Maioneza de avocado

Autor:

Maioneza de avocado este un sos exceptional de bun, care va fi la fel de apreciat de toti cei care respecta rigorile postului ortodox ca si de orice persoana careia ii place un sos bun langa legume coapte, la gratar sau fierte, langa peste, carne si cam orice preparat care cere ceva sa-l completeze, sa-l faca mai usor de alunecat pe gat. Adica maioneza de avocado nu doar ca e de post, ci e si atat de gustoasa incat o vor aprecia chiar si cei care nu respecta un regim vegetarian/vegan. In plus, sosul asta matasos se face in 5 minute, nu contine oua crude si nici nu e inaccesibil sau foarte scump, pentru ca avocado se gaseste deja peste tot si l-am cumparat cu trei lei si patruzeci de bani.

maioneza de avocado 1s

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: cca. 200 ml.
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Maioneza de Avocado:

  • 1 avocado
  • zeama de la 1/4 – 1/2 de lamaie (dupa cat de acru va place)
  • 2 lingurite de mustar (eu am folosit Dijon)
  • 4-5 linguri de ulei (eu am folosit ulei de masline, puteti sa folositi la fel de bine ulei de floarea soarelui, de rapita, de samburi de struguri etc.)
  • sare si piper alb macinat

Preparare Maioneza de Avocado:

Avocado se taie in doua pe lungime, patrunzand cu lama cutitului pana la sambure, apoi se rasuceste usor una dintre jumatati care se va desprinde imediat. Loviti usor samburele cu lama cutitului, rotiti putin, atat cat sa se desprinda samburele de pulpa fructului apoi scoateti-l afara.

loading...

avocado

Cu ajutorul unei linguri scobiti toata pulpa fructului din coaja si puneti-o intr-un blender (sau intr-un castron, unde sa o prelucrati cu blenderul de mana). Adaugati de la inceput 2 linguri bune de zeama de lamaie, daca va mai fi nevoie pentru gust, mai adaugati la final.

maioneza de avocado preparare

Se da la blender pulpa de avocado pana se transforma intr-o pasta foarte fina, apoi se adauga tot mustarul si uleiul cate 1 lingura, pe rand, mixand bine de fiecare data. Sosul obtinut va avea exact textura unei maioneze. Asezonati-l dupa gust cu sare, piper alb macinat si zeama de lamaie dupa cat de acru va place.

maioneza de avocado 2 s

Se serveste maioneza de avocado imediat, cu orice va place, iar ceea ce ramane se pastreaza pentru 1-2 zile la frigider cu o folie alimentara aplicata direct pe suprafata sosului, pentru a evita pe cat posibil oxidarea. Daca adaugati 2 catei de usturoi fin zdrobiti, obtineti cel mai bun sos aioli posibil. Oricum, cu usturoi sau fara, va promit eu ca sosul asta o sa va placa, nu are cum sa nu va incante. Atentie, insa, chiar daca este o maioneza 100% vegetala, are destul de multe calorii, asa incat nu e recomandat sa abuzati de ea, moderatia ramane principiul de baza chiar si in cazul preparatelor conforme postului. Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. mada a zis

    Eu cumpar intotdeauna avocado cu coaja neagra ptr ca este deja copt si foarte usor de curatat si intrebuintat si cred ca cel mai bun este cel copt nu ?:-) foarte buna reteta. O fac si eu frecvent ori fac guacamole

  2. dana a zis

    sau ti-l poti pune pe par ptr cea mai tare masca (singurul ingredient alimentar care functioneaza aplicat local in mastile de par). Amestecati doar cu ulei (masline/ nuca de cocos topit/ jojoba/ unt shea topit)

  3. Myreluta a zis

    Felicitari pentru postare Doamna Laura daca ati sti de cind caut o maioneza diversa ma incinta ideia cu avocado Pot sa inlocuiesc piperul alb cu cel negru Momentan am in casa mustar extra romnesc nu cel de dijon credeti ca mi va iesi la fel de bine ca reteta dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *