Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Chifle graham

Chifle graham

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Faina Graham a fost inventata si produsa pentru prima data de un preot prezbiterian american, Sylvester Graham, in anul 1829. Sylvester Graham a fost, in acelasi timp, unul dintre primii dieteticieni, care a promovat o dieta vegetariana echilibrata. In mare, producerea acestei faini consta in macinarea mai mare a endospermei bobului de grau, apoi celelalte parti ale bobului sunt macinate fin si amestecate cu endosperma. Rezultatul este o faina cu un aspect usor granulat, de culoare brun deschisa, mult mai sanatoasa decat faina alba de grau. Din aceasta faina se fac mai multe tipuri de paine care sunt cunoscute cu toate sub titlul „graham”, biscuti si altele.
Eu va propun azi niste chifle graham, gustoase si sanatoase, ideale pentru micul dejun:
chifle graham

Ingrediente Chifle Graham:

  • 350 de grame de faina graham
  • 180 de grame de faina alba de panificatie
  • 150 de ml. de lapte
  • 150 de ml. de apa
  • 40 de mililitri de ulei de masline extravirgin
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura de zahar brun
  • 1 cub de 20 de grame de drojdie  proaspata

Preparare Chifle Graham:

Pentru inceput, se amesteca cele doua feluri de faina si sarea:

chifle graham 0
Laptele caldut si se amesteca cu apa, calduta si ea (40 de grade Celsius), se adauga zaharul brun si se dizolva drojdia in lichid. Se toarna lichidul cae putin in faina, la inceput amestecand, apoi framantand. Dupa incorporarea completa a lichidului se adauga si uleiul de masline extravirgin si se framanata mai departe pana la obtinerea unui aluat neted si elastic, eventual mai adaugand cate o lingura de faina (va fi putin mai lipicios si mai umed decat un aluat facut doar cu faina alba):
chifle graham 2
Aluatul se pudreaza cu putina faina si se lasa la crescut intr-un loc caldut si ferit de curent pana isi dubleaza volumul:
chifle graham 3
Se presara faina pe planul de lucru si se rastoarna aluatul. Se imparte in atatea bucati, dupa cat de mari se doresc chiflele. Eu am impartit in 12 bucati cu greutate in jur de 80 de grame (79-80-81, cum au iesit):
chifle graham 4

Fiecare bucata se aplatizeaza cu palma, apoi se prind marginile si se aduc spre interior, presand:

chifle graham 5

Se preseaza bine si astfel se obtine chifla:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
chifle graham 6

Chiflele astfel formate se intorc cu partea lipita in jos si se rotunjesc cu grija:

chifle graham 7

Odata toate chiflele formate, se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt si se pensuleaza cu apa calduta suprafata fiecareia:

chifle graham 8

Chiflele se mai lasa la crescut, in tava, aproximativ 25-30 de minute (in cuptorul incalzit pana la 40 de grade, alaturi de un vas cu apa fierbinte, ar fi locul ideal):

chifle graham 9
Imediat ce chiflele au crescut, se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se introduc chiflele la jumatatea cuptorului si se lasa 10 minute la temperatura inalta, apoi se reuduce focul pana la 180 de grade Celsius si se mai coc chiflele inca 10 minute, pana se rumenesc frumos:
chifle graham 10
Imediat ce se scot din cuptor, se pensuleaza suprafata fiecarei chifle cu apa:
chifle graham 11
Se lasa sa se raceasca si se servesc dupa plac. La micul dejun sunt ideale, se obtin niste tartine excelente, se pot taia in doua si unge cu unt, miere etc. O sectiune pufoasa:
chifle graham sectiune
Si un cosulet plin cu chifle proaspete care miros atat de frumos in bucatarie:
chifle graham 1
Ultima rețetă publicată

Spor la treaba si pofta buna!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 comentarii la Chifle graham

  1. Nicoleta spune:

    multumesc de reteta ,au iesit fffff bune

  2. Flavia spune:

    Buna ziua Laura, azi 23 februarie am fost instiintata pe mail ca au primit faina Graham la firma Pronat. Costa 8 lei kg. Te pup!

  3. Flavia spune:

    as vrea sa va intreb daca exista in comert faina graham sau se numeste altfel? Eu am cautat in supermarket in Bucuresti si nu am gasit nicaieri asa ceva. Poate are o alta denumire? Multumesc.

    • Anonim spune:

      Flavia, asa se numeste, din pacate morile romanesti livreaza doar marilor
      producatori de paine. Eu cumpar faina graham din Ungaria, incearca aici:
      http://www.pronat.ro/magazin/206-faina-integrala-de-grau-graham-gl200-bio-1-kg.html,
      este faina graham bio, deocamdata indisponibila, dar poti sa iti
      introduci
      mailul si te anunta cand intra pe stoc.

      • Flavia spune:

        Multumesc mult de tot pentru informatii, o sa incerc sa fac comanda pe net.
        Succes in continuare si vreau sa iti spun ca imi place foarte mult tot ce postezi!

      • Anonim spune:

        Multumesc, Flavia, sa imi spui daca reusesti sa procuri faina, chiar sunt curioasa, poate voi comanda si eu vreodata de la ei :).

      • Flavia spune:

        Buna Laura, azi am sunat la firma pe care mi-ai recomandat-o, momentan nu au pe stoc faina graham, dar spre sfarsitul saptamanii viitoare au zis ca primesc. Domnul de la telefon mi-a recomandat sa las pe site adresa mea de mail pentru a ma anunta cand au produsul in stoc. Se plateste o taxa de livrare de 12.40 daca comanda este sub 250 lei. Se poate comanda si un singur kg de faina, nu este en gros. Eu abia astept sa cumpar! O sa iti scriu cand voi reusi sa intru in posesia pachetului!

  4. lauralaurentiu spune:

    Nu am niciun secret, Diana :)) pe care sa nu vi-l fi dezvaluit deja. Sa fie aluatul bine framantat si sa il tii la caldurica, atata tot!

  5. DiAnais spune:

    Ce frumos au crescut! Mie niciodata nu-mi cresc calumea painile din faina graham sau integrala. Ai tu vreun secret si nu-l spui?! :P :)

  6. lauralaurentiu spune:

    Nale – the taste is very good, indeed, and I think that you're right, with creemy cheese should be fabulous! :)

  7. lauralaurentiu spune:

    Sar&Miki – una singura mai am, sa ti-o pastrez? :P

  8. lauralaurentiu spune:

    Fuat Gencal, thank you very much. I visited your blog earlier, it's very nice and interesting.

  9. lauralaurentiu spune:

    damilena, painea graham nu e chiar identica cu painea integrala. Ma rog, tot o marie, dar putin alta palarie :) . Placat ca baietilor nu le place deloc, ai mei mai tolereaza si cate una din asta, cand si cand.

  10. Nale spune:

    Very nice! I have similar recipe and taste is fabulous! You can try to prepare them with creamy cheese:))

  11. Sara & Miki spune:

    Arata bune si pufoase, cred, ca desi acum am mancat, asi incerca una de la tine. Pupik.

  12. Fuat Gencal spune:

    Çok leziz, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

  13. damilena spune:

    Se vad fosrte bune si pufoase, painicile integrale, eu am facut saptamana trecuta si le-am mancat numai eu caci baietii au zis ca painea trebuie sa fie alba. Inca mai am vreo trei in congelator.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE