Cautare in site
x inchide

Cotlet de vitel umplut la gratar

Reteta de
Adaugata la

… sau Bucataria de Vara se intoarce!  Episodul 6 al serialului culinar cu retete pregatite in spatiul deschis al gradinii sau curtii va ofera in acest weekend un delicios cotlet de vitel la gratar umplut, pregatit pe scandura din lemn de cedru. Mancare in acelasi timp simpla dar si rafinata, acest vitel pe gratar va fi o adevarata sarbatoare culinara, daca va veti hotari sa-l pregatiti. Vitelul umplut la gratar nu e numai o friptura foarte aratoasa, ci si o bucata de carne frageda, suculenta si cu un gust ce te propulseaza in direct Nirvana. As sugera o garnitura cat mai simpla (o sa vedeti, eu am pregatit niste legume sote) care sa acompanize cotletul de vitel fara a aglomera paleta gusturilor.

Nici aceasta minunata friptura la gratar, si nici al nostru serial culinar nu s-ar fi intamplat daca nu ar fi fost ecores.ro, cei care cu multa stiinta pun la dispozitia celor pasionati de mancarea buna si de un stil de viata lejer si relaxat gratarul de gradina perfect.

cotlet de vitel umplut la gratar, reteta vitel la gratar
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii:  portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Cotlet de vitel umplut la gratar

  • o bucata de cotlet de vitel bine fasonata, cu coastele dezgolite de orice urma de carne sau pielita socotind 1-2 coaste/persoana
  • 100 de grame slanina afumata
  • 250 de grame cubulete de paine uscata
  • 1 ceapa, 50 de grame de telina
  • 80 de grame fructe uscate (merisoare, caise, prune etc.)
  • 100 ml. vin alb
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita de rozmarin proaspat, tocat
  • 1 lingura de patrunjel verde tocat
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de piper
  • 2 linguri de sirop de artar
  • 1 lingura cu varf de mustar
  • 1 lingura sos worcester
  • 2 linguri ulei de masline

Preparare Cotlet de vitel umplut la gratar – video:

Pentru modalitatea de preparare a rețetei de cotlet de vițel umplut, la gratar, va invit sa vizionati filmuletul de mai jos (setati calitatea 720p HD).

Mod de preparare Cotlet de vitel umplut la gratar – text:

O bucata de cotlet de vitel bine fasonata, cu coastele dezgolite de orice urma de carne sau pielita, socotind 1-2 coaste/persoana; 100 de grame slanina afumata; 250 de grame cubulete de paine uscata; 1 ceapa, 50 de grame de telina; 80 de grame fructe uscate (merisoare, caise, prune etc.); 100 ml. vin alb; 2 catei de usturoi; 1 lingurita de rozmarin proaspat, tocat; 1 lingura de patrunjel verde tocat; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de piper; 2 linguri de sirop de artar; 1 lingura cu varf de mustar; 1 lingura sos worcester; 2 linguri ulei de masline. Se rumeneste slaninuta intr-o tigaie apoi se scoate deoparte. Se arunca grasimea din tigaie, pastrandu-se doar cat adera pe peretiii vasului. In aceasta grasime se adauga telina si ceapa tocata. Se calesc legumele pana cand prin sa se inmoaie. Se adauga painea cubulete si se amesteca pe foc 1-2 minute, cat sa se imbibe cu aromele. Se rastoarna continutul tigaii peste slaninuta fripta. Se adauga catelul de usturoi zdrobit, vinul, fructele uscate si patrunjelul, sare si piper dupa gust. Se amesteca totul foarte bine si se lasa deoparte. Se cresteaza carnea de vitel pe lungime si se desface asa incat sa se creeze un spatiu pentru umplutura. Se preseaza bine umplutura la mijloc si se inchide carnea deasupra ei, fixand cu scobitori. Se leaga cu sfoara de bucatarie printre fiecare os in parte. Se toaca un catel de usturoi si se amesteca cu rozmarinul, 1/2 de lingurita de sare si 1/2 lingurita de piper, se unge carnea la suprafata cu uleiul de masline si se condimenteaza cu acest amestec. Se formeaza o crusta la suprafata carnii, tinand-o pe gratarul foarte incins 2-3 minute pe fiecare parte. Se aseaza pe gratar o scandura din lemn de cedru (cires, mar) care a fost inmuiata in apa minimum 12 ore iar cotletul de vitel se plaseaza deasupra. Focul se reduce si temperatura se fixeaza la 170 de grade. Se socotesc 25 de minute de gatire pentru fiecare 450 de grame de carne. Se amesteca sosul worcester, siropul de artar si mustarul si cu acest amestec se unge carnea in mod repetat in timpul ultimelor 20 de minute de gatire. Cand este gata temperatura umpluturii ar trebui sa atinga 72 de grade Celsius. Scoateti carnea si acoperit-o timp de 10 minute, inainte de servire.

Alte retete la gratar:

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 comentarii la Cotlet de vitel umplut la gratar

  1. Maria Constantin spune:

    Laura, multumesc in numele meu si al familiei mele compuse din sot, doi copii si soacra, cu toata solemnitatea cuvenita, pentru un asemenea regal. Am facut azi reteta si cu toate ca nu am avut un cotlet de vitel asa frumos ca al tau, ca sa nu mai vorbim de nava aia cosmica de gratar, am despicat pe lungime un muschiulet de vita, am indesat inauntru umplutura – delicioasa, nene, deliciooasa! – si am dat totul la cuptorul clasic din bucatarie. A iesit cea mai buna mancare din cate am gustat in viata mea, la niciun restaurant nu am fost rasfatata cu ceva atat de bun. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate sa mai faci, ca tare ne placi! Am speranta ca intr-o zi o sa se intample ceva, nu stiu ce, dar o sa se intample si unul din primele lucruri pe care o sa mi le achizitionez va fi gratarul ala smecher cu care ne-ai imbolnavit.

    • lauralaurentiu spune:

       Maria, ma bucur din suflet ca ai incercat aceasta reteta, ai dreptate, e un adevarat regal, si te felicit pt. ingeniozitatea de care ai dat dovada, preparand friptura la cuptor! Iti doresc sa se intample intamplarea aia :P care sa-ti permita achizitionarea unui asemenea gratar cat mai curand! Sa va fie de bine tie, sotului, celor doi copii si soacrei!

  2. lenuta spune:

    http://blabla -sfaturi utile – multumesc pentru sfaturi, sper ca nu a dat nimeni click ca sa-ti faca jocul, ai luat ban – LL

  3. Virgilutz spune:

    Mmmm …fragezit, inmiresmat, si suculent – imbie pe oricine la pofta pantecului pacatoos! 
    Asa faina scula de gratar napoleonian n-am, dar un protap din trei drugi forjati, tot improvizez io, ca tot la infrarosii se coace, ca-i vitel ori purcel, …numa la gard deja dau tarcoale niscaiva vecini, promit si bere, …gata, ca inghit in sec:))) 
    p.s. gratarul domniei tale, e pe flama albastra, sau pe mangan?

    • lauralaurentiu spune:

       Stimate cetitor, adevaru-i ca romanu’ e nascut poet, oriunde s-ar afla, asa ca nu ma indoiesc ca vei gasi solutia optima – din pdv tehnic – ca sa incropesti orice friptura ai pofti. :).

      Gratarul meu este pe gaz, cu posibilitatea de a-l folosi si cu acel carbune de lemn specific intr-o tava de fonta gaurita care se aseaza deasupra arzatoarelor. 

      Multumesc pentru alaturarea langa o atat de ilustra companie. :) Eu ma straduiesc… poate ca va creste si modestul meu show, cu timpul, ca merite cu adevarat comparatia.

CLOSE
CLOSE