Muraturi asortate

Autor:

In urma cu niste ani, pe cand voiam sa demonstrez cat de gospodina sunt :P, puneam pentru iarna tot felul de muraturi: castraveti in otet, gogosari umpluti cu tot felul de chestii, de la conopida pana la boabe de strugure, ardei umpluti cu varza si te miri ce alte specialitati, foarte bune de altfel, dar care ieseau din iarna aproape neatinse. Si pentru ca detest risipa din toata fiinta mea, am hotarat sa pun pentru iarna un singur fel de muraturi, si anume muraturi asortate, gogonele, castraveti, lubenita (daca se intampla sa gasesc) si conopida, toate la butoi, in saramura. Ei bine, aceste muraturi asortate in saramura se mananca la mine in familie cu mare incantare pana la cea mai mica gogonea sau cel mai marunt castravecior iar de toate acele specialitati… nimeni nu intreaba! E clar, nu le duce dorul nimeni, asa ca nici eu nu le mai pregatesc. In plus, ce e minunat la reteta de muraturi in saramura e ca e extrem de adaptabila, se pot face muraturile asortate sau se poate folosi un singur fel de leguma, dupa preferintele fiecaruia, si, nu in ultimul rand, aceste muraturi sunt produse 100% naturale, fara conservanti, fara otet, care isi dobandesc gustul specific in urma unui proces natural.

muraturi in saramura, reteta de muraturi asortate pentru iarnaIngrediente Muraturi asortate:

  • legume potrivite pentru murat, in cantitatea si proportiile dorite: castraveti, gogonele, conopida, lubenite mici, varza, sfecla rosie etc.
  • hrean proaspat, radacina
  • bete de marar uscat
  • buchetele de cimbru uscat
  • telina
  • ceapa
  • usturoi
  • 3-4 mere si/sau gutui (optional)
  • morcovi (optional)
  • ardei iute
  • frunze de telina, cu tulpina cu tot
  • frunze de visin
  • frunze de dafin
  • piper boabe
  • sare neiodata – obligatoriu sare neiodata, daca folositi din cea obisnuita pentru alimentatie muraturile se vor terciui!!!
  • se mai pot pune: boabe de mustar, boabe de ienibahar, alte arome

Preparare Muraturi Asortate:

Ati observat deja, cred, ca nu am scris cantitatile la niciunul din ingredientele de mai sus, asa cum nu am scris nici cat timp dureaza pana obtineti muraturile astea si nici cate portii veti obtine. Asta pentru ca la fel cum se pregateste un butoi de muraturi se pregateste si un borcan cat de mic, pentru ca nu atat cantitatile in grame si kilograme sunt importante la aceasta reteta, cat respectarea unor proportii. Pe de alta parte, timpul in care muraturile vor fi gata poate sa difere in functie de temperatura locului in care depozitati recipientele.

Oricare leguma de la primul punct al listei de ingrediente poate fi inlocuita. La fel cum se fac muraturi cu 4-5 feluri de legume, se fac si dintr-un singur fel (de exemplu numai gogonele sau numai castraveti). In ce ma priveste, nu am folosit varza si nici sfecla rosie, pe care daca le adaugati intr-o mica proportie (1-2 sfecle sau verze rosii mici la un butoias) veti obtine o culoare rozalie a tuturor muraturilor, ceea ce eu nu vreau, le prefer natur. Preferata mea este lubenita, coaja e crocanta iar miezul moale e imbibat ca un burete cu zeama aromata, parca e cea mai pregnanta la gust dintre toate legumele murate.

Morcovii si merele sau gutuile sunt dispensabile, nu au mare importanta decat ca vor crea un colorit frumos si vor aduce un plus de dulceata, favorizand fermentarea mai rapida, in schimb hreanul si ardeiul iute sunt esentiale. Practic, hreanul si ardeiul iute vor mentine muraturile tari, nepermitandu-le sa se terciuiasca.

E bine sa va pregatiti recipientele din timp, eventual probati cate legume vor intra in recipientele pregatite, lasand un spatiu cam de un lat de mana la gura butoiasului sau de 4-5 cm. la un borcan mai mic.

Ca principiu, intr-un vas de 10 litri volum, dupa ce ati aranjat legumele asa incat sa intre cat mai multe, vor mai incapea aproximativ 5 litri de apa. La fiecare litru de apa se va socoti 1 lingura cu varf de sare neiodata.

Si acum, sa trecem la preparare, incepand cu prezentarea ingredientelor folosite, un adevarat corn al abundentei revarsat in bucataria mea:

ingrediente muraturi

loading...

Am folosit un butoias de 30 de litri pentru muraturile mele, pe care l-am spalat bine si l-am oparit inainte de folosire.

Legumele se spala foarte bine si se scurg de apa. Ceapa se decojeste si se taie pestisori, usturoiul se curata si se desparte in catei. Hreanul radacina se curata de coaja si se taie pe lungime in bastonase cu sectiunea de jumatate de centimetru (aproximativ). Telina se curata de coaja si se taie in felii groase de 1 cm.

Pe fundul butoiului se aseaza 2-3 tije de telina cu tot cu frunze, apoi un strat de legume, 2-3 ramurele de cimbru, 2 bete de marar, 2-3 catei de usturoi, cateva felii de ceapa, 2 felii de telina, 2-3 ardei iuti intregi si 3-4 bete de hrean.

muraturi in saramura preparare

Se alterneaza la fel, aranjand legumele asa incat sa intre cat mai multe, pana cand se umple butoiul, folosind la fiecare strat de legume atat arome (se vor alterna frunze de visin, de telina, bete de marar si cimbru, usturoi si ceapa) cat si ardei iute si hrean, necesare pentru a mentine muraturile tari.

preparare muraturi in saramura 2

Puteti masura de cata apa e nevoie in vas, umpland vasul cu apa si apoi scurgandu-l bine, colectand apa intr-o oala. Eu merg prin aproximare, la butoiul meu de 30 de litri experienta imi spune ca as avea nevoie de 15 litri de apa, apoi eu pregatesc saramura din 16 litri, ca sa am o rezerva. Asadar, cati litri de apa, atatea linguri cu varf de sare neiodata, totul intr-o oala care merge pe foc. Adaug piperul boabe (3 linguri am pus eu, cam 1 lingura la 10 litri de volum) si frunze de dafin dupa gust. Dau apa in clocot, apoi opresc focul si amestec cu grija ca toata sarea sa fie dizolvata. Las saramura sa se raceasca pana cand e abia calduta. Torn saramura peste legume si deasupra aranjez bete de marar dispuse in asa fel incat sa nu permita legumelor sa se ridice la suprafata (sa stea acoperite cu saramura). Mai asez si o greutate deasupra, pun capacul si depozitez butoiasul intr-un loc racoros (garaj, mai precis :P).

Orientativ: la 30 de litri am folosit 2 teline potrivite, 3 mere taiate sferturi, 2 buchete de marar (din cel uscat, cum se gaseste la piata), cam 250 de grame de ardei iute, 2 cepe mari, 2 caciulii de usturoi, 4 ramuri de visin.

Este prima zi cand degustam aceste minunatii, a durat cam doua saptamani pana s-au facut, dar daca timpul e mai racoros, poate dura chiar mai mult. Fermentatia mai lenta, insa, da rezultate de calitate mai buna, legumele mentinandu-se mai bine.

muraturi saramura 2, reteta de muraturi asortate la butoi

De fiecare data cand se scot legumele murate din borcan sau butoias, e bine sa se aseze inapoi deasupra lor betele de marar si o farfurie cu gura in jos care sa le mentina scufundate in lichid. Astfel nu vor face floare la suprafata. Pentru a nu se inacri excesiv, odata murate bine e de preferat sa le tineti intr-un loc cat mai racoros.

Pofta buna!

Multumiri tuturor prietenilor de pe facebook care m-au ajutat sa gasesc sare neiodata, toate ponturile voastre au fost folositoare, l-am folosit pe cel care m-a trimis cel mai aproape de casa, ca eram coplesita de toata gramada de legume pe masa din bucatarie si sare nu gaseam niciunde!

Print Friendly
loading...

Comentarii

    • a zis

      Sarea neiodată se găsește de obicei la saci de minimum 5 kg, nu la cutie. E un produs care apare în magazine mai ales în sezonul de toamnă. Întrebați o vânzătoare de sare neiodată sau sare pentru murături, trebuie să aibă.

  1. george a zis

    Conservantul se adauga dupa o luna,doua,trei cand simtim ca devin prea acre sau cand incep sa se inmoaie(cand se molosesc desi nu sant prea acre ca nu au mai fost pitrocite).

  2. george a zis

    Conservantul se adauga dupa o luna,doua,trei cand simtim ca devin prea acre sau cand incep sa se inmoaie(cand se molosesc desi nu sant prea acre ca nu au mai fost pitrocite).

  3. george a zis

    Muraturile se pitrocesc ca si vinul.Trebuie sa vina in contact cu aerul pentru o fermentatie anaeroba.(o data sau de doua ori pana in sarbatori)

  4. george a zis

    Muraturile se pitrocesc ca si vinul.Trebuie sa vina in contact cu aerul pentru o fermentatie anaeroba.(o data sau de doua ori pana in sarbatori)

  5. maria mitea a zis

    Sa nu uitam sa mentionam cel mai important lucru despre muraturi beneficiile: imbunatatirea florii intestinale cu bacterrii care pot fi gasite doar in muratura, si spalarea nitratilor,chimicatelor din organizm. cel mai bun curatator de chimicate in organism.

  6. mariciu a zis

    Bunica mea nu pune sare in muraturi .ci foloseste saramura unui izvor care trece pe langa gradina (o fac toti satenii de sute de ani) si sunt tari si gustoase. Deci sarea iodata sau cea neiodata fac muraturile mai bune?

    • lauralaurentiu a zis

      Sarea iodata nu este buna pentru muraturi, daca pui sare iodata se vor face muraturile terci. Din pacate, eu nu am la dispozitie izvorul sarat :).

  7. adinagrig a zis

    excelente, aseara am desfacut borcanul dupa mai bine de 3 sapt si sunt fffff bune, cred ca sunt cele mai bune muraturi de pana acum pe care le-am pus eu.sotul si fratele m-au felicitat.ma bucur mult ca am gasit o reteta ok care sa iasa super.multumesc inca odata Laura.

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur tare mult, Adina, sa va fie de bine! Inchipuie-ti, chiar azi am mai pus la murat 10 kilograme de conopida si vreo 5 de gogonele :)).

  8. Marcela a zis

    Excelente muraturile, nu se poate fara ele! Ca o completare, eu pun si dovlecei, sunt deliciosi, o sfecla rosie pentru culoare, in schimb nu pun ceapa si pepeni. Dar asta este doar o chestiune de gust.

    Felicitari pentru tot ce faci aici!

  9. adinagrig a zis

    cam cat hrean ar trebui? asa cu aproximatie, iar pepenii rosii se pot taia, ca asa am observat in poze? am toate ingredientele, m-as apuca acum, ca sotul culca copilul, dar nu am decat 3 radacini groase de hrean, si mai mult ca sigur ca nu e suficientm caci intentionez sa pun ori intr-o cutie de 10 l , ori intr-un borcan de 15 cred.

    • lauralaurentiu a zis

      Ba, cred c-ar fi destul, pentru ca fiecare radacina de hrean se curata de coaja si apoi pe lungime se taie in bastonase cu grosimea cam de 1 cm. Ideea e sa pui la fiecare rand de legume si 2-3 bastonase de hrean. Eu am pus 4 radacini la 35 de litri, asa ca e suficient cu siguranta. Spor si mult succes!

      • adinagrig a zis

        da, se pare ca a fost suficient, cred ca oricum le-am yaiat cam groase.
        gata, acum dupa amiaza le-am facut, le-am pozat si pt concurs si o sa le postez imediat ce imi descarc aparatul unde mai am si alte poze la concurs.Au iesit asa de frumoase, sper sa pot concura cu poza si la cea mai frumoasa fotografie, caci tare mult imi place cum au iesit.

  10. Ionela a zis

    Buna Laura,
    Am pus si eu un bidonas cu muraturi asortate, asa cum foarte bine ai explicat, dar acum au inceput sa se ridice bule din el (are 4 zile), e semn bun ori nu ?
    Ionela

  11. disqus_XiTpmmlyc6 a zis

    Multumesc; draga Laura–O SA INCERC SA FAC ROST DE SARE BUNA ;SI SPER SA NU MAI AM SURPRIZE DE GENUL –ARUNCAM TOT –NU SUNT BUNE SUNT MOI

  12. Ada Gavris a zis

    O rețetă simplă și cu așa rezultat delicios ! Mulțumiri pentru postarea ei ,
    ca de altfel pentru toate rețetele :) ,
    urări de bine ,
    Ada.

    • lauralaurentiu a zis

      Ada, iti multumesc mult pentru aprecieri. Reteta asta e simpla, intr-adevar, dar e tare usor sa gresesti si sa nu iti iasa. E esential sa folosesti sare neiodata si hrean sau/si boabe de mustar ca sa ramana legumele tari, iar daca il agreezi, si ardeiul iute e de ajutor. :)

      • sorinella a zis

        Am pus dupa reteta dar in borcan de 5l si azi, dupa 3 zile au inceput sa se tulbure si sa fermenteze.Nu cred ca e semn bun……..sau se opresc in cateva zile si se limpezesc ramanand o albeata pe fundul borcanului?

      • lauralaurentiu a zis

        Sunt muraturi fermentate, nu macerate (ca cele in otet). Nu are importanta ca se tulbura apa, la un moment dat se va limpezi, ceea ce e important este ca legumele sa aiba gust bun si sa fie tari. Puteti muta recipientul intr-un loc mai racoros.

  13. VIKY a zis

    DE DOI ANI –MI SE INMOAIE VARZA –INCEPIND DE LA COTOR;SAREA ESTE MARE GRUNJOASA DIN ROMANIA –CINEVA SPUNEA CA SAREA NU ESTE BUNA –CE FEL DE SARE SA CUMPAR SI DE UNDE ? MULTUMESC

    • lauralaurentiu a zis

      Buna, Victoria, este foarte important ca sarea sa nu contina iod. Chiar daca e mare si grunjoasa, asta nu inseamna neaparat ca e sare buna pentru muraturi. Insista sa scrie pe pachet sare neiodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *