Salata de vinete romaneasca

Autor:

Unul din preparatele care imi aduce aminte de verile copilariei este salata de vinete, o imbucam grabita, alergand spre locul de joaca, unsa pe cate-o felie de pita neagra, acrisoara, denumita bascalios, pe vremea aceea,  OZN (si-acuma o recomanda toti dieteticienii, bine, cei mai moderati, ca exista si categoria care incearca sa ne converteasca sa mergem la pascut). Ei bine, dorinta mea este sa completez, cu timpul, lista retetelor care ne aduc aminte de copilarie, de aceea o salata de vinete romaneasca nu putea lipsi.  Revenind la subiect: asadar, salata de vinete ca la mama acasa :). Sper sa fie pe placul domniilor voastre, al celor mai tineri, care mi-au trimis mesaje ca ar dori reteta, iar pe cei cu mai multa experienta ii invit sa posteze in comentarii propriile variante de salata de vinete.

salata de vinete, reteta salata de vinete romaneasca
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente salata de vinete:

  • 2 vinete mari, cu coaja lucioasa si cu o consistenta usor pufoasa (cred ca vinetele sunt singura leguma care nu trebuie sa fie tare cand o achizitionam)
  • 1/2 ceapa mica
  • 50-60 de ml. de ulei
  • sare, zeama de lamaie dupa gust
  • optional: 1 lingurita de mustar, 1 galbenus de ou crud

Preparare salata de vinete:

1. Ingredientele pe care le-am scris eu mai sus ajung pentru atata salata cat sa manance 4 persoane bine, la o singura masa. Daca vreti sa va ramana si pentru a doua zi, la frigider, dublati sau chiar triplati ingredientele.

2. In ce ma priveste, prefer salata de vinete natur, fara maioneza, fara adaus de ou, numai vinete coapte, sare, ulei si zeama de lamaie, dar cum fiica mea o prefera pe celalalta, o pregatesc pentru ea astfel cum voi arata si in aceasta reteta.

3. Cu toate ca prefer uleiul de masline tuturor celorlalte uleiuri, imi place asa de mult incat uneori il mananc cu paine, pentru aceasta salata de vinete mi se pare ca are un gust prea pregnant, punandu-l in umbra pe cel al vinetelor, asa incat prefer sa folosesc ulei de floarea soarelui sau de rapita.

Si-acuma: primul pas in prepararea salatei este coacerea vinetelor. Vinetele se coc prin contact cu o suprafata incinsa sau chiar cu flacara, pana cand coaja li se carbonizeaza si miezul devine moale, care miez se va inmuia si daca puneti vinetele in cuptor, dar degeaba, vinetele nu vor avea gustul de afumat, de copt, care ne place atat de mult. Asadar: coaceti vinetele pe o plita incinsa, pe gratar, pe disc, in jar etc., intorcandu-le de jur imprejur ca sa se coaca bine. Atentie, perforati coaja cu o furculita lasand loc aburilor si lichidului sa se scurga, altfel vinetele pot exploda cauzand accidente.

vinete pe gratar, vinete la copt, preparare salata vinete

loading...

Cand vinetele sunt bine coapte, se scot de pe gratar (plita, jar etc.) si se aseaza intr-o sita asezata deasupra unui vas de colectare, se presara cu putina sare si se acopera cu un capac. Se lasa sa se raceasca complet, timp in  care se vor scurge de lichidul amarui pe care il contin (poza 1).

Vinetele se curata bine de coaja, eliminand orice urme de arsura. Atentie, nu folositi cutite de metal, ci instrumente din lemn, material plastic sau ceramica, in caz contrar, vinetele se vor inegri in urma oxidarii. Tot cu instrument nemetalic, se toaca vinetele bine de tot, eu folosesc un cutit ceramic, mai demult aveam un fel de satar din lemn, dar l-am ratacit pe undeva. (poza 2). Unele persoane dau vinetele la procesorul de alimente, folosind cutitul de plastic, dar mie mi se pare ca nu mai au nicio textura daca procedez astfel.

Vinetele tocate se pun intr-un castron si din acest moment povestea poate urma trei cai diferite:

1. Pentru salata de vinete natur se adauga ulei turnand in fir subtire in timp ce se freaca bine cu o lingura de lemn, invartind intr-un singur sens. Vinetele au capacitatea de a absorbi o cantitate mare de grasime, asa incat vor deveni alifioase, cremoase. Dupa incorporarea uleiului (cat veti turna, atata se va incorpora, vinetele se comporta exact ca si galbenusul de ou la maioneza) se adauga ceapa tocata foarte fin, sare dupa gust si zeama de lamaie.

2. Pentru salata de vinete cu maioneza, se adauga peste vinetele tocate ceapa fin tocata si 2-3 linguri cu varf de maioneza, se amesteca si se potriveste gustul cu sare si zeama de lamaie dupa gust.

3. Pentru salata de vinete… de parc-ar fi cu maioneza, de fapt chiar este, doar ca nu este pregatita separat, se adauga peste vinetele tocate din castron ceapa, 1 strop de sare, mustarul si galbenusul de ou (poza 3). Uleiul se toarna in fir subtire in timp ce se amesteca cu o lingura de lemn intr-un singur sens (poza 4). In final, salata se poate drege cu putina zeama de lamaie si are gustul si consistenta unei salate de vinete cu maioneza, doar ca nu contine chiar atata ulei (poza 5).

preparare salata de vinete

E foarte buna si gustoasa si, nu stiu de ce, dupa o ora – doua la frigider devine parca si mai gustoasa. Pofta buna!

 Alte variante de salata de vinete:

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. Vlad a zis

    Una din cele mai bune retete Romanesti. Cateva secrete care-mi lipseau: ulei vegetal in loc de ulei de masline, nu foarte multa ceapa, etc. Este exact de ce nu-mi reusea salata in trecut. Numai 4 stele in loc de 5, pentru ca autoarea nu a specificat daca avem voie sa bem o bere sau nu, in timp ce pregatim salata…

  2. Donciu Maria a zis

    salata de vinete devine mai gustoasa la frigider pentru ca Dumnezeu Tatal imbunatateste calitatile nutritive si gustative a tuturor mancarilor din frigider,de aceea se recomanda ca mincarea scoasa din frigider daca nu o mincam rece sa o incalzim la bai marin ca sa nu fie direct in contact cu focul care distruge ce a pus Dumnezeu bun in mincare.Acesta este un adevar explicat de Tatal Ceresc oamenilor prin clarviziune.

  3. Sophy a zis

    Arata foarte bine salata ta! :)
    E mai buna salata aceasta decat cea cu maioneza?
    Vreau sa fac acum si nu stiu daca sa fac cu sau fara maioneza…:)
    Merci.

  4. Ciprian a zis

    Extraordinar, am facut-o pe cea cu „maioneza”, nici eu , nici sotia nu suportam prea bine mancarurile uleioase :) si reteta asta a fost chiar la fix. Multumim mult si Keep Up the Good Work :D

  5. Vero82 a zis

    Am facut si eu aceasta salata azi la pranz!!! a fost foarte buna am folosit ceapa verde in loc de cea uscata,si mai buna!!  Multumesc de retete!!

  6. Isabela D. a zis

    Reteta mea de salata de vinete contine si dovlecei (1/3 din cantitatea de vinete) si la sfarsit ii adaug 1-2 linguri de tahini (pasta de susan); iese foarte aerata si pufoasa…

    • lauralaurentiu a zis

       Foarte fain, eu fac cu vinete si pasta de susan baba ghanouj, chiar azi o sa postez reteta :).

  7. Adriana a zis

    Eu pun 1-2 catei de usturoi zdrobiti, fara sa pun zeama de lamiie. Usturoiul o face sa reziste 2-3 zile in frigider fara sa se strice…daca apuca!Adriana (Bucuresti)

    • lauralaurentiu a zis

       Hehe, chiar asa, daca apuca! Si la noi are mare trecere salata de vinete si nu prea apuca. Am si eu unele variante – destul de diferite de aceasta – cu usturoi, le voi prezenta in curand. :)

  8. Aphextwinz a zis

    mamaaa cat ai scris, m-ai rupt, culmea ca cica alea cu maioneza ar fi dinspre muntenia, mie alea imi plac. mi-ai facut pohta dupa atatia porci mancati in ardeal, facem.

    ps: misto poze :)

    • lauralaurentiu a zis

       Alo, leagă calu’ ăla, păi dacă primești 6 emailuri de la 6 domnișoare de opșpe până-n douăjcinci carele toate vor sa facă preparatul ăsta complicat pentru prima oară-n tânăra lor viață, ce faci, dai detalii cât de multe! :P

      Să vă fie de bine ce-ati mâncat și ce-o să mai mâncați! Mulțam :).

  9. Teodora a zis

    Mmmm, oricum le faci vinetele raman tot vinete, gustoase si pufoase. La noi nu e weekend daca nu sunt vinete.
    Nu stiu daca pot da idei culinare, sper sa nu gresesc. Eu pe langa vinete fac bastonase din aluat simplu de paine pe care le ung cu albus batut (ce ramane de la maioneza) si apoi presar „lemon pepper”, nu stiu daca se gaseste in Romania, un piper cu gust de lamaie. Se coc repede. Si apoi „incingem” pitutele alea in vinete si gata masa de sambata seara.
    Multumim mult pentru retete si sfaturi Laura. Eu am gasit multe „tips” pe blogul tau de care nici nu mi-am dat seama.
    O zi buna iti doresc si multa sanatate sa mai poti pune retete bune.

    • lauralaurentiu a zis

       Foarte fain! Faci un fel baghete mai crocante, sa inteleg? Se pot presara cu te miri ce, pana la urma, cred ar fi si chimenul un adaus foarte potrivit.
      Ma bucur mult pentru ca gasesti informatiile de pe acest blog utile, te mai astept.

      • Teodora a zis

         da, baghetutzele sunt mai crocante, foarte bune. Si chimen e bun pe ele, am incercat si asa.
        Fii sigura ca am devenit un fan al tau si al blogului tau.

      • lauralaurentiu a zis

         :) am zis sa chimen pentru ca turcii si arabii servesc salata lor de vinete – baba ghanouj – presarata cu chimen si se potriveste foarte bine. Fara indoiala trebuie sa fie un deliciu!

  10. a zis

     Ufff, chiar ca mi s-a facut asa un dor…Tocmai am cumparat niste rosioare zemoase si parfumate de la piata.Acum ma duc din nou: dupa vinete!!;)

    Multumim!Sarutmana pentru masa!

    • lauralaurentiu a zis

       :)) Asa fac si eu merg la cumparaturi si niciodata nu vin acasa cu tot ce imi trebuie. Sa-ti fie de bine, draga mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *