Zacusca de vinete

Autor:

zacusca de vinete, reteta de zacusca de vinete, cum se face zacusca de vinete retetecalamamaro

Cred ca cel mai indragit „ceva bun” de conservat pentru iarna este pentru romani zacusca. Fiica mea este indragostita de zacusca, de cateva luni ma tot someaza sa nu care cumva sa sar anul acesta (asa cum am facut anul trecut) peste zacusca. Si cum vointa odraslei este lege, bineinteles ca i-am facut pe voie imediat ce toate ingredientele s-au intalnit in acelasi timp in camara mea, pregatind o portie de zacusca de vinete.

Reteta de zacusca de vinete este cea mai raspandita si una din cele mai indragite, pentru ca exista si alte varietati, cum ar fi zacusca de fasole verde sau uscata si zacusca de ciuperci. Bun, intorcandu-ne la reteta mea de zacusca, este una simpla, eu as zice ca e clasica, o pregatesc de ani de zile si a pregatit-o si buna, mama si toate matusile. Pentru o zacusca cu gust spectaculos, esential este sa se foloseasca ingrediente de calitate si sa i se acorde atentia cuvenita in timpul pregatirii.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 8 borcane de 375 ml.
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente zacusca de vinete:

  • 3 kg. de vinete (alegeti-le pe cele cu coaja neagra si lucioasa, usor pufoase la atingere)
  • 2 kg. de ardei rosii, de preferinta gogosari, care sunt mai dulci, dar merge si cu ardei kapia sau ardei grasi rosii
  • 1 kg. de ceapa
  • 1 litru de bulion de rosii de consistenta potrivita (nu pasta)
  • 500 de ml. de ulei
  • 3-4 foi de dafin
  • 1 lingurita de sare
  • 1 ligurita de piper negru macinat sau 1 lingurita de piper boabe

Preparare Zacusca de vinete:

1. Daca, in cazul ardeilor, se pot folosi la zacusca si cruzi, peste coptul vinetelor nu e cu putinta sa se sara, asa ca acesta va fi primul pas: se coc vinetele pe gratar, pe disc, pe plita, pe orice exista posibilitatea, doar sa vina in contact direct cu o suprafata incinsa sau cu o flacara vide. E bine sa intepati vinetele inainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora. Se coc de jur imprejur pana cand coaja se carbonizeaza pe alocuri iar miezul este moale. Vinetele coapte se scot intr-o stracuratoare asezata deasupra unui vas in care sa se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte il vor lasa si se acopera cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai usor.

vinete pe gratar, vinete la copt, preparare zacusca vinete

2. Intorcandu-ne la ardei: dupa cum spuneam, este posibil sa se faca zacusca folosind ardeii cruzi, dati prin masina, dar in acest caz va dura mai mult sa se gateasca si va fi mai greu de digerat, continand pielita indigesta a ardeilor. Recomandarea mea este sa se coaca si ardeii, tot prin contact direct cu o suprafata incinsa.

ardei copti 1

Deindata ce ardeii sunt copti (coaja lor prezinta urme de carbonizare de jur imprejur) se scot intr-un vas cu capac si se lasa sa se abureasca acolo pana se racesc atat cat sa ii putem atinge.

In niciun caz nu se foloseste apa la curatatul vinetelor si ardeilor copti, legumele se spala inainte de a se coace si dupa aceea nu e indicat sa mai vina in contact cu apa pentru ca isi vor pierde gustul bun, de copt.

3. Vinetele si ardeii se decojesc cu grija dupa ce s-au racit, iar in cazul ardeilor, se curata si cotorul cu seminte.. Daca in cazul vinetelor, lichidul care se scurge nu are ce sa caute in niciun preparat, fiind amar, lichidul pe care il lasa ardeii copti va fi dulce si foarte gustos, asa incat se poate pastra (eu asa fac).

ingrediente zacusca

Vinetele se toaca marunt cu un obiect nemetalic (de lemn sau de ceramica), pentru a nu se inegri.

  1. Ceapa se da prin masina de macinat, la fel si ardeii copti.
  2. Se pune ceapa, uleiul (tot deodata) si 1 lingurita de sare intr-o oala care se aseaza pe foc (poza 1). Se adauga sare de la inceput pentru a extrage apa din ceapa, ceea ce va face ca ceapa sa se inabuseasca, nu sa se prajeasca.E bine ca oala in care se gateste zacusca sa aiba un fund gros si sa nu se aseze direct pe flacara aragazului, eu obisnuiesc sa pun o plita de fonta intre flacara si fundul oalei.
  3. Se gateste ceapa pana se inmoaie (cam 7-8 minute), apoi se adauga ardeii copti macinati sau tocati fin (poza 2). Se amesteca bine si se da in clocot.
  4. Se adauga vinetele tocate (poza 3).
  5. Se adauga bulionul, piperul si foile de dafin (poza 4). Se amesteca bine, se reduce focul si se acopera oala cu un capac tras la o parte, asa incat aburii sa aiba loc sa iasa dar si oala sa fie acoperita, pentru ca in timpul fierberii zacusca fiind vascoasa improasca totul in jur.
  6. Se fierbe 1 ora, timp in care se verfica si se amesteca cu grija la fiecare 10 minute (maximum, se poate verifica zacusca si mai des), insistand pe fund. Nu e nevoie sa se fiarba mai mult, toate ingredientele fiind deja gatite (ardeii copti, vinetele la fel, bulionul fiert).
  7. In final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena, pastoasa (poza 5).

preparare zacusca de vinete

Se potriveste gustul cu sare si piper si, daca se doreste sa se accentueze dulceata naturala a ardeilor si cepei, se poate adauga si o lingura de zahar.

Zacusca se toarna fierbinte in borcane sterilizate, asezate pe o tava metalica (despre cum trebuie pregatite borcanele pentru a conserva alimentele peste iarna am scris mai multe la reteta de compot de pere). Se capacesc borcanele si se dau cu tava cu tot la cuptorul preincalzit la 100 de grade Celsius, timp de 1 ora, dupa care se stinge cuptorul si se lasa borcanele sa se raceasca complet in cuptor, inainte de a le depozita in camara. O alta varianta ar fi sa asezati borcanele umplute cu zacusca fierbinte intr-un cuib captusit cu mai multe straturi de paturi groase, sa le inveliti bine si sa le lasati sa se raceasca lent.

In final, as vrea sa va spun ca cantitatile acestei retete sunt oarecum orientative, in sensul ca matusile mele pregatesc aceeasi reteta folosind 1 litru de ulei, pe care eu l-am redus la jumatate, parandu-mi-se mult si inutil, iar zacusca a iesit la fel de bine. La fel, daca asteptati mai multa aciditate de la zacusca voastra, adaugati un pic de bulion in plus, ca nu se va intampla nimic rau, doar va fi mai acrisoara. Daca aveti o vanata in plus fata de cele 3 kilograme indicate, nu o lasati orfana, puneti-o si pe ea ca nu va influenta in rau reteta. :)

Deasemenea, daca gustul vostru simte nevoia de a adauga un condiment in plus fata de cele clasice indicate, nu va abtineti sa o faceti, doar sa pastrati simtul masurii, adaugand cate putin, amestecand bine de tot si gustand dupa fiecare transa adaugata (inspiratiunea mea vrea un pic de praf de chimen in zacusca, de exemplu :P, si nu s-a plans nimeni vreodata).

zacusca de vinete, reteta de zacusca 2

Spor la conservat si pofta buna!

Alte Retete De Conserve Pentru Iarna:

Zacusca de vinete cu morcovi

Zacusca de vinete cu morcovi

Pasta - bulion - de rosii

Pasta – bulion – de rosii

Ketchup de casa pentru iarna

Ketchup de casa pentru iarna

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Iulia a zis

    Ieri am terminat cu groaza ultimul borcan de zacusca de la mama! Asa ca azi am facut zacusca pentru prima data in viata mea. Doamna Laura, ca intotdeauna, retetele dumneavoastra nu ma dezamagesc. A iesit incredibil de buna! Cred ca e cea mai buna zacusca pe care am gustat-o vreodata. Dar trebuie sa recunosc ca nu inteleg cu v-au iesit 8 borcane. Eu am respectat cantitatile si m-am trezit cu 13 plus un bol, asta pentru ca nu am avut suficiente borcane. Ei, dar sa stiti ca nu ma plang, ba din contra :) Va multumesc tare pentru reteta!

  2. cata a zis

    daca ies 8 borcanase si se pun 500 ml de ulei,inseamna ca la fiecare borcanas intra cam 70 ml ulei,adica 500 calorii doar din ulei :(degeaba e asa de buna,daca e caloricioasa….si cine se poate abtine sa manance doar o felioara de zacusca ?:((((

  3. a zis

    Multumim pentru reteta! Am facut-o si eu. Foarte buna. Am respectat toate indicatiile, atita doar ca nu le-am dat prin masina ci le-am tocat cu blendarul manual. A iesit oricum foarte buna!

    • lauralaurentiu a zis

      Nu ar trebui sa dureze ore in sir, practic toate legumele sunt gatite deja. Cand se ridica uleiul la suprafata e gata.
      În data de 21.09.2013 21:05, „Disqus” a scris:

  4. Andreea a zis

    Reteta este foarte buna, si eu am facut anul acesta pentru prima data, dar cu 6 kg de vinete, 5 kg de kapia si 5 kg de gogosari, toate coapte bine. Au iesit 32 de borcane de 300 g de zacusca gustoasa.

  5. narcisa korasidi a zis

    dragi mei mei si eu fac zacusca de 10 ani dar nu stiam ca ardei se coc asa ca azi osa ai coc si ma bucur ca am intrat aici sa mai invat cateva delici sa aveti parte de cea mai gustoasa zacusca toata lumea si multa sanatate la toata lumea

  6. cris a zis

    f buna…eu am redus cantitatile si mi-a iesit extraordinar…am facut asa de pofta ptr 2 zile….sotul incantat….multumesc

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur foarte mult, e o reteta mostenita din familie si imi pare bine ca a fost pe placul vostru. Sa va fie de bine :).

  7. Balabanca a zis

    Multumesc pt reteta. Este deja adoua serie. De aceasta data voi folosi 5 kg vinete si 5 kg ardei. Sa vedem cum o nimeresc. Cu prima serie am primit laude indirecte. Sotul meu i-a spus mamei lui, adica soacrei mele, ca zacusca mea a mai buna decat a ei. :)))) Super compliment dar sa te tii acum :)))

    • lauralaurentiu a zis

      Asta da compliment, direct sau indirect, cred ca flateaza orice orgolii :). Ma bucur tare mult ca a reusit asa de bine, daca vei respecta proportiile va reusi la fel de bine si acum.

  8. mihaela a zis

    15 -11-2012 ora21 56 minute pregatesc zacusca pt prima data ,super buna

    si la primavara va spun cum a tinut daca nu o mancam pe toata acum

  9. gabi a zis

    in tava cand se baga la cuptor se pune apa?scuze de intrebare dar metoda asta de sterilizare chiar nu am mai folosit-o,eu le puneam sub paturi si le lasam sa se raceasca.ma poate ajuta cineva k acum pun zacusca in barcane.

    • lauralaurentiu a zis

      Gabi, e foarte bine si asa cum faci tu (in paturi). Mie mi se pare mai comod la cuptor, si nu, nu pun apa in tava, pun borcanele fierbinti acolo si le bag in cuptor.

    • lauralaurentiu a zis

      Gabi, e foarte bine si asa cum faci tu (in paturi). Mie mi se pare mai comod la cuptor, si nu, nu pun apa in tava, pun borcanele fierbinti acolo si le bag in cuptor.

  10. gabi a zis

    in tava cand se baga la cuptor se pune apa?scuze de intrebare dar metoda asta de sterilizare chiar nu am mai folosit-o,eu le puneam sub paturi si le lasam sa se raceasca.ma poate ajuta cineva k acum pun zacusca in barcane.

  11. Rebeca hurjui a zis

    Deci imi lasa gura apa …….. Mi dor de zacusa lu Mama :( da imi fac si io dupa reteta asta ca arata super ! Multumes :)

  12. vioara grigor a zis

    Draga doamna Laura , si eu fac zacusca de aaaaannniii de zile , cam in acelasi fel ca dvs.In fiecare an , zic ..gata anul asta nu mai fac.. dar, cind vad toate legumele in gradina mea….nu rezist. Eu mai fac si tocana de legume cu orez, fft buna . Au portia lor rezervata in fiecare an , nepoti fratii , din steainatate. Vreau sa va spun ca , de ani de zile , eu nu mai sterilizez borcanele in cuptor. Pun in fiecare borcan, cite o bucatica de busuioc ( chiar si uscat ) Inchid borcanul rapid , acopar cu paturi , si …..sta si 3 ani fara probleme. La fel procedez si cu dulceturile si nu isi schimba gustul sau aroma. Va doresc spor la bucatarit si multa sanatate !!

    • lauralaurentiu a zis

      Foarte fain, doamna Vioara, va sa zica busuiocul anihileaza eventualele bacterii care ar putea provoca fermentatia!? Bine de stiut, multam si spor!

  13. dorina caramel a zis

    eu prajesc ardeii in ulei ,cutat pielea mai usor si ei se coc mai bine
    si vinetele le coc inainte cu o zii ca sa fie mai usor si sa se scurga bine de lichidul ala care face rau la stomac ,inainte aveam ceva arsuri cand mancam zacusca dar dupa ce las la scurs de seara vad ca nu mai am

    • lauralaurentiu a zis

      Dupa cum am spus si eu, lichidul din vinete trebuie bine scurs, e amar si indigest. In privinta ardeilor, nu sunt de acord ca prajindu-i in ulei obtii ceva similar cu ardeii copti, nu vor avea gustul de afumat specific si ii mai si incarci cu ulei in exces. Daca se coc ardeii pe plita sau gratar si se lasa sa se raceasca aburind sub un capac, coaja se va da jos de pe ei cu multa usurinta, dintr-o singura bucata. E bine, insa, ca tu esti multumita, pana la urma asta e important. :)

    • lauralaurentiu a zis

      Lily, dupa cum am spus in finalul retetei, eventualele adaugiri sunt perfect acceptabile. Eu nu am pus morcov, dar iti spun cu toata sinceritatea ca m-am gandit si eu ca niste morcovi rasi ar fi perfect potriviti, reprezentand un castig atat pentru culoare cat si pentru dulceata. Daca pui 05,kg.-1 kg, zic sa-i adaugi dati pe razatoare, deodata cu ceapa. Succes!

Alte referințe

  1. […] Am umplut borcanele calde cu zacusca fierbinte si le-am infiletat capacele. Am lucrat pe o tava metalica care sa preia socul termic. Borcanele calde le-am invelit bine cu o patura si le-am lasat sa se racoreasca incet cateva ore. O alta varianta este sa introduceti tava cu borcanele calde la cuptorul incins la 100 C si sa decuplati apoi cuptorul, lasand borcanele inauntru pana se racesc complet (sursa Laura Laurentiu). […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *