Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Costite de porc chinezesti

Costite de porc chinezesti

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Cu doar cateva zile in urma, s-a intamplat sa mi se anunte niste musafiri. Intre momentul in care am primit telefonul si momentul in care trebuia sa asez oamenii la masa (nu, nu era genul de vizita de cafea) era foarte putin timp. Aveam niste coaste de porc in frigider, programate sa le fac cu varza, dar fiind singura carne necongelata de care dispuneam, am inteles rapid ca aceste costite sunt singura mea sansa sa scap cu obrazul curat. Si pentru ca am vazut nu demult la televizor un chef australian pregatind niste costite de porc in stil chinezesc (cantonez, a zis autorul), pe care le-a facut in scurt timp, aproximativ in modul pe care o sa vi-l dezvalui mai departe, si i-au iesit lipicioase, dulci si picante, aratoase de nu pot spune … zis si facut!

costite de porc chinezesti, reteta costite de porc dulci-picanteTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: usor

Ingrediente costite de porc chinezesti:

  • 1,5 kg. coaste de porc, pe cat posibil degresate si curatate de grasimea in exces
  • 2 cepe mici
  • 1 capatana de usturoi + 1-2 catei
  • 60 de ml. de sos soia light
  • 2 linguri de ulei vegetal (de floarea soarelui, rapita etc.)
  • 3-4 cm. radacina de ginger proaspat
  • 1 ardei iute rosu (dupa gust, puteti sa nu-l folositi)
  • 3 linguri de zahar
  • sucul de la 2 limete
  • 2-3 linguri de sos de peste (daca nu aveti, puteti inlocui cu sos de soia)
  • 1 lingurita rasa de piepr
  • 1 lingurita condimente chinezesti 5 spices
  • ceapa verde pentru presarat (eu nu am avut si am inlocuit cu patrunjel verde, ideal e sa se foloseasca ceapa verde)

Preparare:

Costitele se curata de grasimea in exces de la suprafata si se indeparteaza pielitele; se desparte fiecare bucata cu osul aferent.

costite chinezesti de porc, preparare, coaste crude

Se dau in clocot intr-o cratita 2 litri de apa cu sosul de soia (pentru gustul sarat), 1 ceapa taiata in sferturi si capatana de usturoi intreaga, taiata transversal. Se adauga coastele in lichidul clocotit.

costite de porc chinezesti reteta, preparare, coaste la fiertSe fierb coastele 15 minute, apoi se scot deoparte. Lichidul se arunca.

Se pune pe foc o tigaie larga si se incinge. Se adauga uleiul si se rumenesc rapid coastele, pe rand, iar pe masura ce prind culoare se scot din tigaie si se pastreaza calde.

costite de porc chinezesti, preparare, coaste fripte

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

In timp ce se rumenesc coastele, zaharul impreuna cu zeama de la 1 limeta si 4 linguri de apa rece se pune intr-o craticioara pe foc. Cand zaharul se va carameliza, se adauga sosul de peste sau sosul de soia light si 1/2 de pahar (75-80 de ml. de apa). Atentie, nu dorim zaharul auriu ca pentru crema caramel, ci mai brun, fara insa a-l carboniza. Se da in clocot sosul pana ce zaharul caramelizat e bine dizolvat si omogenizat cu apa si sosul de peste (sau de soia) si se trage deoparte.

Atat sosul de peste cat si cel de soia au rolul de a echilibra gustul intre dulce si sarat, aroma lor este insa diferita. Sosul de peste nu va aduce in niciun caz o aroma de peste in mancare, ci… acel ceva care ne face sa asociem gustul unui preparat cu bucataria sud-asiatica.

reteta costite de porc chinezesti, sos caramelCatelul de usturoi, ceapa mica ramasa, gingerul si ardeiul iute se toaca si se calesc cateva minute in grasimea ramasa in tigaia in care s-au rumenit costitele, doar cat sa se inmoaie ceapa.

legume la calit, reteta costite de porc chinzestiDeindata ce ceapa s-a inmuiat, se adauga peste legume piperul si condimentul 5 spices. Se amesteca bine, se adauga toate coastele in tigaie si imediat se toarna deasupra sosul caramel fierbinte.

reteta costite chinzesti de porc, preparare, coaste cu sosSe completeaza cu atata apa cat sa aiba costitele in ce „inota” (inca jumatate de pahar, sa zicem). Se potriveste gustul sosului cu zeama de la a doua limeta, eventual inca o picatura de sos de peste sau de soia (aceste sosuri aduc gustul sarat in mancare, nu se adauga niciun fel de sare). Se clocoteste totul 2-3 minute la foc mare si mancarea e gata de servit.

costite de porc chinzesti preparare, finalAm asezat costitele pe un pat din orez basmati fiert, le-am stropit cu sosul si am pastrat o parte din sos si intr-un bol separat. Repet, daca aveti ceapa verde, taiati-o oblic si presarati costitele cu ea, e adausul cel mai potrivit, dar nici de patrunjelul meu nu s-a plans nimeni :P, ba dimpotriva, musafirii au fost incantati si costitele au disparut chiar mai repede decat putinul timp ce le-a luat ca sa apara.

costite chinezesti lipicioase, reteta coaste de porc in stil chinezescPofta buna!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 comentarii la Costite de porc chinezesti

  1. Cristian spune:

    Absolut fabuloasa reteta! Am facut-o, a iesit super! In loc de ceapa verde merge excelent si prazul!

  2. oana ciurea spune:

    Am revenit cu incredere pentru o reteta de costite glazurate :)
    Nu imi pare rau, reteta este pur si simplu delicioasa! Inclusiv sotul meu ( criticul culinar suprem) s-a lins pe degete intreband de ce am facut asa putine… I-am spus de unde am reteta si raspunsul lui a fost : ti-am zis eu ca maica-mea face cea mai buna mancare!

    • lauralaurentiu spune:

      :)) ma bucur tare mult, dragilor, sa va fie de bine! E o reteta simpla dar cu care nu dai gres :).

      2013/7/7 Disqus

  3. bleagaradu spune:

    Le am incercat si eu duminica. Mi au iesit foarte bune, chiar nu ma asteptam. Eu le am servit cu ceva cartofi la cuptor si un pepenel murat. Nu imi mai venea sa ma ridic de la masa. Mersi fain pentru reteta !

    [url=http://www.rca-activ.ro]rca-activ[/url]

  4. Le-am facut si eu. Desi nu am avut ghimbir, au iesit tare bune si le(am servit cu un orez cu ciuperci. Multumim pentru reteta!

  5. ely spune:

    buna laura iti urmaresc de mult blogu ai retete minunate am facut retete de la tine au iesit super mam uitat si la video cu mititei dar vreau sa te rog sa scri si retetele ca sa le pot copia esti minunata sa ti dea dumnezeu sanatate si la intreaga familie ai retete deosebite si noua ne place carnea marinata au un gust deosebit

  6. Mama mia ce bine arata! Cat de curand fac si eu asa ceva! Nu prea accept porcul dar din cand in cand astfel preparat este grozav!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE