Pui la cuptor cu gutui

Autor:

Azi va propun o reteta culinara de sezon, plina de toate aromele si deliciile toamnei. Desigur, pui cu gutui am gatit si alta data, insa de fiecare l-am facut la tigaie, obtinand o mancare buna de sa te lingi pe degete, insa nu neaparat foarte aspectuoasa, o mancare de toata ziua. Mi-am dorit sa transform puiul cu gutui  in ceva cu adevarat sarbatoresc si iata ce a iesit:
pui la cuptor cu gutui, friptura de pui cu gutui la cuptor

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Pui la cuptor cu gutui:

  • 1 pui intreg de 1,5 – 2 kg.
  • 2 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 2-3 gutui (aproximativ un kilogram, cantarite fiind necuratate)
  • 750 de ml. – 1 litru de supa de pui
  • 1 lingura de pesmet
  • 1 lingura de ulei de masline extravirgin
  • 30 de grame de unt
  • 2 linguri de zahar
  • sare si piper

Preparare Pui la cuptor cu gutui:

loading...
Pentru inceput, puiul se verifica si se remediaza eventuale „defecte de prelucrare” (pene s.a.m.d.) apoi se sareaza si se pipereaza bine, atat in exterior cat si interior. Unul dintre cateii de usturoi se taie in feliute subtiri care se distribuie in cavitatea puiului si sub piele. Se fac mici crestaturi in carne cu un cutit si se introduc fasii de usturoi si in acestea.
Preparare Pui la cuptor cu gutui 1
Jumatate de ceapa se toaca marisor iar cateva felii de gutuie (socotiti sa fie in volum apropiat cu jumatatea de ceapa) se taie cubulete. Se adauga pesmetul si se amesteca.
Preparare Pui la cuptor cu gutui 2
Se introduce compozitia cu ceapa si gutuie in interiorul puiului, indesand bine, apoi se sigileaza cavitatea acestuia cu scobitori. Optional, se pot lega picioarele adunandu-le si aripile se fixeaza langa carcasa cu scobitori.
Preparare Pui la cuptor cu gutui 3
Intr-un ceaun potrivit si pentru cuptor, se incinge uleiul si se adauga untul. Cand se topeste untul, se adauga puiul in grasimea incinsa si se rumeneste usor pe toate partile.
Preparare Pui la cuptor cu gutui 4
Dupa ce puiul s-a rumenit (sa fie auriu) se trage ceaunul de pe foc si se adauga restul de ceapa in bucati mari (sferturi) si catelul de usturoi ramas zdrobit. Se adauga 250-300 de ml. de supa, se pune capacul si se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius.
Puiul se coace la cuptor timp de o ora, timp in care se mai verifica sa nu ramana „pe uscat”, eventual se mai adauga cate putina supa. In timpul coacerii, pieptul se unge de cateva ori cu sosul din vas. In final, atunci cand carnea este bine patrunsa, se ia capacul si se mai tine la cuptor cateva minute, sa se rumeneasca frumos.
Preparare Pui la cuptor cu gutui 5
Se scoate puiul din ceaun si se aseaza pe un platou. Se acopera cu grija cu foile de aluminiu si se pastreaza la cald.
Sosul din ceaun se degreseaza cu grija (se indeparteaza grasimea de la suprafata cu o lingura) apoi se paseaza (prin sita sau cu blenderul de mana).
Intr-o craticioara, se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga gutuile feliate, cu tot cu coaja, amestecand ca sa vina in contact cu zaharul caramelizat.
Preparare Pui la cuptor cu gutui 6
Se stinge imediat cu supa, intr-o cantitate suficienta ca sa acopere gutuile. Se fierb pana cand se dizolva zaharul caramel, apoi se toarna peste sosul fripturii in ceaun. Se fierbe totul pana cand gutuile se inmoaie, fara a-si pierde insa textura (oarecum „al dente”).
Preparare Pui la cuptor cu gutui 7
Cand gutuile sunt gata se scot din sos si se aranjeaza pe platou in jurul puiului. Se acopera la loc platoul cu folie de aluminiu.
Sosul se fierbe pana cand scade la consistenta dorita si se ajusteaza gustul cu sare si piper.
Se serveste puiul alaturi de gutui si sosul cald, strecurat in sosiera; ca si garnitura se potriveste foarte bine pireul de cartofi.
pui la cuptor cu gutui, friptura de pui cu gutui la cuptor 2
Mancarea este delicioasa, cu aroma fructata si un gust perfect echilibrat intre sarat si dulce-acrisor.

 

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. Lenuta_beuca08 a zis

    ce sa zic imi vine sa musc di monitor ,mi s-a facut o pofta de pui la cuptor !!!!! Arata minunat am sa o execut si pe asta cat de curand sunt adepta la combinatia carni cu fructe.eu fac carne de por cu ananas si pot sa spun ca e super!Mult spor in continuare la gatit si D-zeu sa va binecuvinteze.

  2. Anca a zis

    Executat! Avem noi o vorba, pe care o tot spunem in gluma, laudand mancarea: „Sa-ti bati copiii, atat e de bun!”.
    Am  mancat cu cartofi piure facuti cu usturoi, o spuma perfecta! Si gutuile! Si sosul! Cred ca si cainele va lauda noua reteta, dupa oase. Laura, plecaciuni si salutari!
    Anca si familia

    • Anonim a zis

      Anca, stiu cat e de bun :), ma bucur mult ca a fost si pe gustul vostru! Sa va fie de bine! Asa zic si eu :”sa-ti alungi copiii de-acasa” =))!

  3. Isabela a zis

    Atat de bine arata in poza,incat nu am putut rezista sa nu o incerc…are un gust absolut divin datorat aromelor din sos si a umpluturii! Mie mi-a iesit mai mult sos si era atat de bun incat l-am mancat simplu, cu paine:)

  4. Anonim a zis

    Ăsta sigur o fost cocoș, ca prea stă mândru în ciganie(a de tuci!) …și i-ați făcut de petrecanie – ai, că s-o incins grumazu lung d-atâta cântat noapcia(?!). 
    Apropo, cui i-or rămas grumazu și hăripile? Moșului nostru le erau preferate(de nevoie), și motiva că: a mai multă carne e pe gâtul de la păsarie, că nu-l găta de ciugulit…!? La final gutânele îs podoabe aurite pe lânga puiul rumenit.

    • Anonim a zis

      :)) Si pe mine tot asa m-o-nvatat un uica, cica gatu-i a mai carnoasa parce de la pui, ca oricat rozi pe el nu se gata carnea niciodata!
      De aripi ma ocup eu de fiecare data :). Grumazu’ se-mparce intre Maya si Lucky, sa se bucure cata si ele daca stapanii au parce de-asa tratatie! :)

  5. Luci a zis

    Combinatia asta de dulce cu sarat, este foarte apreciata la noi in Banat si in special la mine in casa (un amestec de romani cu unguri si cu sarbi) asa ca voi incerca si eu aceasta reteta.Felicitari pentru reteta si pentru prezentare.

    • Anonim a zis

      Luci, iti doresc spor la treaba si te astept cu impresii (deja stiu, iertata fie-mi trufia, ca vor fi entuziaste :)) ). Multumesc pentru felicitari.

  6. Ileana Dochitoiu a zis

    Reteta este foarte apetisanta.Mancarea de pui cu gutui este preferata mea toamna.Dar mi se pare ciudat faptul ca ai pus si ceapa Cele doua gusturi si mirosuri:de  ceapa si de gutuie nu stiu daca se imbina,daca fac casa buna impreuna.
    As vrea sa-mi spui parerea ta

    • Anonim a zis

      Parerea mea este elogioasa, Ileana daga :). O mancare splendida si sosul ala cu arome de carne, ceapa si parfumat subtil cu gutui e nebunie curata. Ca sa nu mai vorbim de umplutura!

  7. Victoria Balint a zis

     F.bun cindva ,faceam puiul ,,la punga ,,era o mincare de duminica –ce bine era cind eramTOTI in jurul mesei  azi sintem imprastiati –precum polenul….

    • Anonim a zis

      Doina draga, eu intotdeauna am pui de casa, nu prea cumpar, chiar ma gandesc ca as avea indatorirea morala sa cumpar si sa gust produsele sponsorului care m-a trimis in Toscana, dar am congelatorul plin ochi cu puii socrilor, ce sa mai fac si cu al’ de cumparat? :)) Poate cand s-or gata astia!

  8. Romancutaa a zis

    Sunt innebunita dupa retetele dumneavoastra si pe foarte multe dintre ele le-am incecat si a fost totul o poveste frumoasa. Va rog frumos spuneti-mi de unde ati cumparat cratita in care ati facut atat ossobuco cat si aceasta delicioasa reteta. Sper din suflet sa imi rapundeti.multumesc oricum!!! Mult spor in tot ce faceti!

    • Anonim a zis

      Draga mea, am comandat cratita pe amazon, am prins ceva oferta si a fost la un pret accesibil (sub 200 de lei cu tot cu transport). A ajuns la  mine in mai putin de o saptamana. Imi place la nebunie sa gatesc in ea (intentionez sa-mi mai cumpar si alte forme&dimensiuni cand o sa-mi permit) si chiar si cei mai putin experimentati au observat ca mancarurile gatite in oala de fonta au alt gust.

  9. oana ciurea a zis

    Ultima oara cand am gatit pui cu gutui a fost acum 11 ani… ca sa impresionez sotul. Pe atunci era doar iubitul meu si ma bucur ca nu a tinut cont de mancarea cu pricina. A iesit ceva care cu greu se putea manca. Cred totusi ca o sa ma incumet sa fac reteta asta, tin minte ca imi placea foarte mult combinatia :) Sa-mi tii pumnii, te rog !

      • oana ciurea a zis

        a iesit de vis dar lui tot nu i-a placut. Cred ca e chestiune de gusturi, sau poate ii e greu sa treaca peste ideile preconcepute ( cum ca fructele nu au ce cauta in preparate sarate)

      • lauralaurentiu a zis

        Probabil, dar gustul se educa, Oana :). Eu zic sa nu-l slabesti, trebuie sa depasim stadiul de friptura cu cartofi prajiti. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *