Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Sos de rosii pentru paste

Sos de rosii pentru paste

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

sos de rosii pentru paste-2 retetecalamama

Cel mai simplu si mai aromat sos de rosii pentru paste

Ador pastele si le-as consuma cu placere in fiecare zi, asa ca am experimentat destule sosuri si combinatii. Dintre toate cele incercate, ma intorc la acest sos de rosii pentru paste, cu ingrediente putine si ieftine, dar exceptional de aromat si de placut, ca la o prima mare iubire. Dupa gustul meu, niciun alt preparat nu imi poate induce o asemenea stare de bine, de vacanta, ca acest sos de rosii cu arome meridionale.

Ei bine, peste putine ceasuri va voi spune la revedere de adevaratelea, pentru ca plec intr-o vacanta (binemeritata, as zice) pe tarmul vrajit al Mediteranei, asa ca nu ne vom vedea pentru o vreme. Si ce alt preparat ar fi putut sa ma introduca in starea de vacanta mai bine decat niste paste simple servite cu acest minunat sos de rosii?

Cu aceasta reteta imi iau, deci, ramas bun si va spun pe curand. Sunt convinsa ca daca veti incerca reteta mea de sos de rosii pentru paste, o veti indragi la fel de mult ca si mine.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: redusa

Ingrediente sos de rosii pentru paste:

Preparare sos de rosii pentru paste:

Notă: aceeași rețetă se poate pregăti și cu roșii proaspete. Pentru aceasta, luați un kilogram de rosii cărnoase. Treceți roșiile prin mașina de bulion sau prin strecurătoare,  în cazul în care nu aveți mașină. Fierbeți lichidul rezultat pana scade la 1 treime, obținând un bulion gros. Opăriți timp de 30 de secunde, în apa clocotita, 4-5 roșii din soiul Roma (pentru ca sunt dulci si gustoase și conserva cu roșii în bulion conține chiar acest soi de roșii, sunt cele lunguiețe, cu semințe puține). Treceți imediat roșiile opărite în apă foarte rece, pentru a opri procesul de gătire brusc. Decojiti roșiile opărite și turnați peste ele bulionul fierbinte. Continuați ca în reteta de mai jos, folosind preparatul cu roșii făcut în casă în locul conservei. 

Ingredientele pentru acest sos sunt ridicol de putine si de la indemana oricui. Nu va temeti de cantitatea mare de usturoi, acesta fiind gatit cu delicatete va dezvolta o aroma subtila si dulceaga, in niciun caz nu va fi foarte pregnant in preparatul finit.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

ingrediente sos de rosii pentru paste 1

1. Se toarna uleiul de masline intr-o tigaie rece. Inainte de a porni focul, se adauga in uleiul rece (la temperatura camerei) cateii de usturoi decojiti. Se porneste focul si se seteaza la minimum. Se caleste la foc mic usturoiul pana cand incepe sa isi elibereze aroma si devine usor auriu pe ambele parti (adica 2-3 minute). Imediat, se adauga tot continutul unei conserve de rosii decojite in bulion (eu folosesc cu placere brandul Sun Food) si busuiocul spalat si zvantat, cu tot cu tulpina. Daca e nevoie, se adauga 3-4 linguri de apa (de obicei e nevoie).

preparare sos de rosii pentru paste 1

2. Se maruntesc rosiile direct in tigaie, cu o furculita sau o lingura si se continua fierberea la foc mic pana cand usturoiul e moale si cremos si se poate zdrobi usor cu furculita (maximum 10 minute). Daca doriti un sos cu bucati mai mari, zdrobiti doar usturoiul cu furculita si mai maruntiti un pic rosiile, indepartati tulpinile si frunzele de busuioc si e gata. Daca doriti un sos fin, dupa ce indepartati tuplinile de busuioc pasati totul cu blenderul de mana. Eu las de obicei si cateva frunze, nu prea multe, pentru ca influenteaza culoarea sosului si nu in bine.

preparare sos de rosii pentru paste 2

3. Mai dati sosul intr-un clocot scurt si asezonati dupa gust cu sare si piper. Sosul este gata, pregatit sa dea gust unor paste fierte al dente sau sa fie depozitat la frigider. Daca turnati sosul fierbinte in borcane pe care le inchideti cu capace care inchid etans si le raciti lent (invelite cu straturi multe de textile sau in cuptor), sosul se poate pastra pentru iarna, in camara. La servire doar il infierbantati in tigaie, adaugati pastele si putin din apa in care au fiert, parmezan ras si inviorati totul cu busuioc proaspat.

sos de rosii pentru paste-retetecalamama

 

Ultima rețetă publicată

Pofta buna!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 comentarii la Sos de rosii pentru paste

  1. Emil spune:

    Corina Apostu a castigat la concursul cu sanviciuri si la tine si la Teo pe blog. Nu ca ar fi vina ei…putea sa se inscrie si la 100 de bloggeri daca era cazul dar ti se pare corect??? Nu crezi ca trebuia sa fiti atenti la asta si sa o alegeti doar pe unul din bloguri? Ca sa nu mai zic ca la tine 2 bloggerite care se ocupa si de domeniul culinar au castigat….Pai ori e pt cititori concursul ori pt bloggeri…?

    • Laura Laurentiu spune:

      Stimate domnule Emil. Eu nu am supravegheat cine a fost ales pe celelalte bloguri, nu am avut aceasta obligatie. Chiar daca as fi dorit sa o fac, nu as fi avut cum, pentru ca la mine inscrierea a fost prin formular de contact (comentarii publice) iar la Teo pe blog s-au trimis emailuri cu retete. Cum credeti dumneavoastra ca as fi avut eu cum sa aflu cine anume ii trimite emailuri lui Teo? Iar Teo a desemnat castigatorii dupa ce am facut-o eu.

      In ce priveste a doua intrebare, tin sa precizez ca bloggerii sunt si ei niste cititori. Eu insami sunt cititorul altor bloguri (nu putine), asa cum Claudia Vasilache este cititor al blogului meu. Ea a fost aleasa in calitate de cititor care mi-a propus o reteta, ca daca nu citea articolul, nici reteta nu mi-ar fi propus-o. Mi-a placut reteta ei, mi-a placut si felul in care a prezentat-o si de aceea am ales-o.

  2. Si eu folosesc rosii conservate la sosuri, chiar daca e vara si rosiile proaspete se gasesc pe toate drumurile. Asta e farmecul pastelor fainoase, faptul ca se prepara rapid, cu doar cateva ingredinete de baza si sunt foarte gustoase. Mai ales daca sunt paste fainoase originale din Italia.

  3. MVM spune:

    Roșiile prefer să le fac eu, nu să folosesc conservă…

  4. Mihaela spune:

    nu era mai indicat sa ne oferiti o reteta cu rosii proaspete?

    • Laura Laurentiu spune:

      Luați un kilogram de rosii. Treceți roșiile prin mașina de bulion sau prin strecurătoare, în cazul în care nu aveți mașina. Fierbeți lichidul rezultat pana scade la 1 treime, obținând un bulion gros. Opăriți timp de 30 de secunde, în apa clocotita, 4-5 roșii din soiul Roma (pentru ca sunt dulci si gustoase și în conserva din astea sunt). Treceți roșiile în apa rece, pentru a opri procesul de gătire brusc. Decojiti roșiile și turnați peste ele bulionul fierbinte. Continuați ca în reteta de mai sus, folosind preparatul cu roșii în locul conservei. Sper ca v-am fost de folos.

  5. Daniel spune:

    Multumesc frumos sunt inebunit dupa supa de rosii :X

  6. Maria Stavaru spune:

    Grozav!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE