Paine de secara

3 decembrie, 2010 in categoria retete de paine
Cred ca nu exista o experienta culinara mai fericita decat facerea painii de casa. Lucrezi cu lucruri vii, sensibile, carora trebuie sa le castigi bunavointa ca sa coopereze cu tine la obtinerea unei paini minunate. Intotdeauna am considerat ca o stare buna de spirit a brutarului se transmite bacteriilor din drojdie, facandu-le sa se inmulteasca mai cu spor :). O reteta de paine de casa care imi place mult, fiind si pe gustul celorlalti membri ai familiei mele, este painea de secara. Deja am expus niste imagini cu aceasta paine minunata si azi tin sa imi indeplinesc promisiunea de a posta reteta cu imagini.
paine de secara

 Ingrediente:

paine de secara 1
  • 550 de grame de faina integrala de secara
  • 250 de grame de faina alba pentru paine (tip 550 sau 650)
  • 480 de ml. de apa calda (40 de grade Celsius)
  • 25 de grame de drojdie proaspata
  • 2 linguri rase cu zahar brun
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 1 lingura rasa de sare grunjoasa
  • 5 linguri de ulei de masline extravirgin
  • optional: seminte dupa placul fiecaruia, eu am pus (de asta data) 2 linguri de seminte de in, alteori nu am pus niciun adaus
  • in plus, 2 linguri de faina de secara pentru presarat

Preparare:
Intr-o cana, se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga 2-3 linguri de apa calda si se presara cu 1 lingura de faina alba (din cantitatea totala de faina). Se aseaza cana intr-un loc caldut si se asteapta sa se umple cu bulbuci.
Daca se pregateste aluatul la masina de paine sau robot, se toarna apa, uleiul si otetul in masina, se adauga sarea, apoi amestecul de fainuri. La final, se adauga drojdia activata si se framanta aluatul (programul pentru framantare al masinii mele este de 15 minute). Semintele se adauga catre sfarsitul duratei de framantat.
Daca se framanta la mana, se toarna fainurile intr-un castron si se amesteca cu sarea. Se face loc la mijloc si se adauga drojdia activata. Se adauga cate putin din apa calda in care s-a amestecat otetul balsamic si se framanta energic. Dupa ce se formeaza aluatul, se adauga si uleiul. Se lucreaza pana cand se obtine un aluat neted, dar care va fi mai lipicios decat unul facut cu faina de grau. Catre sfarsitul framantarii se adauga semintele (daca se doreste sa se puna).
Aluatul framantat se presara cu putina faina si se aseaza inr-un vas presarat cu faina si el.
paine de secara 2
Aluatul se aseaza intr-un loc ferit de curent si se asteapta sa creasca pana isi dubleaza volumul. Procesul de crestere este mai lent decat la aluaturile dospite din faina de grau, pentru a-l accelera, eu procedez astfel: in cuptorul rece, pun un vas (craticioara de 1 l.) cu apa fierbinte. Aprind cuptorul si il setez la minimum de temperatura (40 de grade) neventilat. Vasul cu aluatul il pun in cuptor, unde temperatura prielnica si aburii il vor ajuta sa creasca mai rapid.
paine de secara 3
Aluatul crescut se rastoarna pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei si se imparte in doua bucati egale.
paine de secara 4
Fiecare bucata se modeleaza cu grija, dandu-i o forma fusiforma. Nu recomand sa se intinda aluatul si apoi sa se ruleze, ci sa se modeleze prin rasucire pe planul de lucru.
paine de secara 5
Suprafata painilor se pensuleaza cu apa calduta.
paine de secara 6
Painile se presara cu faina de secara, rasucindu-se ca sa se imbrace pe toate partile.
paine de secara 7
Se aseaza painile in tava (eu folosesc la orice hartia de copt) si se cresteaza pe lungimea fiecareia, cu un cutit foarte bine ascutit, o taietura adanca de 1-1,5 cm.
paine de secara 8
Painile astfel formate se aseaza la loc caldut (sau inapoi in cuptorul aburit) si se lasa sa creasca pana cand taietura se deschide si are o latime de 3 cm. (Nu le lasati mai mult). Se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius, iar partea de aluat din interiorul taieturii se pensuleaza din nou cu apa calduta (nu si partea pudrata cu faina).
paine de secara 9
Imediat ce cuptorul s-a incins, se dau painile la copt. Temperatura se reduce dupa 10 minute pana la 180 de grade Celsius. Painile se coc timp de 30-35 de minute, pana cand partea taiata se rumeneste iar painea ciocanita cu degetul pe fund scoate un sunet a gol. Se racesc painile coapte pe un gratar, apoi se feliaza foarte frumos (nu e deloc o paine sfaramicioasa, nici umeda, grea) si se mananca alaturi de orice va e pe plac (merge si cu mancare, dar si cu miere de albine, de exemplu).
paine de secara 10
O sa va placa sigur, e o paine foarte gustoasa!
5.6 based on 12 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Veronica

    e demential de buna. am incercat si eu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Raluca Octavia

    Ce bine ca ai postat reteta. Am facut si eu odata de secara, chinuri prelungite. De la crescut,pana la mancat, mai mult nemancat o…chestie.
    Azi o sa fac reteta ta!
    Am emotii, deci iti multumesc dupa ce e gata!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Veronica, intr-adevar e o paine minunata. Ma bucur ca ai incercat-o :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Raluca Octavia – ei, cum e? Sper ca a iesit bine.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Apetito

    am incercat-o. esec. singura “greseala” o vad il a-l lasa pe Ken sa faca treaba. aluatul mi-a iesit greu, lemnos…cumva. am si crestat cam adanc. dar nu ma las, siiigur se va reincerca…eventual cu unele modificari, pt care speer sa nu te superi. pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Hm… imi pare sincer rau, posibil ar fi ca si faina sa fie diferita la antipozi :). Cauta sa mai adaugi apa calduta pana cand iese un aluat suplu.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Apetito

         merci. pe-acolo umblu…pe la proportia fainilor, la apa…si-o iau eu la zmoticit, de-i merg fulgii ;)
        azi fac “biga” pentru baghete.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)