Friptura de vita cu sos de merisoare

1 decembrie, 2013 in categoria retete de mancare

Reteta de friptura de vita pe care v-o propun azi, fara sa fie greu de facut sau sa dureze ore in sir, va face pe oricare degustator, chiar cel mai pretentios sa fie, sa se gandeasca “Dom’le, cine a facut friptura asta chiar stie sa gateasca!”. Ne-am obisnuit sa consideram friptura de vita o piatra de incercare a gastronomiei, cand de fapt nu trebuie decat sa tinem cont de cateva detalii, mici, dar extrem de importante pentru o friptura asa cum ne place. Pentru mine, cel putin, o friptura de vita gatita ca la carte trebuie sa fie moale, cu suprafata rumena si mijlocul rozaliu, neaparat suculenta. Despre toate aceste detalii, insa, o sa scriu amanuntit mai departe, acum as vrea sa va spun ce anume m-a  inspirat pentru reteta de azi: de curand am fost la un film si in avanpremiera stiti si voi ca ruleaza trailerele altor productii. Asa am aflat ca se va lansa un serial romanesc produs de HBO, care se numeste “Ramai cu mine“. Cum filmul la care platisem bilete s-a dovedit cam greu de urmarit, pe durata celor doua ore cat a durat, mi-am lasat gandul sa revina in voie la acest “Ramai cu mine”: despre ce o fi? Am inteles, sunt povestile unor oameni normali, impletite si influentate una de cealalta, dar… hm, de fapt, cui anume si mai ales cum as spune eu insami cuiva “Ramai cu mine”? Si asa s-a nascut ideea unei cine in doi, in care ambianta, mancarea servita si vinul vechi sa vorbeasca de la sine, spunand “Ramai cu mine in seara asta de iarna.”

friptura de vita cu sos de merisoare 1sTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Friptura De Vita Cu Sos De Merisoare:

  • 2 felii de vrabioara maturata, de 250 – 275 de grame fiecare, avand grosimea de 4-5 cm.
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de rozmarin tocat, 1/2 catel de usturoi
  • sare si piper
  • sosul de merisoare: 150 de grame de merisoare proaspete sau 80 de grame de merisoare deshidratate, 20 de grame de unt, miere de albine dupa gust
  • unt aromat: 40 de grame de unt cu 80% grasime, 1 varf de cutit de coaja de lamaie, 1lingura zeama de lamaie, 1/2 catel de usturoi fin zdrobit, cam 1 lingura de ierburi aromatice tocate (rozmarin, patrunjle, chives etc.).
  • piure de cartofi dulci: 2 cartofi dulci, 20 de grame de unt, sare, piper, 2 linguri de chives tocat
  • piure de conopida: 250 – 300 de grame de conopida, 20 de grame de unt, sare si piper

 Preparare Friptura De Vita Cu Sos De Merisoare:

Printre conationalii nostri s-a impamantenit ideea ca cea mai buna carne e cea foarte proaspata, daca se poate, gandesc unii, animalul sa fi fost sacrificat cu doar cateva ceasuri in urma. Ei bine, nu este asa. Nu mi-e deloc greu sa inteleg cum s-a ajuns la aceasta fixatie: pana nu foarte demult, frigiderele erau un lux pentru multa lume, ca sa nu vorbim despre camere de refrigerare performante. Evident, daca nu ai conditii sa pastrezi carnea in asa fel incat sa nu se altereze, cel mai bine este sa o consumi cat de rapid. Dar azi, cand pe piata exista carne maturata la 1-2 grade timp de cateva saptamani, este pacat sa nu descoperim savoarea mult mai profunda a acesteia, rosul intens si mai ales textura frageda pe care carnea proaspata nu o are niciodata. Atentie, cand spun carne maturata ma refer la carne care a trecut prin procedeul maturarii asa incat sa-si pastreze intacte toate proprietatile organoleptice: miros placut, suprafata neteda, nelipicioasa, culoare rosie intens, fara pete cenusii sau negricioase.

Nota: cei mai curajosi dintre voi ma pot imita, incercand sa matureze singuri o bucata de carne de vita, pentru ca pretul carnii maturate este de 3 ori mai mare decat al celei proaspete. Am cumparat o bucata de 5 kilograme de la un producator local de incredere, am uns carnea cu ulei de masline, am acoperit-o cu hartie de copt si am pus-o in compartimentul superior al frigiderului, cel destinat carnii si produselor din carne (neaparat un frigider cu racire pe flux de aer, ventilatia e esentiala). Sub bucata de carne am pus cateva straturi de hartie absorbanta de bucatarie, pe care le-am schimbat zilnic, de fiecare data intorcand bucata de carne de pe o parte pe cealalta. M-am uitat la ea zilnic, timp de 28 de zile . A iesit superba: culoarea s-a intensificat, gustul s-a potentat, textura a devenit nespus de frageda. La suprafata, insa, se creeaza o crusta uscata care va trebui indepartata cu cutitul (exista unele pierderi) si carnea oricum mai scade, pierde si apa. E esential ca in compartimentul frigiderului sa fie 1-2 grade in permanenta, fara fluctuatii mari de temperatura si sa nu inghete. Cel mai bun indicator este nasul: sa nu miroase neplacut.

Alegeti intotdeauna, asadar, pentru o friptura de vita ca in restaurantele cu staif, carne de vita maturata. Vrabioara si muchiul de vita se preteaza pentru pregatirea rapida, la temperatura inalta, rasolul, pulpa, coastele, dimpotriva, se vor gati lent, la foc mic. Astazi, facem o friptura din vrabioara de vita.

1. Curatati cu un cutit bine ascutit membranele argintii de la suprafata carnii, daca ele exista. Sunt doar tendoane si tesut conjunctiv care nu se vor gati cum trebuie si vor ramane tari. Daca carnea are un strat de grasime, dupa optiunea voastra, il puteti indeparta sau pastra. Fara indoiala, aceasta grasime va fragezi si ea carnea, in timpul gatirii, multora, insa, nu le place gustul ei si in plus, se feresc pe cat posibil de grasimi.

preparare friptura de vita cu sos de merisoare 1

2. Zdrobiti 1/2 de catel de usturoi, adaugati 2 linguri de ulei de masline si 1 lingura de rozmarin tocat. dati prin uleiul aromat feliile de carne si lasati-le cel putin 30 de minute – 1 ora la temperatura bucatariei, pentru ca niciodata nu este bine sa gatiti carnea rece, de curand scoasa din frigider, unul dintre motive este ca e foarte posibil sa se deformeze in timpul gatirii, al doilea si cel mai important, ca indicatiile pentru timpul de gatire nu mai sunt valabile.

carne la marinat pentru friptura de vita cu sos de merisoare

3. Puteti servi friptura cu orice garnitura va place, eu am facut un piure de conopida: se fierbe conopida curata si spalata, rupta in buchetele, in apa usor sarata, atat cat sa o acopere, pana se inmoaie bine, apoi se scurge complet de apa, se zdrobeste cu un zdrobitor pentru piureuri si se adauga unt, sare si piper dupa gust. Piureul se pastreaza cald pana in momentul servirii.

piure de conopida, preparare

4. Pentru a doua garnitura am pregatit un piure de cartofi dulci: se coc cartofii dulci in cuptorul incins la 200 de grade Celsius pana cand sunt moi. Cat sunt fierbinti, miezul lor se scoate cu o lingura din coaja si se pune intr-un castron. Se zdrobesc cu zdrobitorul pentru piureuri, se adauga 20 de grame de unt, cam 1 lingura de chives tocat marunt, sare si piper dupa gust. Se amesteca bine si se pastreaza la cald pana in momentul servirii.

piure de cartofi dulci, preparare

5. Sosul de merisoare: daca folositi merisoare proaspete, puneti-le pe foc intr-o craticioara, cu apa atata cat sa le acopere. Fierbeti merisoarele pana cand se sparg (vor pocni cu zgomot) si se inmoaie bine, apoi treceti sosul printr-o sita. Adaugati untul si, dupa gust, putina miere de albine, daca va place mai dulce. Daca folositi merisoare deshidratate, acestea trebuie tinute in apa cam 1/2 de ora, ca sa se inmoaie, abia apoi se pun pe foc. Dupa ce fierb cateva minute se paseaza cu blenderul, apoi se trec prin sita si se continua mai departe ca in prima varianta.

6. Friptura se poate pregati atat pe gratar, cat si intr-o tigaie cu peretii grosi, preferabil de fonta. Atat gratarul, cat si tigaia, trebuie sa fie foarte bine incinse in momentul in care se pune friptura. Eu am ales varianta cu tigaia de fonta, gandindu-ma ca nu toata lumea are posibilitatea de a gati o friptura la gratar in miez de iarna. Asadar, inainte de a pune feliile de vrabioara in tigaie, am incis-o cateva minute bune.

preparare friptura de vita cu sos de merisoare 2

7. Dupa 4 minute, fripturile se intoc pe partea opusa. In principiu, o felie de vrabioara maturata, groasa de 3-4 cm., care nu a fost aruncata in tigaie direct din frigider, se va gati asa cum trebuie (asa numitul “medium rare”, cand carnea are crusta rumena iar mijlocul e inca rozaliu, dar fierbinte) in 8-10 minute. Temperatura interna a fripturii in acest stadiu este de 52-54 de grade Celsius.

preparare friptura de vita cu sos de merisoare 3

Daca nu aveti termometru special cu citire instantanee, va mai dau un pont: uniti varful degetului mare si al celui mijlociu de la mana stanga. Pipaiti cu aratatorul mainii drepte portiunea din palma mainii stangi, intre cele doua degete impreunate. Este exact textura pe care trebuie sa o aiba o friptura gatita medium rare, asa incat pipaiti usor si carnea, daca se simte la fel de moale. Daca va place friptura ceva mai facuta, uniti varful inelarului cu cu cel al degetului mare, portiunea dintre cele doua se va intari, asa ar trebui sa fie o friptura gatita mediu. Mai mult de atata, nu recomand in niciun chip sa se gateasca, isi va pierde toata suculenta si va deveni mai potrivita pentru o talpa de gheata, decat de servit la o cina romantica.

 8. Imediat ce carnea a atins gradul de gatire dorit, se scoate de pe gratar/din tigaie si se pune intr-o farfurie, acoperind-o bine cu folie de aluminiu, sa se pastreze calda. Carnea trebuie neaparat sa se odihneasca tip de 15 minute inainte de servire. Fibrele carnii se vor umple de sucuri in acest interval de timp iar ceea ce trebuie sa se scurga se va scurge acum, nu in farfuria in care se va servi.

 9. Cat carnea se tempereaza, pregatiti rapid untul aromat: se amesteca cele 40 de grame de unt (la temperatura bucatariei) cu zeama de lamaie, un strop de coaja de lamaie fin razuita, 1/2 de catel de usturoi zdrbit foarte fin, 1 lingura de verdeturi asortate tocate fin (eu am pus chives, rozmarin si patrunjel), sare si piper. Se pune untul omogenizat pe o bucata de hartie de copt, se ruleaza ca o acadea si se da la frigider sa se intareasca.

preparare unt aromat pentru friptura de vita

10. Pentru prezentarea la masa, va recomand sa folositi farfurii calde, puteti sa incalziti cuptorul la 40-50 de grade si sa tineti farfuriile pentru servire in cuptor pana se incalzesc.

11. Puneti sosul pe farfurie, apoi cele doua garnituri.

asamblare farfurie friptura de vita cu merisoare

12. Friptura se taie cu un cutit foarte ascutit, perpendicular pe directia fibrelor carnii. Observati mijlocul rozaliu, e exact asa cum trebuie.

friptura de vita din vrabioara s

Se aseaza friptura pe farfurie, se presara cu cateva cristale de sare, se pune deasupra fiecareia cate 1/2 din untul aromat si se serveste imediat. Un vin rosu sec, pretios, va face din aceasta cina o amintire de neuitat.

friptura de vita cu sos de merisoare 2s

Sincer, dupa o asemenea masa, nu cred ca cineva si-ar mai dori sa plece undeva, dar chiar daca ar face-o, sunt sigura ca o astfel de masa si-un pahar de vin bun mi-ar da curajul de a-i adresa (ingratului :P) cuvintele magice “Ramai cu mine.” Oricum, in seara asta se lanseaza serialul, sunt foarte curioasa sa il urmaresc, pe 1 decembrie este premiera pe canalul HBO, in fiecare duminica incepand cu ora 20 se vor da cate doua episoade, iar primele doua episoade se pot viziona pe 2 decembrie pe HBO GO, chiar si pentru cei care nu sunt abonati.

Pana atunci… pofta buna!

5.0 based on 4 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Myreluta

    Arata foarte bine aceasta friptura Si nui de mirare ca toate bunatatile facute de dumneavoastra sunt delicioase si foarte speciale Va felicit pentru tot si ma bucur ca aveti o tehnica foarte clara de a prezenta retetele Multumesc pentru toate sfaturile pe care mi le ati sugerat Sunt foarte multumita ca am pus in Practica o parte din aceste retete super gustoase colorate si mi am incintat de fiecare data familia si prietenii cu aceste bunatati Imi doresc ca pe viitor sa le fac cu mare drag pe toate sper sa reusesc Pacat ca la atitea retete deosebite nu scrieti o carte de bucate Sunt foarte sincera as cumpara toate volumele cu toata inima pentru ca imi sunteti tare draga din toate punctele de vedere Sunt sigura ca ati avea mult succes Ce parere aveti…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)