Tajine cu lamai murate – a doua incercare

Autor:

Zilele trecute mi-am zis ca ar fi cazul sa fac putina randuiala prin şpais (camara). Trebaluind, am dat peste borcanul cu lamai murate legat de care imi facusem eu mari sperante, convinsa fiind ca voi descoperi acel tajine suprem, de toata lumea povestit, cica inegalabil ca gust si aroma. In incercarea precedenta de a prepara tajine de pui cu lamai murate am urmat pas cu pas reteta din carticica pe care am primit-o cu vasul tajine. Rezultatul a fost comestibil, dar in niciun caz nu ne-am dorit sa il reluam, prea acru, prea amar, prea nu stiu cum pentru papilele noastre dedate in mare masura doar cu blande bunatati din vechiul imperiu. Mi-am zis eu: hai sa le mai dau o sansa! Nu demult am vazut o emisiune din ciclul „food safari” dedicata bucatariei marocane, procedeul era destul de diferit fara de ceea ce facusem eu, conform indicatiilor din carticica… am cautat filmuletul pe internet, l-am gasit si am purces la treaba, bineinteles, cu cateva ajustari ca sa fie reteta mai apropiata de preferintele noastre. A iesit… ei da, asta e o reteta de tajine cu lamai murate pe care sigur, foarte sigur si in unanimitate, familia mea doreste sa o mai savureze si altadata.
tajine cu lamai

Ingrediente Tajine de pui cu lamai murate:

  • 1 kg. pui (bucati pentru friptura, eu am folosit pulpe superioare si inferioare)
  • 1 kg. cartofi
  • 3 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 1, 1/2 lamai murate 
  • 1 ardei iute
  • 1 lingura de coriandru macinat
  • 1 lingura de chimen macinat
  • 1 lingura de paprika dulce
  • 1 lingura rasa de sare marina
  • 1 lingura de zahar brun
  • 1 lingurita rasa de piper
  • sare dupa gust
  • 1 varf de cutit de sofran
  • 2 legaturi de patrunjel verde (sau coriandru frunze, daca aveti)
  • 1 frunza de dafin
  • 3 linguri de stafide
  • 3 rosii crude sau 2 rosii din bulion, impreuna cu cateva linguri din sucul lor
  • 3-4 tije (tulpini) de telina (apio)
  • 100 de ml. de ulei de masline extravirgin

Preparare Tajine de pui cu lamai murate:

Am folosit bucati de cocos de casa, poate si acesta a fost un motiv pentru care mancarea a avut un gust atata de intens:

tajine cu lamai 1

Se curata si se toaca marunt usutroiul (poza 1); se limpezeste o lamaie murata si se taie marunt (poza 2); se toaca o ceapa, fara a fi nevoie sa se toace prea marunt (poza 3); se toaca si ardeiul iute (poza 4).

loading...
Preparare Tajine cu lamai murate - a doua incercare 2
Usturoiul, ceapa, lamaia si ardeiul iute se pun in blender, adaugandu-se 1 legatura de patrunjel verde.
tajine cu lamai 2
Se adauga coriandrul macinat, chimenul, paprika, frunza de dafin rupta in bucati, zaharul brun, sarea si piperul. Sofranul se dizolva in 100 de ml. de apa calda si se adauga peste ingredientele din blender.
tajine cu lamai 3
Amestecul de ingrediente se da la blender aproximativ 1 minut, apoi se adauga uleiul de masline si se omogenizeaza bine.
Acest amestec, am aflat eu din filmulet, se numeste „chermoula” si este marinata specifica in care se va marina carnea. Zis si facut, am pus carnea intr-un bol si am turnat „chermoula” deasupra. Pare-se ca cel mai indicat ar fi sa se marineze peste noapte iar minimum 2 ore, atata cat am si lasat-o eu.
tajine cu lamai 4
Dupa trecerea celor doua ore, am despicat pe lungime tijele de telina si le-am asezat in forma de gratar pe fundul vasului tajine (asta e din alt film, dar a fost de mare folos).
tajine cu lamai 5
Am adaugat apa doar cat sa acopere tijele de telina (cam 1 cana), apoi am asezat 2 cepe taiate pestisori, amestecate cu rosiile taiate cubulete (in cazul meu, cu cele doua rosii din bulion maruntite si ceva din zeama lor) si cu 3 linguri de „chermoula”.
tajine cu lamai 6

Au urmat bucatile de pui scurse de „chermoula”.

tajine cu lamai 7
Deasupra, am pus cartofii curatati si taiati in sferturi, amestecati cu aceeasi marinata.
tajine cu lamai 8
Am amestecat in marinata ramasa 1 legatura de patrunjel verde taiat in bucati mari si am pus totul peste cartofi, apoi am presarat stafidele si am asezat 1/2 de lamaie murata taiata in felii subtiri.
tajine cu lamai 9
Bun! Capacul peste vas si pe foc! Am pus mancarea pe foc iute pana a dat in clocot, apoi am mutat vasul pe ochiul cel mai mic, redus la minimum, doar ca sa intretina clocotele mici. In filmulet cel care pregateste tajine zice ca 45 de minute ar fi de ajuns, au am lasat mancarea pe foc 1 ora, lucru explicabil, cocosii mei de ograda au fost mai indaratnici la fiert. Nu am ridicat capacul si nu am amestecat deloc in primele 45 de minute. Iacata minunatia :
tajine cu lamai 11

S-a cerut si supliment!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *