Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tajine de miel cu lamai murate

Tajine de miel cu lamai murate

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Dupa toate felurile de tajine pe care le-am incercat (tajine cu pui si tajine de pui cu lamai murate), fara indoiala ca acest tajine de miel trebuie sa fie cel care a innebunit papilele degustatorilor europeni in calatorie prin nordul Africii care au avut sansa de a-l degusta la el acasa. Lamaile murate specifice acestei retete de mancare pun in valoarea carnea, care la randul ei se bucura nespus de prospetimea gustului lamailor, ce mai, desavarsire!
Tajine de miel cu lamai murate

Ingrediente:

  • 1 kilogram de carne de miel, curatata de pielite si grasime, taiata in cuburi
  • 2 lamai murate
  • 2 cepe mari
  • 2 rosii
  • telina cat un ou mic (sau 3-4 fire de tulpini de telina)
  • 1 ardei gras
  • 2 ardei iuti (sau dupa gust, mai mult sau mai putin)
  • 3 catei de usturoi
  • 50 de ml. de ulei de masline extravirgin
  • 1,5 kilograme de cartofi dintr-un soi mai ferm (nu sfaramiciosi)
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • condimente: 1 lingurita de paprika, 1 lingurita de chimen macinat, 1 lingurita de coriandru macinat, 1 varf de cutit de sofran, 2 foi de dafin, sare si piper
  • 1 mana de masline verzi (sau negre)

Pregatire:

Lamaile murate se clatesc intr-un jet de apa rece de saramura, ardeiul gras si ardeii iuti se spala si se curata de cotor si de seminte, rosiile se spala, se curata de partea alb-verzuie de la cotor si se taie in sferturi (sau cuburi), ceapa se curata etc., intr-un cuvant, se pregatesc legumele:
tajine de miel lamb tagine with preserved lemons ingrediente
Una dintre cepe se taie in sferturi (sau in 8), una dintre lamaile murate la fel si se pun in robot impreuna cu rosiile, ardeiul, usturoiul, telina, ardeii iuti si patrunjelul verde taiat mare. Se maruntesc toate foarte bine, apoi se adauga condimentele (paprika, chimenul si coriandrul macinat, 1 lingurita rasa de piper macinat si o lingurita buna de sare).
tajine de miel lamb tagine with preserved lemons chermoula
Se amesteca pasta de legume cu mirodeniile apoi se rastoarna intr-un vas incapator si se adauga 20 de ml. din uleiul de masline extravirgin si sofranul dizolvat in 400 de ml. de apa calduta.
tajine de miel lamb tagine with preserved lemons chermoula 2

Se amesteca bine si se adauga carnea de miel taiata in cuburi, bine curatata de pielite si grasime.

tajine de miel lamb tagine with preserved lemons 006
Carnea se acopera cu marinata (numita „chermoula” la mama ei acasa) si se lasa la marinat cateva ore bune, la frigider. Ideal ar fi sa se tina carnea in chermoula peste noapte, eu am tinut-o doar 3 ore si a fost foarte buna si asa.
Dupa trecerea timpului de marinare, in vasul tajine se incinge restul de ulei de masline (30 de ml.) si se adauga bucatile de carne scurse de marinata.
tajine de miel lamb tagine with preserved lemons 012
Carnea  se intoarce pe toate partile pana cand nu mai are urme vizibile de sange.
Cartofii curatati, spalati si taiati in sferturi (sau in 8, ideea e sa fie bucati destul de marisoare) se amesteca cu marinata ramasa.
tajine de miel lamb tagine with preserved lemons 018
Se adauga in vasul tagine, deasupra carnii de miel, cartofii impreuna cu marinata; se adauga si foile de dafin si ceapa ramasa, taiata pestisori.
tajine de miel lamb tagine with preserved lemons 023
Se acpera cu capacul vasului tajine si se lasa pe foc mic, timp de 45 de minute – 1 ora (pana cand cartofii sunt fierti si carnea frageda). Din cand in cand, e bine sa se verifice daca nu cumva mai e nevoie de un aport suplimentar de lichid, daca e cazul, se mai adauga cate putina apa fierbinte.
tajine de miel lamb tagine with preserved lemons 025
In final carnea trebuie sa fie frageda iar cartofii bine fierti, fara a fi sfaramati. Se taie felii lamaia murata ramasa si se curata de samburi.
tajine de miel lamb tagine with preserved lemons 027
Se garniseste mancarea pe deasupra cu feliile de lamaie si cu maslinele si se da intr-un clocot scurt. Se serveste calda, direct din vasul tajine.
Preparare Tajine de miel cu lamai murate 10
Va recomand din toata inima aceasta mancare, a placut chiar si celor mai reticenti degustatori, fiica-mea si invins retinerea fata de carnea de miel si a decretat pranzul „foarte gustos” iar taica-meu, fara a fi entuziast al felurilor exotice, la asta a cerut supliment.
loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 comentarii la Tajine de miel cu lamai murate

  1. Mihai spune:

    „1 lingurita de chimen macinat”
    Nu chimion?

    Mihai

  2. Anonim spune:

    Tii-Ha! ..curat pasiune la preparare pan’la lins pra djejite!!
    Acum imprim reteta dumitale si’o propciesc in pioneze sa vaza si goscii d’or venii
    – ca ce’i bun, si lui Dumnezeu ii place(doar ca mie’mi lasa gura apa dupa paradaisile tale, – aici in Canada n’au gustul ca ale din pozele matale.
    Felicitari pentru faura bucatareasa ce ne imbie sa ne suflecam manecile!

    • Anonim spune:

      Virgilutz, nishi nu ma gangesc ca goscii ar pucea sa nu fie incatati de asa mancare. :) Multzam de vizita si aprecieri.

      2011/10/8 Disqus

  3. Nenad Luchin spune:

    Un deliciu…nebunie curata…salivez…ioi te!!!!!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE