Gem de capsuni, varianta a 2-a

Autor:

Un nou inceput de vara, un nou sezon al capsunilor, o noua editie de gem de capsuni. Anul acesta am optat pentru o varianta de gem de capsuni cu mai putin zahar fata de clasica dulceata cu raport 1:1 zahar fata de fructe. Imi place reteta asta, mi se pare mai rapida, nu trebuie sa ii acord chiar atata atentie si se preteaza pentru portii mici, asa incat prefer sa fac gem de mai multe ori, cu fructe ajunse la gradul optim de coacere, cand au continutul cel mai ridicat de pectina si gelifiaza frumos. Sincer, daca sezonul capsunilor ar dura la nesfarisit, as prepara gem de capsuni zilnic, pentru ca miroase superb in toata casa si ce poate fi mai incantator decat un mic dejun cu gem de capsuni proaspat?
mic dejun cu gem de capsuni, reteta de gem de capsuni

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 borcanel de 370 ml.
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Gem De Capsuni:

  • 2 kilograme de capsuni coapte si sanatoase, cantarite dupa ce au fost curatate deja
  • 1 kilogram de zahar
  • zeama de la 1/2 de lamaie mare

Preparare Gem De Capsuni:

1. Capsunile se spala in cateva ape reci, se curata de codite si se cantaresc, apoi se taie in bucati (sferturi, jumatati, in functie de marime) si se pun intr-o cratita. Se stropesc cu sucul de lamaie si se pune cratita pe foc iute. In primele minute de fierbere, se scutura cratita de cateva ori, pana cand capsunile incep sa-si lase sucul, ca sa nu se prinda de fund. In scurt timp capsunile vor pluti in sucul propriu. Se fierb la foc mare, adunand spuma de pe deasupra, pana volumul din cratita scade aproape la jumatate (20-30 de minute).

preparare gem de capsuni2. In acest moment, se adauga zaharul, tot deodata (imaginea din stanga). Se aduce gemul din nou la fierbere, apoi se reduce focul la mic spre mediu. Atentie, se va forma o spuma abundenta (imaginea din dreapta), care reprezinta reziduurile proteice din zahar, aceasta spuma trebuie indepartata cu o lingura, altfel poate sa dea gemul in foc iar daca nu se elimina, spuma asta va tulbura preparatul final.

preparare gem de capsuni 23. Gemul se mai fierbe 10-15 minute, desi va parea lichid, datorita continutului de pectina al capsunilor se va gelifia la rece. Gemul se probeaza astfel: o lingura de sirop se pune pe o farfurioara plata si se da la congelator timp de 4-5 minute. Daca la suprafata acesteia se va forma o pojghita subtire iar atunci cand se trage cu degetul prin mijlocul siropului racit, ramane o urma clara, care revine cu greu inapoi, inseamna ca gemul este gata.

preparare gem de capsuni 34. Gemul de capsuni se pune in borcane curate si sterilizate, prevazute cu capse (sau capace) care se inchid etans. Pentru sterilizarea borcanelor, se spala borcanele foarte bine cu apa calda si detergent de vase, se limpezesc in cateva ape si se aseaza pe o tava metalica. Tava cu tot cu borcane se baga in cuptorul rece, se aprinde cuptorul si se fixeaza la 150 de grade. Se mentine  temperatura timp de 30 de minute, apoi se stinge cuptorul, lasand borcanele sa se raceasca acolo. Pe acceasi tava metalica se aseaza borcanele si cat se umplu cu gemul fierbinte, ca sa nu plesneasca sticla. Se capseaza borcanele pline cu gem imediat. Se intorc pentru 15 minute cu capacul in jos (se va crea vacuum) apoi se rastoarna in pozitia normala si se acopera cu servete de bucatarie, pentru a se raci in timp mai indelungat. Respectand acest procedeu, gemul de capsuni nu va avea nevoie de niciun fel de conservant si se va pastra perfect peste iarna.

gem de capsuni1Pentru ca, dupa umplerea celor 4 borcane, mi-a ramas putin gem, a doua zi m-am delectat cu un mic dejun cu paine proaspata cu unt si gem de capsuni perfect gelifiat, exceptional de gustos.

gem de capsuni 2014-1Spor la treaba si pofta buna! Reteta asta vine si cu un mic cadou, o eticheta printabila pentru gemul de capsuni. In functie de dimensiunea la care o printati, puteti sa o aplicati pe borcane sau doar pe capace, asa cum am procedat eu.

eticheta gem de capsuni

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Bianca a zis

    Buna seara! Ce se intampla daca nu sterilizez borcanele? Ma gandesc sa vars dulceata dintr-un alt borcan , sa-l spal si sa torn noua dulceata, cea de capsuni. Multumesc!

  2. Romanitza Roman a zis

    Buna. Am inceput sa ma gandesc ca as face ceva diferit. In primul rand m-am gandit la zaharul invertit care este si mai dulce si, pe langa economia de zahar ar fi mai bun deoarece se petrece o transformare in acel proces de invertire care altfel ar cere ficatelului nostru sa execute acest proces extrem de greoi si chinuitor pt el obligat s ane extraga din oase di par si dinti calciul pt a putea realiza invertirea in interiorul corpului nostru. De aceea m-am gandit sa fac o combinatie, separat sa fac invertirea zaharului, separat sa fac un piure din capsuni care s ail pun la cuptor dp ce a apucat sa dea in clocot, iar apoi sa le amestec. Dar inca este o idee. A mai trecut cuiva prin cap aceasta idee? Poate apare un sfat.

    • a zis

      O idee care mi-a venit mie si chiar voiam sa o pun in practica intr-o noua reteta. Inca ma mai gandesc cum sa procedez, as vrea sa fie cu fructe intregi sau bucati mai mari, nu doar un piure.

  3. dulce.amarui2014 a zis

    Buna ziua ! acum fac gem de capsuni si am cautat pe net sa vad dak se pun nuci s-au nu ..am inteles nu se pun dar nici lamie n-am folosit . sper sa iasa .am folost reteta Cameliei

    • Laura Laurentiu a zis

      N-am prea inteles ce-i cu nucile :). Nici Camelia nu stiu cine e, nici care e reteta ei si nici ce legatura e intre mine si reteta ei. :) O sa iasa si fara lamaie.

  4. Plesa Camelia a zis

    Trebuie sa încerc neaparat metoda aceasta de preparare.eu am lasat căpșunile cu zaharul si sucul de lămâie vreo 8 ore(pana s-a topit zaharul)si apoi am pus la fiert cu un baton de vanilie.mulțumiri pentru reteta

  5. Adriana Deac a zis

    Buna ziua, Ieri am facut aceste gem de capsuni si a iesit minunat!. Eu am mai folosit acest tip de reteta pentru gemul de caise (reteta de la mama soacra), reteta 100% reusita. Va multumesc ca existati. Sunteti site-tul meu culinar preferat.

  6. Iuliana a zis

    Arata fenomenal si cu siguranta gustul este pe masura. Multumesc Laura pentru reteta. Abia astept sa o incerc !

  7. Nicholas Rivera a zis

    Dar arata mai mult a dulceata decat a gem. Parerea mea e ca gemul e compact, cremos, nu are bucati de fructe intregi prin el. E ca o marmelada mai fluida. Eu as da prin masina de tocat fructele inainte de a le pune la fiert.

    • lauralaurentiu a zis

      Puteti sa faceti si asa, daca asa preferati. Pentru mine gemul are o textura de jeleu, mai mult sau mai putin omogena.
      Pe 07.06.2014 06:30, „Disqus” a scris:

  8. Alina a zis

    Buna , as vrea sa te intreb cum sunt borcanele in momentul in care pui gemul in ele, sunt reci sau calde/fierbinti? Multumesc

    • lauralaurentiu a zis

      Borcanele sunt la temperatura camerei, tocmai de aceea le asez pe o suprafață metalică în momentul în care torn gemul fierbinte, ca sa preia socul termic si sa nu plesneasca sticla.
      Pe 01.06.2014 10:12, „Disqus” a scris:

  9. Ginuca a zis

    Este absolut minunata culoarea produsului finit…intotdeauna imi rezulta inchis la culoare, dar il fierb cu zaharul de la inceput si numai la foc mic.
    Nu pot sa ma abtin sa nu salivez la vederea imaginii finale…
    Multumesc pentru tiparul etichetei, e absolut ingenios !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *