Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Fasole boabe cu ciolan afumat

Fasole boabe cu ciolan afumat

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Fasole boabe cu ciolan afumat, rețeta tradițională, țărănească, sățioasă, cu ingrediente naturale, ieftine și la îndemână. Cum se prepară mâncarea de fasole boabe cu ciolan afumat.

Se poate spune despre fasolea boabe cu ciolan afumat că este una din acele mâncăruri pe care ne-o putem închipui cu ușurință ca fiind servită într-o gospodărie autentică, țărănească. Ingredientele erau și rămân în continuare ieftine si se găsesc în orice gospodărie cât de cât răsărită. În plus, este o rețetă foarte sățioasă si gustoasă.

fasole boabe cu ciolan afumat reteta culinara reteta de fasole cu ciolan

După cum povesteam și la rețeta de iahnie, fasolea boabe poate fi problematică la gătit dar totul devine mai ușor dacă ținem cont de câteva reguli simple:

  • să o înmuiem minim câteva ore înainte de a începe să o preparăm.
  • Să adăugăm suficientă apă, astfel încât  să fie suficient lichid pe care boabele de fasole să-l absoarbă. În absența lichidului, boabele nu se pot înmuia suficient și nu se vor fierbe cum trebuie, chiar și dacă le punem la fiert într-o oală sub presiune. Așadar asigurați-vă că puneți suficient de multă apă, atât la înmuiere cât și la fierbere.
  • să fie opărită în două ape înainte de a o lăsa efectiv să fiarbă.

Pentru acest preparat, se recomandă a se folosi fasolea cu bob mic care fierbe mai ușor și nu se sfărâmă dar nu este chiar o condiție esențială. În fond, folosim ce avem la îndemână.

Rețeta de mai jos aparține maestrului bucătar Horia Vârlan, cu mici schimbări ne-esențiale, mai degrabă o aducere în acord cu gusturile familiei noastre.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Ingrediente Fasole boabe cu ciolan afumat

  • un ciolan de porc afumat 1 – 2 kg
  • 500 gr. fasole boabe
  • 1 ardei gras mare sau un gogoșar curățat și spălat
  • 2 cepe curățate
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 crenguță de cimbru
  • 2 foi dafin
  • 7 -8 foi boabe piper
  • 1 legătură mărar sau pătrunjel verde proaspăt, tocat mărunt
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri pastă de roșii
  • ½ linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper negru măcinat
  • 100 ml vin (opțional)

Preparare Fasole boabe cu ciolan afumat – înmuierea boabelor de fasole uscată

  1. Se aleg boabele de fasole de impurități, bob cu bob, se spală într-o sită, sub jet de apă rece, apoi se pune la înmuiat într-un bol cu apă rece  care trebuie sa depășească cu 5 – 6 cm nivelul boabelor de fasole. Înmuierea trebuie sa dureze minim 3 – 4 ore, ideal peste noapte. fasole boabe cu ciolan afumat legume si fasole

Fasole boabe cu ciolan afumat – fierberea fasolei

  1. A doua zi, se scurge fasolea boabe de apa, se clătește și se limpezește în două – trei ape reci și se pune la fiert în apă rece care trebuie să depășească nivelul boabelor cu 6 – 7 cm.fasole boabe cu ciolan afumat strecurat fasolea
  2. O etapă pe care nu trebuie să o ignorăm, este darea în clocot de două ori a boabelor de fasole,  înainte de fierberea propriu-zisă. Se pun boabele de fasole hidratate peste noapte în oala în care se dorește a fi gătite, se toarnă deasupra apă, se pune oala pe foc și când începe a fierbe, se ia de pe foc, se scurge într-o sită, boabele se clătesc scurt sub jet de apă rece, se pun înapoi în oală și se repetă pașii înainte descriși.fasole boabe cu ciolan afumat preparare fasole oparita si scursa
  3. După ce fasolea boabe a dat în clocot de două ori, se clătește din nou și  se pune la loc în oală, se acoperă cu apă, de aceasta dată nivelul apei trebuie să depășească 7-8 cm. peste boabele de fasole, se adaugă păstârnacul, pătrunjelul și o ceapă întreagă.fasole boabe cu ciolan afumat radacinoase si ceapa
  4. Se fierbe fasolea la foc domol, adăugând și sare, timp de 35 – 4o minute până se înmoaie, apoi se strecoară, păstrând lichidul dar eliminând zarzavatul. Timpul de fierbere al boabelor de fasole poate varia și în funcție de ce oală folosim. Dacă se folosește o oală normală, trebuie să ne asigurăm că este suficient de mare pentru cantitatea de apă necesară boabelor să fiarbă și să se înmoaie. Se pune capac și se fierbe circa două oare, chiar mai mult dacă fasolea este mai veche. În cazul că se folosește oala sub presiune, boabele de fasole trebuie să fiarbă în apă suficientă (7 cm peste nivelul boabelor), circa 1 oră și jumătate, un avantaj este se înmoaie coaja mai bine. Timpul de fierbere se calculează de când au început să iasă vapori prin ventil și se aude șuierat.
  5. Înainte de a trece la pasul următor al rețetei, se gustă din boabele de fasole pentru a ne asigura că sunt fierte.

Fasole boabe cu ciolan afumat – pregătirea ciolanului afumat

  1. Cât fierbe fasolea boabe, se pune ciolanul de porc la opărit într-o oală cu capac în care avem apă clocotită. Se lasă câteva secunde, apoi se scoate și se pune la fiert în 3 litri apă rece și două foi de dafin.
  2. Se fierbe la foc mic, într-o oală obișnuită, sau în oala sub presiune, până ce carnea se desprinde de pe oase. În cazul nostru, a durat circa o oră.
  3. Se scoate ciolanul din apa în care a fiert. Apa nu se aruncă deoarece se poate folosi ulterior. Desprindem carnea de os și alegem carnea macră, pe care o tăiem în cubulețe de 2 cm.

Preparare Fasole boabe cu ciolan afumat

  1. Se toacă cubulețe ceapa si ardeiul. Nefiind în sezon, am folosit, în loc de ardei proaspăt, pastă de arde. Aceasta având mai multă sare, am ținut cont de acest fapt la asezonarea finală.
  2. Se încinge ulei într-o cratiță încăpătoare cu mânere metalice (pentru a putea fi introdusă ulterior la cuptor). Se adaugă și se călește ușor ceapa, adăugând și 1 jumătate de linguriță de sare, până când scade apa ce o lasă și devine sticloasă – fără însă să se rumenească.
  3. Se adaugă și ardeiul sau pasta de ardei, se mai călește trei minute, amestecând des.
  4. Se adaugă fasolea boabe scursă de apă și ciolanul dezosat și tăiat cuburi.fasole boabe cu ciolan afumat adaugare carne peste fasole
  5. Se mai adaugă în oală un fir de cimbru, boabele de piper și o cană de apă în care a fiert ciolanul. Tot acum adăugăm și o cană din apa în care a fiert fasolea.fasole boabe cu ciolan afumat reteta adaugarea apei la fasole
  6. Se fierbe fasolea pe aragaz timp de 5 – 10 minute.
  7. Între timp, se aprinde cuptorul și se încinge la 190 grade C.
  8. Se toarnă pasta de roșii peste fasolea boabe. Dacă pasta de roșii nu este suficient de lichidă, se amestecă cu 2 linguri apă. Dacă folosim bulion, evident, nu este nevoie să se mai adauge apă.fasole boabe cu ciolan afumat reteta pas cu pas adaugare bulion de rosii
  9. Dacă se dorește, se poate adăuga și 100 ml vin care va da un plus de gust și savoare preparatului final.
  10. Se introduce cratița la cuptor și se coace descoperit încă 25- 30 minute.

Servire Iahnie de fasole boabe

Fasolea boabe se servește fierbinte, presărată cu mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat mărunt, pentru un plus de aromă. Merge de minune cu pâine prăjită, ceapă roșie și murături.

fasole boabe cu ciolan afumat reteta pas cu pas

O rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă și foarte sățioasă. Poftă mare!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE