Cautare in site
x

Painea Floarea Soarelui

Reteta de
Adaugata la

painea floarea soarelui 021Paine impletita in forma de floarea soarelui. Reteta aluat si instructiuni de modelare pentru painea floarea soarelui. Cum se face o paine in forma de floarea soarelui.

Azi am avut o repetitie pentru masa de Paste la care nu concep sa nu reeditez aceasta paine floarea soarelui, de care pur si simplu m-am indragostit. Pe langa faptul ca e o paine minunat de buna si pufoasa, cu coaja crocanta si aromata, mai e si frumoasa…ca un soare :).
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Painea Floarea Soarelui:

aluat:

  • 700 de grame de faina
  • 2 lingurite de sare
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 420 ml lapte
  • 7 grame de drojdie deshidratata
  • 50 ml ulei de masline

pentru uns si finisat:

  • 50 ml ulei de masline
  • 1 galbenus
  • diferite seminte, dupa gust

Preparare aluat si modelare Painea Floarea Soarelui:

Am pus totul in masina de paine, aluatul l-am depozitat intr-un vas uns cu ulei, l-am acoperit cu un prosop umed si mi-am vazut de treaba. Si am cam uitat de el, asa ca am gasit asta:painea floarea soarelui 001

Intervenind chiar la timp pentru a opri aluatul din iminenta revarsare, l-am rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei si l-am impartit in 3 parti inegale:painea floarea soarelui 002

Partea medie si cea mai mare le-am impartit in cate 5 parti egale intre ele:

painea floarea soarelui 003

Prima data m-am ocupat de bucatile provenind din partea medie, le-am aplatizat cu mana si le-am uns cu ulei de masline:painea floarea soarelui 005

Apoi le-am suprapus (ungandu-le pe fiecare in afara de ultima):

painea floarea soarelui 004

Aceeasi procedura am aplicat-o bucatilor provenind din partea cea mai mare.Am pregatit o tava cu hartie de copt.Bucatile suprapuse provenind din partea medie le-am intins cu sucitorul intr-o forma aproximativ rotunda, cu grosime de 1,5 cm. Am asezat aceasta foaie in mijlocul tavii si am taiat 4 taieturi (cu rola de taiat pizza) perpediculare cu intersectia in acelasi punct:painea floarea soarelui 006

Bucatile suprapuse provenind din partea cea mai mare se intind si ele cu sucitorul si se taie la fel, dar pe planul de lucru:painea floarea soarelui 007

Cu grija (asta cred ca a fost partea cea mai migaloasa) am transferat partea cea mai mare deasupra celei medii de pe tava, aliniind varful tringhiurilor formate intre taieturile operate in partea cea mai mare pe laturile triunghiurilor formate intre taieturile operate pe partea medie.

painea floarea soarelui 008

Am inceput sa rasfrang varfurile triunghiurilor inspre afara, strat cu strat, incepand cu cele de la exteriorul cercului (partea cea mai mare), pe care le-am tras si introdus sub limita circumferintei:

painea floarea soarelui 010

Se rasfrang si varfurile triunghiurilor din interior:

painea floarea soarelui 011

Am modelat in forma rotunda partea cea mai mica de aluat si am asezat-o la mijloc:

painea floarea soarelui 012

Am lasat painea sa creasca intr-un loc ferit de curent inca aproximativ jumatate de ora, apoi am uns-o cu galbenus (sau pur si simplu se da cu pensula cu putina apa):

painea floarea soarelui 013

Am presarat mijlocul cu seminte de mac, iar „petalele” cu ceva susan (nu mult, ca sotului nu ii place):

painea floarea soarelui 016

Si, intr-un final, am dat painea la cuptor – preincalzit la 210 de grade, eu am introdus deodata cu painea si un vas mic cu apa fierbinte care are rolul de face abur si de a ajuta la formarea unei coji mai crocante si rumene. Dupa 15 minute am scos vasul cu apa (atentie sa nu va ardeti) si am redus temperatura la 190 de grade. Am copt painea 35 de minute in total si iat-o:

painea floarea soarelui 018

Si o sectiune pufoasa (asa-i ca simtiti ce frumos miroase?) :

painea floarea soarelui 034

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

33 comentarii la Painea Floarea Soarelui

  1. Michela spune:

    Si opera mea :-)

  2. Michela spune:

    Si opera mea :-)

  3. bubuana spune:

    Abolut geniala! Am incercat-o astazi! Nu am cuvinte suficiente de lauda…:-)

  4. Maria spune:

    Hristos a inviat! Laura sper ca esti bine. Am facut si eu painea asta acum de Pasti si bineinteles ca am impresionat mesenii mei. Fiica mea a mancat si goala. Multi pupici!

  5. Mihaela_bodoni spune:

    super , extraordinara aceasta paine pe care au admirato toti musafirii mei de ANUL NOU 2012 doamna va multumesc si sa aveti parte de multa sanatate;

  6. Anonim spune:

    Draga Laura azi se implineste un an de cand am facut prima oara aceasta paine minunata a ta. Cu ocazia asta am si pus-o pe blog.
    Imi plac si torturile tale dar nu stiu cand ma voi incumeta eu la ele :)

  7. Dna Sanda spune:

    Am sa incerc si eu sa prepar minunatia de paine!

  8. matilda spune:

    multumesc mult pentru postare e tare de efect,felicitari

  9. Marzia spune:

    Mersi mult! a venit extraordinar de bun!!!

  10. Ligia spune:

    Eu asa paine aratoasa n-am vazut niciodata. Felicitari pentru toata munca!

  11. lauralaurentiu spune:

    Adya, multumesc de felicitari, ma bucur ca ti se pare o idee folositoare.

  12. Adya spune:

    felicitari e tare ingenioasa…. multumesc pt pont

  13. laura laurentiu spune:

    Lacrima draga, ma bucur mult! Sa iti fie de bine si sa ai un Paste fericit! Te pup!

  14. laura laurentiu spune:

    Cristina, multumesc de felicitari :)

  15. Anonymous spune:

    vai laura draga am facut azi painica asta sa ma iesrte d-zeu cam uitat ca e miercuri siam copt dar a iesit super si ca aspect si la gust multumesc pt reteta eu sant Lacrima paste fericit desi sant sigura co sa mai postezi ceva pana atunci:)

  16. CristinaK spune:

    Minunat de bine ti-a iesit painea, Laura! Se vad asa de frumos „petalele”…

  17. Lily M. spune:

    Laura am facut si eu painea floarea soarelui. Dar mie mi-a iesit diferit si stiu si de ce. Am facut aluatul prea moale.Dar a iesit foarte buna. Te astept la mine pe blog sa vezi ca o voi posta cu specificatia si cu trimiterea catre site-ul tau. Mie mi-a iesit pufoasa painica dar frunzele mele sunt altfel. Te pup!

  18. Gabriela Cara spune:

    Laura, felicitari pentru o asa paine minunata!
    O voi face si eu, daca nu pentru Sfanta Sarbatoare, cu siguranta dupa.
    Va doresc un Paste fericit!

  19. laura laurentiu spune:

    Marija, hvala ti puno na posetu. Ja pratim odavno tvoj blog i mislim da je puno interesantan. ja sam iz Temisvara i moj muz je srbin – banatska lala :)), zato mi pricamo srbski jezik. Ako se odlucis da pravis ovaj hleb ja znam sigurno da neces da se kajes ;).

  20. Marija spune:

    Looks amazing! I will make it definitely!

  21. laura laurentiu spune:

    Lily, ma bucur ca ti-am dat o idee buna. La cat esti de harnicuta, cred ca ai sa bucataresti cat zece, de Paste!

  22. laura laurentiu spune:

    Dana multumesc mult! O sa le ridic cat de curand!

  23. Lily M. spune:

    Vai ce painica superba ai facut. O sa fac si eu pentru masa de paste. Multumesc Laura ca existi!

  24. Dana2dor spune:

    Laura draga, revin cu o invitatie sa ridici de la mine o Leapsa si doua premiutze :) Pupici!

  25. Blueeyes spune:

    Ce bine arata…..Laura draga,la mine pe Blog te asteapta un premiu sakura si o leapsa,cand ai timp ,vino si ridical….O zi buna

  26. laura laurentiu spune:

    Miha, o sa avem de Paste o expozitie de „Floarea Soarelui” :)). Abia astept sa vad cum iti va iesi!

  27. Miha spune:

    Asta e si reteta noastra preferata de paine,doar ca soare n-am facut niciodata :)
    O voi face si eu,va arata f bine pe masa de Paste.

  28. laura laurentiu spune:

    Dana draga, aceasta a fost motivul pentru care am facut painea azi, inainte de Paste, m-am gandit ca vor fi destui care o vor dori pe masa de Sarbatoare cand o vor vedea! Ma bucur tare, tare mult ca iti plac retele mele, si tie, si sotului, sa va fie de bine! Va pup! (P.S. ai un pm de la mine :) ).

  29. Dana2dor spune:

    Superba painica, Laura draga.
    Desi nu era in program, o voi prepara si eu de Paste, ca tare potrivita mi se pare pentru o astfel de Sarbatoare.
    Multumesc anticipat pentru reteta, de fapt, pentru toate minunatele tale retete!
    Pup si va doresc Sarbatori Pascale pline de dragoste si bunastare!
    p.s. Astazi am re-produs Clatitele banatene la cererea expresa a sotului meu :)

ARTICOLE RECENTE

CLOSE
CLOSE