Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Salată orientală, rețetă simplă de post

Salată orientală, rețetă simplă de post

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Salată orientală, rețetă simplă de post cu poze pas cu pas. Salată orientală, rețetă culinară. Cum preparăm o salată orientală gustoasă. Salată de cartofi și murături, salată orientală.

Salata orientală este una din rețetele extrem de populare la români și nu e de mirare asta dacă ne gândim că este un preparat ce folosește ingrediente ieftine și la îndemână în orice gospodărie: cartofi, ceapă și murături. Alături de acestea, își găsesc locul oricare alte ingrediente își dorește fiecare, printre cele mai obișnuite fiind ouăle, legumele proaspete – în special ardeii sau gogoșarii, care merg grozav la salata orientală, dar la fel de bine merg adăugate, în sezon, roșiile, castraveții, ridichile, salata verde sau, de ce nu, niște brânză burduf ori resturi de carne rămasă de la ultima friptură.

salata orientala

Noi, în familia noastră, de pildă, n-am pus niciodată ouă. Asta și pentru că ne-am obișnuit să gătim salata orientală cu precădere în perioadele de post. Bunicii mei, Dumnezeu sa-i odihnească, țineau toate posturile cu cea mai mare naturalețe și simplitate, fără a da vreodată impresia că fac vreun efort special. Țin minte că, în fiecare zi de post, pe masa din bucătărie trona un bol cu salată  orientală, acoperită cu un capac transparent de sticlă și gata de a fi oferită oricui din casă era biruit de foame. Și, Doamne, bună mai era! Noi, copiii, nu eram socotiți in rândul celor care postesc, dar categoric eram cei care biruiau primii castronul de salată, făcând-o pe bunica să mai meșterească încă o tură pentru gloata flămândă din casă.

Alte rețete de salată de cartofi:

Cred că fiecare familie are propria versiune preferată de salată orientală. Nouă ne place sa adaugăm capere. Acesta nu este un ingredient chiar foarte popular în frigiderele românilor dar noi i-am prins gustul și avem permanent un borcănel de capere murate  în frigider, gata să desăvârșească orice mâncare ne-am dori cu un strop de adieri mediteraneene.

De asemenea, nu concepem salata orientală fără murături. De obicei, preferăm gogoșarii murați care dau și un plus de culoare dar, în lipsa acestora, castraveții murați merg la fel de bine.

Un mic detaliu pe care l-am deprins de la soacra mea, a fost să tai cartofii cât sunt incă fierbinți și să-i amestec imediat cu ulei, omogenizând cu grijă. Mama mea nu ținea cont de acest amănunt și, cumva, am avut termen de comparație. După părerea mea, cartofii amestecați fierbinți cu uleiul dezvoltă o savoare aparte. Chiar dacă nu se respectă strict acest pas, salata orientală tot gustoasă este, mai ales dacă este lasată nițel înainte de a fi servită pentru a avea timp să-și dezvolte aromele.

Ingrediente Salată orientală, rețetă simplă de post

  • 1 kg. cartofi (preferabil din cei ceruiți)
  • 2 cepe roșii, mărime medie
  • 200 gr. măsline
  • 200 gr. murături – preferabil gogoșari sau castraveți murați
  • opțional, 2 ouă fierte tari (caz în care salata nu va mai fi de post)
  • 1 lingură capere scurse de apă (opțional)
  •  5 – 6 linguri ulei
  • 1 lingură oțet sau zeamă de lămâie
  • 1 legătura verdeață – eu am folosit mărar tocat mărunt
  • sare
  • piper negru, proaspăt măcinat

Salată orientală, rețetă simplă de post, preparare

1. Cartofii cu tot cu coajă, bine spălați, se pun întregi  într-o oală încăpătoare, acoperiți de apă, și se fierb circa 20 minute. Se verifică dacă sunt gata, înfigând ușor o furculiță în cel mai mare cartof. Dacă acela este fiert, sigur și ceilalți mai mici sunt gata. Se scurg de apă cartofii și se lasă puțin să se răcorească.

2. Cât timp fierb cartofii, se curăță cepele și se taie solzișori subțiri. Se pun în castronul în care intenționăm sa facem salata, se sărează și se amestecă puțin apoi se lasă deoparte, cât ne vom ocupa de restul ingredientelor, sarea va extrage apa din ceapă și aceasta se va înmuia puțin.
salată orientală - preparare
3. Cartofii sunt încă prea fierbinți ca să-i atingem, așa că mai avem timp să feliem subțire murăturile și să tăiem mărunt verdeața.

4. Când cartofii s-au răcorit atât cât să-i putem atinge, fără să fie complet reci, se curăță de coajă, care se va desprinde foarte ușor, ca o pieliță. Cu un cuțit de legume, se răzuiește ușor eventuale imperfecțiuni de pe cartofi – pete sau puncte negre – după care se taie cartofii în sferturi, pe lungime, iar dacă sunt mai mari, se mai taie o dată cele patru sferturi transversal.salată orientală - preparare
5. Cartofii tăiați se pun în castron peste ceapă. Se bate cu o furculiță sau se omogenizează într-o sticlă/borcan închis, prin agitare, uleiul cu oțetul sau zeama de lămâie și se toarnă deasupra cartofilor. Se adaugă și condimentele în aceasta fază, deoarece se vor omogeniza mai bine în salată, așa că acum vom adăuga și sare și piper după gust.
Preparare Salată orientală, rețetă simplă de post 5
6. Cu o lingură de lemn, se amestecă cartofii și ceapa, cu grijă ca să nu-i zdrobim, folosind mișcări ample, de rotație, de la baza castronului în sus. E important ca fiecare bucată să se îmbrace în uleiul cu oțet sau lămâie, deasemenea să ajungă pe fiecare sare și piper, ca să nu descoperim bucăți fade în salata noastră.
Preparare Salată orientală, rețetă simplă de post 6
7. Adaugăm restul ingredientelor – am pus castraveți murați feliați subțire, o jumătate de gogoșar crud, pentru că-l aveam la îndemână, feliat subțire, măsline, capere, o lingură oțet și se amestecă din nou cu grijă. În cazul în care folosiți ouă, acum ar fi momentul să le adăugați și pe ele, după ce le-ați feliat în prealabil.
Preparare Salată orientală, rețetă simplă de post 7
8. Am lăsat-o un sfert de oră să se așeze aromele și gusturile după care poate fi servită.

Cum se servește salata orientală, rețetă simplă de post?

Salata orientală, mai ales dacă este pregătită în varianta vegană (fără ouă), poate fi servită în două moduri: ca atare, în zilele de post sau dacă ați optat pentru o dietă vegană, este consistentă și gustoasă și vă va da un sentiment de satisfacție. Noi așa am servit-o și a fost primită de întreaga familie cu mare plăcere, ba chiar s-a cerut și a doua porție, ceea ce-mi amintește să precizez că porțiile recomandate în rețetă, și anume patru, sunt pentru a fi servite ca o masă în sine.

A doua opțiune ar fi să fie servită pe post de garnitură alături de un șnițel sau un grătar –  excelentă combinație! – în cazul acesta cantitățile de pe lista de ingrediente de mai sus vor fi suficiente pentru șase porții.
Salată orientală

Nu-mi rămâne decât să vă doresc spor la preparat și vă aștept cu impresii și sugestii proprii pentru cea mai gustoasă salată orientală.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE