Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Friptura de miel cu iaurt si lamaie

Friptura de miel cu iaurt si lamaie

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Friptura de miel cu iaurt si lamaie este o reteta in stil libanez, adica provine de acolo unde oamenii chiar stiu sa gateasca mielul. Este o alternativa minunata la clasica friptura de miel romaneasca, mai ales pentru cei care nu apreciaza gustul prea intens al carnii de miel. Gustul specific este rafinat, imbogatit cu aromele ingredientelor si condimentelor adaugate, rezultand o friptura de miel savuroasa si foarte fina. De fapt, asta e reteta cu ajutorul caruia mi-am obisnuit barbatul sa accepte carnea de miel, timp de cativa ani nu am mai preparat mielul altfel, acum a ajuns sa ii placa in orice forma.

friptura de miel cu iaurt si lamaie, reteta de friptura de miel

Timp de pregatire: ore

Timp de gatire: ore

Timp Total: ore

Numar portii: 10 portii

Grad de dificultate: medie

Ingrediente Friptura de miel cu iaurt si lamaie:

  • carne de miel transata in bucati potrivite
  • 700 ml iaurt gras
  • o lamaie
  • 1 lingura de coriandru boabe, zdrobit
  • 4-5 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Preparare Friptura de miel cu iaurt si lamaie:
Am transat o carcasa de miel, mai intai indepartand pulpele – pe cea din spate am dezosat-o cu grija, astfel incat sa ramana intr-o singura bucata (pulpa din fata am taiat-o pur si simplu in bucati potrivite):

friptura de miel cu iaurt 006

De carcasa s-au ocupat fiica si sotul meu, care au decupat sira spinarii din punctul in care se insereaza coastele, sub stricta mea supraveghere si sub amenintarea sa nu „ciupeasca” vreo farama de cotlet, care musai sa ramana intact si atasat coastelor:

friptura de miel cu iaurt 002

In blender se macina coaja de lamaie, coriandrul si usturoiul:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

friptura de miel cu iaurt 005

Intr-un vas se amesteca iaurtul, mixtura aromata, sare, piper, zeama de lamaie si o unda de ulei de masline:

friptura de miel cu iaurt 007

Sosul are un gust deosebit de bun, si intotdeauna pastram cam 350 ml (un borcan) pentru a-l servi langa friptura.

In pungi (sau intr-o punga mai incapatoare) se pun bucatile de carne impreuna cu sosul de iaurt ramas, se leaga pungile si se lasa peste noapte la frigider:

friptura de miel cu iaurt 010

A doua zi dis de dimineata trecem la finalizarea preparatului – am rasucit coastele formand coronita, am fixat-o cu scobitori si am desprins carnea de pe coaste in partea superioara, impingand-o in jos, inauntrul coronitei; fiecare coasta se infasoara in staniol:

friptura de miel cu iaurt 014

Se aseaza toata carnea in tava si se stropeste cu putin ulei de masline, apoi se da la cuptor la 190 de grade, pentru aproximativ o ora.

friptura de miel cu iaurt 018

Cand friptura este rumenita frumos si o scobitoare introdusa in carne intra cu usurinta, eliberand sucuri clare, carnea este gata:

friptura de miel cu iaurt si lamaie, reteta de friptura de miel 2

Se serveste cu o garnitura la alegere, noi am preferat cartofi copti, salata verde si sosul de iaurt.

Ultima rețetă publicată

Poate te intereseaza si reteta Friptura de miel cu rozmarin si usturoi.

Poate îți place și:

30 comentarii la Friptura de miel cu iaurt si lamaie

  1. SavoriUrbane spune:

    acum o fac! am doua pulpe de miel ramase de la Pasti (le-am congelat) si de aseara stau imbaiate in iaurt grecesc cu usturoi, zeama de lamaie si cimbrisor. Inspre pranz le bag la cuptor. te tin la curent cu rezultatul!

  2. Laura spune:

    Draga Laura,
    anul acesta de Paste am vrut sa-mi indeplinesc un vis mai vechi de a pregati mielul intr-un mod deosebit.Aveam o vaga amintire despre o reteta cu iaurt si am inceput cautarea.N-a durat decat un click si prima reteta iesita in cale a fost aceasta.Carcotasa cum sunt m-am cam strambat la coriandru,dar sunt si ascultatoare si am urmat reteta intocmai.Aveam emotii pentru ca eu nu am putut gusta nimic fiind post,iar ceilalti se strambau care mai de care auzind de friptura de miel…A venit si Sfantul Paste,cand cu emotii (la propriu) am etalat „realizarea” pe masa.Arata nemaipomenit!N-am declarat animalul de provenienta,pentru ca mai aveam o friptura de porc si i-am lasat pe strambaciosi sa se indestuleze cu ce doreau.Culmea e ca nici nu au intrebat ce mananca,au infulecat impreuna cu sosul de iaurt si cei care nu vroiau sa auda de miel.Apoi,cand le-am spus,au hotarat ca aceasta este „Regina fripturilor din carne de miel” si cu totii te-am pomenit si ti-am multumit de mare pomana ce ti-ai facut,de ai adus pe calea cea buna si pe cei care nici nu priveau la friptura de miel,dar sa o mai si guste…
    Multumeste din suflet,o alta Laura

    • lauralaurentiu spune:

      Draga Laura, chiar m-am amuzat citind povestirea ta :)). Stii de ce? La fel ca si tine, cu ani in urma mi-am convertit sotul intr-un iubitor al carnii de miel, pornind de la aceeasi reteta. Intr-adevar, carnea e dulce, roza, suculenta si sosul de iaurt o completeaza minunat. Ma bucur tare mult ca v-a fost pe plac, sa va fie de bine. :)

      2013/5/24 Disqus

  3. sosul de iaurt merge. si pt iepure? am 2 iepuri si nici macar o idee cum sa ii prepar….sau cum as putea altfel sa ii fac? foarte faine retetele tale… felicitari!!

    • lauralaurentiu spune:

      Catalina, nu am facut niciodata iepure cu acest sos dar… eu cred ca merge. M-ai facut chiar sa imi imaginez carnita frageda de iepure cu acest sos, mmm. :))

  4. Andreea P. spune:

    Exceptional!
    Ne-am lins pe degete,v-am pomenit si v-am urat de sanatate. 

  5. Speranta_micsa spune:

    Buna.Paste Fericit alaturi de cei dragi
    Sarutmana pt retete in casa miroase super sotu da tarcoale cu copii si catelul.am facut aceasta friptura si garnitura cartofi copti un deliciu.multumesc pt tot.pup

    • lauralaurentiu spune:

       Paste Fericit si tie! Stiu, friptura aia miroase terrrribil si e la fel de buna si de suculenta. Sa va fie de bine!

  6. Alinachirca spune:

    sa vedem cum o sa iasa
    sunt convinsa ca o sa iasa foarte buna
    dar cum este prima data sper sa-mi iasa

  7. Deliciooooss!!!!!! Imi lasa gura apa……
     

  8. Ankam spune:

    mama mea nu facea friptura demiel cu iaurt o lasa naturala asa este bun[[[[ oprajitura cu miere de albina si nuci asa cum se facea odata nu aireteta[[[

  9. Cristina spune:

    Hristos a inviat!eu am facut mielul dupa reteta d-voastra si am tinut carnea in bait o zi,a iesit fr.frageda si gustoasa chiar nu ma asteptam,si cealalta reteta cu rozmarin e reusita,felicitari pt retete

    • Anonim spune:

      Cristina, felicitari pentru reusita si sa va fie de bine! Asa e, iese aromata si foarte frageda!

  10. :) spune:

    hey laura, carnea gatita asa are gustul acela puternic de miel? pt ca sotului meu nu prea ii place si eu de obicei oparesc carnea in 3 ape, apoi o gatesc normal. ar merge sa o las peste noapte la marinat, daca o oparesc inainte? tu ce zici? :*

    • Anonim spune:

      Nu o opari, n-are niciun rost, pierzi foarte multe substante nutritive din
      ea. Ia un cutit bine ascutit si decupeaza toate pielitele si grasimea de pe
      suprafata carnii, sa ramana rozalie. Dupa aceea marineaza-o in amestecul cu
      lamaie, coriandru, usturoi si iaurt. Iese nebunie de frageda si gustoasa si
      chiar nu are un gust pronuntat de carne de oaie.

  11. .alina. spune:

    Laura ce iaurt ai folosit? pot sa pun Griego sau sa pun smantana (eventual o diluez cu un pic de lapte) ? mersi.:*:*:*

  12. Raluny spune:

    Buna Laura! Retete ta o sa se faca de Paste in NY 2011. Multumesc si Paste fericit tie si familiei :).
    Luca Raluca

  13. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    o sä fac un Postig la mine pe Blog.
    De abia astept Reaction la Familia mea. Multumesc mult

    LG Jacktel

  14. laura laurentiu spune:

    Dana2dor – cat de curand, promit! Mai am ceva premii de ridicat, sunt cam lenesa!

  15. laura laurentiu spune:

    Mary – thank you so much!

  16. laura laurentiu spune:

    Marcela – Iti multumesc si iti doresc tie si familiei tot binele din lume!

  17. laura laurentiu spune:

    Jacktel- multumesc mult de felicitari, abia astept sa imi comunici impresiile tale!

  18. Dana2dor spune:

    Laura draga, sa va fie de bine, ca tare gustoase preparate ne-ai prezentat, asa ca acum ti se cuvine si un premiu de la mine, de Iepuras :)
    impreuna cu un pupic si o imbratisare.
    Cand poti sa treci sa-l ridici, pentru ca te asteapta…

  19. ज़ाकिर अली ‘रजनीश’ spune:

    Nice Post.
    ———–
    TASLIIM
    Science Bloggers Association

  20. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    also, eu ma presentat Creatiunea ta la Familia mea si pe 10 Mai de Ziua Mamei , vine la noi pe Masä Delicatese asta. Multumesc mult. Kombination Koriander si Limone nu ma cunsoscut.
    Salutäri Jacktel

  21. Mary spune:

    Che buona e cosi invitante !

  22. Marcela S. spune:

    Paste fericit tie si familiei!Pupici.

  23. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    Paste fericit vä doresc.
    Friptura a Ta aratä fantastisch si cum ai preparat trebuie sä fie minunat de gustoasä. Compliment mare !

    Salutäri Jacktel

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE