Paine de casa moale pentru sandvisuri

Autor:

De la paine, partea pe care eu o prefer este coaja, asa incat ma dau in vant dupa painea cu coaja crocanta si robusta. Ceilalti doi membri ai familiei mele, insa, au nevoie si de paine pentru sandvisuri, cu coaja moale si supla, asa incat e nevoie sa ma adaptez cerintelor si sa pregatesc macar o data pe saptamana o astfel de paine de casa. Din toate retetele pe care le-am incercat, cea pe care o sa v-o impartasesc azi ramane castigatoare si o pregatesc constant de cativa ani. E o reteta de paine de casa framantata cu lapte, care are proprietatea sa produca aluaturilor o coaja mult mai fina. Apoi, aceasta paine moale de casa se feliaza frumos, aproape fara firmituri, se pastreaza foarte bine cateva zile bune, chiar si o saptamana si nu in ultimul rand, miroase superb si are un gust minunat.

paine moale de casa, reteta paine de casa pt. sandviciuri

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 1 tava cu L=36, l=11, h=10
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente paine de casa moale:

  • 480-550 grame de faina
  • 25 de grame de drojdie proaspata
  • 60 de grame de miere de albine
  • 2 lingurite de sare
  • 40 de ml. de ulei
  • 200 de ml. de lapte
  • 100 de ml. de apa
  • in plus: faina pt. presarat planul de lucru, ulei pentru uns aluatul, forma de copt si castronul

Preparare:

1. Se amesteca laptele si apa care trebuie sa fie caldute (asa in jur de 40 de grade Celsius).

2. Se adauga mierea de albine peste laptele amestecat cu apa si se amesteca pana ce mierea se dizolva complet.

3. Se cern 480 de grame de faina (poza 1), apoi se amesteca bine cu sarea.

4. Intr-un castronel, se zdrobeste drojdia si se amesteca cu 4-5 linguri din laptele indulcit cu mierea de albine (poza 2).

5. Odata drojdia dizolvata, se amesteca cu tot restul lichidului (atentie, temperatura lichidului trebuie sa fie potrivita, 35-40 de grade Celsius maximum).

6. Indiferent daca se framanta la robot sau manual, procedeul e acelasi: faina se pune intr-un castron si se adauga putin cate putin din laptele in care s-a dizolvat mierea si drojdia, la inceput amestecand cu o lingura apoi framantand energic (poza 3).

Pentru framantarea in masina de paine, se toarna mai intai laptele cu mierea si drojdia, apoi uleiul si apoi se pune toata faina amestecata cu sarea.

7. Deindata ce lichidul este absorbit, se adauga si uleiul si se framanta mai departe.

8. In functie de calitatea fainii, ar putea fi necesar sa se adauge inca ceva faina in plus, in cazul in care aluatul e prea moale. Se adauga cate 1 lingura, pe rand (poza 4), dar in niciun caz nu mai mult de  70 de grame (sa nu se depaseasca cantitatea de 550 de grame in total), pentru ca nu ne dorim o paine grea si indesata, ci una cat mai moale.

9. In final, aluatul trebuie sa fie suplu si neted, omogen si sa aiba un aspect matasos. Se pune aluatul intr-un castron bine uns cu ulei si se intoarce in castron, asa incat sa fie uns pe toate partile (poza 5).

preparare paine moale de casa

Castronul cu aluatul se acopera cu un servet de bucatarie umed si se lasa la crescut intr-un loc caldut, ferit de curent (eu las aluaturile la crescut in cuptorul incalzit la 40 de grade Celsius), timp de 45 de minute pana la 1 ora, vreme in care trebuie sa isi dubleze volumul.

loading...

Dupa ce aluatul a crescut, se presara planul de lucru cu faina, se rastoarna aluatul si se preseaza energic cu palmele, dandu-i o forma aproximativ dreptunghiulara (poza 1). Insistati si presati bine pe toata suprafata, asta va ajuta la formarea unei texturi a miezului uniform aerata.

Se ruleaza aluatul astfel modelat cu fermitate, presand bine deasupra lui asa incat sa aveti siguranta ca straturile de aluat obtinute prin rulare se vor lipi unele cu celelalte (poza 2).

Se unge bine cu ulei o forma dreptunghiulara (a mea are dimensiunile in cm: L=36, l=11, h=10) si se aseaza in forma cilidrul de aluat obtinut. Se infoliaza forma cu film alimentar (poza 3) si se pune la crescut intr-un loc caldut (inapoi in cuptorul preincalzit la 40 de grade) pana cand aluatul aproape va umple forma.

preparare paine moale de casa 2 - 1In final, nu trebuie sa ramana decat 1-2 centimetri intre nivelul superior al aluatului crescut si marginea formei de copt.preparare paine moale de casa 3

Se incinge cuptorul la 190 de grade Celsius iar gratarul cuptorului se aseaza la un nivel mediu. In partea cea mai joasa a cuptorului se aseaza o tava in care se toarna 500-600 de mililitri de apa clocotita, iar painea se aseaza imediat pe gratar si se inchide usa.

preparare paine moale de casa 4

In primele 25 de minute nu se deschide usa cuptorului, dupa trecerea acestui timp se scoate tava cu apa clocotita, din care se va fi evaporat deja o mare parte (atentie cand deschideti cuptorul, se vor elibera aburi foarte fierbinti!). Painea se coace in total 45-50 de minute, pana cand va fi bine coapta in interior (ciocanind fundul painii trebuie sa sune a gol). Daca se atinge gradul de rumenire dorit inainte de a trece cele 45 de minute, se acopera painea cu o coala de hartie de copt umezita si se coace in continuare.

Dupa ce painea este coapta, se scoate din forma imediat si se aseaza pe un gratar. Se pensuleaza cu apa suprafata painii fierbinti, imediat dupa ce a fost scoasa din forma si aseazata pe gratar, ceea ce ii va da un luciu placut.

paine de casa coapta, reteta paine de casa moale

Se lasa sa se raceasca complet inainte de a o taia felii. Daca se respecta toti pasii, painea ar trebui sa aiba o coaja subtire si moale si un interior aerat.

paine de casa moale pentru sandviciuri, reteta paine de casa

Spor la framantat si copt si pofta buna!

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. Gia a zis

    Se poate inlocui drojdia proaspătă cu drojdie la pliculet? Daca da,ce gramaj? Ps:am testat reteta ta de chifle moi si au iesit dementiale!esti minunată!

  2. Oana a zis

    Geniala! Recunosc…..sunt varza la capitolul panificatie(paine, cozonac, gogosi), insa reteta ta m-a facut sa ma simt intr-un mare fel. Chiar a crescut ca nicio alta paine facuta de mine. Multumesc!

  3. michaela79 a zis

    Din ultimul kg de faina pe care-l mai aveam prin camara, ma gandeam sa pregatesc 2 checuri economice dupa care sunt topiti baietii mei..dar painica ta mi-a lasat apa-n gura asa ca acu am doua painici frumusele la cuptor…sper sa iasa la fel de frumoase si de bune ca ale tale…m-a sunat sotul de la servici sa vada cum stau cu framantatul de zici ca pregateam cine stie ce tort complicat, dar avand in vedere ca e un pofticios si jumatate si nu am mai facut paine de casa de ceva vreme il inteleg..am pus trei linguri de miere pt ca nu stiu exact cat inseamna 12o ml(sper sa nu iasa prea dulce)…iti multumesc mult pt retete si iti doresc un concediu nemaipomenit.

    • lauralaurentiu a zis

      Cauta in text „preparare” apoi mergi la punctul 3. „3. Se cern 480 de grame de faina se cerne (poza 1), apoi se amesteca bine cu sarea.”

  4. alex a zis

    incantata maxim de reteta, desi pare meticuloasa, in esenta e f simpla..painea e gustoasa, crescuta, moale, pufoasa, nefaramacioasa..recomand cu caldura!!.. multumim pt reteta si pt indrumarea amanuntita!

  5. Georgiana a zis

    Foarte bine arată şi ştiu sigur că este delicioasă pt. că şi eu am o reţetă asemănătoare de pâine şi nu o dată s-a întâmplat să o mâncăm goală sau lângă o cană de lapte :)))))

  6. maria a zis

    Buna seara! Tocmai eram pe site-ul dvs. cautand o reteta pentru paine de
    casa, cand ati postat aceasta reteta care este perfecta pentru mine,
    exact asta cautam. Multumesc pentru reteta, am notat-o si am sa o
    incerc. Site-ul dvs. contine retete minunate si este o sursa de
    inspiratie pentru mine. Multumesc si va doresc multa sanatate, sa ne mai
    impartasiti multe retete ca la mama :) Va urmaresc in continuare cu
    mult drag!

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *