Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Osso buco

Osso buco

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Buna mancare acest osso buco, milanez sau de unde o fi el, o adevarata sarbatoare pentru papilele gustative! Mâncarea face vedetă din rasolul de vită, o bucată oarecum umilă de carne, care are renumele de a fi tare și plină de cartilaje. Dar ce gust, ce savoare au toate aceste cartilaje și țesuturi conjunctive, atunci când sunt gătite lent, cu legume și von roșu! Bărbatu-meu, atunci când a gustat din acest osso buco, pe care l-am gătit pentru prima dată, a zis că a murit și a ajuns în rai! În mod tradițional, osso buco se servește alături de risotto milanese (un risotto cu șofran) și presărat cu amestecul aromat numit gremolata, care conține pătrunjel, usturoi și coajă rasă de lămâie și care adaugă o notă vioaie de propețime în această mâncare robustă și sățioasă. M-am străduit, după cum veți observa citind povestea de mai jos, să adaug lângă osso buco al meu toate cele recomandate, ca sa obtin un gust cât mai autentic. Dacă am reușit sau nu, voi ști doar după ce voi fi avut șansa de a gusta un osso buco la el acasă, pentru comparație. Până atunci, închei spunându-vă că osso bucă înseamnă de fapt ”os cu gaură” și vă invit să facem împreună rețeta.
Osso buco

Ingrediente Osso Buco:

(pentru 3 persoane ghiftuite mai sa pocneasca)

  • 3 felii de rasol de vita
  • 3 linguri cu varf de faina
  • 60 de ml. de ulei de masline extravirgin
  • 1 ceapa mare
  • 3 catei de usturoi medii
  • 2 rosii marisoare, bine coapte, curatate de pielita si taiate cuburi sau rosii din conserva
  • 1-2 morcovi
  • 1-2 tije de apio (tulpina de telina)
  • 1 pahar de vin rosu sec (150-200 de ml.)
  • aproximativ 1 litru de supa de vita, de pasare sau de legume, preferabil degresata
  • 2 foi de dafin
  • 2 ramurele de cimbru sau 1 lingurita rasa de cimbru tocat
  • sare, piper
  • pt. gremolata: 1/2 de legatura de patrunjel verde, 1 catel de usturoi, coaja de la 1 lamaie

Preparare Osso Buco:

Pentru inceput, vreau sa va fac cunostinta cu ingredientele, ca prea sunt ele frumusele:

Preparare Osso buco 1
…apoi vreau sa va spun ca pentru realizarea acestei retete m-am inspirat din cateva surse, unele de pe internet, alta o carte smechera de un autor celebru. In cartea cu pricina am dat peste o recomandare care mi s-a parut mie foarte importanta: cica sa leg feliile strans, de jur imprejur, cu sfoara de bucatarie, ca sa nu se imprastie osul prin fiertura. Nedorindu-mi eu catusi de putin sa se intample atare dezastru ca dezintegrarea frumoaselor rasoale, imediat le-am si legat cu sfoara, cat de strans am putut. Bineinteles, nu s-a mai pus problema sa pierd osul prin mancare, caci de la inceputul prepararii a zburat sfoara cat colea, deci voi sa sariti pasul asta, e absolut inutil.
Preparare Osso buco 2
Intr-o farfurie se amesteca faina cu o lingurita de sare si cu piper negru macinat dupa gust, iar feliile de rasol se imbraca in faina aromata.
Preparare Osso buco 3
De preferinta intr-o cratita de tuci (daca nu aveti, de care e disponibila) se incinge uleiul de masline extravirgin si se rumenesc pe rand, pe ambele parti, feliile de carne infainate, apoi se scot deoparte.
Preparare Osso buco 4
Pana ce carnea se rumeneste pe ambele parti, se curata si se spala legumele (mai putin rosiile de care nu e nevoie deocamdata), se toaca ceapa, se zdrobeste usturoiul, se taie in felii grosute morcovul iar telina maruntel. Odata carnea rumenita, in aceeasi cratita se adauga legumele care se calesc 2-3 minute.
Preparare Osso buco 5
Se sting legumele cu vinul rosu.
Preparare Osso buco 6
Se adauga feliile de carne inapoi in cratita si se acopera adaugand supa fierbinte. Se adauga si dafinul si cimbrul.
Preparare Osso buco 7
Se acopera cratita cu un capac si se da la foc mic, sa fiarba molcom. Dupa o ora de fierbere, se adauga rosiile cubulete.
Preparare Osso buco 8
Din acest moment, timpul ramas pana la degustare depinde de cat de repede se va gati carnea de vita, la mine a mai durat aproximativ inca o ora, mentinand-o in permanenta pe foc mic si supraveghind daca nu mai e nevoie sa se adauge cate putin lichid.
Se pregateste gremolata cu care in mod traditional se presara aceasta mancare: se toaca marunt patrunjelul, se zdrobeste fin usturoiul si se razuieste coaja de lamaie, apoi se amesteca toate. Se pastreaza deoparte pana la servirea mancarii.
Preparare Osso buco 9
La final, carnea este  frageda si sosul scazut.
Preparare Osso buco 10
Se potriveste gustul cu sare si piper si se serveste imediat, alaturi de garnitura preferata (merge bine risotto, dar si un pireu de cartofi, o mamaliguta mai moale sau paste scurte fierte, gen risoni) si presarat cu gremolata.
Preparare Osso buco 11
Eu am pregatit ca si garnitura un risotto cremos cu sofran care s-a potirvit de minute cu osso buco. L-am „imbucat” ca nehalitii :))!
loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

22 comentarii la Osso buco

  1. DANIELA IORDACHESCU spune:

    Reteta aceasta arata spectacular!O sa fie in meniul meu de Anul Nou fara nicio indoiala!Te felicit pentru talentul tau,ador retetele tale si nu de putine ori am impresionat multi portughezi,eu traiesc de multi ani in Portgalia.Te pup si continua asa,cu retetele simple,cu pozele care ma indeamna sa gatesc ieri nu azi!

    • Daniela, mă bucur tare mult să aflu că rețetele mele ți-au fost de folos, acolo unde ești. Mă bucur că îți place și aceasta, și familiei mele îi place mult această rețetă și o facem destul de des. Te mai aștept cu vești bune!

  2. Cori spune:

    Buna Laura!

    Uite ca reteta asta mi-a cam scapat! Rusine mie! Iti multumesc pentru modul in care ai prezentat realizarea rea, mereu o faci cu foarte mare profesionalism.

    Aproape ca am devorat si eu cu voi ceea ce ai gatit!

  3. Lia spune:

    am avut un super-rasol de vitel, arata exact ca in poza ta; fericita l-am gatit numai ca a fost enorm de mult morcov si telina si a iesit mult prea dulce pt gustul meu;
    sustin ca trebuie reduse drastic aceste cantitati; am gasit reteta de ossobucco pe alt site doar cu un morcov si o tija de telina la 3 bucati de rasol+restul de legume evident, o s-o incerc si pe aia si-ti spun care a fost mai echilibrata;
    cred eu ca am pus si morcovii cam mari, ar trebui sa scrii 3 morcovi mici sau, hai, medii dar tot cam dulce cred ca iese;

    multumiri, sa nu te superi

    • lauralaurentiu spune:

      Chestie de gust :). Mie mi s-a parut o mancare completa si categoric echilibrata. In acelasi timp, marturisesc ca niciodata, macar, nu m-am plans de vreo mancare ca ar fi prea dulce. :)

  4. barcov elena spune:

    super super super reteta …un deliciu adevarat…..va iubesc pentru reteta asta

  5. timea spune:

    Extraordinara reteta!! Azi am incercat-o si a iesit o minune! multumesc

  6. Corina Nucuta spune:

    Buna Laura,

    Te felicit sincer pentru tot ceea ce gasesc pe site-ul tau, sunt toate absolut minunate, de-ti lasa gura apa. Am incercat aseara Osso Bucco pentru a doua oara si am zis ca trebuie neaparat sa-ti spun si cat de mult ne-a placut. Am mai incercat si alte retete propuse de tine, care au iesit la fel de minunate. Multa sanatate si putere de munca iti doresc, sa ne incanti in continuare papilele gustative si privirea! Numai bine!

    • lauralaurentiu spune:

      Multumesc mult Corina draga, te mai astept cu drag sa probezi si sa imi comunici impresiile tale si despre alte retete. :) sa va fie de bine!

  7. Era vorba de faptul ca uleiul de masline EXTRAVIRGIN nu se foloseste la prajit. Interesant e ca n-ai citit cu atentie ce am scris dar, in schimb ai raspuns. Eu nu am cumparat niciodata ulei la 25 de euro litrul, dar asa se vindea in Italia uleiul Extravirgin la presele particulare (la cele mici unde gasesti ulei adevarat nu abureli din astea de se gasesc prin Kaufland, Auchan sau Carrefour).
    Ceea ce afirmi tu (ca primesti prin DHL cu 60 euro/5 litri cu tot cu transport) nu e decat o minciuna sfruntata pt ca transportul prin DHL pe distanta asta sare mult de 60 euro – suna la DHL si ai sa vezi. Probabil ca uleiul ti-l trimit italienii gratis si tu platesti doar transportul.
    Nu inteleg de ce va place sa va laudati asa aiurea cu chestii pur si simplu inventate? O fi epatarea de vina?

    • lauralaurentiu spune:

      Cred ca ai o problema, mestere, dar una pentru care nu vei gasi rezolvarea pe acest site :)). Eu nu ma laud aici, ci ofer retete culinare pentru care muncesc si cheltuiesc niste bani. Nu-ti plac, nu le incerca. Nu-ti place site-ul, nu-l vizita. Te macina invidia pentru ca site-ul asta e unul dintre cele mai tari? Si pentru asta exista rezolvare: haters will be hate. Uraste-ma, asadar, in continuare, dar in tacere, pentru ca nu voi mai admite sa-mi contabilizezi mata cosul zilnic, clar? E treaba mea de unde cumpar, pe cati bani si ce aranjamente am. Ma mir ca nu ti-a dat prin cap, insa, ca la 10000 de unici pe zi probabil ca primesc multe contra reclama.
      2012/8/31 Disqus

    • lauralaurentiu spune:

      A, si inca ceva, cu care ma astept chiar sa te „epatez” (ai invatat un cuvant nou si abuzezi de el :D), ia’ de-ti cumpara si matale niste ulei de masline extravirgin din Italia, sursa e azzienda agricola castellina in chianti pe care am vizitat-o personal si o recomand chiar si dusmanilor, sunt niste oameni pasionati de ceea ce fac si plini de profesionalism: https://lacastellinait.serversicuro.it/form/form_e.htm. La 0,75 l pretul afisat e 10 euro, vezi ca pentru 5 litri o sa fie ceva mai putin ;). Oricum, chiar daca alegi sa cumperi cu bucata, pretul e departe de 25 euro/litru.

      2012/8/31 Laura Laurentiu

  8. Lil spune:

    osso buCo :)

  9. Paradox Ro Eu spune:

    Felicitari, am vazut aceasta reteta la MasterChef Australia si este aproape identica. Ei au pus osso bucco la cuptor la 160 grade pt. o ora si jumatate.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE