Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Piept de pui Kiev

Piept de pui Kiev

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Prima reteta pe care vreau sa v-o propun in anul 2013 m-am gandit sa fie la fel de festiva (poate o veti folosi de Sfantul Ion, poate la un pranz de duminica in familie), dar din carne de pui: piept de pui Kiev. Dupa cum numele retetei indica clar, puiul Kiev pare sa provina din bucataria nationala ucraineana, desi istoricii pretind ca ar fi fost pregatit pentru prima data la Moscova, la inceput de secol 20. Bineinteles, pentru noi conteaza mai putin toate astea, important este ca puiul Kiev e o combinatie foarte reusita de texturi, de la crusta crocanta de pesmet, carnea frageda de pui si pana la interiorul absolut decadent, unt topit aromat cu usturoi si ierburi, care surprinde atat de placut cand se scurge in farfuria degustatorului. In plus, pieptul de pui Kiev se pregateste foarte rapid, nu e nevoie de mai mult de jumatate de ora de la stadiul de carne cruda din frigider si pana-n farfurie.

chicken-pui-kiev-1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Piept de pui Kiev:

  • 1 piept de pui cu tot cu os si aripioarele atasate sau 2 jumatati de piept de pui dezosat
  • 80 de grame de unt
  • 1 catel de usturoi
  • ierburi aromate dupa gust: cate 1 lingurita de patrunjel verde rocat si de tarhon am folosit eu
  • optional: un strop de coaja rasa de lamaie si 2-3 lingurite de zeama de lamaie
  • sare si piper
  • 2 oua (sau 1 ou mare)
  • 4-5 linguri de faina
  • 4-5 linguri de pesmet
  • ulei pentru prajit

Preparare Piept de pui Kiev:

Inainte de a incepe cu instructiunile de preparare, vreau sa precizez ca e perfect in regula sa se foloseasca pentru aceasta reteta pieptul de pui dezosat, in afara de fileul fals (cele doua bucati de forma fusiforma atasate langa os). Ideea de a include primul segment al aripii de pui in aceasta reteta am preluat-o de la Adrian Richardson, l-am vazut pregatind un piept de pui Kiev in aceasta maniera si mi-a placut mie foarte mult, dar nu e necesar.

Asadar, iata cum am procedat:

1. in prima imagine vedeti pieptul intreg, cu os cu tot si cu primul segment al aripioarelor atasat;

2. se indeparteaza osul pieptului si fileurile false, care se observa in planul secund al imaginii 2;

3. se desface pieptul de pui pe grosime, asa incat aripioara sa ramana la mijloc (poza 3);

4. se aplatizeaza usor cu ciocanul pentru carne pieptul de pui (ideal este sa se bata carnea de pui intre doua folii de plastic, ca sa nu se rupa) asa incat sa aiba o grosime uniforma, se sareaza si se pipereaza (poza 4).

transare piept de pui pt pui kiev

Pana carnea se patrunde intr-o oarecare masura cu sare si piper, se pregateste untul aromat: intr-un procesor se adauga untul rece, taiat in bucati mici, usturoiul zdrobit, verdeturile tocate (eu am folosit tarhon si patranjel, se potriveste minunat si rozmarinul, cimbrul, salvia etc.), sare si piper dupa gust si, daca doriti, putina coaja rasa de lamaie si cateva lingurite de zeama de lamaie pe care eu le adaug intotdeauna, mi se pare mie ca ridica aromele la un alt nivel de subtilitate. Se amesteca totul pana este omogen, apoi se imparte in 2, se ruleaza in folie alimentara sau hartie de copt si se da la congelator cam 30 de minute, pana se intareste bine.

– untul se imparte in 2 si aseaza cate jumatate deasupra fiecarei felii de carne (poza 1);

– se ruleaza carnea strans iar capatul se indeasa in interior, asa incat sa se preintampine scrugerea untului topit in tigaie in timpul prajirii (poza 2); daca e nevoie, se fixeaza si cu 1-2 scobitori;

– se bat ouale cu furculita intr-o farfurie adanca atat cat sa spumeze usor;

– se pregateste faina pentru tavalit intr-o farfurie, pesmetul in alta;

– bucatile de piept de pui se trec mai intai prin faina (poza 3);

– bucatile de carne bine infainate se trec prin oul batut (poza 4);

– se repeta inca o data prin faina si din nou prin oul batut, ca sa aiba o crusta rezistenta;

– in final, se trece carnea prin pesmet, tavalindu-se bine  si presandu-se cu palmele (poza 5).

asamblare piept de pui kiev
Intr-o tigaie cu peretii mai grosi se incinge ulei din abundenta, asa incat sa ajunga cam pana la jumatatea inaltimii bucatilor de carne. Se adauga bucatile de pui in uleiul incins, cu partea cu imbinarea in jos, si se supravegheaza focul indeaproape sa nu se incinga prea tare. Se prajesc la foc mediu, cam 5-7 minute pe fiecare parte, pana ce crusta devine brun aurie iar interiorul este bine facut.

piept de pui kiev preparare 1

Bucatile de piept de pui prajite se scot pe un platou acoperit cu hartie absorbanta ca sa se dreneze bine de uleiul in exces.

Se servesc cu garnituri dupa gust, noi am ales piureul de cartofi si o salata dulceaga cu varza rosie, ceapa rosie si mar ras.

piept de pui-chicken-kiev
Si o sectiune, ca sa vedeti cum untul aromat se scurge in farfurie cand pieptul de pui Kiev este taiat, devenind un sos aromat care da fiecarei imbucaturi o alta valoare:

sectiune pui kiev

Pofta buna!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 comentarii la Piept de pui Kiev

  1. carmen spune:

    Imi imaginez ce bunatate trebuie sa fie! O sa incerc sa il pregatesc si eu. Multumesc de idee.

  2. Sara Mike spune:

    Un An nou fericit Laura! Te pupam! Sara & Miki

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE