Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Salată bulgărească

Salată bulgărească

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Acest articol este despre salata bulgărească, cunoscută și ca salata Șopska și oferă o rețetă de salată bulgărească pas cu pas și informații nutriționale despre aceasta. Rețetă simplă de salată cu castraveți, roșii, ardei, ceapă și o porție generoasă de brânză telemea grasă , rasă deasupra. Cum se prepară salata bulgărească?

Salata bulgărească este o salată foarte spornică, cu ingrediente multe și ieftine, pe timp de vară. Rețeta este cu atât mai bună cu cât componentele sunt mai proaspete și mai de calitate. Este destul de asemănătoare cu celebra salată grecească, lucru normal, doar provin din regiuni geografice foarte apropiate. Diferența stă în câteva ingrediente care le deosebesc clar deși sunt la fel de gustoase.

Salata bulgărească este o invenție relativ recentă, de vreo 50 de ani. Conform Wikipedia, ea a apărut în industria turistică a anilor 60, în regiunea Șopluk. Vecinii sârbi și macedoneni îi contestă Bulgariei paternitatea însă la noi fix așa a ajuns a fi cunoscută (în bulgară, macedoneană și sârbă – Šopska salata).

salata bulgareasca sopska salara

În mod normal, legumele din salată se taie cubulețe, eu am preferat să le tai cum o fac în mod normal pentru salate, este o preferință personală aici. N-am pus nici șuncă, nici ou,  ingrediente care uneori sunt folosite în unele variante ale salatei bulgărești. În această variantă, fără șuncă și ou, salata bulgărească conține, la 100 de grame de preparat finit: 95 de calorii/100 de grame, 5.2 grame de grăsimi, 3.6 grame de fibre, 8.9 grame de proteine, 10.8 grame de fibre și 1.2 grame de sodiu. Adăugați aici multe vitamine și minerale conținute de legumele proaspete.

salata bulgărească

Cu sarea trebuie să fiți precauți și să țineți cont de cât de sărată este telemeaua. Salata este foarte spornică și, în mod normal, la genul ăsta de rețetă am rețineri în a preciza un număr de porții deoarece fiecare înțelege altceva când vine vorba de o porție de salată. Soțul o vede într-un blid mic ca garnitură lângă mâncarea de bază în timp ce pentru mine salata este toată mâncarea de prânz.

Oricum dacă faceți o porție mai mare și vă rămâne, nu e nici un bai, a doua zi, după ce a stat acoperită la frigider, este și mai bună.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Ingrediente pentru Salata bulgărească

  • 3 castraveți mărime medie
  • 10 roșii cherry sau 4 roșii mărime medie
  • 1 ardei mare – eu am folosit ardei kapia
  • 1 ceapă verde
  • 150 gr. brânză telemea
  • 50 ml. de ulei
  • sare
  • piper
  • opțional, puțin oțet (după gust)
  • 1 legătură de pătrunjel

Mod de preparare Salată bulgărească

  1. Se spală toate legumele sub un jet de apă curată.
  2. Se curăță de coajă castraveții. Am văzut că sunt oameni care îi preferă cu tot cu coajă, chiar și la restaurant am văzut că se servesc cu coajă cu tot dar nouă nu ne place așa.Preparare Salată bulgărească 3
  3. Castraveții se feliază și se pun într-un bol.Preparare Salată bulgărească 4
  4. Se sărează și se amestecă pentru omogenizare.Preparare Salată bulgărească 5
  5. Se curăță ceapa și se toacă julienne, după care se pune în bol peste castraveți.Preparare Salată bulgărească 6
  6. Se curăță ardeiul de cotor și semințe și se feliază fâșii subțiri care se adaugă peste celelalte legume în bol.Preparare Salată bulgărească 7
  7. Se taie roșiile, eu având roșii cherry doar le-am tăiat în jumătate. Preparare Salată bulgărească 8
  8. Se mărunțesc frunzele de pătrunjel și se adaugă la salată.
  9. Se amestecă bine și se asezonează cu ulei, sare și piper în funcție de gust.Preparare Salată bulgărească 9
  10. Se rade deasupra salatei telemeaua, acoperind cu ea legumele.Preparare Salată bulgărească 10

O salată delicioasă, răcoroasă, perfectă pentru vară și nu numai.

salata bulgareasca reteta pas cu pas salata sopska reteta cum se face

Ultima rețetă publicată

Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE