Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Sos tapenade, o rețetă rapidă și delicioasă

Sos tapenade, o rețetă rapidă și delicioasă

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Rețetă de Tapenade și un aperitiv delicios: crackers Finn Crisp cu Tapenade și ouă de prepeliță. Sos făcut la rece cu măsline și capere, Tapenade.

Tapenade este un sos provensal cu capere și măsline negre. În dialectul provençal (limba vorbită în sudul Franței) ”tapéno” înseamă capere. Sosul este picant, robust, se pregătește la rece și se poate păstra mult timp într-un borcan bine închis în frigider.

sos-tapenade-facut-la-rece-sos-tapenade-cu-masline-si-capere-reteta

Cel mai frecvent, sosul tapenade este folosit pentru realizarea unor gustări simple, pur și simplu se întinde pe o pâine gustoasă și ai un aperitiv excelent. Același sos tapenade, însă, devine deseori parte a unor preparate mai elaborate sau este folosit pentru diverse umpluturi.

Sos Tapenade, Ingrediente

  • 50 de grame de capere murate în oțet, bine scurse de lichid și clătite cu apă rece
  • 100 de grame de măsline negre cântărite cu tot cu sâmburi
  • 1 cățel mare de usturoi
  • 100 de ml. de ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță de muștar Dijon (opțional)
  • 2 fileuri de anșoa în ulei
  • sare marină (eu am folosit sarea Camargue)
  • piper
  • opțional: puțin cimbru proaspăt și măghiran

pentru crackers cu Tapenade:

  • 4 crackers Finn Crisp (eu am folosit sortimentul ”Traditional”, merge oricare)
  • 2 ouă de prepeliță fierte tari (sau 1 ou de găină fiert tare)
  • 4 roșii cherry
  • creson sau alte verdețuri fine, la alegere

Sos Tapenade, mod de preparare

1. Iată ingredientele pentru sosul Tapenade:

ingrediente tapenade retetecalamama

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

2. Cu un cuțit se toacă mare caperele, se apasă cu lama cuțitului măslinele, apoi se îndepărtează sâmburii și se toacă puțin cu cuțitul și ele. Se zdrobește usturoiul și se pune într-un mojar împreună cu fileurile de anșoa, caperele tocate, măslinele curățate de sâmburi și tocate și muștarul (dacă folosiți) și 1 linguriță de ierburi aromatice (cimbru și măghiran, dacă optați să le folosiți și pe ele, nu e obligatoriu). Se adaugă 1 priză de sare marină și se zdrobește totul cu pistilul, adăugând uleiul de măsline extravirgin în fir subțire. Adăugați atâta ulei cât să obțineți o pastă, nu e obligatoriu să intre chiar tot. Condimentați după gust cu sare și mult piper măcinat.

tapenade reteta retetecalamamaro

3. Consumați sosul Tapenade imediat sau păstrați-l la frigider, într-un borcan bine închis, turnând o peliculă fină de ulei deasupra conținutului.

Aperitiv cu Sos Tapenade, ouă de prepeliță și Finn Crisp

Distribuiți sosul tapenade într-un strat fin pe feliile de Finn Crisp și garnisiți cu jumătăți de ouă de prepeliță fierte, felii de roșii cherry și ierburi fine după gust. Veți obține un aperitiv delicios. Dacă doriți să pregătiți mai mulți crackers în acest mod, sosul tapenade pregătit ajunge pentru aproximativ 20 de bucăți, va fi nevoie să suplimentați doar cantitatea de ouă și de roșii. În cazul în care nu folosiți tot sosul tapenade, îl puteți păstra la frigider într-un borcan timp de 60 de zile.

tapenade cu finn crispSă vă fie de folos!

În afara fotografiilor din arhiva proprie, la realizarea acestui articol am folosit o imagine oferită de dreamstime.com, din galeria creatorului Margouillat, în cadrul unei campanii de promovare a folosirii corecte în mediul online a imaginilor cu drept de autor.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 comentarii la Sos tapenade, o rețetă rapidă și delicioasă

  1. Arata delicios. O sa-l incerc cu mare incredere.

  2. […] Finn crisp cu oua de prepelita si tapenade […]

  3. Cosmin spune:

    Idei excelente! Oare mi-ar iesi si mie?

  4. service gsm spune:

    Mi se pare ca arata delicios, o sa incerc reteta

  5. Daiana spune:

    Vai ce pofta mi-ai facut. Aperitivul sarat pare delicios. Si este si foarte usor de pregatit. Fara dulciuri ca inca sunt la dieta.

  6. Jenny spune:

    Nu inteleg de ce folositi cuvinte necunoscute de consumatori,de ex:capere,ansoa,etc,etc

    • Pentru că respectivele ingrediente se numesc exact așa, ”capere” respectiv ”anșoa”. Nu știu cum să le spun altfel decât pe nume.

    • Georgiana spune:

      Consumatorii cu access la internet pot folosi google-ul cand intalnesc termeni necunoscuti sau chiar clasicele dictionare tiparite. E necesara doar putina bunavointa pt a iesi din bezna mintii.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE