Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Limbă de vită cu sos de smântână

Limbă de vită cu sos de smântână

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Limba de vită cu sos de smântână este un preparat delicios căruia moda i-a făcut o imensă nedreptate. Pur și simplu, nu mai e la modă să se consume limba de vacă, în ciuda faptului că este un mușchi delicat, cu o textură mătăsoasă, atunci când este bine gătit. Iar, spre deosebire de alte părți ale carcasei de vită, despre care am scris mai pe larg aici, limba de vită nici măcar nu pune mari probleme, nefiind deloc pretențioasă și fără a ridica mari cerințe asupra priceperii bucătarilor.

În trecut, înainte ca oamenii să fi ajuns să prefere ”doboșul” de șuncă ieftină și brânză procesată și șnițelele reci, pe post de aperitiv, din limbă se făceau și se serveau ca antreuri o mulțime de preparate, din care cel mai cunoscut e limba cu măsline. Dar se mai serveau, tot la aperitiv, felii de limbă fiartă, rece sau caldă, cu sos tartar sau cu maioneză, cu sos de tomate sau delicioasa limbă de vită în aspic etc.

Ei bine, propunerea mea de azi, această rețetă de limbă de vită cu sos de smântână, nu este un aperitiv, ci un fel principal care se servește cald, bun de împărțit cu familia și garantat de lins degețelele după degustare. Nu e o rețetă nouă – rețete asemănătoare apar atât în Sanda Marin cât și în cartea Silviei Jurcovan – și nici un preparat spectaculos, din cale-afară de elegant, dar ce e sigur e că e gustos tare.

Înainte de a trece, însă, la rețeta propriu zisă, articolul de azi va fi despre prepararea limbii, care, înainte de a fi inclusă într-o rețetă sau alta, trebuie bine curățată și fiartă. Pentru că limbă de vită e o bucată de carne de mari dimensiuni, în general, dintr-o singură limbă se pot face mai multe preparate, desigur, dacă nu se gătește pentru o armată de oameni. Aflați totul în cele ce urmează.

Cum se pregătește limba de vită?

1. Limba de vită este o bucată mare de carne, care poate cântări chiar și peste 2 kilograme. E protejată de o membrană aspră, cu multe rugozități, care pot reține diferite particule, așa încât primul pas va fi să se spele foarte bine limba cu apă rece, frecând-o bine cu o perie aspră (una din situațiile rarissime în care se recomandă spălarea cărnii). După spălare, limba se acoperă cu apă rece, în care se lasă până la 12 ore, schimbând apa de câteva ori. Eu am lăsat limba mea doar 3 ore la înmuiat, după care am clătit-o sub jet de apă, am șters-o bine și am pus-o într-o oală, acoperind-o cu vreo 4 litri de apă rece și adăugând de la început și o lingură rasă de sare.

2. Limba se fierbe pe foc molcom, încălzind treptat apa (rece) în care s-a pus la fiert. Practic, trebuie să fiarbă fără clocot de la început și până la sfârșit, pentru a fi cât mai fragedă posibil.

Din zeama în care fierbe limba de vită putem face o excelentă supă și o putem folosi la diverse preparate, așa că, pentru a avea gust mai bun, vom adăuga la fierbere și rădăcinoasele specifice: 2-3 morcovi, 2 cepe, 1 bucată de țelină (cam de volumul unui ou mediu), 1 fir de rădăcină de pătrunjel iar eu am pus și un ardei.

3. La fel ca orice altă supă, după ce zeama începe să fiarbă, la suprafață se va forma o spumă, pe care o vom îndepărta ușor cu o lingură sau o spumieră, de câte ori va fi nevoie. După ce nu se mai formează spumă, adăugăm peste limbă legumele curățate și spălate

4. Durata de fierbere variază, depinde mult de cât de tânăr a fost animalul, dacă avem o limbă de vițel, aceasta va fi gata în 1, 1/2 ore, o limbă de vacă bătrână poate să aibă nevoie chiar și de 4-5 ore de fierbere. Este gata atunci când furculița intră cu ușurință în ea. Atunci, se scoate limba din zeamă și se pune pe un tocător, să se răcească, după care se face o mică incizie cu cuțitul și se îndepărtează pielița dură de la suprafață, râmânând doar carnea roză și delicată.

5. Limba de vită fiartă se feliază, lucru care se poate face mai bine când e complet rece, și se folosește la diferite preparate sau se consumă ca atare, cu un sos. Supa se strecoară și putem să îi adăugăm găluște sau tăiței, va fi delicioasă, dar o putem și folosi ca supă de bază (ingredient) al unor rețete, așa cum va fi și cea de limbă cu sos de smântână, care urmează.

supa-din-limba-de-vita

Ingrediente Limbă de vită cu sos de smântână

  • 300-350 de grame de limbă de vită fiartă, tăiată în felii de aproximativ 1 cm. grosime
  • 1 ceapă mică (30 de grame a avut ceapa pe care am folosit-o, cântărită după curățare), fin tocată
  • 1 cățel mic de usturoi, zdrobit
  • 1/2 litru de supă în care a fiert limba
  • 150 grame smântână pentru gătit
  • 1 linguriță de ulei
  • 25 de grame de unt
  • 25 de grame de făină
  • sare, piper și opțional, nucșoară
  • opțional, puțină zeamă de lămâie, dacă se dorește un gust acrișor (eu nu am folosit)
  • 1-2 linguri de pătrunjel verde tocat

Limbă de vită cu sos de smântână, mod de preparare:

1. Se încinge pe foc mediu o tigaie adâncă, se adaugă uleiul și apoi untul (rolul uleiului este acela de a ridica temperatura de fumegare a untului, asigurându-ne astfel că nu se va arde). Se adaugă ceapa fin tocată și usturoiul zdrobit, se presară un praf de sare și se călesc pe foc mic, până se înmoaie. Se adaugă făina și se amestecă bine.

2. Imediat ce făina s-a impregnat cu grăsimea din tigaie, se stinge cu supa fierbinte, adăugată treptat, în timp ce se amestecă într-una, ca să nu se formeze cocoloașe (ca la un sos bechamel). Se lasă să dea în clocot și să se îngroașe, apoi se adaugă smântâna și se amestecă bine. Sosul nu trebuie să fie gros, trebuie să aibă consistența smântânii care curge, în această fază, așa că, dacă e prea gros, se mai diluează cu supă. Se adaugă feliile de limbă și se reduce focul la minimum.

limba-de-vaca-cu-sos-de-smantana-reteta-pas-cu-pas

3. Se fierbe mâncarea la foc mic timp de 7-8 minute, apoi se oprește focul și se asezonează cu sare, piper, nucșoară și zeamă de lămâie după gust. Se presară cu pătrunjel verde tocat și se servește caldă.

limba-de-vaca-reteta-cum-se-gateste-limba-de-vita-cu-sos-de-smantana-reteta-cu-poze

Pentru servirea acestui preparat, noi preferăm cartofii natur, fierți și stropiți cu unt topit și presărați cu pătrunjel verde, dar se potrivesc și pastele, orezul sau cartofii piure. În mare măsură, mâncarea seamănă cu o ciulama, dar vă promit că va fi cea mai gustoasă ciulama din lume! Poftă mare!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la Limbă de vită cu sos de smântână

  1. Popa Angela spune:

    Cum pot păstra restul de limbă dacă nu am nevoie să gătesc toată bucata? Cruda și congelată sau fiartă? Mulțumesc

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE