Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
O reteta simpla de clatite

O reteta simpla de clatite

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Probabil unii vor rade, dar azi nu am sa va arat nimic mai mult decat… niste clatite. Sincer, nu as fi avut idee cati oameni nu stiu cum se fac clatitele, sau poate cati nu sunt multumiti de propria reteta de clatite. Am primit, deci, multe, atat de multe mesaje care imi cereau o reteta de clatite incat nici nu mai stiu cate au fost si pana la urma am renuntat la ideea ca as fi luata in deradere daca as pune pe blog ceva atat de modest ca o reteta de aluat de clatite.

Pentru clatite, retete sunt, har domnului, destule: clatite dulci, clatite sarate, clatite de post (care sunt la fel de bune ca si cele de dulce, de altfel), clatite la cuptor, clatite cu gem, cu ciocolata, cu branza… cate si mai cate.

Reteta de clatite pe care ma straduiesc sa v-o prezint azi se refera nu la aceste specialitati, ci la o modalitate simpla de preparare a aluatului de clatite si la prajirea propriuzisa a acestora. Nu am aroganta sa sustin ca reteta mea de clatite e cea mai cea si chiar va rog sa la lasati in comentariile acestui articole propriile voastre variante.

clatite-reteta-simpla-reteta-de-baza-de-clatite-clatite-reteta-retetecalamamaro

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 18 bucati
Grad de dificultate: usor


Inainte de a purcede la trebusoara de azi, atat de simpla incat le va reusi chiar si celor mici – iar cei extrem de grabiti pot sari peste aceste informatii trecand direct la reteta care incepe cu lista de ingrediente, ceva mai jos – vreau sa spun cateva lucruri interesante despre originea modestelor, dar atat de agreatelor clatite:

Clătitele fac parte dintre puţinele feluri de mâncare de care gurmanzii-şefi ai Greciei Antice ar trebui să fie mândri, pentru că au trecut testul timpului (şi încă ce test!), ajungând să fie gătite chiar şi în bucătăria secolului XXI.

Dacă ar fi să traducem denumirea originală (adică grecească) a clătitei i-am spune „tigăiță”, pentru că şi atenienii îi spuneau „tagenites”, „teganites” sau „tagenias” (toate variantele fiind derivate ale cuvântului „tegano” care desemna tigaia de prăjit).

Cronicarul Athenaeus povesteşte cum era preparat acest desert: plakous-ul (compoziţia formată din 500 gr. de făină, 60 ml de vin alb, 60 ml de lapte acru, o jumătate de linguriţă de sare) era prăjit într-o cantitate mică de ulei de măsline. După ce compoziţia începea să facă băşici şi era rumenită pe ambele feţe, se servea caldă, dimineaţa. Se asezona neapărat cu miere şi seminţe de susan, uneori şi cu brânză.

Rude vechi ale pâinii, lipiei şi chiar ale blatului de pizza, clătitele s-au răspândit peste tot în lume, de cele mai multe ori schimbându-şi ba compoziţia, ba aspectul.

În America, amestecul pentru clătite conţine şi praf de copt şi e prăjit într-o formă mai pufoasă şi mai groasă, în Asia grosimea diferă de la o zonă la alta, dar e umplută cam peste tot cu ingrediente sărate (brânză, carne, legume); în Africa, pe de altă parte, clătitele sunt suport pentru diferitele sosuri şi humus-uri, neamurile germanice le consumă deopotrivă ca desert şi ca blat moale peste care se pun diverse topping-uri sărate, în timp ce europenii de gintă latină păstrează destinaţia, reţeta şi aspectul clătitelor realizate de greci în Antichitate.” (sursa acestor informatii)

Ingrediente Clatite:

ingrediente clatite

  • 3 oua
  • 300 de grame de faina
  • 300 de ml. de lapte
  • 250-300 de ml. de apa minerala
  • 3 linguri de unt topit (optional)
  • 1 praf de sare
  • optional: 1-3 (maximum) linguri zahar
  • arome (numai daca faceti clatite cu umplutura dulce): 1 lingurita extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie (daca va place)
  • in plus: aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prajit

Preparare Clatite:

Inainte de toate, vreau sa subliniez faptul ca aluatul de clatite e foarte adaptabil: nu aveti lapte? Nu-i nimic, faceti clatitele doar cu apa minerala, vor iesi poate chiar mai fragede decat cele cu lapte, diferenta de gust va fi minima, doar ca vor fi ceva mai poroase clatitele, cu o textura spongioasa. Nu aveti 3 oua? Merge si cu 2 la fel de bine, poate chiar si cu un singur ou mare sau 1 ou si 1 albus, 1 ou si doua galbenusuri etc.

Daca nu aveti apa minerala si aceea se poate substitui cu apa simpla sau lapte. Un lucru minunat este ca clatitele de post sunt la fel de bune: renuntati la ou, renuntati la lapte, pastrati doar faina, apa minerala si un pic de ulei, vor iesi niste clatite bune-bunute care cu un gem bun vor fi un deliciu.

Diverse rețete de/cu clătite

reteta Clătite bănățene ca la ”Ana Lugojana”

Clătite bănățene ca la ”Ana Lugojana”

Clătite-aperitiv, cu carne și ciuperci

Clătite-aperitiv, cu carne și ciuperci

Tort de clătite cu urdă, ciocolată și fructe

Tort de clătite cu urdă, ciocolată și fructe

In aluat se poate pune un pic de grasime,  care la fel de bine poate fi unt sau ulei (eu am folosit 3 linguri de unt topit), dar nu e niciun bai daca nu se pune nimic. In fine, clatitele se pot praji intr-un strop de ulei sau de unt topit, eu prefer un amestec de unt topit si ulei, dar tigaile moderne cu strat antiaderent de calitate permit coacerea clatitelor fara pic de grasime.

Prepararea aluatului de clatite:

1. Ouale intregi se sparg intr-un castron si se bat cu sarea (poza 1).

2. Se adauga faina, alternativ cu laptele, amestecand bine cu telul in forma de para dupa fiecare noua transa adaugata, extractul de vanilie, zaharul, daca se foloseste (atentie, nu puneti mult zahar in compozitie pentru ca veti obtine clatite negricioase, zaharul se caramelizeaza in tigaie si le inchide la culoare) si se amesteca totul cu telul, cu mixerul sau cu lingura de lemn (poza 2). Insistati asupra cocoloaselor sa se desfaca bine.
preparare clatite 1

Evident, daca faceti compozitia cu mixerul, lucrurile vor fi mult mai simple si cocoloasele… mult mai putine, pur si simplu puneti toate ingredientele intr-un castron si le mixati bine pana ce obtineti un aluat neted, curgator.

3. Putin cate putin, se incorporeaza in aluat lichidele si anume laptele, apa minerala si untul topit dar nu fierbinte, amestecand insistent si energic (poza 1). Apa minerala se adauga treptat, pentru a adapta consistenta aluatului de clatite.

4. In final, aluatul trebuie sa fie matasos, fara urma de cocoloase, cu o consistenta destul de lichida daca vreti clatite subtiri sau ceva mai grosut daca le vreti mai groase. Eu prefer clatitele fine si subtiri, pentru asta adaptez consistenta aluatului pana la una asemanatoare inghetatei topite (poza 2).

preparare clatite 2Tineti cont ca aluatul pe masura ce se odihneste are tendinta de a se ingrosa, una dintre abordarile posibile este sa-l lasati la frigider 1 ora, apoi sa-l diluati cu apa minerala sau lapte pana la consistenta dorita, o alta este sa incepeti sa prajiti clatitele imediat, adaugand cate putin lichid de fiecare data cand simtiti ca si-a schimbat consistenta.

O tigaie buna este importanta pentru pregatirea clatitelor. Tigaia de clatite trebuie sa aiba o coada lunga, peretii laterali putin inalti si mai ales sa nu aiba tendinta sa prinda. Tigaile moderne cu suprafata antiaderenta sunt ideale, dar si cele vechi, de tabla neagra, isi fac treaba nemaipomenit de bine. Diametrul tigaii va dicta dimensiunea clatitelor si evident, a cantitatii de aluat turnate in tigaie pentru fiecare clatita in parte: daca aveti o tigaita mica, cantitatea de aluat va fi mai mica, daca tigaia este mare, se va dapta si cantitatea de aluat. Eu prajesc clatitele intr-o tigaie cu 26 de centimentri diametru, a carei parte utila (fundul pe care se formeaza clatita) are diametrul de 22 cm.

Prajirea clatitelor:

1. Incingeti bine tigaia, apoi ungeti suprafata tigaii cu grasime (daca folositi, daca nu, sariti peste acest pas). Eu ung tigaia cu o pensula, pentru ca nu imi place sa fie prea unsuroase clatitele (poza 1).

2. Tinand tigaia ridicata de pe foc in mana stanga, turnati cu polonicul sau cu o cana aluatul de clatite in tigaia bine incinsa (trebuie sa sfaraie) in timp ce cu stanga rotiti tigaia asa incat aluatul sa alunece pe toata suprafata, formand un strat uniform (poza 2).

3. Nu puneti mai mult aluat decat e nevoie sa se acopere uniform suprafata tigaii (poza 3).

4. Asezati inapoi tigaia deasupra focului, care trebuie sa fie potrivit. Cand suprafata vizibila a aluatului isi pierde luciul si devine opac iar marginile clatitei incep sa devina aurii, e semn ca trebuie intoarsa clatita pe partea cealalta (poza 4).

5. Clatitele se intorc de pe o parte pe cealalta cu o spatula de lemn sau se pot arunca in sus cu tigaia, rasucindu-se in aer, moment pe care nu am reusit sa-l imortalizez in fotografie oricat am incercat. Incepatorilor nu le recomand, insa, niciun fel de acrobatii cu clatitele, pentru ca acestea se pot solda cu accidente sau intr-un caz mai putin grav cu clatite distruse si mizerie in bucatarie, asa ca spatula de lemn ramane sfanta si abordarea cea mai la indemana (poza 5).

6. Dupa ce se intoarce, clatita se mai coace putin, pana cand are usoare urme de rumenire pe partea expusa la foc (poza 6).

7. Clatitele se scot din tigaie pe masura ce sunt coapte, lasandu-le sa alunece unele peste celelalte pe o farfurie intinsa.

8. Se continua la fel pana ce aluatul se epuizeaza.

preparare clatite 4Clatitele obtinute se pot unge cu gem, cu crema de ciocolata, cu nuca si miere, cu branza si cu o multime de umpluturi dulci sau sarate, se pot rula, impacheta sau aranja sub forma de tort. Asta e minunat la clatite, se pot adapta foarte usor gusturilor fiecaruia. :)
clatite 2Și ca să fie totul încă și mai ușor, am pregătit pentru voi și varianta video a rețetei de clătite:

Sper ca v-am fost de folos cu aceasta reteta, va doresc spor la clatite si pofta buna!

loading...

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

162 comentarii la O reteta simpla de clatite

  1. Alexa spune:

    Foarte buna reteta , imi ies perfect !
    Multumesc

  2. Mihaela spune:

    Multumesc pentru reteta….e cea mai buna)))

  3. Veronica spune:

    Super reteta, nu mai stiu de cate ori am facut-o si au iesit delicioase, perfecte. Cea mai buna reteta! Multumim

  4. Cristi spune:

    Proportiile pentru lapte si apa minerala sunt prea mari. Iese ciorba din 300 ml de lapte si apa minerala. Maximul ar trebuii sa fie de 150 ml din ambele.

    • Chiar așa, ciorbă? Sunt 155 de comentarii, dintre care 90% raportează o reușită perfectă a rețetei. Vreo 9,9 % zic că le-a ieșit aluatul prea gros și acum, iată, a apărut și un procent de 0,1% care susține că e prea subțire. Mulțumim pentru feedback. :D

  5. clatite spune:

    E o reteta foarte buna, eu le-am incercat cu branzica sarata si au fost delicioase!

  6. catalina spune:

    cea mai buna reteta ever.

  7. catalina spune:

    cele mai bune clatite ever.e reteta familie si e bataie pe clatite cand sunt gata.

  8. Alexandra spune:

    Am incercat si cu doua linguri de bere blonda in toata compozitia si le face mai pufoase.

  9. petre spune:

    Saru’ mana, au iesit bune si vreo 15 bucati.
    Cu 2 oua si doarlapte.

  10. Iuliana spune:

    Aluatul se face pufos dacă adăugați unt topit!Cea mai buna reteta de clatite ??????

  11. Alyna spune:

    Incredibil cum poate sa arate! Mmmm!

  12. […] Modul de preparare al rețetei de clătite îl găsești pe RETETECALAMAMA […]

  13. Razvan spune:

    Multumim pentru articol/reteta. Sub nicio forma nu-ti ies 18 bucati la cantitatile specificate. :)

  14. Alex spune:

    Primele clatite din viata mea cu reteta asta au iesit si deja fac a treia oara si deja invat din micile greseli (cocoloase, etc) ….

  15. Marian spune:

    Este prima oara cand fac clatite :))), multumesc…. Singura schimbare efectuata a fost sa pun toate ingredientele intr-o sticla si sa amestec bine, se omogenizeaza foarte repede…

  16. Dana spune:

    Pozele pe care le-ai postat spun totul! Felicitari! Si felul cum ai explicat, fara nici un secret ascuns, este de laudat. Intradevar este ceva simplu, dar lucrurile ( preparatele ) simple sunt cele mai delicioase.

  17. aida spune:

    Aveam nevoie de o reteta rapida de clatite.Dureaza mai mult pina ajung sa citesc tot postul si sa gasesc reteta decit gatitul lor…Am renuntat..

  18. Iuliana spune:

    Buna ziua ,va rog sa imi spuneti si mie in loc de apa minerala pot sa pun apa simpla?

  19. Bogdan spune:

    Foarte bună rețeta. Au ieșit niște clătite super. Eu le-am făcut la mixer cu cantitățile de mai sus în loc de unt am pus două linguri de ulei.

  20. Mircea spune:

    Tocmai am preparat reteta pentru clatite,foarte bune multumesc pentru reteta.

  21. Ovidiu spune:

    Simple si bune. :D

  22. Victoria spune:

    Insfirsi-te clatite reusite. Multumesc…..

  23. Isabela spune:

    Datorita dumneavoastră am învățat să fac clătite !!! Mulțumesc! !!!

  24. Nicola spune:

    Sper reteta! Chiar daca unii se plang ca e prea mult scris, mie mi-au fost folositoare toate informatiile si am facut cele mai buine clatite pentru prima data in viata mea, multumesc!

  25. Bianca spune:

    Nu am facut clatite in viata mea. Asta seara am incercat reteta asta, mi-au iesit de nota 20. Sunt superbe. Impecabile! Multumesc.

  26. Cristian spune:

    Poate unele femei sau chiar barbati cunoscatori ai bucatariei, ar spune ca „prea te-ai intins la vorba”…prea detailiat ai descris fiecare procedeu…etc…
    Eu…ca un barbat total „pe din’afara” gatitului….nu pot spune altceva , decat un sincer MULTUMESC!

  27. Adriana spune:

    e o reteta super, mi-au iesit foarte buna, in sfarsit , multumesc mult!!

  28. Narcis spune:

    Da , super !
    Sunt in Anglia si mi-a prin foarte bine !
    Multumim !

  29. Andreea spune:

    Sooper reteta…simplu și ușor!?eu ung tigaia cu slănină pusă pe furculiță.așa nu ies unsuros și se unge bine toată tigaia.☺

  30. Flaviu spune:

    Laura, sa ai sanatate, ca intr-adevar mi-a fost de MARE folos reteta ta. Eu le-am prajit pe o plita din’aia speciala de clatite (luata din Selgros cred ca, daca bine imi aduc aminte), dar e prima data cand am folosit reteta ta si au iesit PUFOASE, gustoase si frumoase. Am mai folosit si alte retete, dar au iesit tari de tot.Esti „The One” of the crepe.

  31. Bety spune:

    Mi-a plăcut reteta, mi-au ieșit într-adevăr mai pufoase și mai aerate… Poate pentru că eu am pus făină la sfârșit și am amestecat puțin câte puțin până am incorporato pe toată… și în loc de 3 linguri de unt (niciodată nu am știut cât, în grame, reprezinta), am pus ulei. Ideea e ca ultima oara când am făcut-o fii-miu a mâncat 5!!!! Asta cred că spune tot.. ;-)

  32. Teodora spune:

    Am facut prima data clatite singura dupa aceasta reteta. Au iesit minunate, iar mama a fost tare mandra de mine. Haha. Va multumesc tare mult! (azi vreau sa incerc papanasi, tot dupa reteta dumneavoastra :-) )

  33. Ana spune:

    Multumesc mult! Au iesit excelente!!! Doar partea cu cocoloasele mi-a dat putina bataie de cap, insa doar pana am pornit mixerul! :)))

  34. petru spune:

    Multumesc mia fost de folos

  35. Laura spune:

    Mi.a fost de folos reteta !!
    Iti multumesc!!
    Au iesit grozav !!

  36. Flory spune:

    Este grozava reteta !!
    O voi folosi mereu cand voi gati clatite !!
    Multumesc pentru aceasta reteta culinara !!

  37. dodo spune:

    Reteta este de c……; nici dupa minute intregi de mixat in mixer cocoloasele nu s-au desprins de pe cupa mixerului

    • Laura Laurentiu spune:

      Dodo, mixerul trebuie sa fie pornit. Regret ca am uitat sa mentionez asta.

    • vaimama spune:

      vai mama cat de obosit esti!daca adaugi macar ceva dupa ce ai amestecat ouale cu faina poate reuseai sa mananci si tu cv clatite.plateste pe cineva sa ti le faca ca tu nu reusesti :))))
      perfect aluatu au iesit niste clatite gustoase si fara ,,mixer,,:))

  38. Adnana spune:

    Sunt grozave :D
    Clatitele sunt mereu cele mai la indemana entru ca se fac rapid si cu putine ingrediente.
    Bunica mea avea o reteta si mai simpla: o lingura de zahar,apa,faina si 1-2 oua. Se amestecau apoi se prajeau si ies bune :D

  39. vali spune:

    Multumesc mult pentru reteta! Imi este de folos!

  40. mocanu ioana spune:

    acum le fac si eu cu siguranță o sa fie foarte bune

  41. Anca spune:

    Multumesc pentru reteta! Au iesit foarte bune!

  42. Denisa spune:

    Au iesit foarte bune!!! Multumesc frumos pentru reteta! Mi-a fost de mare ajutor :)

  43. Madalina spune:

    Au ieșit foarte gustoase!Mamei ia plăcut mult!Mersi♥♥

  44. Isabela spune:

    ies clatitele la fel de bune si fara lapte numai cu apa minerala ?

  45. Carmen spune:

    Multumesc!!!! Au ieşit super!!!!

  46. paula spune:

    Ce greseala sa consideri clatitele ceva banal! In sfarsit fac si eu clatite adevarate :). Multumesc mult Laura. Ma inspiri din ce in ce mai mult

  47. Delia spune:

    Cate clatie imi va iesi dintr-o portie?

    • Laura Laurentiu spune:

      Delia, dupa cum am specificat deasupra de lista ingredientelor, din aceasta cantitate mie mi-au rezultat 18 clatite mari, coapte intr-o tigaie de 28 cm. diametru. Intr-o tigaie mai mica iti vor iesi mai multe.

  48. Jon spune:

    Vai, doamna Laura, Dumnezeu sa va dea sanatate! Toate retetele pe care le postati sunt superbe, nu au cum sa nu iti reuseasca. Sa ne mai puneti retete tot asa de bune. Clatitele mi-au reusit superb!

  49. Adriana spune:

    Am urmat reteta si au iesit super! Multumesc frumos!

  50. Andreea Ioana spune:

    ata prima amea a 10

  51. Ionutz spune:

    Frate…ai scris toata istoria clatitelor

  52. Guest spune:

    Frae…In loc de reteta ai scris toata istoria clatitelor…

  53. Andreea spune:

    Acum incep sa le fac. Foarte interesanta reteta:) Sper sa iasa bine.

  54. Gheorghe Dobrota spune:

    am facut exact dupa reteta au iesit clatite minunate

  55. Anutzza spune:

    idem George,ori scrieti reteta ori spuneti ce mai faceti voi in timp ce faceti retat si eu urasc …..,si ca atare caut alta reteta mai eficienta

    • lauralaurentiu spune:

      Anutzza, cauta ce vrei si unde vrei. Iti reamintesc ca acesta e un blog, nu o carte de bucate. Pe un blog, oamenii mai cauta si altceva decat strict ingredientele si modul de preparare, unii dintre oameni sunt interesati sa afle cate ceva despre preparatele pe care le gatesc. Ca sa te parafrazez, si eu urasc sa intalnesc oameni carora nu le pasa ce baga-n gura. Oricum, eu iti multumesc pentru comentariu. :)

  56. Ioan spune:

    Sunt rețete mult mai bune. Va povestesc imediat de ce!

  57. Nita Anghel spune:

    marfa rau

  58. simonaelenaIon spune:

    Bun, ma apuc sa fac si eu cateva!

  59. Ilinca Carpiuc spune:

    Superbe eu și Fetițele mele ne-am distrat facand clătite după reteta Dvs . Va multumim au ieșit foarte bune si gustoase.

  60. Eliza spune:

    ms e ziua mamei eu si tata am facut toate prajiturile dupa retetele de aici

  61. Palote Elena spune:

    Mulţumesc mult de tot pentru reţetă.Am de făcut vreo 20 de clatite pentru mâaine să le duc la şcoala şi aveam nevoie de o reţeta bună să îmi impresionez colegii.Revin mâine cu parerile colegilor ;) :*

  62. Andrei spune:

    Ce nu inteleg eu este cum se face ca 18 clatite sa prajesc in 30 de minute. Asta inseamna mai putin de 30 de secunde o clatita. Se poate la o singura tigaie si la foc potrivit? Le-am facut si eu, insa prajitul in nici un caz nu mi-a luat doar 30 de minute…. As spune poate o ora si 30 de minute :( . In orice caz – e o reteta super usor de retinut – de 4 ori 3! Adica 3 oua, 300g faina, 300ml lape, 300 apa…

    • lauralaurentiu spune:

      30 minute x 60 secunde = 1800 secunde. 1800 secunde / 18 clatite = 100 secunde/clatita. Adica 1 minut si 40 de secunde fiecare clatita. 50 de secunde pe fiecare parte (adica aproape un minut), in conditiile in care tigaia e incinsa, desigur :). Mi-e teama ca ai gresit la calcul, dar nu-i bai, retin ca reteta ai apreciat-o, ceea ce e esential. :)

      2014-05-02 23:44 GMT+03:00 Disqus :

  63. AccrualWorld spune:

    Multumesc mult! Inainte le faceam doar cu lapte si un ou, maxim doua, si iesea aluatul prea lipicios. Am urmarit reteta exact (mie mi-au placut detaliile in plus) si am facut 16. Daca le faceam mai subtiri la inceput, probabil ieseau mai multe, trebuie sa pun cam 1/2-3/4 de polonic. Doar ideea cu untul topit nu mi-a prea placut pt. ca stropea f violent in tigaia calda (probabil ca unul are si apa in el). Gustul si consistenta au fost bune!! Tu cum faci ca sa nu te arzi de la unt?
    Mersi <3

    • lauralaurentiu spune:

      Poti folosi la fel de bine ulei in loc de unt. Untul, insa, le da clatitelor un gust mai placut. Eu folosesc unt cu 80% grasime. Si mai sigur e sa folosesti unt clarifiat.

      2014-04-26 14:39 GMT+03:00 Disqus :

  64. ionelv spune:

    10 minute reteta …20 cititu blogului. Articol greu lizibil si mult prea multe amanunte. Enervanta lunga prezentare de la inceput. Fix la preparare dupa ce citesti pagini intregi….prep e f sumar prezentata.
    Eu zic sa inveti sa scrii intai.

    • lauralaurentiu spune:

      Prepararea e prezentata sumar? Cu 4 pasi distincti ca sa te invete sa faci aluatul si inca 8 ca sa te invete sa intorci clatita in tigaie? :) Iar, ceea ce te enerveaza pe tine, poate le place altora. Asa cum singur ai afirmat, acesta este un blog, nu o carte de bucate online, asa ca il redactez conform stilului meu personal. Ma intreb cand ar fi trebuit, conform parerii tale, sa invat sa scriu? Probabil inainte ca blogul meu sa fi ajuns cel mai citit din Romania :), acuma nu cred ca mai are vreun sens. :)

    • lauralaurentiu spune:

      Prepararea e prezentata sumar? Cu 4 pasi distincti ca sa te invete sa faci aluatul si inca 8 ca sa te invete sa intorci clatita in tigaie? :) Iar, ceea ce te enerveaza pe tine, poate le place altora. Asa cum singur ai afirmat, acesta este un blog, nu o carte de bucate online, asa ca il redactez conform stilului meu personal. Ma intreb cand ar fi trebuit, conform parerii tale, sa invat sa scriu? Probabil inainte ca blogul meu sa fi ajuns cel mai citit din Romania :), acuma nu cred ca mai are vreun sens. :)

  65. Simona spune:

    Felicitari pentru site!
    Clatitele au iesit foarte bune. Iti multumesc pentru reteta, chiar nu mai facusem de mult timp clatite si cautam o reteta buna.
    Apreciez informatiile postate inainte de reteta. Imi place intotdeauna sa stiu cate ceva despre istoricul mancarurilor pe care le gatesc.

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare mult ca apreciezi reteta si informatiile care vin „la pachet” cu aceasta :). Si mai tare ma bucur ca ti-au reusit clatitele, sa va fie de bine :).

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare mult ca apreciezi reteta si informatiile care vin „la pachet” cu aceasta :). Si mai tare ma bucur ca ti-au reusit clatitele, sa va fie de bine :).

  66. Indira spune:

    Sunt foarte bune cu biere in loc de apa minerala…

  67. lenarth spune:

    Doamna LAURA…si in bucatarie,tot doamna
    sunt un banaten de pe clisura…

  68. Angela spune:

    Hey sunt o fata de 11 ani si astzi am avut pofta de ceva dulce.Fiind singura acasa m-am gandit sa fac niste clatite. Am urmat reteta aceasta si am facut niste clatite foarte bune. Am chemat niste prieteni si am mancat impreuna. A fost delicios. Ms pt reteta!! :) :) :)

  69. nico spune:

    super bune, eu le faceam altfel dar nu erau asa de bune….

    • lauralaurentiu spune:

      Dupa cum am spus, circula in paralel sute de retete :). Va multumesc pentru apreciere, ma bucur ca va place reteta mea.

  70. Fanul #1 spune:

    Multumesc frumos! Este o SUPER RETETA!!!

  71. gabita spune:

    perfeta reteta pt clatite imi aduce aminte de copilarie si timpuri minunate cind le faceam la cuptor cu smintina yammmmm

  72. Hanouna Cespas spune:

    Dieu Ihvdk de l’œil envieux

  73. Hanouna Cespas spune:

    tres bien

  74. bia spune:

    ai dreptate :)

  75. Gliga Diana spune:

    Iti multumesc enorm pentru aceasta reteta ! Am 16 ani si imi place la nebunie sa gatesc , tot timpu vreau sa incerc ceva nou dar uite ca clatitele m-au rapus :)) stiu sa le prajesc dar nu stiam sa prepar aluatul , acum datorita tie stiu , mi-a cerut sora mea mai mica sa ii fac clatite si ….nu aveam nici un habar cum se fac , dar se pare ca e extrem de simplu , mai ales cu explicatiile tale de rigoare . Mi-au iesit niste clatite minunate ! Am reusit sa le intorc in aer ceea ce e o realizare imensa pt mine ! Iti multumesc inca o data si succes cu retele in continuare ! Astept noi retete interesante ! PS: Sunt noua aici . :D

  76. marian spune:

    prima clatita nu me-a a esit dar in rest au
    fost foarte foarte bne!!

  77. Mary spune:

    Sunt foarte bune delicioase

  78. cristi spune:

    mie mi sau lipit si am si stricat o husa de masa :(((((((((

  79. Lidia spune:

    Multumesc Laura Laurentiu pt minunata reteta de Clatite Banatene azi le-am facut si numele lor mi-au adus aminte de meleagurile Lipovei locusorul natal doar ca le-am pragatit departe de casa tocmai la Madrid,,,,reteta e minunata si de sarbatoare. Am imprumutat si reteta de cozonacii impletiti de la tine si sunt fidela ei, iti doresc multa sanatate si multumesc frumos ca imparti cu noi retetele tale iar muzica ta imi incanta sufletul de nenumarate ori. Sa auzim de bine :)

  80. Lidia spune:

    Eu folosesc aceleasi ingrediente doar ca pun putin unt topit in aluat si asa numai ung tigaia iar ca lichid uneori folosesc apa minerala dar de obicei folosesc FANTA de portocale si asa ies super pufoase. Cred ca fiecare are o reteta proprie si sunt sigura ca toate ies atat de bune ca nu dureaza mult pe masa,,,,numai bine gospodinelor :)

  81. Guest spune:

    F bune, niciodata nu am facut clatite fara sa nu arunc 2-3. Acestea au iesit perfecte toate.

  82. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  83. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  84. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  85. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  86. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  87. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  88. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  89. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  90. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  91. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  92. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  93. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  94. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  95. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  96. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  97. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  98. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  99. Flores spune:

    Aproximativ le fac si eu la fel si mi-ati dat o idee super cu berea. Nu m-am gandit la asta dar data viitoare sigur o sa il surprind. :) Eu nu pun ulei in tigaie si imi ies putin mai uscate. Ca sa le fac moi si bune, imediat ce le iau din tigaie, le pun intre doua farfurii. Farfuria de sus e ca si un capac peste farfuria de jos. Astfel, raman si calde dar si moi pana cand le termin pe toate. Daca raman cocoloase, puteti baga rapid blenderul la final in aluat si devine atat de fin inacat nici nu iti dai seama ca inainte au fost cocoloase.

  100. irina spune:

    Am o reteta de la mama care o avea de la soacra ei adica bunica mea .Clatite dospite fara ou si fara lapte moi si pufoase si a doua zi.

    • lauralaurentiu spune:

      Foarte interesant suna, nu ne spui si noua ce si cum?

      • Irina spune:

        Se face un piure din doi cartofi mijlocii.Dupa ce se raceste se adauga aproximativ 350 de grame de faina si maiaua (drojdie+apa calduta+putin zahar).Se toarna apa calduta +sare pana cand se obtine un aluat moale ca de clatite.Se lasa 20-30 de minute la dospit si se coc obisnuit in tigaie pe ambele parti.Acoperite cu un prosop raman moi si cand sunt reci.(Mama si bunica mea masurau faina cu pumnul,Dzeu sa le ierte ca nu mai sunt printre noi)

      • lauralaurentiu spune:

        Irina, multumesc foarte mult pentru reteta, e super interesanta si o sa o incerc sigur.

  101. simona secosan spune:

    Inspirata idee , eu sunt una din persoanele care stiu sa prepar o multime de mancaruri , dar clatite nu(toata lumea rade de mine). Voi incerca reteta ta si sper sa reusesc.

  102. vai ce pofta mi-ati facut!

  103. vai ce pofta mi-ati facut!

  104. vai ce pofta mi-ati facut!

  105. vai ce pofta mi-ati facut!

  106. vai ce pofta mi-ati facut!

  107. vai ce pofta mi-ati facut!

  108. vai ce pofta mi-ati facut!

  109. vai ce pofta mi-ati facut!

  110. vai ce pofta mi-ati facut!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE