Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Rata la cuptor cu garnitura de varza rosie

Rata la cuptor cu garnitura de varza rosie

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Dragii mei cititori, o carne asa de fina, suculenta, moale si gustoasa gura-mi nu a mai gustat! O macaitoare poate fi un adevarat deliciu, cu conditia sa respectati cateva cerinte: sa alegeti o pasare grasuta, sa o condimentati si lasati la rece peste noapte la frigider, sa o coaceti innabusit pana este carnea facuta si abia la sfarsit sa o rumeniti. Credeti-ma, e un preparat care va constitui un adevarat spectacol culinar oridecate ori il veti servi si nu va fi uitat usor, cum se va fi terminat de rontait cum papila va tanji! Dar…putina cumpatare, rata e totusi grasuta si calorioasa (ca tot ce e bun, bun de tot, divin)!

Rata la cuptor cu garnitura de varza rosie
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Rata la cuptor cu garnitura de varza rosie :

  • Una bucata rata tanara si grasa, mai jos puteti vizualiza protagonista, eu zburatoare mai perfecta nu am vazut:

rata pregatita de umplut

Pentru condimentat:
  • sare, piper, rozmarin
Umplutura:
  • 2-3 mere acrisoare felii (ionatan, idared, granny smith)
  • 1 portocala felii
  • sare, piper
  • un bat de scortisoara
  • 4-5 cuisoare (optional)
  • 2-3 catei de usturoi
Glazura:
  • 1 lingura de mustar de Dijon (de preferinta) amestecat cu 2 lingurite de miere
Garnitura:
  • 1 varza rosie (a mea a avut 2 kg)
  • 2-3 mere acrisoare
  • 2 linguri de zahar
  • 1 ceapa mica
  • 2-3 linguri de ulei
  • sare, piper, chimion, nucsoara, scortisoara si/sau ce condimente va sunt pe plac
  • otet (optional, eu nu am pus)
Se freaca rata cu sare, piper si rozmarin pe dinauntru si pe dinafara:

rata 002

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
Se infoliaza si se lasa la frigider peste noapte.
A doua zi se umple rata cu merele taiate felii, portocala, cateii de usturoi, care se amesteca cu sare si piper dupa gust, cuisoarele si se introduc in cavitatea pasarii (cam nerusinata cavitate!) alaturi de un baton de scortisoara:

Preparare Rata la cuptor cu garnitura de varza rosie 4

Se „inchide” rata, introducand picioarele in piele:

rata 004
Se aseaza intr-un vas incapator (va lasa mult lichid) fara a adauga nici grasime, nici lichid, se infoliaza cu folie de aluminiu si se da la cuptor pentru 2 ore, dintre care primele 20 de minute la 210 grade, apoi se reduce focul la 190. Catre finele acestui timp se controleaza carnea, daca o scobitoare intra cu usurinta in ea, fara a i se opune nici o rezistenta, iar sucurile care ies sunt limpezi, inseamna ca rata este facuta. Se pensuleaza cu glazura obtinuta prin amestecarea mustarului cu mierea, se reintroduce in cuptor pana se coloreaza, se intoarce cu spatele, se pensuleaza si acesta, se lasa la rumenit, se intoarce din nou pentru o ultima glazurare, iar in maximum cinci minute va fi gata. Imi pare rau, invitatii erau innebuniti de miros si nerabdare si am omis sa ii fac poza intreaga, dar iat-o transata si asezata pe garnitura de varza rosie a la Maya (culinar.ro):

Preparare Rata la cuptor cu garnitura de varza rosie 6

Ultima rețetă publicată

Garnitura: se caleste in ulei ceapa taiata marunt alaturi de merele cubulete, se adauga zaharul si se caramelizeaza usor. Se adauga varza taiata fidea, un pahar de apa, sarea si condimentele – nu fiti zgarciti cu acestea. Eu am condimentat cu chimion, un praf de nucsoara, frunza de dafin , scortisoara praf si piper. Se lasa sa fiarba pe foc mic pana varza e bine facuta – daca e nevoie se mai adauga cate putina apa calda. Maya spune ca se poate acri cu otet pentru cine doreste, eu nu am acrit-o pentru ca mi-a placut foarte mult asa, dulce, se potriveste de minune cu carne de porc sau pasare grasa (rata, gasca).

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

29 comentarii la Rata la cuptor cu garnitura de varza rosie

  1. Elena L spune:

    Oare as putea inlocui rata cu curcan, am un curcan mare in frigider si vreau sa improvizez din el ceva de revelion

  2. Ada spune:

    Am un ratoi de casa care e transat. As putea sa il fac dupa aceasta reteta ? Si daca il condimentez maine (duminica) il pot gati marti ?

    • Laura Laurentiu spune:

      Nu stiu ce sa zic, poate ca da. Pasarile de casa sunt mai tari, de obicei, s-ar putea sa nu se patrunda perfect in timpul de coacere indicat.

  3. Lidia Petruta spune:

    Laura…. ce sa zic. ca un novice care gateste prima data rata am urmat exact pasii. E…e sublima mai ales varza ii da o nota aparte. mersi pt delicoasele tale retete.( fug sa-mi mai pun o portie) Lidia

  4. laura spune:

    Multumesc tare mult ca mi-ati raspuns!!

  5. laura spune:

    merge facuta si cu varza alba f putin murata?

  6. Catalina spune:

    Draga Doamna Laura, mi se pare excelenta reteta, sotul meu e cel mai mare fan rata, dar mi-e un pic teama sa o gatesc pentru ca de fiecare data cand am facut rata coapta pieptul nu a avut gust bun (avea un gust foarte feros, similar cu ficatul). Pulpele le gatesc de regula sub forma de confit, ies excelent, dar pieptul nu, chiar daca am incercat mai multe retete, marinate umed si uscat (in sange nu il fac pentru ca nu imi place). Intr-adevar, nu am copt niciodata o rata intreaga si de aceea as vrea sa va intreb ce gust are pieptul preparat astfel.
    Va multumesc! O zi minunata!
    Catalina

    • lauralaurentiu spune:

      Catalina, esti a doua persoana care-mi spune ca rata are gust de ficat, prima a fost fiica mea :). Cred ca trebuie sa-ti placa rata si gustul ei, ca sa o mananci cu placere. Poti frige doar pulpe de rata, daca acelea iti plac, sa le servesti cu garnitura de varza rosie. Vor fi minunate. :)

      2013/11/27 Disqus

      • Catalina spune:

        Multumesc pentru raspuns :)
        Deci pieptul de rata copt indelund, oricat de preparat, tot are gust de ficat. Mie doar pieptul imi displace, pulpele sunt geniale, dar am si piept pentru ca tot timpul cumpar rata intreaga, fiind mai avantajos. Probabil o sa facem diviziunea ratei, pieptul la sot si pulpele la mine. Va multumesc inca o data ca va faceti timp sa-mi raspundeti!

  7. maria maria spune:

    Draga Laura,
    Tocmai ce am pregatit o rata dupa reteta ta, a iesit delicioasa!

    • Anonim spune:

      Vaaai, Maria, pai se poate, mi-ai facut o poftaaaa! Glumesc, sa va fie de bine, stiu ca e un deliciu ca si mie si celor carora le-am servit-o le-a placut la nebunie, iti vine sa te lingi pe degete.:) Nu-i faci si o poza, sa ne arati cum ti-a iesit? :)

  8. agnes spune:

    reteta e usor de facut si rezultatul senzational. O recomand cu caldura si bucatarilor incepatori. 

  9. florenta ilie spune:

    Buna seara!
    Familia mea,adora rata…si daca imi este permis,as lasa o sugestie de preparare a pieptului de rata.Salata de rata cu ardei copt. Pieptul de rata se condimenteaza cu sare si rozmarin si se pune la cuptor,acoperit cu folie pana se coace.Dupe ce s-a copt il maruntim cubulete mici,apoi se adauga ardeiul copt 10-15 buc de ardei rosu,2-3 catei de usturoi,busuioc,4-5 linguri de mioneza si un buchet generos de marar.Se amesteca toata compozitia si se da la rece.Este un amestec delicios care va va incanta papilele gustative.Va doresc pofta buna!!

  10. lauralaurentiu spune:

    Codrut, sa va fie de bine! Ma bucur mult si asa e, rata are o carne minunata, e pacat ca nu gatim mai des aceasta zburatoare! E foarte buna aceasta reteta, simpla si buna!

  11. Codrut spune:

    Am urmat punct cu punct si am reusit sa mancam in 4 persoane o rata MINUNATA! Multumim Dna Laurentiu!

  12. carlacolonin spune:

    Multumesc laura pentru raspunsul si sugestiile de mai sus.
    Asa-i rata mea este crescuta la curte si e rata muta.
    Am si o „opinca” ( nu stiu cum s-o numesc altfel) de pamant cu tot cu capac…s-o coc in ea la cuptor dupa ce am tinut-o peste noapte in marinata? cu drag Adina

  13. laura laurentiu spune:

    Adina draga, iti multumesc, mai intai, ca citesti blogul meu. In privinta ratustii: daca celelalte parti pe care le-ai gatit au fost fragede si moi, acest piept de rata condimentat simplu, cu sare piper si ceva rozmarin poti sa il tragi pur si simplu pe gratar, astfel incat sa fie mediu facut (mijlocul sa fie usor in sange), apoi sa il tai felii subtiri si servesti cu o garnitura de legume sotate in unt si ceva fruct sotat la fel: gutuie, mar, caise etc. – este foarte rafinat si gustos. Daca, insa, este vorba despre o ratusca de curte, bine „antrenata” si mai musculoasa :P iti recomand sa tii pieptul intr-o marinata (vin alb, 2-3 felii de ceapa, un catel de usturoi, sare, piper si ulei de masline) chiar peste noapte, in frigider, si sa il gatesti a doua zi inabusit, la cuptor, uns cu un amestec de mustar, o lingurita de miere, putina sare si nucsoara rasa. Obligatoriu sa il tii acoperit in timpul coacerii si sa il descoperi abia catre sfarsit, ca sa se rumeneasca. Il feliezi frumos, putin oblic si ii pui alaturi o granitura cuc are sa se potriveasca. Sper sa iti fi fost de folos.

  14. Anonymous spune:

    Buna,
    am nevoie si eu de un sfat de la duneavoastra.
    Am primit de la mama cu ceva timp in urma o rata. Am gatit o parte din ea dar pieptul l-am lasat la urma. As vrea sa-l gatesc intr-un mod mai special. Am tot gasit pe net fel si fel de retete dar as vrea ceva incercat si probat de cine asa ca dumneavoastra mai cu experienta in ale bucatariei decat mine.
    Ma puteti ajuta? va rog!
    Cu drag o resiteanca Adina

  15. Doru spune:

    Am mancat o singura data rata in felul asta, fripta, rumena, suculenta si insotita de o varza rosie dulceaga – a fost la Praga! Nu cred ca am mancat ceva mai bun nici pana atunci, nici dupa aceea! Asta pe care ai gatit-o tu mi-a redesteptat amintirea celei cehesti si mi-a pus in alerta sucurile gastrice…ce ma fac acum?

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE