Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Bibilica cu mere

Bibilica cu mere

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ne-am rasfatat, in aceasta toamna, cu un fel de mancare parfumat si delicios, Bibilica cu mere la tigaie. Carnea de bibilica este chiar speciala, prin comparatie cu a altor pasari de curte iar in combinatie cu merele caramelizate a fost un rar deliciu.

bibilica cu mere pe farfurie

Protagonista a fost o pasare de curte din familia Numididae – Numididae si mai cum? Deci, Numida Meleagris ii zice – cunoscuta sub numele de bibilica sau pirchiţa. Nu stiu daca in farfuriile noastre s-a regasit chiar una dintre cele care scormonesc dupa seminte in ograda socrilor, in fotografia de mai jos, dar s-ar prea putea sa fi fost:

gaini si bibilici

Deci aceasta bibilica este o pasare robusta, extrem de rezistenta la imbolnaviri; seamana cu o gainusa si socializeaza bine cu aceastea, in ograda. Penajul este gri albastrui, impestritat cu alb si capsorul este golas, impodobit cu un mot de pene. Sunt apreciate aceste bibilici in special pentru ouale micute si cu coaja foarte tare, cu continut foarte scazut de colesterol. Pe langa aceste informatii pe care le puteti gasi intrebandu-l pe amicul google, va mai ofer eu una, constatare proprie: nu exista pe lume supa mai buna decat cea pe carne de bibilica. E cu adevarat spectaculoasa!

Sa revin la cele concrete, mai precis sa va dezvalui ce s-a petrecut cu bibilica mea. Spatele, gatul si aripile s-au facut o supa foarte gustoasa. Iar restul:

Ingrediente Bibilica cu mere:

  • picioarele si pieptul unei bibilici (se pot folosi si aripile)
  • 3 mere acrisoare (ionatan)
  • 40 de grame de unt
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 lingura de zahar
  • 300 ml de supa de pasare (tot de bibilica am folosit eu)
  • sare, piper
  • daca e cazul, 1 lingurita de amidon pentru a ingrosa sosul
  • optional, 2 linguri de smantana (eu nu am mai pus)

Preparare Bibilica cu mere:

Carnita de bibilica cea frumos colorata, in roz-portocaliu, se transeaza dupa gust (eu am dezosat pieptul si l-am impartit in doua), se condimenteaza cu sare si piper, se stropeste cu o lingura de ulei de masline, se infoliaza si se lasa peste noapte la frigider:

bibilica cu mere 2

A doua zi, se topeste untul intr-o cratita incapatoare:

bibilica cu mere 3

Se adauga bucatile de bibilica si se rumenesc, la foc mediu:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

bibilica cu mere 4

Pana ce carnita se rumeneste, se indeparteaza cotoarele merelor. Jumatate se lasa cu coaja, jumatate fara. Cele cu tot cu coaja se taie in felii subtiri, celelalte in cubulete.

Deindata ce carnea s-a rumenit, se scoate din cratita si se pastreaza la cald, acoperita. In grasimea ramasa se calesc mai intai merele cu coaja, pana devin aurii si se inmoaie usor:

bibilica cu mere 5

Se scot merele feliate, scurgandu-se bine de grasime, si se pastreaza la cald, acoperite. In cratita se adauga zaharul si merele taiate in cuburi:

bibilica cu mere 6

Se amesteca in permanenta, iar cand incepe sa miroase a caramel, se adauga carnita pastrata la cald impreuna cu sucul lasat:

bibilica cu mere 7

Se stinge cu supa:

bibilica cu mere 8

Se acopera si se lasa la foc mic, 40 de minute – o ora, pana ce carnita este bine patrunsa. Daca e nevoie, se mai adauga cate putina supa fierbinte (sau apa) in timpul prepararii. Se scoate carnea si se pastreaza la cald, merele se paseaza si daca sosul pare prea lichid (la mine nu a fost cazul), se poate ingrosa cu o lingurita de amidon diluat cu putina apa care se adauga la sos, se amesteca bine si se dau cateva clocote. Dupa gust, se pot adauga si doua linguri de smantana. Eu m-am multumit doar sa potrivesc gustul sosului cu sare si piper. Se adauga carnea pastrata la cald in sos si se mai da un clocot:

bibilica cu mere 9

Am servit carnea de bibilica stropita cu sos, alaturi de o garnitura de cartofi aurii si merele felii, pastrate la cald.

bibilica cu mere

Mancarica este nespus de aromata iar cei care apreciaza combinatia de gust dulce-sarat o vor gasi delicioasa.

Ultima rețetă publicată

Pofta mare!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 comentarii la Bibilica cu mere

  1. Anonim spune:

    …pai daca’s din Guinea(„Guinea fawl”), la pigmei – in Pacific!
    Sa poate incerca si revizitand Romania(undeva in U_ropa, a treia la stanga!);
    da’ ascunsa bine’n „bogiolar” la „bugigai”, ca astia la vama in „Canuba” de te prind iti dau „electro_shloguri” d’alea de joci singur „Dudurinca”!! Virgil’utz

  2. Anonim spune:

    Bibilica=coclender=pichiri=pirchitza; buna’i zupa si tzampii, – da’ greu de prins(!)
    Virgil’utz

  3. Anonim spune:

    Asa’i! cum de’am uitat? la bibilica ii mai zice si „pirchitza” in Banatul de shes(campie); in tinutul Zarandului, ii zice coclender – si le canta „coclentz, coclentz”!
    Mersi ca mi’am amintit. Virgil’utz

  4. Anonim spune:

    In satul bunicilor, la Sf.Pasti, copilul care avea oul lui mic de „koklender”=bibilica, ne batea pe toti la ciocanitul oualelor . Zupa din pasarea asta cu pene argintii, se ducea la spitale, la bolnavi, care te blagosloveau de multamire.
    Coclentz, coclentz!! Virgil’utz

  5. maya spune:

    La multi ani,draga mea!!

  6. Geta spune:

    Si bunica avea bibilici numai ca la noi, in nordul Moldovei se numesc pichiri.
    N-am mai mancat de pe vremea cand eram copil si este ceva timp…cam jumatate de secol.
    Am vazut pe culinar ca fetele te felicita. Daca este ziua ta (si chiar daca nu este) iti doresc tot binele din lume!

  7. dana2dor spune:

    Excelenta bibilica :)
    Numai ca eu neavand rude cu "ograda", cred ca va trebui sa o adaptez reteta la ceva mai accesibil :(
    Pentru merite deoseibte, Laura, draga mea, te astept cu un sac de premii de toamna :)
    Pup si o saptamana excelenta iti doresc!!

  8. ellis_el spune:

    Doamna Laura,numele meu e Elena,locuiesc in Milano si cam de o luna-doua am descoperit minunatul dvs blog.E prima oara cand reusesc sa va trimit un mesaj,am incercat de foarte multe ori dar fara rezultat,nu stiu de ce nu merge.Imi doream de mult sa va spun ca sunteti o persoana minunata si cu niste maini de aur,si eu sunt si eram o buna gospodina(am 27 de ani),dar de la dvs am invatat ceea ce nu prea stiam.Adica aluaturile acelea minunate pe care le-ati prezentat si pe care cu imaginatie si rabdare le-am combinat intr-o multime de retete.Haios-ul este nemaipomenit de bun,iar cu aceeasi foaie am facut cel mai bun cremsnit,ce sa va zic …ca merdenelele facute dupa reteta dvs au impresionat toti prietenii mei(noi aici nu gasim merdenele),iar spiralele cu mere sunt fantastice si sa nu uit nici de placinta cu branza si marar sau de cosuletele cu cascaval.Aveti talent si imaginatie si va mutumesc ca ati impartasit si altora retetele minunate.D-zeu sa va dea sanatate si sper sa mai comunicam

  9. laura laurentiu spune:

    Hvala puno, Miodrag!

  10. Surac spune:

    Ova ti je super receta, bas lepo,probacu je i ja. Veliki pozdrav iz Resice….

  11. laura laurentiu spune:

    Just me, in engleza bibilica este denumita guinea fawl. Incearca, poate o gasesti. Daca nu si nu, poti face mancarica cu pui.

  12. Just me spune:

    DE CAND NU AM MAI AUZIT DE BIBILICA..AM SI UITAT DE EXISTENTA EI.STIAM PARCA CA OUALE LOR SUNT F MICI,,,PARCA F TARI, BUNE DE CIOCNIT LA PASTE?E..UNDE SA CAUT EU BIBILICA IN CANADA?:))))

  13. laura laurentiu spune:

    Eh! Ce pacat ca au ramas doar pozele… :P !

  14. Nik26 spune:

    Chiar rasfat! :D F. bun!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE