Ketchup de casa, reteta pentru iarna

Autor:

E perioada in care toate gospodinele umplu borcane dupa borcane cu felurite roade ale pamantului si le randuiesc ordonat pe rafturile camarilor. Fara pretentia ca as fi eu cea mai harnica dintre gospodine, chiar nu se putea sa scap necontaminata de aceasta „febra a conservelor”, asa incat azi sunt in masura sa va propun reteta mea de ketchup de casa.

Nu sustin ca este reteta originala de ketchup, nici ca are gustul celui produs de nu stiu care firma dar va recomand aceasta reteta de ketchup pentru ca: e 100% naturala, e foarte usor de facut si are un gust foarte placut (conform standardelor mele si ale familiei, bineinteles).

Ketchup de casa, reteta pentru iarna

Ingrediente Ketchup de casa:

(pt. aproximativ 2-2,2 litri de ketchup)

  • 3 kilograme de rosii carnoase
  • 1,5 kilograme de ardei gras sau capia, de preferinta rosii (eu am avut si rosii dar si cativa albi); daca doriti un ketchup picant, adaugati si cativa ardei iuti, dupa preferinta
  • 6 cepe de marime medie
  • 6-10 catei de usturoi (in functie de cat de mult va place gustul usturoiului, care oricum nu va fi dominant)
  • 1 snop bun de frunze de telina cu tot cu tulpina (6-7 bucati)
  • 4-5 frunze de dafin
  • 1 lingura de tarhon uscat
  • 1 lingura de oregano uscat
  • 1 lingura de busuioc uscat
  • 5-6 cm. de radacina de ghimbir razuita sau 1 lingurita de ghimbir pudra
  • condimente dupa plac: cate 1/2 de lingurita de chimen, scortisoara, coriandru, cu libertatea de a renunta la oricare dintre acestea sau chiar la toate daca nu va plac
  • 1/2 de cana cu otet (otet de mere am folosit eu)
  • 1/3 de cana de zahar
  • sare si piper dupa gust

Preparare Ketchup de casa:

1. Se aleg rosii carnoase, se spala, se curata de partea alb-verzuie de langa codita apoi se dau prin sita (masina de pasat, exact ca pentru bulion).

loading...
paradaisa
2. Ardeii se coc pe plita sau pe gratar, se acopera cu un capac si se lasa sa se raceasca, apoi se decojesc de pielita si se curata de seminte.
ardei copti pt ketchup
 3. Ceapa si usturoiul se toaca foarte marunt (de preferat este sa se dea la robot), la fel si ardeii copti.
4. Se pune sucul de rosii intr-o oala si se adauga toate ingredientele (sare puneti o lingura rasa, daca va mai fi nevoie ajustati gustul la sfarsit).
ketchup keciap checeap checiap checiap 1
 5. Se pune oala pe foc mic si se fierbe pana scade la jumatate, amestecand din cand in cand, mai ales catre sfarsit, cand incepe sa aiba consistenta unei paste. Cand este destul de scazut, se trage de pe foc.
Preparare Ketchup de casa, reteta pentru iarna 4
 6. Se scot frunzele de telina si de dafin din oala si se echilibreaza gustul de sarat/acru/dulce in functie de preferinte, adaugand cate putina sare, otet sau zahar. Sosul se paseaza sau se da prin sita, eu l-am pasat cu blenderul de mana si il recomand calduros pentru aceasta operatiune, merge foarte bine.
ketchup keciap checeap checiap checiap 4
 7. In acest moment ketchup-ul este gata de imbuteliat in sticle sau borcane, care trebuie sa fi fost in prealabil sterilizate. Exista diferite metode de sterilizare a recipientelor pentru conserve, eu procedez astfel: spal foarte bine cu detergent de vase borcanele, le limpezesc in cateva ape apoi le las sa se usuce. Asez borcanele  pe o tava metalica si le introduc in cuptorul rece, pe care il aprind si il incing la 150  de grade, mentinand  aceasta temperatura jumatate de ora. Las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, apoi le scot si le intrebuintez. Capacele sau dopurile le spal bine, le oparesc cu apa clocotita, le sterg bine cu un servet curat si abia apoi le intrebuintez.
8. In borcane si sticle pregatite dupa cum am descris mai sus si asezate pe o suprafata metalica (tava cuptorului, lama unui cutit introdusa sub borcan) torn ketchup-ul inca fierbinte.
Preparare Ketchup de casa, reteta pentru iarna 6
Imediat inchid borcanele (sticlele) cu capacele curate si uscate (verificati sa inchida bine, sa nu fie deformate sau ruginite etc.) si le dau la cuptorul incalzit la 150 de grade Celsius, unde le mentin timp de 1/2 ora, apoi sting cuptorul si le las sa se raceasca in interiorul lui.

Bune de etichetat si pus pe raft:

Preparare Ketchup de casa, reteta pentru iarna 7

Dupa ce se deschide un borcan (sau sticla) cu ketchup, ceea ce ramane trebuie pastrat la frigider.

Alte Retete De Conserve Pentru Iarna:

Zacusca de vinete

Zacusca de vinete

Pasta - bulion - de rosii

Pasta – bulion – de rosii

Zacusca de vinete si morcovi

Zacusca de vinete si morcovi

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Maria a zis

    Fac si eu ketchup de foarte multi ani, fata de ingredientele folosite in reteta de mai sus, eu nu pun ceapa si usturori (am facut o singura data cu usturoi si nu mi-a placut ),in rest adaug toate celelalte ingrediente si in plus mai adaug 1-2 linguri de mustar functie de cantitatea pe care mi-am propus s-o fac , este foarte gustos, „de poti sa-l mananci pe piane” si familia mea il adora, iar eu repet an de an reteta pt.a le face pe plac.

  2. rodica a zis

    Laura , crezi ca daca as face reteta fara zahar( sotul meu e diabetic ) nu s-ar pastra peste iarna? nu ne deranjeaza ca nu este f dulce, dar ar modifica gustul final f. mult?

    • lauralaurentiu a zis

      Lipsa zaharului nu va afecta stabilitatea preparatului. Poti sa nu pui zahar deloc, daca vei steriliza recipientele cu grija va rezista perfect. Poti, in schimb, sa echilibrezi gustul cu un pic de indulcitor.

      • Adina Dumitra a zis

        da, am vazut ulterior, multumesc frumos.
        sticluta din poza cu dop de plastic se poate steriliza in cuptor, adica nu se topeste? in poza sunt 2.2l in cele 3 recipiente?
        aaa, si inca ceva, nu imi mai apare butonul de print.

      • lauralaurentiu a zis

        Da, sticluta aia a rezistat si nu doar o singura data, ca am tot pus bulion si ketchup in ea, de vreo 3-4 ani incoace. Am invelit capacul cu folie de aluminiu inainte s-o bag in cuptor. Da, in poza e tot ceea ce a rezultat, doua borcane de cate 750 ml. si o sticluta de 500 ml. Daca il lasi putin mai fluid, ies poate 2,2 litri.

      • Adina Dumitra a zis

        multumesc frumos de raspunsuri…saptamana viitoare sper sa o pun in practica, aseara am facut bulion dupa reteta ta, bine am facut si anul trecut …. inca e cald in cuptor.

    • lauralaurentiu a zis

      Ioana draga, gustul il poti ajusta si echilibra conform preferintelor tale. Adauga un strop de otet si de sare si potriveste-l cum iti place tie. Ma bucur ca iti place aroma, sa va fie de bine!

  3. arriana a zis

    poate ca, la acest ketchup, gustul e stricat de ghimbir, tarhon, scortisoara, busuioc, oregano, etc. Da, stiu ca toate comentariile au fost favorabile, dar eu iti spun cum mi-a iesit mie. Si nu prea cred ca, toti care au postat comentarii aici l-au si facut. Mie nu mi-a placut, de altfel. l-am si aruncat. Imi pare rau, dar asta s-a inpamplat.

    • lauralaurentiu a zis

      Arriana, nu te contrazic, nu a fost pe gustul tau si inteleg. Imi pare rau pentru paguba, dar te asigur din nou ca oregano, busuiocul, tarhonul, ghimbirul, scortisoara, sunt arome clasice pentru sosul de rosii.

      2012/10/3 Disqus

  4. csilla a zis

    Multumesc pentru reteta, este foarte buna. As avea nevoie de un sfat. As dori sa mai prepar o portie, insa in loc de rosii as adauga direct bulion de casa, dar nu stiu cat bulion echivaleaza cu 3 kg. de rosii? Va multumesc mult si va urmaresc in continuare cu mult interes.

  5. petronela a zis

    am facut si eu ketchup pentru iarna dupa aceasta reteta si este foarte bun , azi mai fac o portie , multumesc tare mult si multa sanatate

  6. arriana a zis

    am citit toate comentariile… si nu imi vine sa cred.. am facut ketchupul aseara, am respectat cu sfintenie reteta, dar nu stiu ce ingrendient nu isi gaseste locul aici, pentru ca a iesit O MARE PORCARIE LA GUST. Nu te supara pe mine, am mai facut retete de-ale tale, au fost bune, dar asta e o porcarie. Am asteptat sa se raceasca, m-am gandit ca rece are alt gust, dar, in final, l-am aruncat in WC. Am munci degeaba, basca ingrendientele folosite…

    • lauralaurentiu a zis

      Arriana, tot fara suparare, dar in toate comentariile ai mai gasit o parere identica cu a ta? Pentru ca s-ar parea ca sunt cateva zeci de oameni care apreciaza o asemenea mare procarie. Daca tie singura nu-ti place… regret sincer. Ce ar putea sa nu apartina de aici: rosii, ardei, ceapa, telina, usturoi, mirodenii, sare, zahar si otet – adica ingrediente si arome clasice pentru un sos de rosii.

  7. mona a zis

    Draga Laura, vad in imagine o sticluta mai deosebita cu capac special. Am reusit sa gasesc si eu pe piata ceva asemanator si ma straduiesc sa imi fac un stoc din asemenea sticle deoarece eu fac si siropuri din fructele cu care fac gemuri (e pacat sa fierbi pana se scade gemul in loc sa opresti bunatatea aceea de zeama si sa nu faci si un sirop natural si gustos).  Intrebarea mea este cum sterilizezi aceste sticle deoarece dopul lor este din plastic cu o garnitura de cauciuc deci cu siguranta nu rezista bagate la cuptor. Eu ma gandesc ca doar turnand produsul fierbinte in ele le ajuta sa videze sticla si cu siguranta nu va fi pericol sa se strice. Astept un raspuns. Cu drag si respect pentru toata munca ta de pe bloguri si tot ajutorul oferit noua profanelor. Mona

    • lauralaurentiu a zis

      Draga Mona, ale mele au dopul metalic cu o garnitura pe interior (ca si borcanele cu filet) si le bag pur si simplu in cuptor. Pentru cele cu capac de plastic, ti-as sugera ori sa torni produsul fierbinte si sa le invelesti imediat in multe paturi, ca sa se mentina temperatura, ori sa le asezi intr-o cratita larga, sa torni in cratita apa fierbinte si sa le fierbi acoperite cu un prosop gros de bucatarie timp de o ora pe foc mic, apoi sa le lasi sa se raceasca in cratita cu pricina.

  8. violeta ilie a zis

    Multumesc pentru mesaj. Nu numai ca am incercat-o. am facut astazi doua doze. Norocul meu este ca  am din curte toate ierburile  aromatice pe care le-ai trecut in reteta. Multumesc inca odata. Oricum a iesit cea mai buna.

    • Anonim a zis

      Violeta draga, sa inteleg ca ai incercat-o? Daca da, ma bucur mult, sa va fie de bine! Eu intentionez sa repet insprava saptamana viitoare, cel din sticluta deja s-a terminat si cele doua borcane ramase sigur nu vor fi suficiente pentru toata iarna. Fiica-mea e si ea de acord ca e superb! :)

    • Anonim a zis

      Cu multa placere, Iuliana, daca as avea mai mult timp, probabil as impartasi inca si mai multe retete. Sper sa incerci reteta de ketchup si sa fie pe placul tau.

  9. Andreea Tui a zis

    Eram in cautarea unei retete de ketchup cand am intrat pe blogul tau. Multumesc pentru reteta, cu siguranta va iesi delicios. Saptamana viitoare iti si arat dovada. :) 

    • Anonim a zis

      Ma bucur ca iti place! Asa e, e pacat sa lasi sa treaca acest sezon fara sa-l fructifici pentru ca mai tarziu sa ajungi sa pui pe masa chimicale.

    • Anonim a zis

      Multumesc, Sarah draga, sa stii ca e foarte bun, aromat si intr-adevar, fara nici-un fel de „litere” pe lista ingredientelor :))

Alte referințe

  1. […] Ketchup-ul merge cu aproape orice. Cu toate aceste sunt momente în care nu putem ajunge la magazin din diferite motive. Pentru asta există rețetă de preparat “ketchup de casă”. Puteți folosi rețeta pentru a vă prepara o porție de ketchup când pur și simplu nu aveți chef să mergeți până la magazin, dar vă puteți prepara și pentru a-l păstra pe perioada iernii. Haideți să vedem ingredientele: […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *