Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Paine impletita

Paine impletita

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

O paine frumoasa, cu interiorul pufos, care se rupe fasii-fasiute, cu coaja crocanta si parfumata, cu care va veti incanta atat musafirii, cat si familia. Nu e deloc greu de facut impletitura iar rezultatul chiar merita efortul consumat, de doar cateva minute, veti obitne o paine nu doar frumoasa, dar si foarte buna.paine impletita, reteta de paine de casa impletita

Timp de pregatire: ore

Timp de gatire: ore

Timp Total: ore

Numar portii: 12 portii

Grad de dificultate: mediu

Ingrediente:(pentru 2 paini, daca faceti una singura injumatatiti cantitatile):

  • 900 de grame de faina
  • 2 1/2 lingurite de sare
  • 1 lingura de zahar
  • 550 ml de apa calduta
  • 2 1/2 lingurite de drojdie deshidratata (masurat cu masura masinii de paine)
  • 50 ml ulei de masline
  • galbenus pentru finisat, seminte pentru presarat

Preparare:

Pentru aluat se urmeaza pasii firesti: se dizolva drojdia in putina apa calduta, se amesteca cu zaharul. Faina cernuta se omogenizeaza, intr-un bol incapator, cu sarea si se face o gaura la mijloc, in care se toarna drojdia deja activata. Se incepe amestecarea ingredientelor, turnand cate putina apa pana se incorporeaza toata. Se ia coca la framantat energic, adaugand cate putin ulei, pana se incorporeaza si acesta complet. Se continua framantatul pana la obtinerea unui aluat neted, nelipicios, care face deja basici… sau – framantati mecanic, la masina de paine sau robot. Aluatul bine framantat se aseaza intr-un bol uns cu ulei, se infoliaza si se lasa la crescut intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul.

Obervatie: modalitatea de impletire a painii se preteaza nu doar acestui aluat – de altfel foarte bun si placut aromat de la uleiul de masline – puteti folosi aluatul vostru preferat, cu lapte sau nu si chiar un aluat dulce, gen briosa. De asemenea, nu conteaza nici cantitatea de aluat, se poate impleti in acelasi mod o paine mare sau una mai mica.

Modelare: Aluatul crescut se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 6 parti aproximativ egale:

PUBLICITATE

Preparare Paine impletita 1

Se taie aluatul in bucati:

Preparare Paine impletita 2

Din fiecare bucata se modeleaza o „grisina” groasa de aluat, in lungime de 35-40 de cm.

Preparare Paine impletita 3

Cele 6 rulouri se preseaza la unul din capete, lipindu-se, si se departeaza unele de celelalte precum razele unui sector de cerc:

Preparare Paine impletita 4

Cele doua rulouri situate cel mai la centru se rasucesc de doua ori:

Preparare Paine impletita 5

In continuare, se face cate o impletitura in 3, ca o cosita, cu cate 3 rulouri, incepand de la centru catre stanga respectiv catre dreapta:

Preparare Paine impletita 6

Se continua rasucind rulourile situate central, din nou, de doua ori unul in jurul celuilalt:

Preparare Paine impletita 7

Se impletesc din nou rulourile in trei, incepand din centru spre stanga respectiv spre dreapta, apoi se rasucesc din rulourile din mijloc si asa pana la capat:

Preparare Paine impletita 8

In final, capetele se lipesc intre ele si se introduc sub paine:

Preparare Paine impletita 9

Painea (painile, in cazul meu) formata se aseaza in tava, pe hartie de copt, sau se poate pune in forma de cozonac. Se pensuleaza suprafata aluatului cu apa calduta si se lasa inca o jumatate de ora la crescut, intr-un loc ferit de curent. Dupa ce a crescut frumos, painea se pensuleaza cu galbenus de ou batut cu cateva picaturi de apa si se presara (sau nu) cu seminte, dupa preferinta:

Preparare Paine impletita 10

Se coace in cuptorul preincalzit la 190 de grade, timp de 35-40 de minute (pentru doua paini timpul de coacere poate fi putin mai mare, pentru o paine mai mica ceva mai redus), pana ce coaja este rumena si ciocanind dosul painii se aude sunand a gol.

paine impletita, reteta de paine de casa impletita 2

O sectiune pufoasa:

Preparare Paine impletita 12

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

39 comentarii la Paine impletita

  1. eli spune:

    Doamna Laura, ce faina folositi la aceasta paine?

    Va multumesc.

  2. Am facut pentru prima data in viata paine de casa si aceasta reteta mi-a iesit grozav! Multumesc!

  3. Laura Panta spune:

    Pentru ca aici in America pâinea nu este așa cum o știam eu , am încercat foarte multe rețele si mă bucur nespus ca insfarsit am găsit cea mai buna reteta de pâine. Am împărțit cantitatea la jumătate ptr ca prefer sa o fac in fiecare zi sau la doua zile ca sa fie proaspata. Mersi mult pentru aceasta minunata pâine.

  4. malina spune:

    multumesc, sa stii ca am impleti-o dupa videoclipul tau de 6 grisine. foarte incantata sunt.multzam.

    • lauralaurentiu spune:

      Ce frumos arata, Malina! Felicitari si sa-ti fie de bine.

      Poate nu ai observat, am lansat de nu foarte mult timp si o alta optiune de a incarca pozele direct pe site (nu in formularul de comentarii): la finalul retetelor este un buton mare, rosu, pe care scrie incarca poza ta aici. Trebuie sa iti faci cont pe retetecalamamaro pentru asta, iar poza ta va fi vizibila alaturi de a celorlalti utilizatori cu cont.

  5. Anca spune:

    Laura, reteta e delicioasa. De cand am descoperit-o nu mai cumpar paine :) Am insa o problema cu susanul: cum sa fac sa stea lipit de coaja? De fiecare data cand ating painea, cade tot si tare rau imi pare, ca e asa de bun!! Cred ca e ceva tehnica pe care numai tu o stii :) Mersi de retete!

    • lauralaurentiu spune:

      Eu imi umezesc degetele si il presez putin (foarte putin) deasupra de aluatul uns cu ou batut. Dar tot mai cade… :) Ma bucur ca iti place painea :).

  6. Mihaela spune:

    cu ce mai pot unge painea inafara de ou? ca as vrea sa fie de post.. dar as vrea sa arate la fel de minunat :)

  7. Poppteo spune:

    Buna ziua

    am facut aceasta piine care a crescut superb. Problema mea este ca la uns (desi l-am facut foarte usor) s-a mai pierdut din aerul inmagazinat in piine si la copt a csazut destul de mult.

    Care este tehnica de uns ca sa nu iasa aerul din aluat. Folosesc o pensula de silicon si ung foarte usor dar cu toate astea aerul iese. Se pot oare unge imediat dupa impletire astfel incit dupa ce mai cresc sa fie puse direct in cuptor astfel incit aerul sa ramina in aluat?

    multumesc

    • lauralaurentiu spune:

      Nu stiu ce sa zic, eu ung cu o pensula de silicon, foarte usor, fara a apasa, si nu mi s-a intamplat sa imi cada aluatul. Dar se poate unge painea si imediat dupa ce ati impletit-o, de ce nu?

  8. Lily spune:

    ei,ce sa spun…………arata super si cred ca e si gustoasa!!!!!!!

    • Anonim spune:

      Multumesc, Lily! Ma bucur ca iti place reteta mea de paine impletita, sa stii ca e si buna si nu gresesti daca o si incerci :).

  9. maria spune:

    ” 2 1/2 lingurite de drojdie deshidratata (masurat cu masura masinii de paine)”…trebuie sa spun ca painea arata foarte bine ,dar am si eu o nelamurire . Cit inseamna in grame expresia citata de mine la inceput de comentariu ,pentru ca eu nu am masina de paine ?

    • Anonim spune:

      In mod normal, la 500 de grame de faina se recomanda 7 grame de drojdie uscata sau 25 de grame drojdie proaspata. Daca ar fi sa se respecte aceste proportii, la 900 de grame de faina ar trebui sa se foloseasca aproape dublu, dar nu as recomanda, pentru ca se poate face o paine foarte reusita dintr-un kilogram de faina cu 25 de grame de drojdie proaspata (sau 7 grame de drojdie uscata), se prelungeste cu putin timpul de dospire, dar painea nu va avea un gust detectabil de drojdie.
      Cu toata sinceritatea, masura respectiva habar nu am pe unde e, ca sa cantaresc cat ar putea insemna 2,1/2 masuri, dar, ca volum, ar insemna 1 lingura obisnuita, rasa. Poti face painea asta din 900 de grame de faina cu o cantitate de drojdie uscata de la 7 la 10 grame sau cu drojdie proapata, de la 25 la 30 de grame .

  10. marina spune:

    acuma fac painea asta sper sa-mi si iasa impletitura,pusi.

  11. lauralaurentiu spune:

    Forum – da, eu fac paine in casa, doar in situatii exceptionale cumpar (cand nu am timp chiar deloc). Puteti coace cu succes painea in cuptorul electric, eu asa procedez, o framant la masina de paine, apoi o modelez in ce forma vreau, o mai las la crescut si apoi o coc la cuptor. Daca agreati painea foarte consistenta, sa stiti ca la masina de paine asa iese, mai indesata.

  12. lauralaurentiu spune:

    Aurora Tomot – imi cer scuze ca raspund atat de tarziu, eu iti multumesc pentru increderea de a fi incercat retetele mele, ma bucur mult ca sunt pe placul tau si va doresc sa va fie de bine!

  13. Forum spune:

    Dupa miez arata total diferit de o paine pufoasa de doi bani de la magazin, arata a paine de casa mai moale, m aintrebam zilele acestea daca sa luam un aparat d efacut paine sau putem coace in cuptorul electric pe care il avem. Avand in vedereca aveti un site de retete va afceti painea acasa sau o cumparati ? poate e o intrebare tampaita dar sunt curios.

  14. AURORA TOMUT spune:

    DRAGA LAURA,ESTI MINUNATA.DE CAND AM DAT DE RETETELE TALE,PARCA SUNT POSEDATA,IN FIECARE ZI INCERC CEVA.AZI AM FACUT PAINEA IMPLETITA.TIN SA TE ANUNT CA A IESIT ABSOLUT MINUNATA.I-TI MULTUMESC DIN SUFLET.RETETELE TALE SUNT DIVINE,CREDE-MA.TE PUP

  15. laura laurentiu spune:

    Melianda, desigur ca nu ma supra, ca doar de aia am publicat reteta, sa fie preluata si de altii. Sunt foarte curioasa de impresia ta, te astept.

  16. laura laurentiu spune:

    Nea' Fane, solutia ar fi ne trecem in blogroll reciproc ;) . Cu placere.

  17. laura laurentiu spune:

    Mimisor draga, nu am stiut de blogul tau, iti multumesc ca mi-ai atras atentia, cu placere o sa ridic si premiile!

  18. laura laurentiu spune:

    Antzu', te pup si eu si te mai astept pe la mine!

  19. laura laurentiu spune:

    Ioana draga, sunt convinsa ca sotul, dar si tu, veti fi incantati de o paine frumoasa si buna, facuta in casa! Sa nu mai punem ce frumos miroase in bucatarie!

  20. laura laurentiu spune:

    Oana, iti multumesc frumos pentru interesul aratat :).

  21. Melianda spune:

    Laura daca nu te superi am sa imprumut si eu reteta pentru maine, e deosebita aceasta painica , sper s imi reuseasca impletitura…pup si o seara buna!

  22. Nea' Fane bucătarul spune:

    Salutare colega,

    ADoresc sa facem banner sau link exchange.
    Daca esti de acord iti las linkul mai jos … adaugi bannerul de preferat sau linkul si eu iti voi adauga acelasi lucru pe blog.

    Daca mai ai si alte bloguri e valabila aceeasi propunere.

    http://reteta-culinara.blogspot.com/

    Multumesc anticipat !

    Cu stima
    Stefan

  23. MIMI spune:

    Sper sa ma incumet si eu la o asa impletitura!Super!
    Chiar daca le ai deja in colectie,niste premii frumoase te asteapta sa la ridici si de la mine!Te pup,fata priceputa!

  24. Antzu' spune:

    deja ii simt gustul mirosul…vaiiii..arata de nota 20 !te pup

  25. Ioana.Nagy spune:

    Laura, ce frumos arata paine ta! Noi fiind aproape de Fropin lu-am asa ceva de acolo, sotului meu tare ii place paine cu susan, asa ca sigur o sa incerc painea ta.

  26. Oana spune:

    Frumoasa de frumoasa painea ta. Imi place mult blogul tau si l-am pus in listuta mea de bloguri pe care le urmaresc. Pup.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE