Maioneza din ou fiert

Autor:

Maioneza din ou fiert, mai sigura si mai sanatoasa
maioneza din ou fiert-1

Maioneza, acest sos binecunoscut care sta la baza multor preparate culinare, se poate face si din galbenus de ou fiert tare. Nu o sa va ascund ca eu prefer aceasta varianta, pentru ca am o retinere fata de ouale neprelucrate termic si faptul ca fac maioneza din oua fierte imi da mai multa incredere. In plus, aceasta maioneza pot sa o pastrez si cateva zile la frigider, intr-un borcan bine inchis.

De ce public chiar acum reteta asta? Pentru ca poate fi o excelenta modalitate de a recicla ouale fierte tari ramase prin frigider de la Pasti.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 250 ml.
Grad de dificultate: redusa

Ingrediente Maioneza Din Ou Fiert:

  • 2 galbenusuri de ou fiert tare
  • 2-3 linguri de apa rece
  • 150 ml. de ulei vegetal (de floarea soarelui, rapita etc)
  • 1 lingurita de mustar
  • sare, piper, zeama de lamaie pentru gust

Preparare Maioneza Din Ou Fiert:

1. Dupa cum v-am spus, pentru maioneza am folosit 2 galbenusuri de la ouale ramase de la Pasti. Atentie, ouale trebuie pastrate in frigider chiar daca sunt fierte. Daca fierbeti doua oua special pentru maioneza, inainte de a incepe prepararea ouale trebuie sa fie complet reci.

Preparare Maioneza din ou fiert 1

2. Ouale se zdrobesc cu furculita si se adauga treptat apa rece, pana se obtine o pasta omogena. Se incepe sa se toarne uleiul picatura cu picatura, in timp ce se amesteca energic.

loading...

Preparare Maioneza din ou fiert 2

3. Dupa ce s-a adaugat aproximativ 1/3 din ulei si sosul incepe sa se formeze, se adauga o lingurita buna de mustar si se schimba furculita cu o lingura de lemn. Desigur, maioneza din ou fiert se poate face si la mixer sau blender.

Preparare Maioneza din ou fiert 3

4. Se adauga uleiul in fir subtire si se amesteca pana cand se incorporeaza complet. Atentie, nu turnati mult ulei deodata, altfel maioneza se poate separa (se taie). Eu m-am limitat la 150 de ml, daca aveti nevoie de mai multa maioneza se poate adauga si mai mult ulei, sosul va deveni tot mai consistent. La final se condimenteaza dupa gust cu sare, piper (eu prefer piperul alb la maioneza) si zeama de lamaie.

Preparare Maioneza din ou fiert 4

Maioneza din ou fiert se foloseste la fel ca si cea clasica, ca sos sau ca baza a unor dressinguri pentru salate. Eu am pastrat-o pana la 3-4 zile intr-un borcan cu capac, in frigider, si a fost nechimbata. Mai mult… parca nu m-as aventura (si iata ca din nou revin la mai vechea mea nedumerire legata de maionezele care se vand in magazin, cum or rezita ele mult si bine pe raft? Nici nu vreau sa stiu.).

maioneza din ou fiert-2

Spor la treaba si pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Laura a zis

    Din pacate pentru mine nu a functionat.
    In momentul in care am adaugat lamaia, s-a taiat. Practic, s-a separat complet oul de ulei.
    Cred ca ar fi fost mai ok ca lamaia sa fie adaugata treptat, ca in varianta clasica, si nu la final.

    • a zis

      Eu și în varianta clasică adaug lămâia la final, zeama de lămâie e pentru asezonare și nu pot asezona un produs până nu e gata. Mai degrabă cred că zeama de lămâie a avut o altă temperatură decât restul ingredientelor.

  2. Tea a zis

    Cautam o reteta de maioneza pt salata de boeuf, sunt gravida cu bebe2 si e mult mai greu decat prima sarcina, pot manca doar daca mi se face pofta de ceva anume iar sincer nu vroiam sa fac cu ou crud, la tanc am nimerit aici. Va multumesc frumos pt reteta!!!maine am sa incerc si eu!!! Felicitari pt site, am dat o geana si Doamneee cate mancaruri delicioaseeee… :-)

  3. oana a zis

    Buna ziua!

    Sunt insarcinata si as vrea sa prepar aceasta maioneza de sarbatori, dar as vrea sa folosesc blenderul sau robotul de bucatarie. Ma puteti ajuta cu cateva explicatii cum sa adaptez reteta?

    Multumesc!

  4. oana a zis

    Am gasit la tanc reteta aceasta. Sunt insarcinata si nu stiam ce sa pun in salata boeuf, maionezele din comert sunt pline de e-uri.
    Voiam sa cer cateva lamuriri in legatura cu prepararea acestei maioneze la robot: fac pasta din galbenus si apa manual si o transfer apoi in robot? Folosesc instrumentul de emulsionare al robotului cand torn uleiul? Daca pun o cantitate mai mare de ulei (300 g) tb sa pun si mai multe galbenusuri?

    Multumesc anticipat pt raspuns!

    • a zis

      Oana, cred ca la 300 ml. de ulei poti folosi aceeasi cantitate de gălbenuș recomandata in reteta. Nu stiu exact ce sa-ti spun despre robot, nu stiu ce tip de ro ot folosesti si nici cum e instrumentul de emulsionare, doar ca in general la robot se pregătește mai usor maioneza. Ar trebui sa mearga repede si bine.

  5. Mariana a zis

    Multumiiim! Eu fac rar maioneza, si de ceva timp am facut doar cu galbenusuri fierte, pentru ca mi s-a pus piticul cu ouale crude, nu ma intreba de ce. :)) O reteta minunata! :)

    • Laura Laurentiu a zis

      Mai, parca te simti mai in siguranta, nu-i asa? Nu vreau sa spun ca toate ouale crude sunt contaminate cu salmonella dar cand e asa de usor sa te feresti, de ce sa n-o faci? :)

      • Mariana a zis

        Perfect de acord! Eu chiar iau oua dintr-o sursa sigura, nici nu ma gandesc la vreo problema, dar na! Nu te pui cu piticul! :)))) Si cu siguranta precautia este mai mult decat necesara in ceea ce ii priveste pe cei mici, dar si pe mamicile insarcinate, care nu au voie nimic crud. :)

      • Laura Laurentiu a zis

        Asa e! Si-n afara de asta, maioneza din galbenus fiert e identica cu cealalta, nu e nicio diferenta. :)

  6. Razvan Avram a zis

    Excelenta reteta, va multumesc mult pentru ca ati postat-o, fetita mea adora maioneza in tot felul de combinatii dar ma temeam sa-i dau gandindu-ma ca are oua crude. Numai bine a venit reteta asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *