Dulceata de flori de salcam

Autor:

Dulceata de flori de salcam este o delicatesa de sezon cu o culoare, o aroma si o textura similara mierii de albine. Am descoperit acest chihlimbar comestibil in copilarie, la o prietena a bunicii mele, care ne trata la fiecare vizita cu cele mai deosebite dulceturi servite in mici boluri de cristal, in timp ce pe o tava de ceramica pictata cu motive florale de un albastru inchis, se prelingeau picaturi de apa condensata de pe o carafa de sticla plina cu apa rece ca gheata.
Tanti Neli nu mai e demult printre noi, dar la ea am gustat pentru prima data atat dulceata de flori de salcam, cat si cea de nuci verzi sau dulceata de trandafiri. Era de origine de Cadrilater si amintirile ei din copilarie, pe care le povestea cu mult farmec, mi se pareau mai fascinante decat povestile nemuritoare si probabil ca erau.

Cand am incercat pentru prima data sa fac dulceata de salcam, m-am raportat la acel moment fixat in memoria afectiva acum zeci de ani, la chiseaua plina cu aur parfumat a lui Tanti Neli. Cred ca am nimerit gustul, dar fara povestile ei dulceata parca nu mai imi pare de aur.
dulceata de salcam-2
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 3x375ml
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Dulceata De Flori De Salcam:

  • 1,3 kilograme flori de salcam (cred ca nu e bai mare daca veti aduna doar 1 kilogram sau 1 kilogram si jumatate de flori)
  • 2 kilograme de zahar
  • 3 lamai (coaja galbena si zeama)
  • 2 litri de apa

Preparare Dulceata De Flori De Salcam:

1. Toata „recolta” de flori de salcam trebuie sa fie desprinsa de pe ciorchine, aleasa de frunze si eventuale insecte.

dulceata de salcam preparare 1

2. Florile se spala in baie de apa rece apoi se scurg bine intr-o sita. Se arunca prima apa si se repeta operatia.

3. Intr-o oala incapatoare, se pun 2 litri de apa impreuna cu zaharul si fasii de coaja de lamaie, doar partea galbena (partea alba, aflata sub cea galbena, are un gust amar, de aceea e bine sa o evitam). Se fierbe siropul pana se leaga asa incat daca se inmoaie o lingura in sirop, acesta sa se prelinga picatura cu picatura prin acelasi loc. Se indeparteaza coaja de lamaie si se adauga florile de salcam bine scurse de apa.

dulceata de salcam preparare 2

4. Dupa ce siropul in care s-au adaugat florile de salcam da din nou in clocot, se adauga zeama celor 3 lamai (atentie, sa nu adaugati si samburii). Se fierbe dulceata la foc mediu spre iute inca 20-30 minute, pana cand se leaga la loc, asa incat o picatura din siropul dulcetii, picurata in apa rece, sa formeze o mica perla aurie, nu sa se dizolve. In final, dulceata trebuie sa aiba o culoare de un auriu adanc, cu nuante de ambra.

dulceata de salcam preparare 3

5. Dulceata se toarna fierbinte in borcane foarte curate si sterilizate, se pun capacele si se rastoarna cu susul in jos, pozitie in care se lasa 5 minute. Se acopera borcanele cu cateva straturi de stergare groase si se lasa sa se raceasca lent.

dulceata de salcam 3

Dulceata de flori de salcam va rezista mult si bine in camara. Este delicioasa si cu o textura interesanta, florile fiind usor gumate in siropul onctuos. Aroma dulcetii este foarte apropiata de a mierii de albine si este si la fel de dulce ca aceasta, asa incat e bine sa se consume in portii mici.

dulceata de salcam-1

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. mia a zis

    Multumesc pentru reteta. Desi reteta d importanta, voiam sa iti spun ca scrii atât de frumos, as citi oricând un roman scris de tine.

  2. Mihaela Grigoras a zis

    Azi am vazut-o si tot azi am facut-o ! Foarte interesanta dulceatra; aroma de salcam de pastreaza, chiar aca nu atat de puternic. ca la florile proaspete. Eu am facut doar jumatate de portie, eram curioasa cum iese.

    • Laura Laurentiu a zis

      Da, dupa mine gustul e destul de apropiat de al mierii de salcam. Dar e dulce de tot, eu nu pot inghiti mai mult de o lingurita :).

  3. Webdesign a zis

    Super… nu am incercat pana acum … stiam doar de cea de trandafiri (de care face mama). O sa incerc reteta. Multumesc!

  4. razvan a zis

    Ce buna e dulceata de salcam! Nu am mai mancat din copilarie, bunica mea facea. Multumesc ca mi-ati adus aminte de ea!

    • Laura Laurentiu a zis

      Sunt foarte multumita ca am reusit sa va evoc o amintire placuta. Cine stie, poate intr-o zi va faceti curaj si incercati dulceata. :)

  5. nouatigaraelectronica a zis

    Am mancat anul trecut si a fost delicios. Iti trebuie putin talent sa iti iasa bine :) Bunica este masterchef !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *