Maioneza – reteta rapida in mai putin de 1 minut

Autor:

Cum se face maioneza? Majoritatea gospodinelor (si gospodinilor :P) au invatat de mici sa faca maioneza. Reteta de maioneza mostenita de la mame si bunici presupunea destula migala, galbenusuri crude si/sau fierte, uleiul turnat picatura cu picatura si amestecat cu lingura de lemn intr-un singur sens, cu multa, mult mai multa rabdare decat avem noi, cei care traim in viteza secolului XXI. Evident, maioneza de casa este mai sanatoasa si categoric costa mai putini bani decat maioneza cumparata, dar te faci dupa ce ai invartit cu lingura de lemn pret de jumatate de ora si chiar la final, ai surpriza ca maioneza se taie? Propunerea mea pentru voi este o reteta de maioneza rapida, pe care nici macar un copil nu are cum sa o rateze (sa se taie), care foloseste oul intreg, nu veti mai ramane cu albusuri depozitate prin frigider si in plus va contine si mai putin colesterol decat o maioneza facuta numai cu galbenusuri. Practic, manopera dureaza mai putin de 1 minut.

maioneza rapida, reteta de maioneza rapida

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: cca. 400 ml.
Grad de dificultate: usor


maioneza rapida, reteta de maioneza rapida
Urmariti videoul de mai jos, realizat in timp real. (setati calitatea 720p HD).

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

    • a zis

      Mulțumesc de atenționare, Ciresica. Dacă te uiți în bara browserului, vei constata că tocmai am trecut pe https, tocmai în ideea de a oferi o experiență mai bună și mai sigură vizitatorilor site-ului. Din păcate, transferul a atras după sine și niște mici erori, pe care le voi corecta pe măsură ce le voi descoperi. Mulțumesc încă o dată pentru ajutor.

  1. Violeta din Bucuresti a zis

    Buna, Laura.
    Iti multumesc pentru ca m-ai scapat de un maaaaare stres. Iata ca sa fac maioneza acasa a devenit la fel de simplu si usor ca si cum as… curata un mar. Tocmai am facut-o (Recunosc ca doar in joaca. Mi-am zis sa vad daca iese si ce iese). Mi-a trebuit doar un minut. Pot sa iti declar ca te iubesc? Ei bine, pentru toate retetele cu care m-ai ajutat pana acum (si la care nu am comentat niciodata) te iubesc si iti multumesc.
    Iti doresc toate cele bune.

  2. Ioana a zis

    Buna ziua!
    Si eu fac reteta asta, insa astazi mi s-a taiat de doua ori si nu inteleg de ce. Puteti sa imi dati un sfat cum sa o repar. Multumesc!

    • Laura Laurentiu a zis

      Buna ziua. Puneti un ou intreg intr-un alt borcan, adaugati deasupra maionexa taiata si prelucrati-o cu blenderul ca de obicei. Ar trebui sa se repare. Deasemenea, e important ca ingredientele sa aiba o temperatura aproximativ egala (nu ouale de la frigider si uleiul dintr-o bucatarie calduroasa).

  3. Vlad a zis

    Am facut pt prima data maioneza … am folosit o cana normal in loc de borcan. Mi-a iesit de nota 10 !
    Mersi !!!

  4. emmily a zis

    la fel se poate face maioneza din doua parti de ulei si o parte lapte rece si se tine blenderul apasat pe fundul borcanului pana se face maioneza

  5. Alexandra D a zis

    Am incercat, dar nu se intareste maioneza:(… Am pus ingrediantele in ordine si am facut totul ca in video dar nu se intareste. Oare care e problema?

  6. suzane a zis

    Azi am incercat cu succes maioneza preparata intr-un minut.Reuseam mereu sa o fac dar necesita timp si grija sa nu se taie(procedeul clasic).O intrebare am,daca avem nevoie de o cantitate mai mare de maioneza cum procedam?Eu am repetat operatiunea.Multumesc LAUREI pentru retetele deosebite expuse pe blog si modului cum le prezinta.Multumiri si din partea familiei mele(beneficiarii).

    • lauralaurentiu a zis

      Anna, se poate face chiar fara ou deloc: pui in burcan lapte de un deget (rece) si de doua degete ulei. 1 praf de sare si 2 linguri de zeama de lamaie. Blenderul de mana bagat
      in borcan si… intr-un minut ai maioneza. La final am adaugi 1
      lingurita buna de mustar. Iese perfect.

  7. Crina a zis

    f buna maioneza, am folosit mustarul frantuzesc de la Kamis, cel cu boabe intregi, putina sare si zeama de lamaie…grozava combinatie, ii adaug putin ustuoi si e sosul preferat al fiului meu! Multumesc ca ne usurati viata cu sfaturile dvs!

  8. Ana- Athina a zis

    tare de tot..nu mi-a trecut prin cap …eu fac la fel dar pe stilul ”vechi”..un galbenus crud , unul fiert ,mustar,zeama de lamaie ,ulei …si dai la mixer …1 minut si-ii gata…dar imi place si reteta asta ..sigur o v-oi incerca…MULTAM DIN SUFLET…

  9. a zis

    Interesantă metodă! Am mai văzut ceva asemănător, în anii din urmă , dar cu ouă ceva mai multe și ulei mai puțin , dar nu am încercat până acum .
    Să vă spun drept , eu fac maioneza de ani de zile cu un gălbenuș crud și 2 fierte iar cantitatea de ulei o injumătățesc folosind zeama de la o lămâie (mare ) și apă minerală ( o ceșcuță) .Maioneza rezultată este mai mult ușoară și gustul este același!

    • lauralaurentiu a zis

      Sunt convinsa ca asa e. Eu fac maioneza de cel mult doua-trei ori pe an :)), chiar nu sunt fanul preparatelor cu maioneza sau cel putin nu al salatelor romanesti inecate in maioneza. Dar aseara, in urma unui comentariu pe care l-a lasat aici o cititoare, mi-am facut curaj si am incercat maioneza fara oua, numai cu lapte si ulei. Auzisem de procedeu, dar nu il pusesem in practica. S-o vezi pe aceea cat de usoara este, si da, are exact acelasi gust! :)) Am pus 1 parte lapte (cam de 2 degete), 2 parti ulei, 1 praf de sare si 3 linguri de zeama de lamaie. Blenderul de mana bagat in borcan si… intr-un minut am avut maioneza. La final am adaugat 1 lingurita buna de mustar de Dijon si cele piper alb proaspat macinat. Minune!

      2013/1/17 Disqus

  10. Ionela a zis

    naucitor…nu credeam ca din punct de vedere chimic se poate:)) (lucrez intr-un laborator de cercetare…si in „cel de acasa”:) )…de Craciun mi-a luat mai mult de 35 de minute sa fac maioneza manual…multumesc frumos de idee si de timpul pe care o sa il economisesc…sunt sigura ca e buna, ca toate retele pe care le-am incercat pana acum

    • lauralaurentiu a zis

      Ionela, ma bucur ca ti-am putut fi de folos. Iti doresc ca in „laboratorul” de acasa sa ai parte de succese 100% si te mai astept cu drag.

      2013/1/16 Disqus

  11. Guest a zis

    eu am gasit acum ceva timp o reteta de maioneza cu lapte in loc de ou(fiul unei bune prietene era bolnav si urma un regim care interzicea ouale crude), dupa care nu am mai folosit ou niciodata pentru maioneza. se procedeaza asemanator si dureaza la fel de putin(condimentele, mustarul, zeama de lamaie, etc. se adauga insa la sfarsit). laptele trebuie incalzit putin sau tinut la temperatura camerei – nu iese cu lapte rece . se foloseste mai putin ulei(de doua ori cat cantitatea de lapte), iar gustul este foarte placut (in special daca se lasa putin la frigider dupa ce s-au adaugat condimentele). este mai usoara si mai sanatoasa si poate fi folosita la orice ati folosi o maioneza obisnuita (eu o fac mereu pentru salata de vinete) sau poate fi pastrata la frigider timp de maxim 10 zile.

    • lauralaurentiu a zis

      Medeea, am vazut, dar inca nu am incercat. De altfel, folosesc maioneza destul de rar. Despre procedeul propus de tine ar fi de spus ca merge si cu lapte de soia, din cate am auzit, ceea ce o face ideala pentru zilele de post.

      2013/1/16 Disqus

    • lauralaurentiu a zis

      Aha! am inteles. Dupa cum am scris in subtitrarea de la finalul filmului, eu pun si lamaie. Mustarul nu e gras, nu contine nicio picatura de grasime, doar pulbere de seminte de mustar, apa si otet. In plus fata de acesta intotdeauna pun si lamaie, dar inainte de a folosi maioneza si in functie de preparat. Pun chiar mai mult de 3 linguri, la aceasta cantitate am mers pana la 1/2 de lamaie.

    • lauralaurentiu a zis

      Claudia, nu cred ca vei consuma cate 1 albus crud zilnic, ca sa ajungi in stadiul de carenta de bitamina B1. Echilibrul este cheia in orice ;).

  12. Svetlana a zis

    Wow…Nu am cuvinte…Merci mult de pont/tip/reteta…ce o fi..dar e super….
    desi o faceam cu mixerul…tot uleiul trebuia picatura/picatura….si se mai taia…Multumesc Laura…

    • lauralaurentiu a zis

      Am vazut si eu ca se poate, nu am incercat inca niciodata. Am inteles ca se poate face cu blenderul si din lapte de soia si ulei, ideal pentru zilele de post.

    • lauralaurentiu a zis

      Si eu la fel, sarea o pun de la inceput (se vede in video si scrie si in subtitrare) si zeama de lamaie adauga la final (scrie in subtitrare). E mai usoara si mai pufoasa decat cea numai cu galbenus.

  13. a zis

    si eu o fac in 50 sec! reteta de baza: la fiecare galbenus crud cate o lingurita cu varf de mustar. mixer. adaug ulei din ochi (cam 1 deget/ou din sticla Bunica de 1 l). la final pun sarea peste care picur un pic de apa (ca sa fiu sigura ca se dizolva) apoi mixer din nou. e gata! la final poti adauga: ceapa verde tocata marunt sau 1 lingura de smantana si piper proaspat macinat sau castraveti murati maruntiti….o multitudine de variante! din albusurile ramase fac painea episcopului (chec de albusuri) cu multe stafide, alune si fructe confiate.

  14. Ina a zis

    Laura iti multumesc mult de tot pt premiu!!! Ma inclin inca o data in fata ta pt toata munca ta depusa in bucatarie. Te pup!

  15. Nina's Culinary Creations a zis

    Hello Laura,
    felicitari pentru premiile primite, pentru talentul, rabdarea, pasiunea in „cuina” ta de zi cu zi! Ai tot respectul si admiratia din partea mea!
    Multumesc si eu pentru premiile oferite si le accept cu drag!
    Nina

  16. Dana2dor a zis

    Multam, Laura, pentru premiu!
    Si felicitari pentru minunatele retete cu care ne surprinzi in mod placut de fiecare data!
    Pup si o imbratisare de la mine:)

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *