa da in clocot, se adauga spaghetele si se fierb cu 2 minute mai putin decat indicatiile de pe ambalaj (daca scrie 8 minute, le fierbeti doar 6).

8. Spaghetele se scot cu un cleste special (am mai spus si la alte retete de paste, pastele lungi nu se scurg in strecuratoare ci se scot cu clestele din apa) si se plonjeaza direct in sos. Se adauga atata apa in care au fiert pastele cat sa se poata amesteca bine (aproximativ 1 polonic). Se adauga jumatate din branza razuita si se mai gatesc pastele cu sosul inca 2 minute (poza 5).

preparare sos spaghetti alla matriciana

Se aseaza imediat spaghetele fierbinti in farfurie si se servesc fierbinti.

spaghetti all amatriciana

 Hm… parca lipseste ceva din fotografia de mai sus… a, da! ploaia de pecorino razuit :). Restul de branza se presara peste spaghetele portionate. As mai avea ceva sa va zic, dar sa nu ma spuneti la matricienii care isi pazesc cu atata strasnicie reteta: daca nu gasiti pecorino, merge si parmezan, atata bai sa fie :P!

Pofta buna :)!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 comentarii la Spaghetti alla Matriciana

  1. Alina spune:

    Laura, eu te ador si vreau tare mult sa nu te superi pe mine, dar pastele se numesc All’Amatriciana , vin din zona Amatrice, cea care anul trecut a fost distrusa de cutremure, astfel ca pastele astea au devenit o marca de origine si au si ajutat la strangerea de fonduri pentru reconstructia caselor si a tot ceea ce se poate reconstrui dupa cutremur, in restaurante pentru o perioada incasarile sau procent din incasari pentru pasta all’Amatriciana au fost directionate spre Amatrice. De altfel, executia retetei este fara de cusur, ca o adevarata amatriciana!

    • Bună, Alina :). Eu nu sunt din Rieti, ca să fi știut din capul locului cum e corect, așa că pentru rețeta asta am făcut o mică documentare. M-a intrigat faptul că majoritatea variantelor pe care le-am găsit erau ”All Amatriciana”, așa cum ai zis și tu, dar unde și unde apărea și varianta ”Matriciana”. Și am găsit pe acel site al cărui link l-am pus și în introducerea articolului, în care se zice că ”La ricetta chiamata matriciana e non amatriciana, come da testimonianze, in quanto gli abitanti di Amatrice usavano chiamarsi “ Matriciani ”, senza la A di conseguenza anche la famosa pasta veniva chiamata “ Matriciana ”, col tempo per un fenomeno linguistico è diventata amatriciana.”. Nu sunt o expertă în italiană, dar am înțeles că locuitorii orașului Amatrice își spun ei înșiși Martriciani și nu Amatriciani și de aceea și pastele se numesc la fel, chiar dacă renumele lor s-a răspândit în forma cu a. Nu știu de ce, mi s-a părut convingător. Și domnul ăsta, care gătește pastele pe youtube (unde, la fel, găsim aceeași rețetă și cu a și fără a): https://www.youtube.com/watch?v=gja7xSOehrE.

  2. despre produse italiene spune:

    Pastele italiene ii dau un gust deosebit.

  3. andrymoon spune:

    Asta am avut la pranz….delicious, printre atatea soiuri de cheddar cheese wm gasit si pecorino la un market, nici macar nu am apucat sa fac poze…ai mei le-au ras :)

    • lauralaurentiu spune:

      Apoi, tare ne-am mai sincronizat, pentru ca azi le-am reluat si eu :)). Ma bucur mult ca v-a placut, noi ne-am lins pe degete :). Sa va fie de bine!

  4. nouatigaraelectronica spune:

    O reteta perfecta pentru un sfarsit de saptamana!

CLOSE
CLOSE