Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Rulada de carne si legume

Rulada de carne si legume

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Rulada de carne si legume pe care v-o propun azi este inspirata de un preparat clasic sud americana, numită ”matambre” sau matahambre, in traducere libera, ”omoara foamea”. Aceasta friptura este specifica Argentinei si Uruguay-ului, iar varianta clasica este făcuta din carne de vita si anume din fleica sau carnea de pe coaste, dezosata, adaugandu-se legume si branza si rulandu-se, obtinand, deci, ”matambre arollado”.

Evident, cum inca nu am avut sansa – la care nici prea îndraznesc sa sper – de a degusta minunea asta acasa la ea, inspiratia a venit din cartea lui Chuck Williams, „Retete esentiale ale gastronomiei moderne”, si, asa cum se intampla deseori, inainte de a ajunge la voi, a fost drastic modificata conform continutului frigiderului si al camarii. Rezultatul? Foarte bun si aspectuos, familionul incantat a lansat cereri de reluare, ce mai, un succes deplin!
rulada de carne cu legume

Ingrediente Rulada de carne si legume:

  • 1 pulpa superioara de curcan in greutate de 850 de grame, dezosata (750 de grame de fleica de vita, coform retetei din care m-am inspirat)
  • 150 de grame de prosciutto crudo, fin feliat
  • 250 de grame de spanac congelat, bine maruntit (C.W. recomanda o legatura buna de spanac proaspat)
  • 1 morcov mare, dat pe razatoare
  • 1 ceapa mica, tocata
  • 1 ardei verde (C.W. recomanda ardei rosu, eu nu am avut)
  • 1 fir de usturoi verde (asta e contributie personala)
  • 150 de grame de cascaval ras
  • 5 linguri de pesmet
  • 2 lingurite de cimbru uscat
  • 1 lingura de boia de ardei dulce (sau iute, daca va place)
  • 2 linguri de pasta de tomate
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 2 catei mari de usturoi, tocati
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 1/2 lingura de zahar brun
  • 1 pahar (150 ml.) de vin rosu sec
  • 1 lingura de sos worcester
  • 1 lingura de mustar
  • sare, piper

Preparare Rulada de carne si legume:

Carnea (pentru originalitate, se foloseste carne de vita, dar eu cred ca iese la fel de buna friptura si cu carne de porc) se taie in asa fel incat sa se obtina un dreptunghi cu dimensiunile de aproximativ 25/30 de cm. Se mai bate cu ciocanul, se mai fasoneaza, astfel incat sa se obtina un strat cat mai uniform de carne, in grosime de ~ 1 cm. Se condimenteaza cu sare si piper:

rulada de carne cu legume 1

Se unge carnea cu mustarul, apoi se da la frigider pentru 1 sfert de ora:

rulada de carne cu legume 2

Intre timp, se pregatesc legumele (se rade morcovul, se toaca ceapa, ardeiul, usturoiul etc.).Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.Cei doi catei de usturoi tocati, 1 lingura de otet balsamic, 1 lingura de pasta de tomate, boiaua de ardei si 1 lingura de ulei de masline se freaca energic intr-un bol, pana se obtine o pasta:

rulada de carne cu legume 3

Se pastreaza 1 lingura din aceasta pasta, restul se intinde deasupra carnii:

rulada de carne cu legume 4

„Prosciutto” am avut din productie proprie, că nu-i prosciutto cum e şoncu’ bănăţan! Iată cum au evoluat jamboanele puse la saramură la tăierea porcului (masacrul din iarnă are si niste rezultate pozitive :P ):

home made prosciutto crudo

In fine, feliile fine de prosciutto se aseaza deasupra carnii:

rulada de carne cu legume 5

Se continua cu un strat de spanac:

rulada de carne cu legume 6

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Apoi e randul morcovului ras:

rulada de carne cu legume 7

Urmeaza un strat de ceapa tocata:

rulada de carne cu legume 8

… si unul de ardei si usturoi verde:

rulada de carne cu legume 9

Se preseaza cu plamele deasupra legumelor si in varf se mai pune un strat format din cascavalul ras, amestecat cu pesmetul, cimbrul uscat, sare si piper dupa gust:rulada de carne cu legume 10

Se preseaza cu plamele deasupra cascavalului si se ruleaza carnea incepand din partea mai lunga a dreptunghiului, legand cu sfoara de bucatarie la fiecare 4-5 cm., obtinandu-se un cilindru indesat:rulada de carne cu legume 11

Cele doua linguri de ulei de masline ramase se incing intr-un vas incapator si rulada se rumeneste in ulei pe toate partile, timp de 5 minute:

rulada de carne cu legume 12

Rulada se transfera intr-un vas pentru cuptor, impreuna cu grasimea din tigaie si se unge pe deasupra cu lingura de pasta de usturoi, boia, pasta de tomate pastrata:

rulada de carne cu legume 13

Se da vasul la cuptor pt. 35-40 de minute, apoi se scoate, se ridica rulada de pe fundul vasului (in cazul in care e prinsa) si se adauga vinul:

rulada de carne cu legume 14

Vasul se acopera cu un capac (n-am capac pentru acest vas), cu folie de aluminiu sau… faceti ca mine, introduceti tava cu totul intr-un tub marisor de punga pentru fripturi, perforati punga in cateva locuri, sigilati capetele si… la cuptor, pentru inca o ora incheiata!

rulada de carne cu legume 15

Dupa o ora, se scoate rulada, se aseaza pe platou si se acopera cu folie de aluminiu.Vasul in care s-a fript rulada se aseaza pe foc, se adauga lingura de otet balsamic pastrata, la fel lingura de pasta de tomate ramasa, 1 lingura de sos worcester si se da totul in clocot, racaind orice urma rumena de pe vas. Daca e nevoie, se dilueaza cu un pic de supa de pasare (sau apa calda) daca dimpotriva, e prea lichid, se fierbe aproximativ 5 minute, pana ce sosul se formeaza. Se potriveste gustul cu zaharul brun, sare si piper, apoi sosul se strecoara printr-o sita fina si se pune in sosiera:

rulada de carne cu legume sos

Se scot atele ruladei si se feliaza:

rulada de carne cu legume 16

Se aseaza pe un platou alaturi de garnitura preferata (eu am avut cartofi copti la cuptor, doar stropiti cu o lingura de ulei de masline aromat cu usturoi):

Ultima rețetă publicată

rulada de carne cu legume

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 comentarii la Rulada de carne si legume

  1. Poppteo spune:

    Buna ziua

    am facut aceasta reteta si este extraordinara. Un regal. Multumesc pentru aceste bunatati.

  2. Elvira Foica spune:

    LAURA AI NISTE RETETE EXTRAORDINAR DE BUNE. EU SUNT BIHOREANCA , AM INCERCAT RETETELE TALE SI POT SA-TI ZIC CA SUNT DE NOTA ZECE CU STELUTA.TE PUP

    • Anonim spune:

      Elvira, multumesc foarte, foarte mult pentru aprecieri! Ma bucur sa stiu ca ma citesti, iti multumesc ca ai incercat retetele si te mai astept cu mult drag!

  3. Ionela spune:

    La multi ani, Laura! Am facut si eu pentru Revelion rulada asta din muschi de porc si a iesit minunata! Am avut si ardei rosu si sunca presata cumparata, asa ca a iesit foarte colorata si nu mai zic cat de gustoasa! Iti multumesc mult! Daca vrei iti trimit poze cu ea. Te pup!

  4. raluca spune:

    Interesanta reteta; insa, daca nu e secret de familie poate ne impartasesti si noua pe larg reteta suncutei la saramura. sunt sigura ca daca as reusi sa-i fac sotului meu crescut de copil la bunici, ar fi tare incantat, intreaba o fata de la oras, dar dornica sa invete.

  5. lauralaurentiu spune:

    Lory – stii cata dreptate ai? :)) Naiva de mine, credeam ca o sa am mancare si pe a doua zi :P … sotul meu 4 felii, fiica-mea 4 si ea (dar in doua reprize), cu ale mele 2… gata rulada! :))

  6. lauralaurentiu spune:

    maria mihalache – multumesc frumos, sa ai parte de o duminica foarte placuta. :)

  7. lauralaurentiu spune:

    maria elena – familionul meu e pretentios, nu gluma! :P Daca le-a placut, asta inseamna ceva ;)…

  8. lauralaurentiu spune:

    Bianca – asa e, intr-adevar o mancare foarte gustoasa… sosul foarte, foarte bun si el!

  9. lauralaurentiu spune:

    Novelinadeltorto – multumesc mult pentru complimente, te mai astept. :)

  10. lauralaurentiu spune:

    Sara_Miki – e adevarat, parca ruladele au mai mulaa savoare, evident de la ingredientele in plus care confera carnii mai mult gust si rafinament.

  11. Lory spune:

    La cum arata cred ca a disparut imediat :))
    Felicitari!!
    Lory

  12. maria mihalache spune:

    Apetisant,Laura!
    Duminica placuta!

  13. maria elena spune:

    Laura, felicitari pt ,,mestereala culinara,, care arata tare bine, nu degeba familionul a cerut reluare.

  14. Bianca spune:

    Arata foarte bine!!! Si sigur e foarte gustoasa.

  15. Novelinadelorto spune:

    E extraordinar de bun si cu ce minuta…:D…brava si complimente…:D

  16. Sara_Miki spune:

    Super arata. Si mie imi plac mult ruladele din orice fel de carne.. au acel "ceva".. decat carnea simpla facuta friptura. Pupici.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE