Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Mușchi de vita la gratar, reteta simpla, explicata pas cu pas

Mușchi de vita la gratar, reteta simpla, explicata pas cu pas

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Muschi de vita la gratar, reteta simpla. Cum se face un muschi de vita la gratar, fraged si suculent. Ghid simplu pentru friptura perfecta din muschi de vita la gratar.

Piesa de transare denumita in limba romana ”muschi de vita” (tenderloin in engleza, filet in franceza) este cea mai valoroasa din carcasa de vita. E o piesa care cuprinde, de fapt, trei muschi invecinati, si anume marele psoas, micul psoas si muschiul iliac. Piesa este recoltata din partea lombara a carcasei si este baza unora din cele mai delicioase si faimoase preparate cu carne de vita, cum ar fi celebrele beef Wellington,  tournedo Rossini sau mușchiul de vită Chateubriand.

Muschiul de vita este in continuare o sursa de inspiratie pentru maestri bucatari din lumea intreaga, care creeaza preparate extrem de fragede si suculente din acesta si, cu toate ca multa lume are o temere pentru prepararea carnii de vita acasa, va asigur ca oricine poate obtine o friptura perfecta din muschi de vita, urmand explicatiile simple ale retetei ce urmeaza mai jos.

reteta-muschi-de-vita-la-gratar-pas-cu-pas-cum-se-face-un-muschi-de-vita-la-gratar

Prima conditie, ca sa nu fim dezamagiti la final, este sa nu confundam muschiul de vita cu nicio alta bucata de carne din carcasa animalului, cu toate ca si acestea provin din tesutul muscular. Denumirea comerciala de ”muschi de vita” se aplica doar unei singure bucati din carcasa, cea colorata in rosu pe plansa de mai jos. Nici bucatile de pulpa, nici cele de spata, nici una, de fapt, nu pot fi numite ”muschi de vita”, in termeni macelaresti si comerciali, in acelasi timp, niciuna din aceste bucati nu se gatesc ca muschiul de vita.

transare-vita-metoda-franceza

Asadar, nu incercati sa puneti in practica reteta aceasta decat cu muschi de vita, preferabil maturat, pentru ca nu veti obtine rezultate multumitoare.

Mușchi de vita la gratar, reteta simpla, ingrediente:

  • mușchi de vită (150-250 de grame/portie)
  • sare și piper

Mușchi de vita la gratar, reteta simpla, mod de preparare:

Am pregatit muschiul de vita la gratar, condimentat cat se poate de simplu, cu sare si piper, pentru ca apreciez in mod deosebit carnea de vita si nu vreau sa ii acopar gustul cu nimic. Iata cum am procedat:

1. Am scos carnea de vita din tipla si am indepartat, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, toate pielitele argintii de pe suprafata acesteia. Am taiat si capetele (pe care le voi folosi la altceva, un stir fry cu vita si legume, de exemplu), obtinand o bucata cu o grosime aproximativ uniforma. Am infoliat carnea in folie alimentara, cat de strans am putut, obtinand un cilindru tensionat pe care l-am depozitat la frigider. Acest procedeu are rolul de a da o forma carnii, obtinand portii cat mai asemanatoare.

preparare muschi de vita2. Am scos carnea din frigider cu 1 ora si jumatate inaintea servirii, pentru a reveni la temperatura camerei. Am portionat-o in 3 portii egale (fiecare portie a avut in jur de 170 de grame) si, chiar inainte de a pune carnea pe gratarul incins, am condimentat-o cu sare grunjoasa si piper proaspat macinat.

preparare muschi de vita 23. Gratarul trebuie sa fie foarte bine incins, eu am avut 315 grade Celsius la suprafata gratarului in momentul in care am pus bucatile de carne. Am optat pentru finalizarea muschiului de vita la cuptor, asa ca am incins si cuptorul la 190 de grade Celsius.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

4. Am gatit bucatile de muschi de vita pe gratar doar atat cat sa se „sigileze” suprafata carnii, nepermitand sucurilor sa iasa din friptura, 1-2 minute pe o parte, tot atat pe cealalta, apoi le-am transferat pe o tavita acoperita cu hartie de copt si am continuat sa le gatesc la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius, timp de 6 minute, pentru un grad de gatire medium rare, asa cum ne place noua. Dupa cuptor, carnea trebuie sa se odihneasca la temperatura bucatariei cateva minute, pana cand sucurile reimpregneaza fibrele carnii, abia apoi se va servi. Astfel, in momentul in care se va taia friptura, nu se va scurge nimic pe farfurie.

preparare muschi de vita 3

5. Procedand in modul descris mai sus, se obtine un muschi de vita fraged, cu interiorul rozaliu si suculent.

sectiune muschi de vita

Eu am gatit acest muschi de vita pentru concursul Arena Bloggerilor (pe care, de altfel, l-am si castigat, asadar e o reteta castigatoare a unei competitii nationale), mai multe despre restul elementelor – sosuri, garnituri – de pe farfurie puteti afla in articolul dedicat concursului (click pe link). Una dintre garnituri au fost cartofii dulci a la dauphinoise, fiind o farfurie complexa, am mai introdus in peisaj si cate un arancino cu sos de ardei copt, dar mai sunt si altele pe care le veti afla cu un click aici (click pe link). 

Farfuria finala a arata asa cum se vede in imaginea de mai jos:

plating muschi de vita cu sos de ceapa caramelizata si otet balsamic, piure de ardei copt, arancini gorgonzola, dauphinoise de cartof dulce, rosii caramelizate, zucchini si ciuperci 1

Bucuria faptului ca am castigat un concurs atat de important nu a fost mai mare decat sentimentul de satisfactie din timpul degustarii, cand am impartit un pranz minunat cu familia mea.

Mai multe idei de preparate cu carne de vita:

Preparare Mușchi de vita la gratar, reteta simpla, explicata pas cu pas 8

Friptura din vrabioara de vita, la tigaie

Preparare Mușchi de vita la gratar, reteta simpla, explicata pas cu pas 9

Muschi de vita – Beef- Wellington

Antricot de vita la gratar

Antricot de vita la gratar

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE