Coq au vin

Autor:

Coq au vin, adică cocoş în vin, pe româneşte, e o reţetă clasică din gastronomia atât de bogată a Franţei. La origine, se pare că ar fi fost un preparat ţărănesc, unul dintre cele mai vechi ale bucătăriei franceze, existând legende despre o mâncare asemănătoare încă de pe vremea galilor. Pentru prima data, o reteta asemanatoarea fost postata intr-o carte din 1864. Indiferent de data la care aceasta reteta de coq au vin a fost pregatita pentru prima data, rezultatul este delicios si plin de savoare, poate de aceea ajungand sa se bucure de succes si in tara noastra, unde pare-se ca a ajuns sa fie una din cele mai cautate pe internet, cu nume cel putin ciudate, cum ar fi ”cocovan” sau ”coco van”. coq au vin

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Coq au vin:

coq au vin 1

loading...
  • bucatile bune de friptura de la un cocos de casa (daca aveti, daca nu, e bun si de cumparat), eu am folosit pulpele superioare si inferioare si pieptul taiat in doua, pe lungime
  • 400-500 de ml. de vin rosu, corpolent
  • 250 de ml. de supa de pasare
  • 60 de ml. de cognac
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 300 de grame de ciuperci champignon, taiate in sferturi
  • 250 de grame de arpagic (ceapa mica)
  • 60 de ml. de ulei de masline extravirgin
  • 40 de grame de unt
  • 1 lingura de faina
  • 100 de grame bacon, prosciutto sau panceta
  • 1 catel de usturoi fin tocat
  • 1 lingurita de tarhon uscat
  • 1 lingurita de cimbru uscat
  • sare, piper

Preparare Coq au vin:

Carnea de cocos spalata si portionata se sareaza si se pipereaza. Intr-o tigaie incapatoare se incing 30 de ml. de ulei de masline si se rumenesc cepsoarele pe toate partile:
coq au vin 2
Se adauga ciupercile, toate deodata, si se calesc impreuna aproximativ 5 minute:
coq au vin 3
Se scot legumele intr-un castron, se acopera si se pastreaza la cald.In aceeasi tigaie se adauga restul de ulei de masline (30 de ml.) si se rumenesc, pe rand, fara a le inghesui, bucatile de carne:
coq au vin 4
Pe masura ce bucatile de carne se rumenesc, se scot intr-un castron. Cand sunt toate rumenite, se adauga toate deodata inapoi in tigaie, se incinge bine tigaia, se adauga cognacul si se flambeaza:
coq au vin inflacarat
Pentru flambare, se adauga in tigaia incinsa tot alcoolul deodata, apoi se aprinde cu un chibrit apropiat de vaporii care se degaja (se poate aprinde si inclinand tigaia in asa fel incat sa vina in contact vaporii cu flacara de la aragaz, dar se va imprastia ceva grasime!). Ceea ce arde sunt vaporii volatili ai alcoolului. In aproximativ 30 de secunde, flacarile trebuie sa se stinga de la sine. Atentie: sa nu aveti hota pornita, sa nu va aplecati astfel incat hainele sau parul sa vina in contact cu flacara! Daca in 30 de secunde flacarile nu se sting, acoperiti vasul cu un capac. Metoda da o aroma deosebita iar alcoolul se mistuie in intregime, nicio urma neramanand in preparatul final.
Bucatile flambate, imediat ce flacarile s-au stins, se scot in cratita in care se vor gati mai departe (sa aiba capac). Vinul, supa, pasta de rosii, tarhonul, cimbrul si catelul de usturoi fin tocat se adauga in tigaie si se dau in clocot, racaind toate aderentele de pe fundul vasului.
coq au vin 5
Se toarna deasupra carnii sosul din tigaie:
coq au vin 6
Se acopera cu capacul si se fierbe pe foc mic pana ce carnea se inmoaie (pentru un pui de la magazin, ar fi de ajuns vreo 30 de minute, cocosului meu de ograda i-a trebuit mai mult pentru a-i invinge cerbicia, insa a compensat prin gust). Cand carnea e moale, se adauga legumele (cepsoarele si ciupercile) impreuna cu zeama pe care au lasat-o:
coq au vin 7
Se acopera si se mai fierb impreuna 15 minute.
Intre timp, baconul (sau pancetta) taiat in fasiute fine se rumeneste pana devine crocant, apoi se scoate pe hartie absorbanta:
coq au vin 9
Untul moale se amesteca cu faina:
coq au vin 8
In cratita se adauga fasiutele rumene de bacon.
Se dilueaza untul amestecat cu faina cu 1 polonic din sosul din cratita, apoi se adauga compozitia de unt peste mancarea care fierbe. Se mai clocoteste 2-3 minute, se potriveste gustul de sare si piper si mancarea e gata:
coq au vin 10
Merge de minune cu paste de tot felul, eu am asortat acestui fel consistent niste gnocchi cu cartofi, dar la fel de bine se potriveste cu un piure de cartofi sau cu orez:

coq au vin

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Ingebodea a zis

    Hallo Laura, aceasta mincare este super , eu sint bucuroasa ca am gasit blogul tau , sint multe mincaruri care le-am uitat ,si uitindu-ma aici mi le reamintesc si ma pun sa le gatesc
    numai bine si multa purtere de munca in continuare , nota 10 pentru blog

  2. Anigoicea a zis

    Excelenta reteta, tocmai am terminat-o de savurat! multumim!!!! nu am incercat pana acum nici una din retetele dumneavoastra, dar dupa aceasta reusita e clar ca trebuie sa mai incerc si altceva!

  3. RODICA a zis

    Pentru a stii o reteta traditionala germana…avand in vedere specificul activitatii tale profesionale….si, datorita…taticului tau care te-A INDRUMAT SPRE CUNOASTEREA LIMBII GERMANE !

    Cu drag dedicatie,

    verisoara ta,

    Babuci

    • Anonim a zis

      Draga Rodica (Babuci), hm… poate ca mi-esti verisoara, dar eu, una, nu
      stiu. :) Cred ca trebuie sa fie o confuzie, pentru ca nici eu, si nici tatal
      meu, din pacate si cu tot regretul, nu vorbim limba germana. Ar fi fost
      minunat sa o fi facut dar… din pacate nu s-a intamplat. Cred ca tu ai
      impresia ca te adresezi altcuiva.

  4. Anonim a zis

    Alexandra, sunt foarte curioasa cum ti s-a parut mancarea. Asa e, are o aroma extraordinara si sunt sigura ca si gustul a fost pe masura.

  5. Alexandra a zis

    Acum gatesc aceasta mancare si miroase extraordinar…abia astept sa o gust. Am avut noroc si de un cocos de la tara, asa ca ma astept la rezultate bune :-).
    Si am vrut sa-ti spun ca pe langa faptul ca gatesti delicios, apreciez eruditia ta culinara, stilul de scris si atitudinea pe care o ai fata de cititorii tai. Multe felicitari, ai un blog deosebit.
    PS Iti doresc un an nou minunat!

  6. Retete de prajituri a zis

    Deci.. arata delicios, daca nu era trecut de 12 noaptea ma apucam de peparat acest fel de mancare, care… am spus ca arata delicios? :)

  7. lauralaurentiu a zis

    Madalina – cred ca si oala de pamant a avut rolul ei in desavrasirea gustului final. :) Abia astept sa imi comunici impresiile tale.

  8. maria elena a zis

    Tot eu, stiu ca timpul este dusmanul tau nr 1, dar cand iti faci o tara de ragaz, da o fuga la mine sa ridici premii de mai, pe care ti le ofer cu mult drag si apreciere pt tot ce faci, pupici.

  9. Madalina a zis

    Laura, ce mult imi place de tine :) arata asa de bine coq au vin, in weekend voi incerca si eu reteta. Imi place olicica ta de pamant :)

    Madalina

  10. Ciushca a zis

    Nu prea are nici francezul asa cocos frumos de inabusit in sos si vin :) arata minunat, daca mai iau pozele inca odata la vazut cred ca incep sa-i simt mirosul :)

  11. lauralaurentiu a zis

    judy, sigur ca imi place, dar la fel de mult mi-a placut si inainte! Nu entuziasmul mi-a lipsit, ci conditiile :)) !

  12. lauralaurentiu a zis

    Lia, multumesc mult de vizita si de interesul pentru lectura :P . Asadar, te tenteaza… te-ai ferit sa scrii poulet au vin? :))

  13. lauralaurentiu a zis

    Uica Mihai, asa e, e chiar o mancare simpla si gustoasa, numa' buna sa-ti incalzeasca inima intr-o zi friguroasa si umeda ! Drept ai, circula in paralel felurite variante, diferite mai intai dupa vinul folosit, de obicei, cel specific regiunii respective: un Pinot Noir in Bourgogne, un Chardonnay in Juras, sampanie in Champagne etc. Apoi liezonurile si legumele iara difera de la o varianta la alta: ba cu morcovi, ba fara, ba cu usturoi mai mult sau mai putin, ba deloc, cu ciuperci champignon sau cu hribi, cu unt nesarat sau cu creme-fraiche! Important e ca mancarea sa aiba gust si savoare, compania sa fie placuta si sufletul omului binevoitor. :)

  14. lauralaurentiu a zis

    Bianca, mancarea a durat o ora si jumatate, carnea fierbe intr-un mediu destul de acid si vinul o "imblanzeste" mai mult decat supa, apa etc.

  15. judy a zis

    Vad ca decand cu bucataria noua tot mai mult iti place sa-ti petreci timpul bucatarind!!!Ma insel cumva??? :-))

  16. Lia a zis

    A meritata sa lecturez reteta cap- coada.
    Acu-s pe cale sa achizitionez niste pui de carne.
    Peste vreo 2-3 luni,
    fac si eu, pui au vin :)

  17. Mihai T. Ioan a zis

    Draga Laura,acum un an si jumatate am gatit acest fel de mancare intr-o emisiune realizata in Interciti Timisoara-Bucuresti,alaturi de doi bucatari super-premiati de la CFR.
    Am vrut sa reconstituim reteta originala din vremea Orient Expres-ului cu care boierii romani calatoreau de-a niznaiul numai sa isi imbucure sufletul cu fineturi de-ale bucatariei.
    Ma bucur ca ai descoperit aceasta reteta care in lumea buna pare savanta, dar in Franta e tocanita de Duminica a paysanului. In varianta preparata de mine nu folosim pasta de rosii sau tomate, pentru ca aciditatea lor diminueaza aroma alcoolurilor flambate. Iar finalul de sos se face cu amidon in loc de faina si smantana in loc de unt. Tarhonul este optional, noi am folosit foarte multa frunza de telina.
    Sa te imbucure Dumnezeu!
    Uica Mihai

  18. Bianca a zis

    Ce bine arata mancarica asta!! Multumim de reteta!! Dar eu ma gandesc ca daca e cocosul de casa si e mai batran probabil trebuie fiert mai mult. Odata am avut un cocos si l-am fiert vreo 4 ore si tot era carnea tare:((

  19. maria mihalache a zis

    Si de data aceasta ai reusit sa ma incanti cu cu ceea ce ai preparat.
    Felicitari, draga mea Laura!

  20. lauralaurentiu a zis

    Multumesc, Sarah draga, dar sa stii ca nu ramane nici urma de alcool in mancare, alcoolul este foarte volatil si mancarea fiind flambata, apoi bine fiarta, nu are cum sa ramana nimic altceva decat gustul voluptos si bogat.

  21. sarah a zis

    arata delicios si merita notat acest preparat.mai greu cu vinul ci coniacul la mine fara de care nu mai garantez pe rezultat.ei asta este ,ne stergem la botic si zicem c-am mancat.pupici draga laura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *