Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Dovlecei umpluti cu carne

Dovlecei umpluti cu carne

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Am facut acesti dovlecei umpluti cu carne ghidandu-ma dupa nimic altceva decat propria inspiratie si ma felicit, mi-a reusit o mancare rapida, usor de facut si mai ales delicioasa. Ca sa umplu dovleceii, eu am folosit carnea de miel, dar la fel de bine se poate face reteta de dovlecei umpluti cu carne de vita, cu carne de pui etc.

Am folosit destul de multe condimente si ierburi aromatice pentru dovleceii acestia umpluti, desigur ca, daca nu sunt pe placul vostru, puteti renunta la unele dintre ele sau le puteti inlocui cu altele. Pentru mine si familia mea au fost deliciosi!

Ingrediente Dovlecei umpluti cu carne:
dovlecei umpluti cu carne de miel 1

  • 3-4 dovlecei lungi de aproximativ 22-25 cm. fiecare, optional curatati de coaja, taiati in bucati de aproximativ 8-10 cm. si scobiți in interior, sa ramana ca un pahar
  • 500 de grame de carne de miel, vita, pui, tocata
  • 2 cepe tocate
  • pulpa rezultata de la scobirea dovleceilor, tocata
  • 3 catei de usturoi
  • 1/2 de conserva (de 330 ml.) de rosii in bulion, atat rosiile cat si sucul sau 400 de grame de roșii proaspete, bine coapte
  • 150 de ml. de supa de pasare sau de legume
  • 60 de ml. de ulei de masline
  • 1 lingurita de menta uscata
  • 2 lingurite de busuioc uscat
  • 1 lingurita de cimbru
  • 1 lingurita de boia dulce de ardei
  • 3 linguri de pesmet
  • 1 lingura de amidon alimentar (optional)
  • marar si patrunjel verde, tocat
  • 1/2 de lingurita de piper
  • sare dupa gust

Preparare Dovlecei umpluti cu carne:

1. Interiorul dovleceilor scobiti se presara cu sare si se lasa deoparte.

2. Se incinge o tigaie incapatoare, se adauga 1/2 din cantitatea de ulei de masline. In uleiul incins se pune ceapa si 2 catei de usturoi tocati fin:dovlecei umpluti cu carne de miel 2
3. Se calesc ceapa si usturoiul 3-4 minute, amestecand constant, apoi se adauga pulpa de dovlecel maruntita. Se caleste totul in continuare, pana cand pulpa de dovlecel se inmoaie si lichidul pe care il lasa incepe sa se evapore. Se trage de pe foc si se adauga boiaua de ardei, sare, piper, cimbrul, menta si 1 lingurita de busuiocul uscat:

PUBLICITATE
Preparare Dovlecei umpluti cu carne 2 Preparare Dovlecei umpluti cu carne 3
dovlecei umpluti cu carne de miel 3

4. Se amesteca, se lasa sa se racoreasca putin apoi se adauga carnea tocata (in cazul meu, carne de miel, care a dat mancarii o savoare speciala):
dovlecei umpluti cu carne de miel 4
5. Se amesteca bine toata compozitia, se potriveste gustul de sare si piper, se adauga 2 linguri de pesmet si verdeata tocata (patrunjel si marar), omogenizand totul:
dovlecei umpluti cu carne de miel 5
6. Se clatesc dovleceii sub jet de apa rece, se zvanta bine cu servete de hartie de bucatarie absorbanta si se indeasa umplutura in interiorul lor (pentru ca mi-a mai ramas putina umplutura, eu am adaugat in peisaj si o rosie scobita de miez):
dovlecei umpluti cu carne de miel 6
Din umplutura ramasa am mai format si 6 chiftelute ovale pe care le-am prajit in tigaia abia unsa cu ulei de masline. Au fost atat de bune, incat au disparut inainte sa apuc sa le pozez.

7. Rosiile conservate se toaca mare, direct in bulionul lor, se adauga restul de ulei de masline, 1 catel de usturoi tocat si 1 lingurita de busuioc uscat. Se adauga supa si se omogenizeaza bine. Dacă se folosesc roșii proaspete, acestea se cresteaza usor pe pielita, se oparesc in apa clocotita 30 de secunde apoi se scot cu o spumiera si se racoresc in apa foarte rece. Se decojesc usor de pielita si se taie apoi in cuburi, amestecandu-se cu catelul de usturoi, uleiul de masline si busuiocul.

8. Intr-un vas cu capac, potrivit pentru cuptor, se aseaza dovleceii (si rosia umpluta, in cazul meu), iar sosul de rosii sau cuburile de rosii proaspete se toarna deasupra. Se presara fiecare dovlecel cu cate putin pesmet:dovlecei umpluti cu carne de miel 7

9. Se pune capacul si se da la cuptorul preincalzit la 190 de grade.
dovlecei umpluti cu carne de miel 8

10. Dupa 1/2 de ora, dovleceii vor arata astfel:
dovlecei umpluti cu carne de miel 9
11. Se reintroduc in cuptor, fara capac, pentru inca 1 sfert de ora, ca sa se rumeneasca frumos si sa mai scada sosul, apoi sunt buni de servit.

12. Optional, sosul se poate ingrosa cu o lingura de amidon dizolvat in putina apa rece, care se adauga in vas si se da un clocot, apoi se stropesc dovleceii cu sosul fierbinte.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Portia mea, cu rosie cu tot:
dovlecei umpluti cu carne de miel
Si o sectiune:
dovlecei umpluti cu carne de miel sectiune
Pofta mare!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 comentarii la Dovlecei umpluti cu carne

  1. Anemary88 spune:

     „uleiul de măsline extravirgin are punctul de fum extrem de scăzut
    (este contraindicat la prăjit) şi, prin urmare, ar trebui folosit numai
    în salate. În caz contrar, substanţele nutritive pe care le conţine (de
    exemplu, polifenolii) se degradează şi, implicit, uleiul îţi pierde
    proprietăţile terapeutice.

    Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului
    de
    Cercetări Alimentare din Bucureşti, din cauza excepţionalei sale valori
    alimentare (polifenoli, acizi graşi esenţiali (Omega 3, 6 şi 9) şi
    vitamina E), dar şi din cauza preţului crescut, uleiul de măsline este
    cel mai frecvent falsificat ulei. Pentru a nu cădea în capcana
    producătorilor, dr. Menci ne recomandă să optăm pentru uleiul rafinat de
    măsline care poate fi folosit atât în salate, cât şi la gătit. ”  Pot sa dau si eu copy paste!  Fiecare face ce vrea cu ce vrea!

    • lauralaurentiu spune:

      A-si pierde proprietatile terapeutice nu este egal cu a deveni toxic, ceea ce sustineai mai devreme.Mi-e teama ca nu faci diferenta intre gatit si prajit, daca pentru a cali o ceapa sau un catel de usturoi e nevoie de 120-140 de grade, pentru prajit temperatura este de peste 180 de grade. Dar… sa lasam specialistii sa se puna de acord, nu crezi ca ar fi mai bine? Daca Mencinicopschi spune ca fumega la temperatura joasa iar altii spun ca dimpotriva, eu iti spun ca e foarte putin probabil sa moara cineva chiar din cauza asta.

      2012/5/4 Disqus

  2. Anemary88 spune:

    Te anunt ca uleiul de masline extravirgin sau virgin devine foarte nociv la temperaturi mari! E o prostie sa folosesti acest ulei pt prajit , el se consuma rece si  nu preparat termic! Am spus asta pt ca am vazut ca e o moda, acum toata lumea foloseste ulei de masline extravirgin pt prepararea oricarei mancari ceea ce ii distruge toate proprietatile, ba chiar facand mai rau decat uleiul de floarea soarelui!

    • lauralaurentiu spune:

      Vai, multumesc pentru ca m-ai anuntat, altfel cine stie ce mi s-ar fi intamplat! Nu stiu cum sa-ti spun, am vizitat asta toamna o regiune a Italiei in care aproape fiecare are livada de maslini, produce, comercializeaza si gateste cu ulei de masline. Am mancat in acasa la oamenii astia, am asistat la cursuri de gatit organizate de maestri si nimeni nu a gatit cu niciun altfel de ulei decat cel de masline. S-a intamplat ca unii dintre meseni erau chiar longevivi, trecuti binisor de 80, vad ca acest consum de ulei de masline extravirgin folosit la gatit (nu la prajit, pentru ca are gradul de fumegare la temperatura prea joasa ca sa se poata praji cu el, mancarea asta la care te uiti nu e prajita) nu le-a cauzat nimic. Am incredere ca nici mie nu mi se va intampla nimic.

      2012/5/4 Disqus

    • lauralaurentiu spune:

      … hai sa te mai anunt si eu ceva: „Spre deosebire de alte uleiuri din seminte, uleiul
      de masline ramane stabil ca structura chimica la temperaturi relativ
      mari datorita antioxidantilor si continutului mare de acid oleic.
      Cercetarile au demonstrat ca cel mai pur ulei de masline are punctul de
      ardere (punct in care structura de grasimi incepe sa se schimbe) de la
      406 la 468 grade Fahrenheit. Uleiul extra virgin de masline are punctul
      de ardere la aproximativ 220 grade Celsius. Uleiul de masline poate fi
      folosit de mai multe ori datorita consistentei lui structurale
      (rezistenta la temperaturi mari). De asemenea, s-a dovedit stiintific ca
      uleiul de masline absoarbe mai putine grasimi decat orice alt gen de
      ulei.”
      sursa.

  3. Anonim spune:

    Cu așa arome faine, s’or urcat aburii dă miros(cu busuioc!) pân’la Poarta Raiului, și strănutând de plăcere Sân’ Pătru, – o zis: „Bogda_Proste!!!”
    Virgil’utz

  4. lauralaurentiu spune:

    Leely – multumesc pentru felicitari. Vasul se gaseste la Metro, Selgros (eu l-am luat de la Selgros) si probabil si alte hipermarketuri.

  5. Anonymous spune:

    Felicitari, arata grozav, desi nu prea ma omor cu carnea tocata (macinata, cum se zice prin zona), pregatita astfel imi place… Sigur voi face! Dar am o intrebare: spune-mi, te rog, unde ai gasit vasul acesta? Imi place grozav… Leely

  6. lauralaurentiu spune:

    Monica draga, de ce nu ar merge cu carne de vita? Cred ca merg si cu pui, si cu orice ai vrea sa pui in ei!

  7. monica spune:

    superb arata si cred ca sunt deliciosi, cu toate ca eu sunt cam retinuta fata de carnea de ovine in general. da ma gandesc ca pot fi facuti si cu vita, fara nici un fel de probleme. multumesc de reteta.

  8. lauralaurentiu spune:

    Multumesc pentru aprecieri, as fi postat eu, dar mi-a fost compu' la reparat :P !

  9. Anonymous spune:

    in fiecare zi din 19 mai pana azi, astepam cu nerabdare noi retete… si, iata! o mancare usoara si sunt sigura, delicioasa…
    bravo!!!
    stii ca m-am uitat prin lista ta de bloguri, sa mai iau si eu cate o idee de ici de colo (daca preferata mea nu posta nimic :D), insa…
    te felicit laura, faci o treaba minunata in cuina ta nou-nouta

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE