Chifle cu ceapa si cu masline

Autor:

Aceste chifle sunt cu ceapa si/sau cu masline sunt nemaipomenit de moi, de bune, de aromate si langa un pic de branza sau un pahar cu iaurt constituie un mic dejun perfect. Nu contin atat ceapa cat si masline, ci am facut unele chifle cu ceapa si alte chifle cu masline, impartind aluatul in doua si punand cele doua adausuri aromate separat, in cate-o jumatate din aluatul framantat. Asa procedez de fiecare data, pentru ca ne plac la nebunie atat chiflele cu masline, cat si cele cu ceapa, parca fiecare ne imbie sa le gustam si sa ne pronuntam o data pentru totdeauna preferintele, ceea ce nu reusim niciodata, dar perseveram in a le proba :P. Pentru ca sunt foarte usor de facut si destul de rapide, sunt convinsa ca va veti rasfata si voi familiile cu aceste painici minunate.

paine cu ceapa si cu masline, reteta chifle ceapa si/sau masline
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Chifle cu ceapa si cu masline

  • 500 de grame de faina obisnuita pentru paine (tip 550 sau 650)
  • 20 de grame de drojdie de bere proaspata
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 50 de grame de masline (cantarite fara samburi)
  • 1 ceapa rosie mica (50-60 de grame)
  • 100 de ml. ulei de masline
  • 275 ml. de apa
  • 1 lingurita de otet
  • optional: cate un strop de cimbru si rozmarin uscat, sau ce ierburi preferati
  • faina pentru presarat planul de lucru

Preparare Chifle cu ceapa si cu masline:

Inainte de orice, trebuie sa precizez ca daca se doreste sa se pregateasca painea numai cu ceapa sau numai cu masline, se va dubla cantitatea precizata in lista de mai sus a respectivului ingredient, eliminandu-l pe celalalt.

Reteta asta necesita niste preparative preliminare, inainte de a trece la framantatul propriu zis. Se cantareste, deci, faina, se pune intr-un castron incapator si se amesteca cu sarea. Drojdia se freaca cu 1 lingurita de zahar pana se lichefiaza, se adauga 3 linguri de apa calduta (la maximum 40 de grade Celsius, din cantitatea totala de apa) si se toarna intr-un gol format in mijlocul fainii (poza 1). Pana cand drojdia prinde a face bulbuci, se trece la pregatirea adausurilor (poza 2). Ceapa se toaca marunt; intr-o tigaie incinsa se adauga 50 de ml. de ulei si ceapa tocata, presarand de la inceput un praf de sare, pentru a preintampina arderea cepei (poza 3). Imediat ce ceapa se rumeneste usor, fara a se arde, se toarna impreuna cu tot uleiul din tigaie – chiar tot uleiul, se scurge bine – intr-un castron si se lasa sa se raceasca; maslinele se toaca marunt si se acopera intr-unc astron cu uleiul ramas (poza 4).

preparare paine cu ceapa si paine cu masline 1

Odata drojdia activata, dupa preferinta, se pot adauga in aluat mici cantitati de ierburi aromatice. Eu am adaugat cate 1 lingurita rasa de cimbru si de rozmarin uscat (poza 1). Apa calduta se amesteca cu otetul si se toarna peste faina, amestecand cu mana; atentie, in functie de calitatile fainii s-ar putea ca sa fie nevoie de 1 lingura de apa in plus sau in minus (poza 2). Se framanta aluatul pana cand se desprinde de pe mana si peretii vasului (poza 3). Aluatul trebuie sa fie doar o idee mai tare decat un aluat obisnuit de paine. Daca se doreste sa se pregateasca painea atat cu ceapa cat si cu masline, aluatul framantat se imparte in doua parti egale (poza 4).

preparare paine cu ceapa si paine cu masline 2

Una dintre jumatatile de aluat se da deoparte si se adauga in vas, deasupra aluatului ramas, unul din adausurile pregatite, ceapa sau maslinele tocate, cu tot cu uleiul de pe ele. (Daca se pregateste cu o singura aroma, se adauga totul deasupra aluatului).

loading...

preparare paine cu ceapa si paine cu masline 3

Se framanta cu hotarare, la inceput aluatul va parea ca se incapataneaza sa nu primeasca uleiul, se va simti alunecos si parca va fugi din mana (e mai usor de preparat la masina de paine sau robot), dar pentru ca noi trebuie sa castigam de fiecare data, il vom birui in maximum 5 minute de framantat, aluat va deveni neted, nelipicios si cu o textura si consistenta asemanatoare aluatului de cozonac. Se procedeaza identic si pentru cealalata jumatate si se pune aluatul la crescut intr-un castron (separat, daca se pregatesc ambele feluri).

preparare paine cu ceapa si masline 4

Castronul cu aluatul se acopera cu foile alimentara sau cu un servet umed si se aseaza intr-un loc caldut, ferit de curent, pana cand isi dubleaza aluatul volumul. Atunci, planul de lucru se presara cu faina si aluatul se rastoarna din castron, observati cum se intinde in firicele, e semn ca a crescut frumos si va avea o textura minunata.

preparare paine cu ceapa si masline 5

Se modeleaza aluatul in ce forma se doreste, eu am format chifle ovale pe care le-am crestat pe mijloc, insa se poate da acestui aluat o forma de franzela, de paine rotunda, cornuri sau oricum se doreste, tinand cont, insa, ca painile mai mari au nevoie de un timp de coacere mai indelungat. Oricum veti opta sa o modelati, lucrati cu fermitate, fara teama ca se va intampla ceva cu aluatul daca il presati. Daca planul de lucru e bine infainat, aluatul molcut nu se va lipi si oricum l-ati presa in aceasta faza, va creste la loc ulterior.

preparare paine cu ceapa si masline 6

Painicile (sau painile) se lasa sa creasca inca 20-25 de minute, acoperite cu un servet umed, intr-un loc caldut, timp in care se preincinge cuptorul la 210 grade Celsius. In cuptorul rece (inainte de a-l porni), asezati o craticioara cu apa fierbinte, in pozitia cea mai jos. Aburul creat va ajuta la formarea unei coji subtiri, crocante.

Cand cuptorul atinge temperatura ceruta, se scoate craticioara cu apa si se dau painicile la copt. Se vor coace timp de 20-25 de minute, pana cand primesc o culoare rumena-aurie si ciocanind pe fundul lor, va suna a gol.

paine cu ceapa si paine cu masline 2-

Imediat ce se scot din cuptor, se pensuleaza pe suprafata cu apa, apoi se lasa sa se raceasca, de preferinta, pe un gratar (nu asezate direct pe un plan compact).

O sectiune pufoasa pentru voi si singurul regret este ca nu am putut atasa si parfumul minunat de imbietor:

chifle cu ceapa si masline sectiune-reteta

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. irina m a zis

    Foarte foarte gustoase cele cu masline. Cu ceapa inca n am incercat da n au intrat zilele n sac. Extraordinara reteta, niciodata nu mi iese painea cum trebuie dar de data asta a iesit excelent.

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur foarte mult ca ti-a reusit, sa iti fie de bine. Daca respecti reteta si esti atent la detalii nu are cum sa nu reuseasca. :)

  2. Senni a zis

    Buna Laura.
    Maine voi face reteta sub forma de o paine rotunda. Dupa parerea ta, timpul de coacere va fi acelasi? Si daca nu, indicativ, cam cat ar trebui sa o las in cuptor? Zic indicativ ca oricum o voi supraveghea.

    • lauralaurentiu a zis

      Parerea mea este ca timpul de coacere ar trebui sa fie undeva in jur de 25-30 de minute. In momentul in care atunci cand i se ciocaneste fundul va suna usor a gol, sigur e gata. Va astept cu impresii.

      • Senni a zis

        Buna Laura.
        Pana la urma am facut-o sub forma de painici ca sotul ti-a admirat pozele si a zis sa o facem asa… Mie mi-au iesit mai putin rumenite dar au crescut bine si au fost foarte pufoase. Iar gustul de ceapa si masline, ce sa mai zic? Excellent!! Multumesc Laura!

      • Senni a zis

        Buna Laura.
        Pana la urma am facut-o sub forma de painici ca sotul ti-a admirat pozele si a zis sa o facem asa… Mie mi-au iesit mai putin rumenite dar au crescut bine si au fost foarte pufoase. Iar gustul de ceapa si masline, ce sa mai zic? Excellent!! Multumesc Laura!

      • Senni a zis

        Buna Laura.
        Pana la urma am facut-o sub forma de painici ca sotul ti-a admirat pozele si a zis sa o facem asa… Mie mi-au iesit mai putin rumenite dar au crescut bine si au fost foarte pufoase. Iar gustul de ceapa si masline, ce sa mai zic? Excellent!! Multumesc Laura!

      • Senni a zis

        Buna Laura.
        Pana la urma am facut-o sub forma de painici ca sotul ti-a admirat pozele si a zis sa o facem asa… Mie mi-au iesit mai putin rumenite dar au crescut bine si au fost foarte pufoase. Iar gustul de ceapa si masline, ce sa mai zic? Excellent!! Multumesc Laura!

  3. liana toma a zis

    Minunate painici! Eu am facut mai demult paine cu masline si ceapa, dar n-am fost super incantata, am zis ca voi scoate ceapa data viitoare…

    • lauralaurentiu a zis

      Liana draga, sigur ca le poti adapta gusturilor voastre. :) Merg si cu un pic de bacon taiat foarte marunt si rumenit, de exemplu. :)

  4. Iri_esanu a zis

    ce fain, chiar m-am bucurat sa gasesc acest site. nu am facebook caci as fi dat LIKE. multumesc pt reteta . eu fac painea in casa nu cumpar niciodata si chiar doream ceva retete noi

  5. Maria a zis

    Laurici,

    Deli,deli,delicioase! Eu nu am avut masline si am facut cu carnati prajiti si ceapa rosie. Si binenteles ca am facut aluatul in masina de paine cu drojdie uscata, pentru ca eu sunt mai puturoasa cand vine vorba de framantat. Binenteles ca meriti multi pupici de la mine!

    • lauralaurentiu a zis

      Maria, ma bucur foarte mult ca au fost pe placul tau painicile. Sunt intr-adevar foarte bune si moi si se pastreaza foarte bine. Sa va fie de bine!

  6. Malina a zis

    Buna dimineata, draga mea! Iti scriu sa-ti spun ca am facut si eu azi painicile astea, doar ca le-am dat forma lunguiata, chiar acum infulec una, tin sa-ti spun ca au iesit minunate, am avut doar ceapa, data viitoare pun si masline, sa traiesti, sa infloresti, n-am baterie la aparat sa pun poza, pana se incarca nu mai apuc sa pozez nimic, las’ pe data viitoare sedinta foto. Te pup si te iubesc.

  7. a zis

    draga doamna Laura daca ati fi langa mine v-as imbratisa de bucurie!!!! au iesit extraordinare!!!! le-au placut fff mult alor mei!!!  abia am mai prins si eu 2! va multumesc din suflet!!!

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur mult de tot, sa va fie de bine! Nu ai si-o poza? MI-ar place sa vad cum ti-au reusit :).

      • a zis

         am vrut sa le fotografiez pe acestea, dar nu am mai apucat, ca s-au mancat! dar am fotografiat asta seara altele! nu am mai avut masline si am facut din acest aluat painici simple si au fost bune si asa! va atasez o fotografie de la acestea, au aratat la fel si celelalte!

      • lauralaurentiu a zis

         Excelente, sa va fie de bine! :) Multumesc mult pentru fotografie.

    • lauralaurentiu a zis

      Am taiat aluatul in 12 bucati, am aplatizat fiecare bucata pe planul de lucru infainat sub forma de disc cu grisimea de 2-3 cm., apoi am adus marginile discului catre mijloc, apasand bine. Am rostogolit painica pe planul de lucru sa se rotunjeasca bine, apoi am asezat-o pe tava cu partea cu lipiturile la baza. Am crestat 1 data cu cutitul bine ascutit.

  8. Crina a zis

    Buna ziua, draga doamna!
    Va urmaresc tot timpul asa ca duminica dimineata, la gandul ca am musafiri am deschis sa vad noutatile si am facut chiflele propuse mai sus. Au fost delicioase si apreciate!…asa ca nu mi-au ramas, desi aveam si-o paine integrala cu seminte facuta la masina in aceeasi dimineata…au fost minunate langa ciorba de burta si-un gratar! Multumim pentru sugestii. Va apreciez sincer talentul la gatit si bucuria cu care ne  impartasiti experientele!

  9. Ersilia a zis

    Mi-ai facut o pofta !!!!!!!!!!!! si este ora 22:30 si mi- e si o foameeeeeeeeee ! ti le-am mancat eu pe toate , acum ! Un da, hotarat ! sigur le voi incerca , …nu vor fi ele asa frumoase ca ale tale dar …incerc !

    • lauralaurentiu a zis

      Sunt convinsa ca vor fi la fel de frumoase, daca nu si mai si ;). Sa stii ca sunt grozave, se pastreaza proaspete zile in sir si sunt foarte gustoase.

  10. Maria a zis

    Cat talent si cata daruire si cebunatai mai faceti. sigu o sa le fac si eu aceste painici. Multumesc si pentru trucul cu apa nu am stiut. Ce sa mai zic?   Va multumesc pentru daruirea dumneavoastra si va doresc mult succes in continuare .  
    Cu drag Maria

  11. a zis

    Voi incerca cu mare bucurie reteta! Am facut toate retete de paine de la Dv! si ne-au placut mult! Azi o sa o fac si pe aceasta ca par delicioase painitele! Va multumesc pt ideeile minunate cu care ma inspirati sa diversific alimentati! o zi frumoasa!
     

  12. Daiana_iepuras a zis

    eu am facut doar cu masline pentru ca nu am gasit ceapa rosie in magazin :)) prima tura e in cuptor. sper..sa imi iasa.e pentru prima oara cand fac painici :)) sau ceva cu drojdie..ma sperie drojdia..e asa pretentioasa:))

    • a zis

       nu are de ce sa iti fie teama de drojdie, chiar nu e pretentiaoasa! fac de cativa ani aluaturi cu dojdie si e super simplu! cu timpul o sa te inveti! conteaza cat de mult exersezi! succes!

  13. Leoaica222 a zis

    arata nemaipomenit!nu am facut niciodata paine(mi e frica ca nu mi va iesi),dar reteta asta as vrea sa o incerc!felicitari!

  14. bela a zis

    chiar acum ma apuc de treaba!!!! revin dupa ce mananca si familia…nu de alta da sa va spun cat de tare m_au laudat:))

    • bela a zis

      Sunt atat de GUSTOASE .Am luat cina cu aceste painici,conopida pane,rosii si telemea.Sotul meu in loc de sarut mana de masa mi_a zis „sa_ti de  Dumnezeu sanatate iubito”:-))

      • lauralaurentiu a zis

        Bela draga, ma bucur din tot sufletul! Sa va fie de bine, si tie si sotului si sa va iubiti mereu :).

    • lauralaurentiu a zis

      Multumesc, ma bucur ca iti plac. Au un singur defect, dar mare: mananci una cu ceapa, te gandesti „doaaamne, da’ ce bune-s astea cu ceapa, ia’, alea cu masline cum or fi?”. Si iei una, sa te convingi. Iti zici ca parca asta-i mai buna, dar pentru edificare completa, mai iei una cu ceapa :P. Si tot asa =))!

      • Robescu Adriana a zis

        bune-bune dar ce ne facem cu sunculitzele?! eu am un regim care exclude faina alba asa ca ma vad nevoita sa le fac cu faina integrala.oricum vor fi gustoase.Dar stii ceva,Laura?! ai putea sa calculezi kcal la 100 gr/ml la minunatiile de bucatareli pe care ni le propui?nu de alta, dar sigur pacatuim si bagam mai multe cal decit trebuie.este doar o sugestie.multu pentru tot, adriana(bucuresti)

      • lauralaurentiu a zis

        Adriana draga, eu nu calculez, ca n-a calculat nici buna-mea :P. Dupa parerea mea, solutia este sa se micsoreze portiile, nu sa reducem calitatea a ceea ce mancam. Si dupa o zi in care „am apasat pe acceleratie” cam prea tare, sa mancam mai usurel… salata verde… multa apa cu lamaie… poate-poate reusim si intram in grupul fotomodelelor :P!

        2012/5/18 Disqus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *