Limonada

Autor:

Pe caldurile astea, cand nu doar ca avem nevoie de mai multa hidratare, dar nici nu prea putem manca mare lucru, o reteta de limonada este mai mult decat binevenita, cred eu. Nu doar ca ne racoreste si ne hidrateaza, dar e si tonica, o adevarata binefacere. In plus, mi-am dat seama ca nu am postat niciun fel de reteta de bautura pe acest blog, consecinta fireasca a faptului ca in familia mea cea mai indragita bautura este apa plata. Reteta de limonada pe care o facem noi la nesfarsit si mai nou a devenit specialitatea sotului meu, este o reteta algeriana, foarte simpla, dar foarte gustoasa. Ne place tuturor, dar cel mai mare fan al acestei retete de limonada este totusi barbatul casei :P, drept pentru care a si tinut sa o pregateasca cu mana lui, consemnand, astfel, prima reteta facuta de el publicata pe blog :).

limonada, reteta de limonada

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 5 litri
Grad de dificultate: usor

Ingrediente limonada:

  • 500 de grame de lamai (sau limette, sau o combinatie intre cele doua)
  • 500 de grame de zahar
  • 5 litri de apa
  • optional: felii de lamaie sau limeta, frunze de menta

Preparare limonada:

1. Apa si zaharul se pun pe foc intr-o oala incapatoare (dupa gust, se poate reduce cantitatea de zahar sau se poate inlocui cu aprox. 300 de grame de fructoza, gustul, insa, e perfect echilibrat asa cum e in reteta).

2. Se spala bine de tot lamaile, frecandu-le cu un burete, pana cand suprafata, la atingere, nu se mai simte ceruita.

3. Se decojesc lamaile cu un cutit sau cu un peeler numai de partea galbena, care se pastreaza deoparte (poza 1).

loading...

4. Partea alba a cojii de lamaie se indeparteaza si se arunca (poza 3).

5. Se pune coaja galbena a lamailor intr-un castron si deasupra aceluiasi castron se taie in bucati pulpa lamailor, ca sa nu se piarda nicio picatura de zeama (poza 4).

5. Dupa ce apa clocoteste si zaharul se dizolva complet, se adauga pulpa lamailor si coaja galbena in oala (poza 4).

6. Se tine pe foc 2-3 minute, pana cand apa da in clocot din nou, apoi se opreste focul (poza 5).

preparare limonada, reteta limonada

Se lasa sa se raceasca complet lichidul din vas, acoperit cu un capac, pana cand ajunge la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, limonada se filtreaza printr-o sita nu foarte fina, presand bine deasupra cojilor si pulpei de lamaie ca sa se stoarca bine, chiar daca o parte din pulpa va ajunge in vas (sau cu atat mai mult, mie imi place mult asta). Se raceste limonada la frigider inainte de servire. Se poate servi, dupa preferinta, cu felii de lamaie sau frunze de menta adaugate in pahar sau carafa.

limonada, reteta de limonada 2

Pff, m-am cam incalzit :). Ar merge-o limonada rece :P.

Print Friendly
loading...

au incercat aceasta reteta:

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. PiicincuH Viorica a zis

    Acum am oprit focul :); abia astept sa se raceasca, sa o pun la frigider, ca apoi sa o savurez…sunt tare curioasa de cum a iesit…

  2. larcrik a zis

    In sfarsit un gust de limonada adevarata!!! E drept ca numai din 2L am facut pentru ca nu aveam inceredere la inceput (par putine lamai si mult zahar). Asa ca eu am pus 2L apa, 2 lamai si 100 g zahar (am pus mai mult dupa ochi :D). A iesit f buna, echilibrata.

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur foarte mult, sa-ti fie de bine. Si eu am facut o portie saptamana trecuta, tare buna e :).

  3. Fashion spiKe a zis

    in copilarie si eu savuram limonada fiarta si racita dar acum stiu k prin fierbere se distruge toata vitamina C asa k prefer sa o fac cu apa rece in care pisez cateva frunze de menta ;)

  4. Imre Mihaela a zis

    Vreau sa va intreb daca in loc de zahar se poate pune miere? Eu am facut limonada ieri pentru ziua fetitei mele insa cred ca a mai ramas un pic de parte alba atunci cand am decojit lamaia de partea galbena, drept urmare a iesit un pic amara (semana la gust cu sucul de grapefruit)  insa a fost foarte apreciata de cei mari iar cei mici au strambat un pic din nas dar s-a baut deoarece caldura si setea si-au spus cuvantul. Multumiri pentru reteta.
     

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur, sa va fie de bine. :) Daca vreti sa indulciti limonada cu miere, dati apa in clocot (apa goala), adaugati cojile de lamaie si lamaia taiata cubulete, puneti capacul si lasati sa se raceasca. Indulciti infuzia rece cu miere dupa gust.

      2012/7/23 Disqus

    • Fashion spiKe a zis

      da, se poate indulci si cu miere insa numai dupa ce limonada e racita. nu se pune niciodata mierea in lichid fierbinte (nici in ceai) pt ca se formeaza compusi foarte toxici

      • lauralaurentiu a zis

        Cu toata politetea, ai putea sa-mi indici niste surse demne de incredere – nu articole si zvonuri de pe internet – pentru a argumenta afirmatia asta? Nu de alta, dar lumea a devenit obsedata de „mierea toxica”, cineva s-a jucat de-a zvonerul si raspandacii isi fac treaba. In calitate de membru al unei familii care detine stupi de miere de albine, eu pot sa-ti spun ca toata, absolut toata mierea de albine din comert (magazine, supermarketuri) este pasteurizata la 80 de grade Celsius. Nu devine toxica, insa multe din enzimele folositoare sunt distruse. Nu e toxica, e doar mai saraca mierea incalzita. Daca tu ai alte informatii, te rog sa-mi indici o sursa foarte serioasa. Eu pot sa-ti recomand vreo 6-7 manuale de apicultura, daca te intereseaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *