Cautare in site
x inchide

Budinca de dovlecei

Reteta de
Adaugata la

Eu nu eram una dintre persoanele care sa consume cu mare placere dovlecei. Am primit, insa, niste dovlecei „grasuni”, proaspat culesi din gradina finei mele, si se impunea sa fac ceva cu ei. Reteta aceasta m-a intrigat si pot spune, cu toata inapetenta mea cand e vorba de aceasta leguma (sau fruct, dupa unii), ca a rezultatul a fost delicios. Reteta apartine Dorei Luca, ea a postat-o pe culinar.ro sub numele „pastallopita” – spunandu-ne ca e o placinta cu dovlecei traditional-macedoneana.

pastallopita-budinca de dovlecei 9
Reteta asta m-a invatat ca dovlecelul este extrem de usor de interpretat, neavand un gust pregnant el in sine, i se pot adauga diferite arome si va avea acel gust pe care i-l dam noi, de aceea din dovlecel se pot face la fel de bine preparate sarate (click pentru galeria retetelor cu dovlecei) dar si dulci (aici o reteta de gogosi din dovlecei de la colaboratorul nostru Robert Badica).

Oricum, ce e de retinut este ca aceasta budinca/placinta cu dovlecei s-a bucurat de un mare succes la mine acasa si ca familionul, inca si mai mofturos decat mine cand venea vorba de dovlecei, a mancat-o cu mare incantare si a cerut si bis. E foarte gustoasa atat calduta cat si complet rece si am reluat-o de multe ori, inclusiv in forma muffins, cand am pregatit-o pentru un bufet rece.

Ingrediente Budinca de dovlecei

Specific mai intai ca Dora a facut jumatate din cantitatea pe care am facut-o eu. Dar… cantarind dovleceii mei, am fost obligata sa dublez si celelalte ingrediente. Ne-am infruptat pe saturate 8 persoane din placinta cu dovlecei. De ramas, nu a mai ramas, pentru ca unii au cerut supliment!

  • 1,6 kg dovlecei curatati de coaja
  • 500 de grame de branza (Dora a folosit feta, eu jumatate telemea si jumatate branza slaba de vaci, bine stoarsa de zer)
  • 4 oua
  • 10 linguri de orez
  • 6 linguri de faina (eu am folosit faina de porumb)
  • 100 de ml de ulei de masline extravirgin
  • 1 lingurita de boabe de coriandru zdrobite
  • 3 catei de usturoi
  • 1 legatura de patrunjel verde tocat (sau marar)
  • sare, piper

pt. deasupra:

  • 2 oua
  • 200 ml iaurt
  • 3 linguri de faina (malai, pesmet)
  • ulei si faina (pesmet, malai) pt. uns si tapetat tava

Preparare Budinca de dovlecei

Modalitatea de preparare este cum nu se poate mai simpla – dovleceii se curata si se spala:

pastallopita budinca de dovlecei 1

Se rad pe razatoarea cu gauri mari, se adauga ouale, branza, orezul (crud), faina (in cazul meu malaiul), verdeata, usturoiul tocat si coriandrul zdrobit, condimentele:

pastallopita budinca de dovlecei 2

Se toarna uleiul si se amesteca totul omogen:

pastallopita budinca de dovlecei 3

Dora a adaugat in compozitie 50 ml de apa, spunand ca este necesara pentru fierberea orezului. Eu nu am pus apa, considerand ca dovleceii lasa destul lichid. Chiar si asa, orezul s-a fiert si budinca a fost foarte bine legata.

Compozitia se toarna in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina de porumb sau pesmet:

pastallopita budinca de dovlecei 6

Tava in care am copt placinta cu dovlecei este destul de mare, 38×25 cm.

Se niveleaza si se presara cu cele 3 linguri de faina pentru deasupra (malai, pesmet):

pastallopita budinca de dovlecei 7

Se bat cele doua oua cu iaurtul si se repartizeaza pe deasupra:

pastallopita budinca de dovlecei 8

Se baga budinca de dovlecei in cuptor la 180 de grade pentru o ora:

pastallopita budinca de dovlecei 10

Se lasa sa se racoreasca in tava (se serveste calduta sau rece, nu fierbinte) si se portioneaza. Eu i-am pus alaturi si un sos de rosii proaspat (rosii oparite, decojite, taiate in cuburi si date in clocot cu sare, piper, usturoi zdrobit, 1 lingurita de zahar si putin ulei de masline).

sos salsa

La fel de buna este si simpla, chiar m-am gandit ca ar fi ideala pentru cina, doar cu putin sos de rosii sau iaurt cu toate ca unii dintre mesenii mei au cerut si niste chiftele :P.

Pe Dora Luca si creatiile ei magice o gasiti pe blogul ei personal Dora’s Sweet Treasures.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 comentarii la Budinca de dovlecei

  1. Poppteo spune:

    Excelenta reteta. multumesc

  2. Lacri_00 spune:

    Salut Laura, am avut si eu 4 dovlecei de nu stiam ce sa fac cu ei…na ca a iesit in rima…si am executat reteta….a iesit un deliciu…Salutari din Toronto, Lacri Moraru

  3. Oana spune:

    am incercat reteta ta si toata lumea a fost incantata….urmeaza dovleceii crocanti.

  4. Ninia spune:

    imi ploua in gura :)) te asteapta niste premii la mine pe site, te astept.

  5. Lacrima spune:

    tare bine arata! e de incercat :)

  6. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    foarte frumos ti-a iesit si cum sintem de la tine onbisnuiti de deosebitä Calitate.
    Am väzuto si pe Blog la Maya si acuma cind am väzuto la Tine , primul gind a fost , douä Bucätärese solide auf fost pe acelasi Gind. Compliment..

    Multe salutäri din Nürnberg Jacob

  7. gaby_d spune:

    arata tare bine
    nici noi nu suntem fani dovlecel dar cred ca merita ca prea zici cu foc:)))
    pup si o zi grozava!
    o s-o incerc si eu

CLOSE
CLOSE