Chifle pentru pljeskavica, hamburger sau sandviciuri

Autor:

chifle, reteta chifle pentru hamburgeri
Va propun o reteta mea de chifle pentru hamburger, pljeskavica sau sandviciuri. Sunt niste chifle moi, cu coaja subtire si moale la randul ei. Presandu-le chiar inainte de a le da la cuptor, aceste chifle nu vor creste foarte mult in inaltime, asta facandu-le foarte potrivite pentru orice fel de sandviciuri, pentru ca stiti cat e de dificil sa musti dintr-un hamburger sau o pljeskavica inalta de mai mult de 10 cm. Mie si familiei mele ne plac foarte mult si alta reteta de chifle rareori mai fac.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Chifle pentru hamburger:

  • 480 ml apa calduta
  • 3 linguri de zahar
  • 2 lingurite de sare
  • 2 linguri rase de drojdie deshidratata sau 40 de grame de drojdie proaspata
  • 900 grame faina 550
  • 6 linguri de supa cu ulei (al meu a fost de masline)

Preparare Chifle pentru hamburger:

In cazul in care framantati cu mana, dizolvati drojdia alaturi de zahar in putina apa calduta, adaugati putina faina si lasati sa actioneze. In continuare, asezati faina intr-un vas, amestecati cu sarea, adaugati maiaua si apa calduta putin cate putin, uleiul si…framantati! Si iar framantati, pana cand aluatul se desprinde complet de pe mana.

Eu am framantat la masina de paine, am introdus toate ingredientele in ordinea specificata de masina (mai intai lichidele, apoi cele solide si la urma drojdia) si i-am dat un program de framantare (la masina mea – programul 12).Bila rezultata se unge cu ulei si se aseaza intr-un vas care se acopera cu folie si se da la frigider pentru 2-3 ore.

Preparare Chifle pentru pljeskavica, hamburger sau sandviciuri 1

La trecerea acestui timp, aluatul mai mult decat si-a dublat volumul:

Preparare Chifle pentru pljeskavica, hamburger sau sandviciuri 2

Se aseaza aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si se framanta usor, doar pentru a scoate aerul din el:

Preparare Chifle pentru pljeskavica, hamburger sau sandviciuri 3

Se imparte aluatul in atatea bile de dimensiune egala cate chifle doriti sa faceti. Avand in vedere ca le-am dorit destul de plate si de intinse, astfel incat sa „gazduiasca” o pljeskavica de dimensiuni generoase, eu le-am impartit in 12 bucati in jur de 120 de grame (de aluat) fiecare. Bilele se aplatizeaza si se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt:

Preparare Chifle pentru pljeskavica, hamburger sau sandviciuri 4Preparare Chifle pentru pljeskavica, hamburger sau sandviciuri 5

In cuptorul abia incalzit (40 de grade), alaturi de un recipient (craticioara, vas de jena) cu apa fierbinte, se introduce tava cu chifle.
Preparare Chifle pentru pljeskavica, hamburger sau sandviciuri 6

Se lasa sa creasca jumatate de ora:
Preparare Chifle pentru pljeskavica, hamburger sau sandviciuri 7

Cu o pensula moale, se unge suprafata cu lapte, se presara cu susan (sau cu ce va place) .
Preparare Chifle pentru pljeskavica, hamburger sau sandviciuri 8

Se reintroduc in cuptorul rece (sau abia caldut). Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 210 grade, se coc 30-35 minute. (Daca veti da din nou chiflele la cuptor dupa ce acesta va fi deja incins, acestea vor creste mult mai inalte si vor fi foarte potrivite pentru a fi consumate ca atare, nu neaparat sub forma de sandviciuri).
Preparare Chifle pentru pljeskavica, hamburger sau sandviciuri 9

Sectiune:
chifle laura sectiune

Sunt incredibil de pufoase in interior, iar coaja e usor crocanta, fara a fi dura. Pur si simplu delicioase!

O alta reteta de chifle potrivite pentru pljeskavica, hamburgeri sau orice fel de sandviciuri: Chifle moi.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. lavy a zis

    le-am pus acum la cuptor sa creasca..dar am facut din faina 000 si mi-a iesit destul de mult aluat..imi incap 6 in tava de la cuptor..6 destul de mari…oare o sa se faca?

    • lauralaurentiu a zis

      Eu am folosit un program scurt, doar pentru framantare. Se poate framanta la fel de bine si la mana, cam 10-15 minute.

  2. Alice a zis

    le-am facut si eu,nu numai o data,sunt preferatele mele de pana acum,pt ca mie imi place painea moale,cu coaja nu foarte crocanta,si eu le dau cateodata si cu galbenus de ou amestecat cu lapte,sa prinda o rumenire mai intensa.Foarte bune,multumesc pentru reteta,si o sa o postez si eu la mine,cu link-ul de rigoare.
    Te pup.

    • lauralaurentiu a zis

      Alice, ma bucur ca iti plac aceste chifle. Si eu le fac deseori, adica oridecate ori vreau sa fac niste sandvisuri mai speciale, nu doar pentru pljeskavica sau hamburger. Aceste chifle merg tare bine si cu un snitel la mijloc si ceva salata, cu o felie de branza si una de sunca etc. Asa cum zici, au coaja fina si sunt placut de mancat, ideale pt. pachetel. :)

      2012/3/4 Disqus

  3. Diana a zis

    Si eu le-am incercat. Sunt preferatele mele. Eu le-am lasat mai mult sa creasca ca sa semene oarecum cu cele stil fast-food.Incercati cu incredere.

  4. laura laurentiu a zis

    Ala, ma bucur ca le-ai incercat, sunt foarte faine, sunt umflate atat cat sa poti musca din chifla daca ii mai si o chiftea la mijloc. Recipientul cu apa introdus in cuptor are rolul de a crea umiditatea ce stimuleaza cresterea aluatului, evident merge si fara ;).

  5. Ala Oancea a zis

    Am facut chiflele ! Nu le-am mai lasat in cuptor cu recipietul cu apa, dar mi-a placut mult cum au iesit. Au un gust foarte bun, si mi-a placut ca nu s-au umflat prea tare. Multumesc de reteta !

  6. laura laurentiu a zis

    Ma bucur, draga mea. :)) Asa e, „pleshkavitza” noastra sarbo-banateana nu are nimic de-a face cu un hamburger, dar pana la Bucuresti e cale lunga, unii chiar nu vor sa vada si sa accepte. Ca sa vezi ce potriveala – eu am facut chiflele aseara si am pregatit carnea (numai vita – asa o prefer si eu) si azi vreau sa frig cateva „pleshkavitze”, probabil ca maine le voi posta si pe blog. Incearca si chiflele, asa cum tu insati ai spus undeva „chifla de la pleshkavitza e unica” ;)

  7. Sandi a zis

    Am facut carnea si a iesit super..fara chifle de data asta, pana se mai duc din sunci..Eu am facut compozitia numai cu carne de vita si am fost incantata de rezultat..Abia astept sa fac reteta in intregime ca asa e adevarata „pleshcavitza” care e cu totul altceva decat un hamburger..

  8. laura laurentiu a zis

    Nu sunt deloc greu de facut, Edith, dimpotriva, arunci aluatul in frigider si uiti de el pana iti termini toate treburile. Iti recomand, daca vrei sa le ai mai crescute, sa le lasi 1 ora la temperatura bucatariei, dupa ce le-ai format, apoi sa le introduci in cuptorul deja preincins. Te pup si te ami astept prin cuina mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *