Cautare in site
x inchide

Cotlete de porc la slowcooker

Reteta de
Adaugata la

Cred ca nu mai e un secret pentru niciunul dintre cititorii constanti ai acestui blog culinar ca am o slabiciune aparte pentru slowcooker. Insa, din tot ce am gatit pana acum in slowcooker, aceasta reteta de friptura frageda din cotlete de porc cu tot cu os, pentru si mai multa savoare, este de departe castigatoare. Carnea e bine facuta (cand e vorba despre porc chiar nu-mi place sa fie gatit doar pe jumatate), moale, plina de gust, garnitura s-a gatit in aceeasi oala, mai nu-ti vine sa crezi una ca asta cand vezi cum arata friptura in farfurie! Doar o atingere la final si friptura si legumele ce s-au gatit timp de 3 ore jumate sub capacul slowcooker-ului au ajuns etalate pe o farfurie destul de eleganta, zic eu, deci mancarea gatita in acest mod (foarte comod, de altfel) nu e neaparat una pe care sa nu o poti arata musafirilor.

cotlet de porc la slowcooker, reteta cotlet porc Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Cotlet de porc la slowcooker:

  • 1-1,5 kg. cotlet de porc cu os (in functie de cat de flamanzi sunt mesenii sau de cate persoane aveti de saturat, reteta se poate usor extinde pt. 6 persoane)
  • 6 salote (sau 2 cepe)
  • 4 catei de usturoi
  • 3 morcovi
  • 3-4 tije de telina (apio)
  • 1-2 cartofi dulci (daca aveti si daca va plac, daca nu se pot inclocui cu cartofii obisnuiti)
  • 1 kg. cartofi cu pulpa mai tare (din cei rosii)
  • 4 linguri ulei de masline
  • 50 de grame de unt
  • 550 de ml. supa de pui (degresata)
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 1 lingura de miere de albine
  • sare, piper, 1 lingurita rasa de chimen macinat, 2 foi de dafin, 2-3 crengute rozmarin proaspat
  • patrunjel verde tocat

Preparare:

Se pregateste carnea (poza 1), care trebuie curatata de pielitele si grasimea de la suprafata, apoi feliata in felii groase, printre coastele prinse de vertebre. Optional, se dezgoleste de carne bucata de coasta iar carnea se leaga strans in jorul osului cu sfoara de bucatarie, pentru un aspect cat mai placut (poza 2). Se condimenteaza carnea cu sare, piper si rozmarin tocat marunt dupa gust. Se pun intr-o tigaie 2 linguri de ulei de masline si se adauga 2 catei de usturoi; se pune pe foc tigaia si se incalzeste cu usturoiul doar pana devine auriu, dupa care se indeparteaza. In uleiul aromat se rumenesc pe rand feliile de carne (poza 3).

cotlet de porc la slowcooker preparare carne

Pana ce carnea se rumeneste, se curata 2 salote, morcovii si telina. Salotele se taie pestisori, morcovii si telina in bucati marisoare (poza 1). Se pun legumele astfel pregatite  in slowcooker  (poza 2). Se adauga cartofii albi si cei dulci curatati si taiati in cuburi mari, se condimenteaza cu sare, piper si chimen macinat, apoi se adauga supa fierbinte, catelul de usturoi ramas, 1 crenguta de rozmarin si dafinul (poza 3). Se porneste slowcooker-ul la pozitia a II-a (high).

cotlet de porc la slowcooker preparare legume

Imediat ce cotletele s-au rumenit frumos, se aseaza deasupra cartofilor (nu trebuie sa ajunga in lichid, se vor gati in aburii din interiorul vasului). Se acopera cu capacul si 3 ore jumatate ne vedem linistiti de alte trebusoare. Grasimea din tigaia in care s-au rumenit cotletele se arunca, dar tigaia nu se spala.

cotlet porc la slowcooker preparare 1Dupa 3 ore jumatate, carnea se scoate din vas, se indeparteaza sforile (daca s-au folosit) si se lasa sa se odihneasca deoparte, acoperita, timp de 10-15 minute, timp in care ne vom ocupa de garnitura si de sos.cotlet de porc la slowcooker preparare 2

Se scot cu spumiera legumele din slowcooker, eu am pescuit orice urma de leguma dar daca doriti puteti folosi doar cartofii (din supa se pastreaza 250 de ml.). Se aseaza legumele intr-un castron si se zdrobesc, se adauga 30 de grame de unt, sare, piper si verdeata tocata dupa gust. Se acopera pireul obtinut si se lasa deoparte.

Tigaia in care s-a rumenit cotletul se incinge pe foc, se adauga uleiul ramas si cele 20 de grame de unt pastrate. Se adauga cele 4 salote ramase tocate si un praf de sare. Se calesc scurt, pana cand ceapa incepe sa devina translucida, apoi se adauga mierea (nu va temeti, nu e toxica, l-am vazut pe Gordon Ramsay insusi caramelizand niste mere in miere de albine, apoi umpland cu ele niste placinte pe care le-a mancat impreuna cu fiu-sau de noua ani, nu cred ca o fi vrut Gordon sa-si otraveasca pruncul, asta cu mierea toxica e doar un alt mit fara acoperire care circula pe internet).

cotlet de porc la slowcooker preparare sos ceapa

Se amesteca rapid, se adauga otetul balsamic si aproximativ 250 de ml. de supa din slowcooker. Se fierbe sosul cateva minute, pana devine siropos, apoi se trece prin sita si se potriveste gustul cu sare si piper.

Se pune pe farfurie sosul, pireul de cartofi cate una sau chiar doua felii de carne si se servesc imediat, calde.

cotlet de porc la slowcooker, reteta culinara cu porc

Pofta buna!

Celor care isi doresc si ei aparatul le comunic ca l-am comandat de pe amazon, a ajuns la mine intr-o saptamana, maximum 10 zile, si m-a costat cu tot cu transport ceva peste 200 de lei. Deci nu e imposibil sa ajungi sa ai propriul slowcooker (click pe link).Preparare Cotlete de porc la slowcooker 7

loading...

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 comentarii la Cotlete de porc la slowcooker

  1. Adelina spune:

    Draga Laura, iti urmaresc cu interes retetele si voi participa si eu la concursul nou lansat(tot ce ai gatit cu slow cookerul arata delicios si sunt sigura ca e si foarte gustos).
    Vroiam sa te intreb ceva ce nu are mare legatura cu bucatareala. Am vazut din intamplare ca ai cumparat slow cookerul de pe amazon.co.uk si tocmai ma pregateam si eu sa achizitionez ceva(mi-as fi dorit slow cookerul dar mai are de asteptat din pacate), intrebarea era cum livreaza in cazul celei mai ieftine variante de transport pt RO(posta sau curier)? Nu am reusit sa ma lamuresc de pe site.
    Felicitari inca o data pentru retetele delicioase pe care le impartasesti cu noi!

    • lauralaurentiu spune:

      Draga Adelina, tot ce am cumparat vreodata de pe amazon a ajuns la mine prin curier (cargus). Tariful pentru livrare a fost diferit de la o livrare la alta, nu stiu de ce, de la 5 lire pana la 12. Poate ca depinde si de greutatea coletului sau de valoarea acestuia, nu stiu sigur. Evident, cand am avut de ales din mai multe variante, am ales-o pe cea mai ieftina (nu intotdeauna sunt disponibile mai multe optiuni).

  2. Teodora spune:

    Laura, cotletele alea arata super. De produsul finit ce sa mai zic, abia astept weekendul sa fac reteta.

    Cred ca nu exista lucru in bucatarie mai bun ca un slow cooker. Pui oala dimineata si cand vii acasa de la lucru cina-i gata. Cine e mai harnic pregateste totul de cu seara, pune oala in frigider si dimineata ii da drumu, cine nu, le pune toate si gata. Si n-ai cum sa dai gres.
    Eu am facut racituri in slow cooker, au iesit super. Supa, ciorba…puiul iese de-l poti manca cu oase cu tot.
    Nu paticip la concurs dar va indemn pe toti, doamne, domnisoare, domni, sa o faceti. Cine va castiga oala va fi super multumit(a).

    Mersi inca o data draga Laura pt toate minunatiile de retete postate. Mai ales de cele ce apartin copilariei si studentiei: covrigi sarbesti, cornuri de brutar, merdenele si cate altele, care toate au ajuns „obisnuinta” la masa noastra.

    • lauralaurentiu spune:

      Multumesc, draga Teodora, de aprecieri. Ca sa vezi, si eu am facut racituri in slocooker, am facut chiar si-o portie de sarmale :)). Mi-am facut obiceiul sa fierb cate-o bucata de vita plina de zgarciuri lansad-o peste noapte in slowcooker, a doua zi e frageda de numa’, in zeama ramasa fierb legume, adaug carnea cubulete si am o ciorba de vacuta perfecta.

      Te mai astept cu drag, Teodora, sper ca si retetele urmatoare sa-ti faca tot atata placere.

      2012/9/27 Disqus

  3. Mirica Ana spune:

    No …musai sa spun o intamplare care sa intareasca spusele tale cu privire la carnea facuta la slowcooker. Acum 5 ani stateam cu chirie intr-o garsoniera unde aragazul era unul antic. Initial am zis ca nu functioneaza deloc partea de cuptor dar doar ce ma mutasem de la mama de acasa si desi nu stiam boaba de bucatareala aveam chef sa incerc cate ceva. Atata l-am sters si i-am dat tarcoale pana i-am dat de capat si am constatat ca functioneaza doar pe flacara mica, atat de mica incat trebuia sa fiu atenta sa nu se stinga daca nu aveau gazele presiune. Numai bine ca a venit si ziua mea si vreo 12 prieteni stiam sigur ca vor veni, acum ce-i de facut, am luat o ceafa mare de porc si cu usruroi din loc in loc si ceva condimente, io cruce mare si am bagat friptura in cuptor cu vreo 5 ore inainte sa vina lumea. Toti s-au lins pe degete si au spus ca a fost cea mai buna friptura la cuptor mancata de ei vreodata, suculenta, plina de savoare, frageda, perfecta. Mai trebuie sa precizez ca primele 4 ore carnea a stat intr-o punga din aceea pt gatit in ea si apoi o ora fara ea. Presupun ca este vorrba pe undeva cam de acelasi procedeu si la slowcooker.
    Multumim pentru toate retetele minunate dar si pentru concursuri foarte interesante. Acum nu pot participa pt ca am casa plina de praf si moloz dar abia astept sa-mi amenajez bucataria si sa particip si eu.
    Ana

    • lauralaurentiu spune:

      Ana draga, m-am amuzat citind despre patania ta. Concluzia e ca intr-adevar, carnea gatita la foc foarte mic se transforma in ceva atat de fraged cum n-ai gustat vreodata. Daca la un aragaz care abia palpaie e destul de incomod sa prepari asa ceva, ca ti-e teama sa nu se stinga flacara, dupa cum ai spus si tu, slowcooker-ul e o varianta super comoda de a gati mancarurile la foc mic, timp oricat de indelungat. Te mai astept cu drag!

CLOSE
CLOSE