Cautare in site
x inchide

Sarmale de post cu ciuperci

Reteta de
Adaugata la
Nu cred ca exista vreo gospodina in tara asta care sa nu fie in posesia propriei retete de sarmale, a propriilor ponturi si secrete de fabricatie mostenite de la mama, a unei anume variante preferate de familie. Acesta a fost si motivul pentru care inca nu am postat pe acest blog culinar nicio reteta de sarmale, gandindu-ma ca fiecare dintre cei care ma citesc stiu deja sa le faca.
Fiind insa, in perioada postului, m-am gandit sa va ofer o reteta de sarmale de post, care sunt  ceva mai putin cunoscute, cel putin atat de gustoase decat cele cu carne (daca nu si mai si) si nu contin nici urma de ingredient de origine animala.
sarmale de post

Ingrediente Sarmale de post cu ciuperci:

  • 1-2 capatani de varza murata sau dulce (in functie de marimea verzei, dar si de calitatea frunzelor)
  • 500 de grame de ciuperci proaspete
  • 200 de ml. de orez cu bobul rotund, spalat si zvantat
  • 1 telina mica (radacina)
  • 2 morcovi mari
  • 2 cepe mari
  • 150 de ml. de bulion de rosii
  • 60 de ml. de ulei (de care vreti, eu am folosit de masline pentru ca nu doar „greseaza”, ci aduce propriul aport de gust in orice mancare)
  • 1 legatura de marar
  • 1 legatura de cimbru
  • 2 foi de dafin
  • sare si piper

Preparare sarmale de post cu ciuperci:

Se desprind frunzele de pe capatana de varza murata si daca varza e prea sarata, se pot desara, clatindu-se in cateva ape reci. Se decupeaza cu grija nervurile ingrosate de pe frunze (nervuri care se pastreaza deoparte) si se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni si calitate pentru sarmale. Din frunzele de la suprafata capatanii, mai mari, se pot obtine 2-3 sarmale.
Daca se foloseste varza dulce, se curata varza de frunzele ofilite de la suprafata. Se pune la fiert o oala mare cu apa, dupa ce da in clocot se sareaza apa si se opareste varza intreaga timp de 1-2 minute. Se desprind frunzele de la suprafata, care au devenit suple in urma oparirii si se scufunda varza din nou in apa clocotita, pana cand se desfac toate frunzele. Dupa cum e necesar, frunzele se mai pot opari scurt, fara a fi gatite, doar atat cat sa fie maleabile si sa se poata lucra usor cu ele.
Morcovii se curata si se rad pe razatoarea mare (eu i-am dat la robot), telina si ceapa la fel.
sarmale de post ingred
Se incinge intr-o cratita uleiul si se adauga morcovii, telina si ceapa. Se amesteca de cateva ori si se reduce focul, ca sa se caleasca incet legumele timp de 4-5 minute.
sarmale de post 1
Ciupercile bine sterse de impuritati cu un servet de bucatarie se toaca marunt (eu le-am dat la robot) si se adauga peste legume.
sarmale de post 2
Se amesteca bine si se mai caleste amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se trage de pe foc si se potriveste gustul cu sare si piper. Se adauga mararul tocat si frunzulitele de cimbru (pastrati 2-3 ramurele de cimbru deoparte).
sarmale de post 3
 Se amesteca bine legumele cu verdeata si se adauga orezul.
sarmale de post 4
Compozitia se omogenizeaza si se umplu sarmalele, rulandu-se in foi de varza si indesand capetele inauntru.
sarmale de post 5
sarmale de post 6
Pentru gatitul sarmalelor este de preferat o oala cu peretii mai grosi sau una de lut. Eu am oala de ceramica, pe fundul careia am asezat un pat din 1/2 din nervurile frunzelor de varza si frunzele ramase (de exemplu, cele foarte mici, din interiorul verzei) tocate marunt, apoi am aranjat sarmalele. Mie imi place sa asez sarmalele in oala vertical, mi se pare ca sunt mult mai usor de scos cand sunt deja gatite.
sarmale de post 7
Am acoperit sarmalele cu restul de varza tocata, am adaugat bulionul de rosii, 2 crengute de cimbru si frunzele de dafin.
sarmale de post 8
Se toarna apa calda atat cat sa depaseasca sarmalele de 1-2 degete inaltime, se pune capacul pe oala  si se dau sarmalele la foc mic. Dupa preferinta, se pot da si la cuptor, dar daca se gatesc fara graba, intr-un vas de ceramica, nu mai e nevoie, vor fi foare bune si asa.
Durata de fierbere a sarmalelor de post variaza in functie de calitatea verzei, exista anumite soiuri de varza care fierb mai greu. De aceea, se supravegheaza pe durata fierberii si se adauga cate putina apa calda la nevoie. Sarmalele bine fierte au varza moale care poate fi taiata (rupta) usor cu furculita, neopunand nicio rezistenta.
In fine, ale mele au fiert aproximativ 2 ore pe foc mic si au fost delicioase. Fiica-mea nici nu si-a dat seama ca sunt de post (eh, are colege foarte interesate de blogul asta, poate ca o sa ii dezvaluie acum „carnivorei” mele ce-a mancat :P).
Iti recomand reteta de Sarmale de dulce (cu carne si toate cele bune :) ).
loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

95 comentarii la Sarmale de post cu ciuperci

  1. stanca spune:

    Ce complicat !!! cu asemenea reteta speriati pe incepatori. E o reteta de 2 bani.

  2. gigi spune:

    Ea imi can curg „balele” acuma daca nu-mi fac astzi sarmale chair ca ceva se intimpla..numai de ele virbesc de o saptamina. Din cauza unor problem nu credeam ca o ea am timo sa le fac. Dar vad ca pofta mii se maraste pe zii ce trece si miine de craciun as vrea sa le am sa nu cer la nimeni.

  3. miri miriam spune:

    buna ziua! am o rugaminte la dvs, poate stiti vreun secret care ar putea face compozitia pt sarmale de post sa stea mai legata!

    • lauralaurentiu spune:

      Nu am un asemenea secret, Miriam, e adevarat ca se impacheteaza mai greu, le va lega amidonul din orez in timpul fierberii.

    • Lidia spune:

      Scuze ca raspund asa tirziu ,dar poate va e de folos,1 lingura de malai leaga foarte bine compozitia de sarmale.In rest sint minunat de bune.Felicitari doamnei bucatarese!

  4. Mimi spune:

    Desi sunt gospodina veche nu am facut niciodata sarmale cu ciuperci.Acum m-a rugat nepoata sa-i fac si o sa incerc reteta asta ca imi spune”ceva” ca va fi buna !

  5. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  6. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  7. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  8. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  9. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  10. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  11. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  12. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  13. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  14. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  15. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  16. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  17. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  18. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  19. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  20. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  21. nelutu spune:

    mai adaugati si putina vinata tocata si putin gris sa se lege mult mai bine si pe urma papa ;nebunie,

    bune tare

  22. victorita sanda spune:

    eu am facut sarmale din :ciuperci la borcan,3 cepe , 2 morcovi ,o ceasca de orez , 2 dovlecei. Pot sa spun ca am mancat cele mai bune sarmale din viata mea.

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur, sa-ti fie de bine! Si noua ne plac tare mult sarmalele astea de post, sunt gustoase tare, nu e nevoie de nimic mai mult ca sa fie delicioase.

  23. laura lepadatu spune:

    Gata, am gasit !!!! :-)

  24. laura lepadatu spune:

    Deci…. am invelit sarmalele astea cred ca in toate frunzele de legume si tot nu am dat de capatul ghicitorii asteia…. un alt indiciu, ceva….?

  25. Ludovic Pap spune:

    Sărmăluţa se-nveleşte şi în frunză de ştevie.Am răspuns bine d-na Laurenţiu?

    • lauralaurentiu spune:

      Domnule Ludovic, aveți perfectă dreptate, sărmăluța se învelește și în frunza de ștevie, numai că frunza care constituie răspunsul la ghicitoare e alta. :) O să vă rog să nu postați răspunsul în mod public, ca să-l vadă și ceilalți concurenți, ci să îl introduceți puțin mai sus la locul lui, după ce apăsați butonul roșu pe care scrie „răspunde”.

  26. Ludovic Pap spune:

    Sărmăluţa se-nveleşte şi în frunză de ştevie.Am răspuns bine d-na Laurenţiu?

  27. Ludovic Pap spune:

    Sărmăluţa se-nveleşte şi în frunză de ştevie.Am răspuns bine d-na Laurenţiu?

  28. Ludovic Pap spune:

    Sărmăluţa se-nveleşte şi în frunză de ştevie.Am răspuns bine d-na Laurenţiu?

  29. Ludovic Pap spune:

    Sărmăluţa se-nveleşte şi în frunză de ştevie.Am răspuns bine d-na Laurenţiu?

  30. Ludovic Pap spune:

    Sărmăluţa se-nveleşte şi în frunză de ştevie.Am răspuns bine d-na Laurenţiu?

  31. Ludovic Pap spune:

    Sărmăluţa se-nveleşte şi în frunză de ştevie.Am răspuns bine d-na Laurenţiu?

  32. Ludovic Pap spune:

    Sărmăluţa se-nveleşte şi în frunză de ştevie.Am răspuns bine d-na Laurenţiu?

  33. ultima data cand am gatit sarmale a fost reteta traditionala cu carne, cum intre timp mi-am schimbat obiceiurile aveam mare nevoie de o solutie vegetariana, am incercat reteta dvs iar rezultatul a fost surprinzator de gustos, multumesc :)

    • lauralaurentiu spune:

      Cu multa placere, sa va fie de bine. Sunt atat de gustoase, intr-adevar, incat fiica-mea nu isi da seama ca „o pacalesc”. :)

  34. sarah spune:

    Mult mai usor in cazul ca avem varza proaspata ,in loc de a o opari ,va sugerez sa puneti varza intrega in congelator timp de 24 de ore.cu catva timp inainte de a incepe sa facem sarmalele scoatem varza din congelator,o lasam sa se deconceleze.va ramane moale ,foarte usor de umplut.pot spune ca e mult mai buna asa decat sa o fierbem ptr a obtine frunze moi,usor de umplut.Incercati!Merita!

    • lauralaurentiu spune:

      Foarte faina idee, mersi, Sarah. :) Loc in congelator n-am nici pentr-un ac, dar cand se va mai „aerisi” o sa incerc sugestia ta.

      2012/12/6 Disqus

  35. Kenya spune:

    Ar fi interesant sa postati o reteta de sarmale de post cu nuci. Eu am mancat sunt mai bune decat cele cu carne sunt fan numai ca nu stiu reteta.

    • lauralaurentiu spune:

      E foarte simplu, atunci cand se caleste ceapa se adauga 1 mana de nuci zdrobite. Se poate si sa renuntati la ciuperci si sa cresteti cantitatea de nuci. Unii pun si stafide, chestie de gust.

  36. Craciun Iolanda spune:

    Esti una din cele mai bune gospodine!!!! 
    Mai salvat de multe ori!!!
    Multumesc.

  37. Deea spune:

    Buna ziua. Va citesc blogul de ceva vreme si atunci cand vreau sa gatesc ceva nou apelez la dvs. Am incercat cateva retete, iar duminica am facut sarmalutele (primele facute in viata mea :))) si au iesit minunate. Am fost laudata pt ele, iar acum eu va laud pe dvs. si va multumesc pt ca existati si ca astfel prin dvs. ne putem desfata cu o masa delicioasa.. O zi buna va doresc.

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur foarte mult, Deea draga, ca ai reusit sarmalele de post si ca ti-au placut. Sa va fie de bine si sper ca vei mai incercasi alte retete, eu astept cu drag cu impresiile tale.

      2012/3/15 Disqus

  38. Rohrmann Dan spune:

    acum am pus la foc si deabia asteptsa maninc

  39. niko_mikk spune:

    se fierbe orezul?

  40. ILEANA spune:

    DA Femeie de femeie sa-ti  dea Dumnezeu sanatate ca buna esti la casa omului.  
    Multumesc pentru toate bunatatile pe care le impartasesti si cu altii.
    Faptul ca esti atita de buna… din toate punctele de vedere, Dumnezeu te ajuta in tot cea ce faci.
    Desi sint depaaaarte de Tara, nu am uitat de unde am plecat, imi iubesc Banatenii mei,mincarile ca la mama acasa SI  TRADITIILE .
     Sint Banatana si imi plac toate retetele tale SI  apreciez tot ce faci.
    Eu gatesc  retetele noastre cu toate ca de multe ori nu au acelas gust ca la mine acasa. 
    Si in incheiere imi stimpar dorul  cu MUZICA LUI LAURA LAURENTIU  &VUCOMIR RADANOV

    • lauralaurentiu spune:

      Multumesc foarte mult pentru cuvintele atat de frumoase si pentru toata aprecierea ta. Te astept in continuare sa ma citesti… si sa ma asculti :).

  41. iasminna spune:

    nu prea ma omor dupa mancarea de post sincer nu stiu sa fac mancare fara carne si asi vrea reteta de sarmale cu carne.am si eu oala de lut dar am folosito doar in cuptor nu se sparge direct pe flacara?

  42. Vad ca sunt in asentimentul tuturor ca reteta este de nota 10.Eu am gatit sarmalutele in acelasi mod -minus telina , asa ca voi incerca varianta DVS.Numai bine !!

  43. Diana spune:

    Ex-ce-len-teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee , deja salivez pana marti cand voi face si eu

  44. VIRGIL spune:

    Doamna Laura astept cu nerabdare sa vad si eu o reteta adevarata de MITITEI romanesti de la Dvs.Toate care pe le-am gasit pana acum au fel de fel de ” chichite ”mai bine zis SECRETE Nu inteleg de unde vine aceasta secretomanie,nimeni nu spune corect cantitati , metode sau tehnici de pregatire sunt atat de multe si diferite ca imi da o confuzie mare.Sunt departe de tara si duc dorul micilor adevarati.Cu stima Virgil

    • Anonim spune:

      Domnule Virgil, imi pare rau daca o sa va dezamagesc, insa mititeii sunt unul dintre putinele, foarte putinele feluri de mancare pe care eu insami nu pun gura. Am o trauma legat de ei si nu stiu daca o voi putea depasi vreodata :)).

      2011/10/16 Disqus

    • ILEANA spune:

       EU FAC RETETA ASTA DE ANI DE ZILE SI E FOARTE APRECIATA poate iti place
      1Kgcarne vita.,  300gr carne de porc,300gr carne de oaie,30 gr sare,1 lingurita piper,3-4 catei de usturoi, 1lingurita bicarbonat de sodiu se amesteca toate si lasi la frigider 2-3 ore
      mai am una dar eu pe asta o fac vesnic
      2-carne de berbec(fara os)1,300kg ,carne de vaca1,500kg, usturoi100gr  bicarbonat40gr,  2ardei iuti,,cimbru praf-5gr, mirodeni pentru cirnati10-gr, zeama de carne 300ml, sare50gr,piper 5gr
       

  45. Draga Laura, cu sarmalele astea mai scos din anonimat. desi citesc aproape fiecare postare (din cele fara carne) nu prea scriu dar de data asta vreau sa-ti multumesc pentru reteta. o sa cauta varza si le fac, sigur. daca nu gasesc varza ii zic lu’ Guvi sa-mi trimita :))
    un weekend placut :)

    • Anonim spune:

      Draga mea, ma bucur tare mult ca iti plac. Au fost foarte, foarte gustoase,
      de asta pot sa te asigur. In privinta verzei, ai putea sa o murezi tu rapid,
      desfacuta in foi, la fel ca pe castravetii de vara, intr-un loc caldut din
      bucatarie. Spor, te astept cu impresii!

  46. adela zilahi spune:

    arata foarte bine nu am mancat numai cu ciuperci … eu combin cu piept de pui de obicei… am sa incerc si asa…o zi buna!

    • Anonim spune:

      Adela, sunt sigura ca sunt bune cu piept de pui, dar noi vorbeam despre sarmale de post :). Cu pui nu mai sunt de post.

  47. Flora spune:

    Minunate ! Am o intrebare. Daca se foloseste varza proaspata, se mai acresc cu ceva sarmalele? Oare ar merge de pus putin bors la fiert?
    Cele bune !

  48. Serbanso spune:

    O reteta inedita. Nu am mincat niciodata sarmale cu morcov si telina. Dar de ce nu. Sint acrite numai cu rosii. Sora mea face cu ciuperci si cu soia tocata. Ies o nebunie. Vreau… Pup Nina

  49. Mi_somn spune:

    laura draga, bine ca ai pus si reteta asta, ca daca ai facut-o tu suta la suta e super! te pup, mia elekes

  50. Claudia spune:

    Nu am fost niciodata fan sarmale cu ciuperci, dar trebuie sa recunosc ca tare sunt ademenitoare cele facute de dvs!

    • Anonim spune:

      Dupa cum spuneam, fie-mea nu a aflat nici acum ca nu au fost cu carne :=)) ! Cand am vazut-o ca isi scoate si a 4-a sarma… :=)) in fine, am tacut chitic!

  51. Andreea spune:

    Ingenioasa metoda de asezare a sarmalelor in oala… se retine!

  52. Ada spune:

    ARATA ATAT DE APETISANT !!!!!!!!!!!!!!!!
    Vreau si eu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! La urmatoarea tura de legume, promit sa le fac. Fug dupa caiet … offf, ce-mi faceti voi mie …:))

CLOSE
CLOSE