Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Bogracs - gulyas

Bogracs – gulyas

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Bogracs-ul este, desigur, o reteta de mancare ungureasca. Prin prezenta destul de numeroasa a maghiarilor in Banat, acestia au ajuns sa influenteze mult si in mod benefic bucataria locala. Una dintre mancarurile foarte savuroase este acest bogracs, mancare mult mai scazuta fata de gulyas si obligatoriu cu garniturile pregatite separat (nu cu cartofi in aceeasi zeama, ca la cel de pe urma). Este unul dintre felurile cele mai agreate la petrecerile in aer liber, cand se pregateste in cazan de tuci.O alta caracteristica a bogracs-ului este amestecul de carnuri, cel mai frecvent utilizat fiind vita cu porc, dar si vita, oaie si porc sau porc si vanat. Avand o bucata frumoasa de mistret, m-am oprit asupra unei retete de bogracs vanatoresc.

0000009
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: redus

Ingrediente Bogracs-Gulyas:

cornurijeni 008

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
  • 800 de grame – 1 kil de ceapa
  • 1,5 de carne (pulpa frumos fasonata) taiata in cuburi, de porc si de vita, in cazul meu 500 grame pulpa impanata de porc si 900 de grame pulpa fasonata frumos de mistret
  • 1 lingurita de piper
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de chimion
  • 1 lingura de boia de ardei dulce (sau un amestec de boia dulce cu boia iute, dupa gust)
  • 2-3 catei de usturoi
  • 250 ml bulion de rosii gros sau ceva pasta de rosii
  • 2-3 foi de dafin
  • 2-3 linguri de ulei

Pentru ca am folosit carne de vanat i-am aplicat o procedura suplimentara – marinarea, asta cu o seara inainte de a trece la prepararea mancarii:cornurijeni 001Am asezat carnea de mistret taiata in cuburi intr-un vas, am adaugat 1 lingurita de sare, 2 catei de usturoi, o ceapa mica, dafin , piper si am acoperit totul cu vin alb, sec:cornurijeni 004Am lasat-o la frigider peste noapte. A doua zi: Carnita de porc s-a prajit repede, impreuna cu 2-3 linguri de ulei, doar cat sa lase putina grasime:cornurijeni 009Se scoate carnea de porc si se pastreaza la cald, iar in grasimea rezultata se pune ceapa taiata pestisori, care se caleste la foc mic pana devine sticloasa:cornurijeni 011Se adauga boiaua de ardei si carnea (daca folositi carne de vita, o adaugati numai pe aceasta iar pe cea de porc o puneti in mancare doar cand vita este pe jumatate facuta!) se completeaza cu apa fierbinte pana la acoperirea continutului din oala, se adauga sarea, piperul, chimionul si dafinul.cornurijeni 016Se fierbe la foc mic doua ore, completand, daca este necesar, cu apa fierbinte si cu mare grija sa nu se prinda. Dupa trecerea acestei durate de timp se controleaza carnea, sa fie bine facuta (mai ales cea cu fibrele mai tari – vita sau, in cazul meu, mistretul!). Se adauga bulionul, cateii de usturoi zdrobiti, dupa cateva clocote se verifica si potriveste gustul de sarat si piperat. Mancarea este gata cand sosul este scazut, onctuos. Se serveste alaturi de cartofi natur, mamaliga, galuste, paste de tot felul.cornurijeni 023

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 comentarii la Bogracs – gulyas

  1. Anonymous spune:

    Am pus gulyasul la foc. De-abia astept sa-l gust… O sa va dau verdictul. Prima mea reteta de pe site-ul dumneavoastra.

    Diana

  2. Anonymous spune:

    complimentele mele , doamna.

  3. Elena spune:

    Excelent blogul,Laurentia,tare de tot .imagini vii,retete explicate foarte simplu.ce mai?N-am cuvinte!Pe mine m-ai fermecat! De-acum stiu unde sa caut o reteta gustoasa.Felicitari!

  4. laura laurentiu spune:

    Recasul… o podgorie superba,la mai putin de douazeci de kilometri catre est, din locul in care ma aflu. Vinurile savuroase, parfumate, pe tot buzunarul – dar bune toate, dar alea care sunt putin mai piperate sunt de o inalta calitate. Desigur ca, macar din patriotism local, daca as fi avut in casa un riesling de Recas l-as fi folosit pe acela. Dar nu am avut, sticla asta o primisem… mancarea a fost delicioasa, te asigur, indiferent de podgorie!

  5. Simos says ... spune:

    E delicios tot ce am vazut aici. Innebunesc de pofta! Dar cum poti sa folosesti Jidvei cand ai o bunaciune de Recas la indemana? :)
    Revenind la serios … Toata stima din partea mea! Si pt mancare si pt prestatiile artistice. Felicitari!

    Simona

  6. laura laurentiu spune:

    Merge si vinul ala, dar eu mai degraba as recomanda un cabernet sauvignon! ;)

  7. Titus spune:

    Buna mancare! Merge de minune cu vinul ala care galgaie din sticla peste carnea de vanat!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE