Orange – sau lemon – curd

Autor:

Nu e prima data cand aduc vorba despre curd, l-am folosit in diferite retete si l-am pregatit in cateva variante diferite. Un curd este o crema pe baza de suc de citrice (de unde denumirile specifice de orange curd sau lemon curd) in combinatie cu ou si unt, care e atat de delicioasa incat iti vine sa o mananci pur si simplu. Daca faci cunostinta unor biscuiti fini sau unei tarte, de exemplu, cu un orange curd sau lemon curd, iese un desert exceptional, aroma de citrice si gustul acid al acestora aducand o nota de prospetime oricarei combinatii. Unii dintre voi poate isi amintesc, lemon curd am folosit la inghetata de lamaie si, intr-o alta varianta, la prajitura cu mac, branza si lamaie. Dar pentru ca imi place aceasta crema fina de citrice atat de mult incat am intotdeauna un borcan in frigider (fiica-mea o mananca pe paine :P), m-am gandit ca merita sa ii dedic o postare de sine statatoare.

orange curd, reteta de lemon curd sau orange curd

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 1 borcan
Grad de dificultate: usor

Ingrediente:

lemon curd:

  • 3 lamai, coaja razuita si zeama
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 75 de grame de unt cu 80% grasime
  • 200 de grame de zahar

orange curd:

  • coaja razuita de la 1 portocala mare
  • zeama de la 2 portocale mari
  • 2 oua intregi
  • 2 galbenusuri
  • 75 de grame de unt cu 80% grasime
  • 150 de grame de zahar

Preparare:

loading...

1. Se razuieste coaja citricelor, conform listei ingredientelor (de la toate cele 3 lamai pt. lemon curd si de la o singura portocala pentru orange curd),  direct in craticioara in care se va prepara crema (poza 1).

2. Se stoarce zeama citricelor si se adauga in craticioara, impreuna cu zaharul (puteti varia cantitatea de zahar dupa gust), untul rece taiat in bucatele, ouale si galbenusurile (poza 2).

3. Craticioara se pune pe foc foarte mic sau, de preferinta, deasupra unui vas cu apa care fierbe (in bain marie). Cu un tel in forma de para se bate compozitia fara incetare, insistand pe margini si pe fund, pana cand se ingroasa (poza 3).

preparare orange sau lemon curd

Lemon curd-ul sau orange curd-ul nu trebuie sa fiarba in clocot, doar sa fie foarte fierbinte si sa se lege. Oricum, dupa ce se raceste se va mai intari.

Imediat ce s-a ingrosat se toarna in borcane (rezulta un borcan marisor) si se acopera cu capacul. Eu l-am pastrat intodeauna la frigider, am inteles ca borcanele sterilizate si nedesfacute se pot pastra in camara cateva luni bune. In ce ma priveste, niciodata nu am reusit sa pastrez un borcan mai mult de o saptamana. :)

orange curd

Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. stefana a zis

    Lemon Curd este o reteta deosebita, cu gust rafinat si matasos,ceva onctuos si acrisor -aromat ! Nu se simte untul, nimic nu e in plus sau minus, e ceva cremos ,mai fin decat orice crema de tort. Lamaile se spala indelung sau si mai bine le lasati in apa calda 1 ora.Reteta o fac in fiecare iarna, aceasta fiind de departe cea mai simpla varianta si am adoptat-o! Se face rapid si se consuma si mai rapid, daca nu va puteti stapani ! Deosebite aprecieri d-nei Laura Laurentiu, are multe retete faine, din care ma inspir pentru ca sunt perfect explicate si nu in ultimul rand si foarte important , sunt retete accesibile oricui si ca pret si ca executie.
    Am gasit Lemon Curd intr-o librarie (de fite) , la raionul de cescute,ceaiuri,biscuiti , raionul acela cu un coltisor al nimicurilor utile .Lemon Curd , probabil original ,(scria in engleza pe eticheta) ,la un borcanel de 100 gr. costa circa 16 lei: cand am vazut, am zis ca mai bine imi fac eu acasa reteta ,decat sa dau atatia bani. Prin urmare am devenit fan al retetei Lemon Curd si al acestui site. Inca o data multumiri d-nei Laura!
    cu drag din Brasov,

  2. Maria a zis

    Buna ziua! Frumos site, am mai facut retete dupa acesta si mi-au iesit; va multumesc! Acum insa vreau sa fac macarons cu orange curd. Aici am o intrebare – aceasta crema se pune in borcan imediat ce se ia dupa foc sau se asteapta sa se raceasca?

  3. gicanu a zis

    http://www.facebook.com/pages/ROMANIA-REGALA/192568784153293?ref=tn_tnmn

    intrebare?

    prviti cu atentie statisticile si vedeti stimati romani unde sunt monarhi i europa si ce nivel de trai au. va place?

    Salariul minim în Europa (ianuarie 2012)
    Cred că este interesant să urmărim care sunt salariile minime în Europa. După câţiva ani de “criză economică” vom putea observa că statele occidentale păstrează un nivel foarte ridicat al salariului minim, cel puţin comparativ cu România…

    Toate datele de mai jos sunt valabile pentru luna ianuarie, 2012…

    Belgia – 1.443,54 euro
    Bulgaria – 138,05 euro
    Croaţia – 373,36 euro
    Estonia – 290 euro
    Franţa – 1.398,37 euro
    Grecia – 876,62 euro
    Irlanda – 1.461,85 euro
    Letonia – 285,92 euro
    Lituania – 231,7 euro
    Luxemburg – 1.801,49 euro
    Malta – 679,87 euro
    Marea Britanie – 1.201,96 euro
    Olanda – 1.446,6 euro
    Polonia – 336,47 euro
    Portugalia – 565,83 euro
    Cehia – 310,23 euro
    România – 161,91 euro
    Slovacia – 327 euro
    Slovenia – 763,06 euro
    Spania – 748,3 euro
    Turcia – 362,84 euro
    Ungaria – 295,63 euro

    Toate aceste cifre sunt OFICIALE şi au fost actualizate până în data de 10 februarie 2012… La salariul minim, România este pe penultimul loc, fiind depăşită doar de Bulgaria. Pe primele trei locuri (deci cu cel mai ridicat nivel de trai) sunt : Luxemburg, Irlanda, Olanda!

  4. gicanu a zis

    Salariul minim în Europa (ianuarie 2012)
    Cred că este interesant să urmărim care sunt salariile minime în Europa. După câţiva ani de „criză economică” vom putea observa că statele occidentale păstrează un nivel foarte ridicat al salariului minim, cel puţin comparativ cu România…

    Toate datele de mai jos sunt valabile pentru luna ianuarie, 2012…

    Belgia – 1.443,54 euro
    Bulgaria – 138,05 euro
    Croaţia – 373,36 euro
    Estonia – 290 euro
    Franţa – 1.398,37 euro
    Grecia – 876,62 euro
    Irlanda – 1.461,85 euro
    Letonia – 285,92 euro
    Lituania – 231,7 euro
    Luxemburg – 1.801,49 euro
    Malta – 679,87 euro
    Marea Britanie – 1.201,96 euro
    Olanda – 1.446,6 euro
    Polonia – 336,47 euro
    Portugalia – 565,83 euro
    Cehia – 310,23 euro
    România – 161,91 euro
    Slovacia – 327 euro
    Slovenia – 763,06 euro
    Spania – 748,3 euro
    Turcia – 362,84 euro
    Ungaria – 295,63 euro

    Toate aceste cifre sunt OFICIALE şi au fost actualizate până în data de 10 februarie 2012… La salariul minim, România este pe penultimul loc, fiind depăşită doar de Bulgaria. Pe primele trei locuri (deci cu cel mai ridicat nivel de trai) sunt : Luxembur

    • lauralaurentiu a zis

      Ar iesi, doar ca mai putin aromat. Si eu m-am ferit sa folosesc coaja citricelor despre care stiam ca sunt tratate, pana cand am fost invatata sa spal foarte bine coaja cu apa calda, frecand-o cu un burete de vase si s-o lipezesc pana nu se mai simte ceruita la pipait. O fi bine, nu o fi… oricum, e tare greu sa te feresti de toti aditivii.

      • lauralaurentiu a zis

        La fel de bine se pot spala bine fructele cu apa calda, frecand coaja cu un burete curat pana cand simtim ca nu mai sunt asa ceruite la pipait.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *