Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Musaca de cartofi cu carne tocată

Musaca de cartofi cu carne tocată

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Musaca de cartofi cu carne tocata, rețetă cu origini grecești, asezată în straturi alternative de cartofi și carne tocată, coaptă la cuptor sub un strat de sos Bechamel și cașcaval, rețeta delicioasă, savuroasă și foarte sățioasă.
musaca de cartofi

Musacaua este un preparat cu origini în Grecia și în Orientul Apropiat. În Orient și în Turcia, rețeta de musaca (în traducere servit rece) se gătește într-o variantă foarte diferită de cea pe care o cunoaștem noi, fiind în fapt un fel de salată cu roșii și vinete ce se servesc ca aperitiv.

În Grecia, musacaua – moussaka – are aspectul deja familiar românilor: straturi de legume alternează cu straturi de carne tocată (carnea poate totuși lipsi), care se asamblează într-o formă și totul se coace la cuptor.

La noi în familie, musacaua este un preparat iubit și cu valențe puternic sezoniere, în funcție de ce legume și ingrediente avem la îndemână. Vara, preferata este musacaua cu vinete, extrem de savuroasă. Iarna, rețeta de musaca de cartofi vine la putere, având ingrediente ieftine și un rezultat final delicios.

Unul din motivele pentru care musacaua este o rețetă avantajoasă, este că permite pregătirea din vreme, eventual cu o zi înainte. Cartofii și sosul de carne se poate face dinainte și sosul alb Bechamel la fel. Acestea se pot asambla și pune la rece, urmând ca înainte de a fi servită să aibă loc coacerea finală. Astfel, cu puțină prevedere, putem avea fără mare bătaie de cap o masă consistentă și gustoasă în doar jumătate de oră după o zi aglomerată. Musacaua gata coaptă poate fi congelată cu succes, învelită cât mai ermetic.

Ingrediente Musaca de Cartofi

  • 500 gr. cartofi
  • 400 gr. carne roșie, tocată
  • 100 gr. ceapă
  • 100 ml. suc de roșii
  • un ardei gras
  • un cățel de usturoi
  • o foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • verdeață: cimbru, pătrunjel
  • 100 ml. ulei
  • 100 gr. cașcaval ras
  • 1 – 2 linguri pesmet pentru tapetarea vasului de copt

Sos alb Bechamel

  • 50 gr. făină
  • 50 gr. unt
  • 500 ml. lapte integral
  • sare
  • piper
  • un vârf de cuțit nucșoară

Musaca de cartofi cu carne – pregătirea cartofilor

Cartofii pentru musaca pot fi folosiți în două feluri: fierți sau copți la cuptor.
Pentru cartofi fierți:

  1. Cartofii bine spălați se pun la fiert întregi în coaja, în apă clocotită, cât să-i acopere.
  2. Se adaugă și o linguriță cu vârf de sare și se fierb circa 30 – 35 de minute.musaca de cartofi
  3. Se verifică dacă  sunt fierți, înțepându-i cu furculița. La drept vorbind, in faza asta, chiar dacă nu sunt total fierți, se vor găti în continuare la cuptor.
  4. Așa că se iau de pe foc, se scurg de apă și, când s-au răcit, se curăță de coajă și se taie în felii de jumătate de cm. grosime.

Pentru cartofii copți:

  1. Se încinge cuptorul la 180 °C.
  2. Cartofii cruzi se curăță de coajă, se taie în felii de jumătate de cm. grosime.
  3. Se pun într-o tavă smălțuită, se stropesc cu 4 – 5 linguri de ulei și se amestecă bine.
  4. Se bagă la cuptor, la temperatură medie.
  5. Se lasă să se rumenească și să se înmoaie bine fără să se amestece prea mult ca să nu se zdrobească.

Personal, prefer să fierb cartofii, mi se pare o variantă mai la îndemână și mai ușor digerabilă.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Musaca de cartofi cu carne tocată – pregatirea sosului de carne

  1. Ceapa se curăță și se taie marunt, după care se pune la călit pentru circa 2 minute, într-o cratiță, cu 4 – 5 linguri ulei.
  2. Se adaugă și ardeiul curățat de cotor și sâmburi și tăiat marunt. Se călește în continuare 3 minute, la foc potrivit.musaca de cartofi
  3. Se adaugă carnea tocată, o jumătate de linguriță sare, un vârf de cuțit piper măcinat, frunza de dafin, o lingură de cimbru uscat sau altă verdeață, după preferințe.
  4. Se amestecă și se prăjesc la foc mic, până scade apa pe care o lasă carnea.
  5. Când a atins acest stadiu, se mai prăjește circa două minute în grăsimea rămasă,  amestecând mereu ca să nu se ardă.Preparare Musaca de cartofi cu carne tocată 4
  6. Se oprește focul și se adaugă sosul de roșii.musaca de cartofi

Noi, pentru această rețetă. folosim în general carne de porc sau un amestec de carne tocată de porc și vită. Carnea de porc poate fi în amestec carne tocată de vită, această combinație este dintre cele mai comune dar se poate folosi și carne tocată de vițel, miel, oaie iepure sau piept de pasăre.

Musaca de cartofi – pregătirea sosului alb

Nu vom insista asupra acestui pas deoarece avem deja o postare detaliată cum se prepară sosul alb Bechamel.

Asamblarea ingredientelor pentru rețeta de musaca de cartofi

  1. Vasul termorezistent se unge cu o peliculă subțire de ulei și se tapetează cu pesmet. Dimensiunile formei sunt de 24 cm lungime/ 17 cm lățime.
  2. Cartofii fierți și răciți se curăță de coajă și se taie în felii de jumătate de cm. Dacă se folosesc cartofi la cuptor după indicațiile de mai sus,  acest pas este deja depășit.musaca de cartofi
  3. În vasul pregătit de copt, se așează o treime din cartofii pregătiți, felie lângă felie sau chiar ușor suprapuși una peste alta.musaca de cartofi
  4. Peste primul strat de cartofi, se pune jumătate din cantitatea de sos de carne, se mai așează o treime din cartofi, restul de tocătură și apoi al treilea strat de cartofi.musaca de cartofi
  5. Deasupra se întinde un strat generos de sos alb care se întinde uniform deasupra musacalei.musaca de cartofi
  6. Vasul se introduce la cuptor la foc mijlociu cu 20 – 30 minute inainte de servire musacalei până aceasta se rumenește pe deasupra.
  7. După 20 de minute de coacere, se presară peste sosul Bechamel și cașcaval ras.musaca de cartofi

Scoasă de la cuptor, această savuroasă musaca de cartofi se feliază si se servește cu murături, salată de varză murată sau o minunată salata de sfeclă roșie.

Preparatul servit în porții individuale este delicios dar nu neapărat este aspectuos pentru că straturile gătite la cuptor tind sa se dezasambleze o dată porționate.

Dacă vreți o musaca de ținută, eventual pentru a impresiona la o masă de ocazie, cea mai buna variantă este să răciți musacaua, să o băgați la frigide peste noapte, apoi să o porționați după care să reîncălziși porțiile individual, la cuptor, pe farfurii termorezistente.

Ultima rețetă publicată

musaca de cartofi

 

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE