Cautare in site
x inchide

Cartofi noi cu usturoi și rozmarin, la cuptor

Reteta de
Adaugata la

Cartofi noi cu usturoi și rozmarin, la cuptor, rețetă culinară pas cu pas. Cum se curăță cartofii noi? Cum se pregătesc niște cartofi noi rumeni și fragezi, simplu și rapid.

Fără îndoială, românii adoră cartofii și româncă sunt și eu, nu puteam face notă discordantă. Oricât ne-am feri de tuberculii ăștia plini de amidon, că îngrașă, că n-au cine știe ce valoare nutritivă, că nici vitamine nu prea au (deși conțin, totuși, ceva vitamina B6)… dom’le, sunt buni! Și da, e lăudabil să încerci să profiți la maximum de valoarea fiecărui aliment pe care îl bagi în gură și să alegi ceea ce mănânci în funcție de asta, doar că mi se pare atât de omenește să cedăm câteodată, renunțând la super-alimente pentru ceva simplu și bun.

Cartofii noi, însă, au mai puține calorii decât cei maturi, asta pentru că, fiind cruzi, conțin mai multă apă. Așa că putem profita de sezonul cartofilor noi însoțind fripturile noastre cu garnituri delicioase, ba mai mult, putem chiar să îi considerăm vedeta unui preparat vegetarian, cu puțină brânză sau pur și simplu cu o salată bine asezonată alături.

Poate cea mai simplă variantă de preparare a cartofilor noi este cea pe care v-o propun azi: la cuptor, aromatizați cu ierburi aromatice și condimente după plac. Eu am rămas la varianta clasică, așa că adăugat la cartofiorii mei rozmarin și usturoi, dar puteți să puneți cam ce vă place. Se fac foarte ușor, nu veți avea de lucru cu ei, efectiv, mai mult de 15 minute, după care cuptorul face totul. Hai să vedem ce-i de făcut!

Ingrediente Cartofi noi cu usturoi și rozmarin, la cuptor

  • 1 kg de cartofi noi (1,14 kg. am folosit eu)
  • 2- 4 căței de usturoi (după cât sunt de mari și după cât de mult vă place usturoiul)
  • 2-3 rămurele de rozmarin proaspăt
  • 30 ml. ulei de măsline
  • sare și piper după gust

Cum se curăță cartofii noi?

Mulți oameni pregătesc cartofii noi cu tot cu coajă. Dacă îi preferați astfel, nu trebuie decât să îi spălați foarte bine, apoi îi puteți folosi în preparatele voastre. Dacă, însă, preferați să fie curățați de pielița de la suprafață, iată câteva trucuri care ar putea fi folositoare:

  1. sub jet de apă rece, frecați cartofii noi cu un burete de vase curat (nou); coaja subțire de la suprafață va dispărea ca prin farmec
  2. spălați cartofii noi bine și cât sunt umezi, frecați-i pe toată suprafața cu sare grunjoasă, pielița de la suprafață se va îndepărta
  3. foarte eficient e și buretele abraziv de sârmă, doar că trebuie să-l mânuim delicat, altfel va zgâria cartofii pe suprafață

cum-se-curata-cartofii-noi

Preparare Cartofi noi cu usturoi și rozmarin, la cuptor

1. După ce am curățat/spălat bine și zvântat cartofii, desprindem frunzele de rozmarin de pe tulpină și le tocăm mărunt (eu am păstrat și câteva rămurele mici, pe care le-am pus pe deasupra când am dat cartofii la cuptor), curățăm usturoiul și îl feliem în lamele fine sau îl zdrobim, dacă preferați. Tot acum putem porni și cuptorul, fixându-l la 200 de grade Celsius sau 190 de grade Celsius cu ventilație.

cartofi-noi-la-cuptor-cu-rozmarin-si-usturoi-ingrediente
2. E important să tăiem cartofii în bucăți egale, astfel ei se vor pătrunde în același timp în timpul gătirii, nu vom ajunge în situația de a avea cartofi rumeni și bine gătiți amestecați cu bucățile mai mari rămase crude. Așadar, cartofii mici se lasă întregi, cei mai mărișori se taie în jumătăți, cei mari în 6-8 bucăți, așa încât volumul bucăților să fie aproximativ egal.
cartofi-noi-cu-usturoi-si-rozmarin-la-cuptor-preparare-reteta-cartofi-noi-la-cuptor
3. Alegem un vas potrivit pentru cuptor, adăugăm usturoiul și rozmarinul, apoi turnăm pe deasupra uleiul de măsline.
cartofi-noi-la-cuptor-reteta-pas-cu-pas-cu-poze-cum-se-fac-cartofi-noi-la-cuptor
4. Asezonăm din belșug cu sare și piper – nu vă zgârciți cu asezonarea, cartofii au nevoie de sare pentru că altfel vor fi fazi – apoi amestecăm bine de tot, așa încât aromele și uleiul să ajungă pe fiecare bucățică.
cartofi-noi-la-cuptor-reteta-asezonare-cartofi-noi-cu-rozmarin-si-usturoi-la-cuptor5. Dăm cartofii în cuptorul deja încins la 200 de grade Celsius sau 190 de grade Celsius cu ventilație, unde vor rămâne preț de 35 – 45 de minute, în funcție de mărimea bucăților, dar și de soiul cartofilor, unii gătindu-se mai greu decât alții. La jumătatea timpului de gătire, eu am amestecat o dată cu spatula, aducând la suprafață bucățile de cartofi de la fundul vasului apoi i-am lăsat să se coacă în continuare.
cartofi-noi-la-cuptor-reteta-coacere-cartofi-noi-la-cuptor
6. După exact 43 de minute (în cazul meu), cartofii noi cu rozmarin și usturoi au fost exact pe gustul meu: fragezi și moi în interior, rumeni și crocanți la exterior și absolut delicioși.
cartofi-noi-cu-usturoi-si-rozmarin-la-cuptor-reteta-cu-poze-pas-cu-pas

Vă recomand să-i încercați alături de un minunat Pui la cuptor, în pungă de hârtie sau o altă friptură, dar și simpli, de exemplu cu un sos de mărar, pentru a desăvârși un preparat de sezon simplu și excepțional de gustos. Poftă mare!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Cartofi noi cu usturoi și rozmarin, la cuptor

  1. Adriana spune:

    Mmm arata foarte bine! O idee foarte buna ca tot e sezonul acum. Cartofii sunt chiar sanatosi, atata timp cat nu sunt prajiti desigur. 0 grasimi, putin zahar, o gramada de potasiu, vitamina C, B6, magneziu si fier.

CLOSE
CLOSE