Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Mancare de fasole

Mancare de fasole

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ce ziceti de o fasolica? O mancare de fasole la cuptor, buna, buna. Va temeti de efectele secundare :P ? Drept e, domnitele se cam sfiesc, dar domnii sunt de obicei dispusi sa treaca peste orice s-ar interpune intre domniile lor si gustul mancarii preferate!

Deci, daca doamnele si domnisoarele ce lectureaza acest blog doresc sa isi fericeasca barbatii cu o mancare de fasole delicioasa, aceasta reteta simpla, dar savuroasa, ar putea sa fie o alegere foarte buna. Reteta de mancare de fasole este una de post, necontinand niciun fel de ingrediente de origine animala, dar foarte usor se poate adapta poftelor carnivore ale domnilor nostri, servind-o pe post de garnitura langa ciolan, coastea fripte, carnati etc.

Mâncare de fasole, mancare de fasole la cuptor, reteta cu fasole boabe

Ingrediente Mancare de fasole:

  • 500 de grame de fasole boabe
  • 3 cepe marisoare
  • 2 morcovi
  • 1 radacina de pastarnac
  • 300 de ml. de bulion de rosii (sau 60 de grame pasta de rosii diluata cu apa)
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingura generoasa de pasta de ardei (dulce sau iute, dupa preferinta)
  • 2 foi de dafin
  • 3-4 linguri de ulei (eu am folosit de rapita, merge de oricare)
  • sare, piper
  • patrunjel verde tocat pentru presarat

Preparare Mancare de fasole:

Fasolea se curata de boabele innegrite sau patate si de orice impuritati, se spala bine in cateva ape si se pune la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte de a trece la prepararea propriu zisa:

fasole

Cand se incepe gatitul mancarii, se scurge fasolea de apa in care a stat la inmuiat si se pune la fiert cu apa rece. Aceasta prima apa se va arunca dupa ce se opareste fasolea 2-3 minute – cu scopul de a diminua acele ”efecte secundare” nedorite. In momentul in care apa incepe sa fiarba in clocot, se va forma o spuma abundenta:

fasole 1

Se lasa fasolea sa clocoteasca 2-3 minute, se scurge bine de apa si se clateste cu apa rece. Intr-un vas incapator, se pune fasolea, morcovii, o ceapa intreaga si pastarnacul. Se adauga frunzele de dafin si se acopera totul cu apa rece din abundenta:

fasole 2

In mod normal, fasolea inmuiata timp de 10-12 ore ar trebui sa fiarba in 40-45 de minute. Dupa trecerea acestui timp se verifica gradul de fierbere, fasolea trebuie sa fie bine fragezita, dar sa nu se sfarame, sa isi pastreze bine forma. Se sareaza fasolea, se mai da in doua-trei clocote apoi cratita se da deoparte de pe foc, fasolea se strecoara si se pastreaza lichidul.

Se curata si se toaca cele doua cepe ramase si usturoiul si se calesc in ulei, intr-o cratita larga si incapatoare:

fasole 3

Cand ceapa devine sticloasa se adauga in cratita fasolea si aproximativ 600-700 de ml. din lichidul in care a fiert:

fasole 4

Desigur, ceapa se poate cali si in grasimea lasata de ceva costita afumata prajita, caz in care mancarea nu ar mai fi de post, dar ar fi la fel de delicioasa.

Se adauga morcovii si pastarnacul taiati in bucati potrivite, pasta de ardei si bulionul de rosii:

fasole 5

Daca e nevoie se completeaza cu lichid ramas de la fierberea fasolei, astfel incat sa fie totul bine acoperit; se lasa sa clocoteasca 3-4 minute:

fasole 6

Mancarea se transfera intr-un vas termorezistent – in cazul meu, in doua, pentru ca nu am niciunul suficient de incapator si se adauga lichid ramas rezultat de la fierberea fasolei, atat cat sa pluteasca deasupra continutului mai dens cam de 2 cm. Se gusta sosul si se adauga putina sare (sa nu fie atat de sarat cat v-ati dori, mancarea o sa mai scada si gustul ar putea fi exagerat) si piper:

fasole 7

Se da la cuptorul precincins la 170 de grade pentru aproximativ 30 de minute, pana cand mancarea scade si la suprafata se formeaza o pelicula ce are tendinta sa se rumeneasca. Mancarea nu trebuie sa fie seaca, ci destul de suculenta, de aceea recomand sa fie atent supravegheata ca sa nu ramana pe uscat:

fasole 8

Este o mancare de fasole delicioasa, nu are nevoie decat de ceva painica proaspata si muraturi, dar domnii (ca si domnul inimii mele :P ) ar putea prefera si un carnacior prajit, alaturi:

fasole 10
Pofta buna!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

37 comentarii la Mancare de fasole

  1. Bogdan spune:

    Sunt genul de barbat care de abia e in stare sa faca cartofi prajiti dar am urmat cu sfintenie indicatiile tale si a iesit o fasole absolut excelenta !

  2. Dani spune:

    Multumesc

  3. Ligia spune:

    Foarte buna fasolea asta….am facut-o si eu azi….prima data in viata mea cand gatesc fasole…si a iesit foarte buna. Multumesc pentru reteta!

  4. carmenv spune:

    Buna ziua!!! Am facut aceasta reteta, a iesit de nemaipomenit vorba aia. Multumesc inca o data pentru minunatele retete!!!

  5. ovidiu spune:

    acum gatesc pentru sotia mea, o astept cu drag sa guste !

  6. Super tare!!…mai putin faza cu animalul macelarit si bagat in propriile matze de la final…in rest e bine bine…faza cu cuptorul e tare !!!

  7. Tocmai am terminat de gatit mancarica aceasta!!! A iesit foarte buna! Nu ma gandeam ca pusa la cuptor prinde un gust atat de fin! Ne place!!! Iar din aluatul pt painite pufoase, am facut si niste cornuri cu branza dulce!!! un deliciu!!!v-am atasat si fotografii…pact ca nu se simte parfumul preparatelor…. 

  8. Anonim spune:

    La pasul ăsta
    „Daca e nevoie se completeaza cu lichid ramas de la fierberea fasolei,
    astfel incat sa fie totul bine acoperit; se lasa sa clocoteasca 3-4
    minute:”
    nu reușesc să obțin schimbarea culorii bulionului. Am folosit Olympia.

  9. Anette Iuga spune:

    Is very good this lunch…..

  10. Am_sa_iti_fur_inima_mady spune:

    foarte buna imi place foarte mult

  11. n0el spune:

    mda ,o sa gatesc si eu fasolica…

  12. ella maria spune:

    sa sti k astazi gatesc pt a doua oara fasolik ta si prima data mi-a iesit super…o gatisem k sa ii fc pofta sotului meu dar pana a venit de la munk eu deja mancasem 2 farfuri asa k poti sa iti dai seama k imi iesise  super buna…asa k am decis sa o gatesc si astazi…esti super tare si imi plac retetele tale…:*

  13. Elena spune:

    Ultima imagine este una de cosmar. Dumnezeule! Ce pofta mi s/a facut!!!

    • Anonim spune:

      Cand ai spus „de cosmar” am sarit repede sa ma uit daca nu a ajuns, accidental, vreun fir de par in farfurie =)) ! Sa inteleg ca ti-a stimulat papilele :))…

  14. Cristinaploscar spune:

    Laura este a treia oara cand gatesc aceasta mancare de fasole. Ma incanta fiecare reteta si desi sunt la dieta,pregatesc pentru cei dragi ai mei.

    • Anonim spune:

      Sa va fie de bine! Ma bucur ca v-a placut, e o mancare faina, cu toate ca e de post, are un gust destul de bogat. :)

  15. Maria Dumitrov spune:

    de cand se pune sare cand fierbi fasolea uscata?

    • Anonim spune:

      Eu pun de vreo 25 de ani, de cand m-am apucat de gatit, asa m-a invatat mama pe mine. Cine a invatat altfel, sa nu puna.

  16. lauralaurentiu spune:

    Vali, sper ca ti-a reusit si ai incantat-o pe sotia ta! Te felicit ca esti un sot atat de atent!

  17. ionete vali spune:

    Arata super… deja ii simt aroma. Ma duc sa ma apuc de treaba Aveam eu idee cum trebuie sa procedez dar nu eram sigur. E deja la inmuiat de cateva ore. Ii fac o surpriza sotiei, gatind eu astazi. Multumesc pentru sfaturi.

  18. laura laurentiu spune:

    Maria – placerea e de partea mea, iar a barbatului… ce sa zic, dubla! :))

  19. laura laurentiu spune:

    lorenabr – multumesc de aprecieri, te mai astept cu drag!

  20. maria mihalache spune:

    Ce sa zic Laura……..este un deliciu iar noua ne place tare mult.Multumesc ca mi-ai dat o idee, cred ca voi face si eu cat de curand.
    O zi buna!

  21. lorenabr spune:

    Imi faci o pofta si sunt la dieta :(

    SUper blog by the way;)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE