Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar

Mâncare de dovlecei – țușpais – ciușpais – cu smântână și mărar

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Mâncare de dovlecei – țușpais, ciușpais – cu mărar, rețetă bănățeană simplă și extrem de delicioasă, cu dovlecei rași, gătiți puțin la foc și amestecați cu smântână. Cum se gătește un țușpais cu dovlecel?

Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar

Despre această mâncare de dovlecei cu mărar și smântână, țușpaisul sau ciușpais – umblă vorba că ar fi rețetă din Banat și Ardeal.  Pe la Sibiu, ce-i drept, eu n-am văzut-o dar tare mă bucur acum că am încercat-o. Să vă spun cum a intrat rețeta de țușpais în bucătăria mea. Stăteam la sfat noi, cele două Laure, despre ce să mai gătim și altele asemenea și primesc întrebarea ”Vrei să faci țușpais?”. Să mă întrebi dacă vreau să încerc o rețetă nouă, mai ales dacă garantezi că e delicioasă,  e ca și cum ai întreba un cal mâncăcios: ”Hei, calule, vrei ovăz?”. Normal că vreau, de fapt, mai precis, nu mă pot abține: pentru mine, să încerc rețete necunoscute e ca o obsesie.

Alte rețete cu dovlecei , la fel de gustoase și de binevenite în sezonul verii: rețeta de dovlecei ”pane” grecești, rețeta de salată de dovlecei cu iaurt, minunații dovlecei cu brânză și roșii, la cuptor ș.a.

Rețeta acestei mâncări simple de dovlecel este una de origine germană, fapt atestat și de denumirea populară sub care s-a păstrat în Banat. Zuspeise, în germană, este unul din termenii care denumesc garniturile de legume (Beilage). Bănățenii îi spun țușpais sau ciușpais și fac felul ăsta de mâncare nu doar din dovlecei, ci și din mazăre, conopidă, gulie etc. Rețeta asta de mâncare de dovlecei e numai bună acum, când dovleceii sunt ieftini, proaspeți și iese o nebunie de de garnitură gustoasă, extrem de simplu de preparat și de savurat.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Ingrediente Mâncare de dovlecei – țușpais – ciușpais – cu smântână și mărar

  • 1 dovlecel de circa 1 kg.
  • 2 cepe medii
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingură – 25 de grame – de făină
  • 200 ml. lapte
  • 100 ml smântână
  • 1 legătură mărar
  • oțet după gust
  • sare după gust
  • 1 linguriță zahăr
  • opțional, usturoi zdrobit sau răzuit, după gust

Mod de preparare mâncare de dovlecei – țușpais – ciușpais – cu smântână și mărar

  1. Se spală și se rade dovlecelul pe răzătoarea cu găuri mari. Eu am avut un dovlecel fraged și proaspăt din grădină dar dacă dovlecelul vostru nu e chiar fraged, cel mai bine ar fi să îl curățați de semințe.Preparare Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar 2
  2. Se sărează și se pune deoparte. Eu l-am lăsat într-o strecurătoare pusă deasupra unei farfurii care să colecteze lichidul scurs din dovlecel. Preparare Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar 3
  3. Ceapa se spală, se curăță și se toacă mărunt.Preparare Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar 4
  4. Se încinge niște ulei într-o oală, se pune ceapa la călit și se gătește la foc mic, adăugând de la început un praf de sare, până când se înmoaie, devenind transparentă.
  5. Se adaugă o lingură de făină și se amestecă energic până nu mai vedem urme de făină uscată. Nu lăsăm făina să se coloreze, ar afecta negativ culoarea preparatului.Preparare Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar 5
  6. Se adaugă dovlecelul ras, presat puțin, în stecurătoare, să elimine cât mai multă apă.  Cu cât mai multă apă conține dovlecelul, cu atât mai mult va dura să scadă. Se amestecă bine dovlecelul cu ceapa și se adaugă laptele fierbinte. Se lasă la fiert circa 10 minute, la foc mediu, amestecând des.Preparare Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar 6
  7. Când mâncarea e gata și s-a îngroșat, se ia de pe foc. Trebuie să fie un pic mai grosuț țușpaisul, urmează să mai fie diluat cu smântâna.Preparare Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar 7
  8. Se adaugă smântâna și se amestecă ca să se omogenizeze. Dacă se folosește smântână cu minimum 25% grăsime, se poate adăuga direct în țușpaisul fierbinte, dacă e o smântână mai slabă e bine să se omogenizeze energic cu 2-3 linguri din mâncarea fierbinte, abia apoi să se adauge peste restul, omogenizându-se, în caz contrar, există riscul de a se îmbrânzi smântâna. Preparare Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar 8
  9. Se taie mărarul mărunt și se adaugă în țuspais cât timp acesta încă este fierbinte.Preparare Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar 9
  10. Se potrivește la gust cu sare și o linguriță de zahăr.Preparare Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar 10
  11. Se adaugă și oțet, după gust. Eu credeam că o să adaug o lingură cel mult dar am sfîrșit prin a pune trei, pe gustate.Preparare Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar 11
  12. La sfârșit, opțional, se adaugă usturoi mărunțit, după gust.Preparare Mâncare de dovlecei - țușpais - ciușpais - cu smântână și mărar 12

Mâncare de dovlecei – țușpais – ciușpais – cu smântână și mărar, cum se servește

Țușpaisul de dovlecel a avut un nesperat de mare succes la mine acasă. Inclusiv la băieții mei, ceea ce nu aș fi crezut. L-au mâncat însă cu mare poftă, cu lingura, ca pe o supă. Este o mâncare  de vară delicioasă, perfectă cu niște  chiftele, dar și doar cu cartofi noi fripți sau carne la grătar. A fost demențial și rece, de la frigider, servit cu un colț de pâine.

mancare de dovlecei tuspais ciuspais reteta banateana pas cu pas

Ultima rețetă publicată

Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 comentarii la Mâncare de dovlecei – țușpais – ciușpais – cu smântână și mărar

  1. aurel spune:

    Testata mai putin zahar motive de diabet. Foarte gustoasa si ieftina merge cu gratar e ceva similar cum mananca sarbii cevapi cu kajmak. Recomandam vin alb si rece.

  2. APOSTOL VIORICA spune:

    Buna! N-am auzit pana acum de acest preparat!Pare intresant si gustos ,mai ales daca punem si usturoi! De incercat!Multumesc de reteta!

  3. Steluța spune:

    Rețeta cu dovlecel bună

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE